! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Správne právo strana 3 z 9

Administrativní ceny nemovitostí


Kniha se zabývá především administrativním oceňování podle platných cenových předpisů v období let 1964 až 2013, tedy v širokém záběru téměř 50 let. Nejde však o pouhý text oceňovacích vyhlášek a výčet některých jejich hlavních pojmů. Tyto pojmy se snaží nejen vysvětlit, ale i zasadit do kontextu doby. Obsah této knihy předpokládá alespoň částečné základní znalosti z problematiky oceňování nemovitostí, soustřeďuje se především na ozřejmění těch částí cenových předpisů, které často mohly být potenciálním zdrojem nejrůznějších chyb. I z toho lze poznat, že jejím autorem není byrokratický teoretik, ale „ostřílený“ skutečný odborník a praktik, který se rozhodně nevyhýbá znaleckým posudkům pro soudy a byl nucen v nejrůznějších sporech mnohokrát odpovídat na velmi zvídavé (často nepříjemné) otázky účastníků řízení či jejich právních zástupců, pro něž jeho znalecký posudek nemusel vyznívat příznivě. Knihu by měl prostudovat a mít po ruce ve své knihovně každý tzv. „soudní znalec“ (zákon zná dosud pouze pojem „znalec“), který se snaží hranice svého poznání průběžně rozšiřovat; kniha je zároveň velmi dobrým pomocníkem k základní orientaci všem, kteří se o oceňování nemovitostí zajímají.
U dodávateľa
13,18 € 13,87 €

Evropské správní právo


V návaznosti na nové vydání učebnice Správní právo – Obecná část publikace podrobněji zpracovává problematiku evropského správního práva.Tato publikace :* Přibližuje působení správního práva, které překračuje hranice národních států, se zvláštním zřetelem k právu Evropské unie* Vysvětluje, co znamená evropský správní prostor jako výchozí pojem pro analýzu evropského správního práva* Předkládá rozbor vztahu evropského správního práva k transnacionálnímu a globálnímu právu* Rekapituluje, které právní standardy platí v evropském správním prostoru a s jakými rámcovými úpravami se nejčastěji setkáváme* Podrobně charakterizuje správní agentury, které představují typickou formu nezávislých správních orgánů v Evropské unii* Podává výklad o intrakomunitárních správních aktech* Je určena široké odborné veřejnosti, dále studentům práva a veřejné správy.
U dodávateľa
17,42 € 18,34 €

Verejná správa a správne právo


Druhé, aktualizované vydanie publikácie načrtáva niektoré základné inštitúty tohto právneho odvetvia, najmä zvýrazňuje pojem a poslanie verejnej správy, ktoré tvorí základnú zložku správneho práva, inštitucionálnu výstavbu orgánov verejnej správy. Zá roveň poukazuje aj na niektoré vybrané odvetvia verejnej správy, ako aj na procesný postup pri vydávaní individuálnych správnych aktov. Publikácia je určená najmä študentom Vysokej školy ekonómie a manažmentu verejnej správy, ale môže byť využitá aj v špecializovaných kurzoch pre pracovníkov pôsobiacich v štátnej správe a samospráve.
Na sklade 1Ks
12,83 € 13,50 €

Verejná správa a správne právo


Publikácia sa zaoberá problematikou verejnej správy a správneho práva. Načrtáva niektoré základné inštitúty právneho odvetvia správne právo, a to najmä zvýraznením pojmu a poslania verejnej správy, ktorá je jedným zo základných komponentov tohto p rávneho odvetvia. Autor zvýrazňuje poslanie správnej vedy, ktorá skúma efektívne a racionálne fungovanie verejnej správy.
Vypredané
13,24 € 13,94 €

Správny poriadok - komentár


V publikácii autor spracoval problematiku správneho práva procesného. Základom publikácie je podrobný komentár k jednotlivým ustanoveniam zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok) v znení neskorších predpisov s prihliadnutím na najnovšie teoretické poznatky na tomto úseku. Z hľadiska praktického používania publikácie sú pri jednotlivých ustanoveniach uvedené aj súvisiace predpisy a príslušná judikatúra, vybrané judikáty slovenských a českých súdov týkajúce sa správneho poriadku, ako aj odkazy na slovenskú a českú odbornú časopiseckú literatúru. Konanie a rozhodovanie v oblasti štátnej a verejnej správy býva v praxi často zložité a kladie vysoké nároky na právne znalosti. Publikácia bude zaiste praktickým pomocníkom pre zamestnancov všetkých orgánov štátnej a verejnej správy, zamestnancov obcí a samosprávnych krajov, pre advokátov, sudcov, prokurátorov, ako aj pre študentov práva.
Vypredané
11,40 € 12,00 €

Vseobecne spravne pravo 4 vyd.


