! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Správne právo strana 4 z 9

Základy správneho práva (4. aktualizované vydanie)


Znalosť problematiky správneho práva a verejnej správy tvorí základný a neodmysliteľný rámec vedomostí, ktoré si musí osvojiť každý jednotlivec, uvažujúci nad pôsobením v štruktúrach verejného sektora. Autori, vedomí si tejto skutočnosti, sa pokúsili vytvoriť relatívne komplexné spracovanie základných inštitútov správneho práva a verejnej správy. Publikácia má osobitné účelové určenie. Je určená predovšetkým študentom vysokých škôl s právnym a bezpečnostno-právnym zameraním, ktorí sa v zmysle profilu absolventa odborne pripravujú na pôsobenie v orgánoch verejnej správy a verejných zboroch. Cieľom publikácie nie je odhaľovať a systematizovať nové vedecké poznatky v oblasti verejnej správy a správneho práva či vytvárať nové prístupy pri skúmaní správnej vedy a vedy správneho práva. Práve naopak, vzhľadom na osobitné účelové určenie tejto publikácie bolo snahou autorov pripraviť študijný materiál, ktorý prehľadným a všeobecne zrozumiteľným spôsobom objasňuje základný pojmový aparát správnych vied, odhaľuje primárne väzby medzi jednotlivými právnymi inštitútmi správneho práva a pomôže tak študentom náležite sa orientovať v spleti platných administratívnoprávnych noriem. Verejná správa je objektom neustálych zmien, keďže vývojom spoločnosti sa menia aj predpisy správneho práva. Autori, vedomí si tejto skutočnosti, reagujú na zmeny v právnej úprave a prinášajú 4. aktualizované vydanie, ktoré reflektuje jednak novely právnych predpisov, jednak učebné osnovy predmetu Správne právo. Pri spracovaní aktualizovaného vydania učebnice autori vychádzali z najnovších poznatkov právnej teórie a praxe a z právnych predpisov platných a účinných k 1. 9. 2019.
Vypredané
21,88 € 23,03 €

Štátna služba a služobný pomer príslušníkov Policajného zboru


Znalosť problematiky štátnej služby a právnej úpravy služobného pomeru príslušníkov Policajného zboru tvorí základný a neodmysliteľný rámec vedomostí, ktoré si musí osvojiť každý jednotlivec, uvažujúci nad pôsobením v štruktúrach Policajného zboru. Na základe tohto postulátu autori komplexne spracovali výklad základných inštitútov štátnej služby s intenciou na služobný pomer príslušníkov Policajného zboru. . Snaha autorov smerovala predovšetkým k tomu, aby bola prehľadnou formou prezentovaná právna úprava služobného pomeru príslušníkov PZ, so zámerom prispieť k ďalšiemu skvalitňovaniu aplikácie jednotlivých inštitútov služobného pomeru samotnými policajtmi. Predkladaná publikácia je určená predovšetkým študentom vysokých škôl s právnym a bezpečnostno-právnym zameraním, ktorí sa podľa profilu absolventa odborne pripravujú na pôsobenie v ozbrojených bezpečnostných zboroch, najmä v Policajnom zbore, no sekundárne aj v záchranných zboroch a službách, ozbrojených silách, štátnych orgánoch a orgánoch samosprávy, resp. fyzických a právnických osobách, ktoré sú súčasťou bezpečnostného systému Slovenskej republiky. Keďže v súčasnosti na knižnom trhu absentuje publikácia zameraná na problematiku štátnej služby príslušníkov Policajného zboru, predkladaná monografia tak predstavuje aj jeden zo základných študijných prameňov pri príprave na postupovú skúšku z predmetu „Právo štátnej služby“ vyučovaného na Akadémii Policajného zboru v Bratislave. . Okrem študentov je táto publikácia určená aj pre samotnú policajnú prax. Ako literárny zdroj má ambíciu byť esenciálna pre činnosť policajných manažérov (nadriadení, personalisti a pod.), ktorí profesionálne realizujú jednotlivé druhy konaní v služobnom pomere. Osobitne v otázkach výkladu práv a povinností zakotvených právnou úpravou však bezpochyby poslúži aj policajtom realizujúcim priamy výkon štátnej služby a zaujímavým odborným prameňom bude aj pre advokátov so zameraním svojej činnosti na danú problematiku.
Vypredané
35,53 € 37,40 €

Správní právo. Obecná část


Nová učebnice Správní právo. Obecná část v sobě zúročuje bohaté a mnohaleté autorské a pedagogické zkušenosti autora. Na více než pěti stech stranách čtenáře detailně seznamuje s celou obecnou částí správního práva. Autor vedle výkladů o základních institutech a pojmech oboru přináší výklad i o organizaci veřejné správy a její činnosti, o správním trestání a nepomíjí ani oblast správního soudnictví. Stranou pozorností nezůstávají kontrolní mechanismy a jednotlivé úseky správního práva a autor se nevyhýbá ani jeho problémům a úskalím. Výklad je vhodně a ilustrativně doplněn četnými příklady z praxe, které napomáhají lepšímu porozumění rozsáhlé problematiky. Výsledkem je zdařilá učebnice vhodná pro přípravu ke zkouškám ze správního práva na právnických fakultách i na školách neprávnických. Vedle studentů ji ocení i odborníci z oblasti veřejné správy, úředníci správních orgánů, soudci správních soudů i advokáti specializovaní na správní právo.
Vypredané
36,05 € 37,95 €

Správne právo hmotné (2. vydanie)


Druhé, doplnené a aktualizované vydanie učebnice správneho práva hmotného predstavuje učebnú pomôcku pre študentov právnických fakúlt, ale kniha je určená tiež pre praktikov v zložitom právnoaplikačnom i právnorealizačnom procese. V učebnici je obsiahnutá základná suma všeobecných poznatkov, ktoré je nevyhnutné zohľadniť pri všeobecnej orientácii v správnom práve hmotnom i správnom práve procesnom. Znalosť matérie z tejto učebnice je prvým predpokladom úspešnej realizácie i aplikácie práva. Kolektiv autorů Zuzana Hamuľáková, Horvat Matej, Munková Veronika, Martvoň Anton, Pekár Bernard, Srebalová Mária, Škrobák Ján, Tóthová Katarína, Vačok Juraj
Vypredané
33,25 € 35,00 €

Zákon o správnom konaní Úzz 10. vydanie 2018


Publikácia obsahuje aktualizované úplné znenie Zákona o správnom konaní č. 71/1967 Zb. (správny poriadok) s účinnosťou od 1. Septembra 2018, so zvýraznenými zmenami poslednej novelizácie zákona č. 177/2018 Z. z.
Vypredané
2,09 € 2,20 €

Stavebný zákon Úzz 2. vydanie 2018


Publikácia obsahuje aktualizované úplné znenie č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) s právnym stavom k 1. októbru 2018 a s novelizáciou účinnou od 1. januára 2019, so zvýraznenými zmenami poslednej novelizácie zákona č. 177/2018 Z. z.
Vypredané
3,33 € 3,50 €

Správne právo procesné 2. aktualizované vydanie


Vysokoškolská učebnica Správne právo procesné sa zameriava, ako to vyplýva aj z jej názvu, na analýzu správneho práva procesného a jeho inštitútov. Za tým účelom je v učebnici vymedzený pojem správneho práva procesného, jeho systematické začlenenie , charakteristika správnych procesov a ich členenie. V najväčšom rozsahu je venovaná pozornosť všeobecnému správnemu konaniu, jeho charakteristike, zásadám, priebehu a základným procesným inštitútom. Na všeobecné správne konanie nadväzujú osobitné druhy správnych konaní, pričom predmetom spracovania v rámci učebnice je priestupkové konanie, konanie o sťažnostiach , územné, stavebné, kolaudačné a vyvlastňovacie konanie, a napokon aj vodoprávne konanie. Učebnica sa má stať základnou literatúrou pre výučbu povinného predmetu Správne právo III na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, vrátane prípravy na štátnu skúšku. Je zároveň využiteľná ako základná literatúra pre výučbu povinných predmetov Správne konanie a Osobitné druhy správneho konania na Fakulte verejnej správy Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.
Vypredané
18,05 € 19,00 €