"Posudzovaná učebnica patrí medzi rozsiahlejšie texty svojej kategórie. Početnosť jej strán "má na svedomí" značný počet ilustračných príkladov, ktoré približujú vnímaniu študenta neraz zložitú teoretickú analýzu toho-ktorého právneho inštitútu. Takýto sposob spracovania považujem za mimoriadne progresívny a prínosný. Systematika učebnice je logická a netradičná najma tým, že obsahuje dosiaľ málo spracované alebo nespracované kapitoly. Ide najma o časť Európske správne právo. Pozitívne hodnotím aj zaradenie netradičnej části Vymožiteľnosť práva vo verejnej správe z pohľadu občana.c prof. JUDr. Katarína Tóthová, DrSc.
Vypredané
24,42 € 25,70 €

Katastrálny zákon Úzz, 3. vydanie, 2022


Publikácia obsahuje aktualizované úplné znenie Katastrálneho zákona č. 162/1995 Z.z. s výraznenými zmenami poslednej novelizácie zákona č. 325/2022 Z.z. s účinnosťou od 1. novembra 2022.
Vypredané
3,14 € 3,30 €

Správny súdny poriadok Úzz, 6. vydanie 2022


Právny stav k 1. septembru 2022 a s účinnosťou od 1. januára 2023
Vypredané
5,04 € 5,30 €

Správny súdny poriadok Úzz, 5. vydanie 2022


Publikácia obsahuje aktualizované úplné znenie zákona č. 162/2015 Z.z. Správneho súdneho poriadku s právnym stavom k 1. januáru 2022, a so zvýraznenými zmenami poslednej novelizácie zákona č. 512/2021 Z.z. s účinnosťou od 1. apríla 2022.
Vypredané
4,47 € 4,70 €

Katastrálny zákon - komentár, 2. vydanie


Ak predávate alebo kupujete nehnuteľnosť, kataster kontroluje, či je vaša kúpna zmluva v poriadku. Kontrolu zmluvy vykonávajú orgány katastra podľa katastrálneho zákona. Tento komentár poslúži každému, kto sa snaží porozumieť strohému a niekedy ťažko zrozumiteľnému textu tohto právneho predpisu. Je vhodný tak pre advokátov, ako aj pre realitných maklérov, geodetov, úradníkov a pre každého občana, ktorý chce samostatne nakladať so svojimi nehnuteľnosťami a chrániť svoje vlastnícke práva. Popri vysvetľovaní jednotlivých paragrafov sa autor nevyhýba ani riešeniu komplikovaných teoretických problémov, ako sú účinky odstúpenia od zmluvy, „technická jednota listiny" alebo otázka postupu katastra pri námietke relatívnej neplatnosti. Pri jednotlivých ustanoveniach tiež poukazuje na publikované názory súdov (judikáty), ako aj na nedostatky a vnútorné rozpory katastrálneho zákona. V texte sa autor opiera aj o ostatnú odbornú literatúru, o dôvodovú správu k pôvodnému zneniu zákona, ako aj o poznatky a skúsenosti získané od posledného vydania komentára z roku 2014. Hlavným cieľom komentára je ponúknuť zrozumiteľný, ucelený a argumentami podložený výklad katastrálneho zákona. Z tohto dôvodu ho autor (ako sám uvádza) nezostavoval ako kompiláciu všetkých názorov na teoretické problémy, ale snažil sa uprednostniť kvalitu, jednoznačnosť a konzistentnosť argumentácie. Keďže spravovanie katastra nehnuteľností je kombináciou technických a právnických činností, v katastrálnom zákone sa vyskytuje veľa odborných výrazov (napr. operát, lomový bod). Komentár je zameraný aj na vysvetlenie týchto pojmov. Autorove praktické skúsenosti, ktoré získal ako úradník na katastrálnom úrade, ako aj jeho skúsenosti z realitnej a publikačnej činnosti, sú zárukou užitočných informácií a odborného spracovania komentára.
Vypredané
22,99 € 24,20 €