Správní trestání


Publikace se zaměřuje na oblast správního trestání v nejširším smyslu. Zabývá se nejen odpovědností za správní delikty ve smyslu práva správního, ale širokou pozornost věnuje i odpovědnosti za platební delikty z pohledu práva finančního. Stručněji pak přibližuje deliktní odpovědnost z pohledu práva sociálního zabezpečení a práva životního prostředí (zde s ohledem na rozsáhlost materie na vybraném úseku práva horního). Prvou, stěžejní část publikace věnují autoři problematice trestání ve správním právu. Tato oblast prochází v současnosti dynamickým vývojem, kdy v roce 2017 došlo k zásadním legislativním změnám v pojetí a koncepci správněprávní odpovědnosti a výraznému zjednodušení doposud velmi složitého systému správních deliktů. Nejvýznamnějším a nejobsáhlejším druhem správního deliktu se stal přestupek, jehož se v novém pojetí může dopustit jak osoba fyzická v postavení běžného občana, tak i podnikající fyzická osoba, ale i osoba právnická. Autorský kolektiv proto věnuje problematice přestupkového práva největší pozornost. Na tuto část navazuje výklad soudního přezkumu správních rozhodnutí ve věcech správního trestání, neboť judikatura soudů významně ovlivňuje a dotváří aplikační praxi správních orgánů v této oblasti. Další klíčová část monografie se věnuje problematice finančněprávní odpovědnosti. Finanční právo trestní má v podstatě obdobný charakter a plní obdobné funkce jako správní právo trestní. Vedle obecného úvodu do problematiky odpovědnosti za finančněsprávní delikty se autoři v této části zaměřují na jednotlivé typy následků porušení povinností ve finančním právu, přičemž je opět pozornost věnována jak hmotněprávním, tak i procesněprávním aspektům dané problematiky. Publikaci dále doplňují části týkající se správního trestání v oblasti práva životního prostředí a práva sociálního zabezpečení.
Vypredané
18,26 € 19,22 €

Lacná kniha Správne právo hmotné - Všeobecná časť (-50%)


Znalosť problematiky verejnej správy a jej jednotlivých zložiek tvorí základný a neodmysliteľný rámec vedomostí nielen členov právnickej obce, ale aj všetkých občanov Slovenskej republiky. Výklad o všeobecnej časti správneho práva nie je a ani nemôže byť úplný aj vzhľadom na existenciu početných a navzájom sa líšiacich správnych odvetví a úsekov, upravených v niekoľkých tisícoch právnych predpisov rôznej právnej sily. Napriek tomu, predkladaná učebnica má snahu logickým a zrozumiteľným spôsobom vysvetľovať základné právne inštitúty správneho práva, ktoré sú prierezové pre toto právne odvetvie ako celok. Ťažisko textu sa venuje všeobecným právno-teoretickým východiskám výučby o právnej podstate verejnej správy a jej činnosti. Relatívne detailne je spracovaná problematika jednotlivých druhov verejnej správy s osobitným dôrazom na jej výkon v rámci poskytovania verejných služieb a právne postavenie jednotlivých druhov vykonávateľov verejnej správy, medzi ktorých patria aj komerčné subjekty. Učebnica má snahu nielen rozšíriť úzku ponuku danej problematiky na trhu a byť základnou študijnou pomôckou na právnických fakultách v Slovenskej republike, ale aj snahu byť dobrou pomôckou v aplikačnej praxi.
Vypredané
7,10 € 14,20 €

dostupné aj ako:

Zákon o správnom konaní Úzz, 9. vydanie, 2018


Publikácia obsahuje aktualizované úplné znenie Zákona o správnom konaní č. 71/1967 Zb. (správny poriadok) s právnym stavom k 1. januáru 2018, so zvýraznenými zmenami poslednej novelizácie zákonom č. 238/2017 Z. z.
Vypredané
2,09 € 2,20 €
  • 5 /5

Správne právo hmotné. Všeobecná časť


Vysokoškolská učebnica komplexne a systémovo objasňuje právne aspekty organizácie a fungovania verejnej správy na Slovensku, s dôrazom na medzinárodné súvislosti problematiky. Analyzuje princípy vo verejnej správe a ich ústavnoprávne aspekty, koncepcie verejnej správy (good administration, public management), požiadavky na kvalitu vo verejnej správe, právne postavenie zamestnancov vo verejnej správe, administratívne aspekty ochrany vlastníckeho práva. Osobitnú pozornosť venuje správnemu trestaniu v kontexte judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva, jeho princípom, kategorizácii správnych deliktov a ich vzťahu k trestným činom. Špeciálna časť textu je venovaná vzťahu slovenského administratívneho práva a európskeho správneho práva. Učebnica je určená prednostne pre výučbu správneho práva na právnických fakultách, využijú ju však aj študenti študijného programu Verejná správa a regionálny rozvoj. Vzhľadom na vysokú odbornosť jej spracovania, publikáciu možno odporúčať do pozornosti aj zamestnancom verejnej správy, advokátom, sudcom a prokurátorom.
Vypredané
28,74 € 30,25 €

Správne právo hmotné Osobitná časť


Učebnica Správne právo hmotné – osobitná časť, 3. prepracované vydanie, od autorského kolektívu Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave ponúka prehľadné hodnotenie tej časti správneho práva, ktorú reprezentujú jednotlivé odvetvia a sféry verejnej správy. Učebnicu tvorí 16 kapitol, v ktorých autori rozoberajú oblasti ako vnútorná správa, policajná správa, správa zahraničných vecí, správa obrany, školstva, justície, dopravy, zamestnanosti, starostlivosti o životné prostredie, živnostenského podnikania, daní a poplatkov, katastra nehnuteľností, zdravotníctva, kultúry, sieťových odvetí a v neposlednom rade aj správa informácií. Publikácia je určená predovšetkým študentom právnických fakúlt, môže byť však aj dobrou pomôckou v aplikačnej praxi.
Vypredané
21,95 € 23,10 €

Zákon o správnom konaní. Úzz, 8. vydanie., 2017


Publikácia obsahuje aktualizované úplné znenie Zákona o správnom konaní č. 71/1967 Zb. (správny poriadok) s právnym stavom k 1. októbru 2017, so zmenami poslednej novelizácie zákona č. 149/2017 Z. z.
Vypredané
2,09 € 2,20 €

Stavebný zákon. Úzz, 2017


Publikácia obsahuje aktualizované úplné znenie zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) s právnym stavom k 1. októbru 2017.
Vypredané
3,33 € 3,50 €

Administratívnoprávna zodpovednosť právnických osôb


Základný prínos predkladanej monografie spočíva v analýze súčasného stavu právnej úpravy administratívnoprávnej zodpovednosti právnických osôb. V prvom rade sa venuje terminologickému vymedzeniu pojmu zodpovednosť a jeho rozličnému poňatiu nielen podľa jednotlivých právnych odvetví, ale aj podľa ponímania tohto právneho inštitútu v súkromnom práve a vo verejnom práve. Následne sa podrobne a fundovane venuje hmotnoprávnym aj procesnoprávnym aspektom vyvodzovania správnoprávnej zodpovednosti právnických osôb. Najväčší dôraz kladie na otázky spojené s ukladaním sankcií a iných negatívnych právnych dôsledkov spáchania správneho deliktu a na procesnú stránku vyvodenia zodpovednosti. V rámci nej neopomína ani aktuálne otázky spojené s prieskumom rozhodnutí nielen v správnom konaní, ale osobitne v správnom súdnom konaní podľa Správneho súdneho poriadku. Autor JUDr. Matej Horvat, PhD. pri písaní a formulovaní svojich záverov a odporúčaní vychádzal z dôslednej analýzy právnych predpisov, ktoré upravujú správne delikty právnických osôb, zo súvisiacej judikatúry slovenských správnych súdov a ďalších prameňov. Výnimočnosť publikácie spočíva v tom, že ide o prvé súborné spracovanie tejto problematiky v podobe monografie od vzniku samostatnej Slovenskej republiky. JUDr. Matej Horvat, PhD. ukončil v roku 2009 magisterské štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, kde na Katedre správneho a environmentálneho práva obhájil v roku 2012 aj dizertačnú prácu. V súčasnosti na tejto katedre pracuje ako odborný asistent. Je aktívnym spoluriešiteľom viacerých grantov. Pôsobí vo viacerých rozkladových komisiách ústredných orgánov štátnej správy. Je spoluautorom komentára k zákonu o priestupkoch a viacerých učebných textov. Vo vedeckej práci sa venuje najmä správnemu trestaniu, právu na prístup k informáciám a všeobecnému správnemu konaniu. Výsledky jeho vedeckej práce boli prezentované na mnohých medzinárodných vedeckých konferenciách.
Vypredané
16,53 € 17,40 €

Správní řád s poznámkami a judikaturou, 3.vydanie


Třetí aktualizované a doplněné vydání publikace je zpracováno podle právního stavu k 1. 7. 2017. Reflektuje novelizace správního řádu (naposledy zákonem č. 183/2017 Sb.) a uvádí novou judikaturu, která byla rozšířena či obohacena o další zajímavé právní názory. Jednotlivá ustanovení zákona jsou opatřena podrobnými výkladovými poznámkami a tam, kde je to instruktivní, jsou doplněna i důvodovou zprávou. Poznámky jsou pojaty jako koncentrovanější výkladový pohled na obsah úpravy ve správním řádu, což čtenáři umožní pohotovější orientaci ve správním řádu. Významnou součástí výkladu jsou citace z právních vět soudní judikatury a také ze závěrů poradního sboru ministra vnitra ke správnímu řádu. Uživatelskou vlídnost zvyšuje věcný rejstřík. Kniha je určena především úředníkům veřejné správy, zdrojem informací však může být i pro ostatní osoby, které se dostávají do režimů upravených správním řádem tzv. na „druhé straně“, jakož i pro jejich zástupce.
Vypredané
27,94 € 29,41 €

Všeobecné správne konanie


Všeobecné správne konanie – Teória a prax, vychádza v edičnej rade JUDIKATÚRA vydavateľstva EUROKÓDEX Kniha obsahuje mimoriadne bohatú judikatúrnu zložku, v rámci ktorej autori koncentrovali svoju pozornosť nielen na súčasnú rozhodovaciu prax súdov, ale aj na minulé (relevantné) rozhodnutia, ktoré už môžu byť v určitých častiach prekonané, napriek tomu však vykazujú relevanciu, napr. v rámci aplikácie historického alebo doktrinálneho výkladu. V publikácii sa nachádzajú aj právne vety z tzv. Bohuslavovej zbierky, ktorá je v určitých dimenziách nadčasová, a preto bola systematicky zaradená aj do tejto publikácie. Výklad je poskytovaný k jednotlivým paragrafom zákona, v niektorých prípadoch na úrovni odsekov, v iných prípadoch sa výklad systematizoval do jedného celku – za niekoľko paragrafov. Uvedený postup autori uplatnili najmä v spojitosti s tým, aby výklad nimi poskytnutý nebol izolovaný od iných súvislostí, ktoré môžu vyplývať z nadväzujúcich ustanovení zákona. Na strane druhej, rozhodovaciu činnosť súdov autori zaraďovali k niektorým ustanoveniam zákona (paragrafom) aj bez toho, aby k nim bol (v danej časti) poskytnutý osobitný výklad, ktorý sa v takýchto prípadoch nachádza ako systematizujúci napr. až za ďalším paragrafom. Publikácia je doplnená okrem výkladu a výberu právnych viet z rozhodovacej činnosti súdov aj o tzv. kontrolnú časť, v ktorej sa nachádza 50 otázok a odpovedí (v režime „často kladených otázok“) a tiež zoznam tzv. najčastejších pochybení, ktorých sa správne orgány dopúšťajú pri aplikácii jednotlivých ustanovení správneho poriadku. Autori kontrolnú časť knihy zostavovali na základe ich vlastných skúseností (vychádzajúc z ich pedagogickej činnosti na akademickej pôde, ale aj v aplikačnej sfére).
Vypredané
19,00 € 20,00 €

Správne právo procesné. Všeobecná časť, 2. zmenené a aktualizované vydanie


Vysokoškolská učebnica „Správne právo procesné. Všeobecná časť“ komplexne a systémovo objasňuje právnu podstatu najdôležitejších procesných postupov vo verejnej správe. Prináša najnovšie zjednocujúce pohľady na výklad základných procesnoprávnych inštitútov, na ich medzinárodnoprávne a ústavnoprávne aspekty. Prehľadné spracovanie zrozumiteľným spôsobom má napomôcť porozumieť spoločným vlastnostiam i odlišnostiam procedurálnych postupov, predovšetkým na základe vysvetlenia princípov úpravy. Najširší priestor je venovaný správnemu konaniu. Prvé vydanie učebnice patrilo medzi úspešné tituly a preto ho opätovne v aktualizovanej podobe ponúkame do pozornosti nielen študentom práva, ale aj zamestnancom vo verejnej správe, sudcom a prokurátorom. Prof. JUDr. Soňa Košičiarová, PhD. je vysokoškolskou učiteľkou a dlhoročnou členkou Konzultačného zboru Ministerstva vnútra Slovenskej republiky pre otázky aplikácie správneho poriadku. Z jej bibliografie možno spomenúť predovšetkým komentáre k zákonu o správnom konaní (2004 a 2013), monografie Princípy dobrej verejnej správy a Rada Európy (2012), Verejná správa a právo na spravodlivý proces (2014) a učebnicu Správne právo hmotné. Všeobecná časť (2015).
Vypredané
21,85 € 23,00 €

Správny poriadok a správny súdny poriadok


Správny poriadok a Správny súdny poriadok, vychádza v edičnej rade JUDIKATÚRA vydavateľstva EUROKÓDEX Publikácia sa snaží svojím obsahom veľmi citlivo reagovať na potreby aplikačnej praxe a ponúknuť čitateľovi široké spektrum veľmi zaujímavých rozhodnutí prijatých správnym kolégiom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Predkladané judikáty sa týkajú rozsiahlej problematiky z rôznych oblastí verejnej správy. V mnohých judikátoch a ich dôvodoch je možné nájsť vhodnú interpretačnú pomôcku i pre iné rozhodovacie procesy. Táto výnimočná publikácia obsahuje „skutočnú judikatúru“ Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, pretože sú tu zaradené iba tie rozhodnutia, ktoré prešli kvalifikovaným judikatúrnym procesom na najvyššom súde. V tomto vidíme veľkú pridanú hodnotu publikácie pre aplikačnú prax, pretože dnes je kvalitná judikatúra veľmi žiadaná, a preto sme sa snažili takúto judikatúru starostlivo vybrať a ponúknuť ju, čo napomôže i stabilizácii právneho systému. Na záver je potrebné uviesť, že predkladané judikáty predstavujú ustálenú rozhodovaciu prax a nič nestratili na svojom význame a aktuálnosti, a to ani po prijatí Správneho súdneho poriadku, zákona č. 162/2015 Z. z., ktorý nadobudol účinnosť 1. júla 2016. Naopak, mnohé rozhodnutia môžu byť inšpiráciou a zároveň pomôckou pre podanie napr. všeobecnej správnej žaloby, sankčnej žaloby, zásahovej žaloby, ale i nečinnostnej žaloby, ako i samotnej kasačnej sťažnosti a pod.
Vypredané
38,00 € 40,00 €

Správne právo je odvetvie práva, ktoré sa zaoberá vzťahmi medzi jednotlivcami a verejnými orgánmi a inštitúciami. Táto právna oblasť stanovuje pravidlá a postupy pre rozhodovanie správnych orgánov a zabezpečuje, že verejná správa bude riadená transparentným a spravodlivým spôsobom.