Základy organizace veřejné správy v ČR, 4. vydání


Organizace veřejné správy patří tradičně do obecné části správního práva a tvoří základ poznatků pro veřejnou správu jako takovou. Přináší i cenné poznatky všem, kdo se zajímají o hlubší studium tohoto problému. Publikace se zaměřuje na základní principy a instituty organizace veřejné správy v České republice. Organizace veřejné správy je obecně poměrně složitý institut a v České republice se neustále mění. Vzhledem k této skutečnosti nemohla publikace přinést vyčerpávající výklad. Snahou autorů bylo popsat srozumitelnou formou základy fungování veřejné správy, stručně se věnují i problematice státní služby a postavení úředníků územních samosprávných celků. Kniha obsahuje základní penzum teoretických poznatků v této oblasti, ke kterým od prvního vydání publikace došlo. Publikace je určena především studentům vysokých škol, může však rovněž velmi dobře posloužit zájemcům zabývajícím se praxí veřejné správy a širší veřejnosti, která přichází se správním právem do styku.
Vypredané
14,29 € 15,04 €

Správny súdny poriadok. Úzz, 4. vydanie 9/2021


Publikácia obsahuje aktualizované úplné znenie zákona č. 162/2015 Z.z. Správneho súdneho poriadku s právnym stavom k 15. septembru 2021, so zmenami poslednej novelizácie zákona č. 187/2021 Z.z.
Vypredané
4,47 € 4,70 €

UZZ 21/2021 Správny súdny poriadok


Podľa právneho stavu k 14. 6. 2021 (Úplné znenia zákonov 21/2021). Úplné znenie zákona č. 162/2015 Z. z. SPRÁVNY SÚDNY PORIADOK Po zmene zákonom č. 423/2020 Z. z.: V súvislosti so zriadením najvyššieho správneho súdu je potrebné vykonať nevyhnutnú zmenu v kreácii tzv. kompetenčného senátu. Novelizácia Správneho súdneho poriadku sa vykonáva v nadväznosti na zriadenie najvyššieho správneho súdu. Nové znenie § 8 zohľadňuje znenie čl. 126 ods. 1 ústavy, podľa ktorej bude ústavný súd rozhodovať kompetenčné spory medzi najvyšším súdom a najvyšším správnym súdom. Vzhľadom na to, že pojem správne kolégium je v Správnom súdnom poriadku pojmom prekonaným, je potrebné vykonať súvisiacu zmenu v § 22 ods. 2. V ustanovení, ktoré rozoberá oprávnenia prokurátora, sa v nadväznosti na nový typ konania, ktorým je konanie vo veciach ústavnosti a zákonnosti volieb, navrhuje vyslovene pomenovať oprávnenie generálneho prokurátora iniciovať tento typ konania. Tu treba uviesť, že generálny prokurátor má toto oprávnenie aj podľa doteraz platnej úpravy v konaní pred ústavným súdom. Doterajšie znenie § 92 ods. 3 sa vzťahovalo na sudcov správneho kolégia najvyššieho súdu. Po novom je potrebné upustiť od tejto terminológie a právnu úpravu je potrebné prispôsobiť zriadeniu najvyššieho správneho súdu. Systematika nového šiesteho dielu (Konanie vo veciach ústavnosti a zákonnosti volieb) je prispôsobená systematike ostatných dielov obsiahnutých v tretej hlave piatej časti Správneho súdneho poriadku. Právna úprava preto reguluje účel konania, účastníkov konania, žalobnú legitimáciu, lehotu na podanie žaloby, náležitosti žaloby, dokazovanie a rozhodnutie o žalobe. Po zmene zákonom č. 187/2021 Z. z.: Stanovuje sa lehota pre správny súd na preskúmanie rozhodnutia protimonopolného úradu o uložení dočasného opatrenia podľa všeobecne záväzného právneho predpisu upravujúceho oblasť ochrany hospodárskej súťaže. Z dôvodov uvedených k tomuto novelizačnému bodu je potrebné zaviesť aj lehotu pre kasačný súd na prieskum rozhodnutia.
Vypredané
4,26 € 4,48 €

Základy správneho práva, 5. aktualizované vydanie


Znalosť problematiky správneho práva a verejnej správy tvorí základný a neodmysliteľný rámec vedomostí, ktoré si musí osvojiť každý jednotlivec, uvažujúci nad pôsobením v štruktúrach verejného sektora. Autori, vedomí si tejto skutočnosti, sa pokúsili vytvoriť relatívne komplexné spracovanie základných inštitútov správneho práva a verejnej správy. Publikácia má osobitné účelové určenie. Je určená predovšetkým študentom vysokých škôl s právnym a bezpečnostno-právnym zameraním, ktorí sa v zmysle profilu absolventa odborne pripravujú na pôsobenie v orgánoch verejnej správy a verejných zboroch. Cieľom publikácie nie je odhaľovať a systematizovať nové vedecké poznatky v oblasti verejnej správy a správneho práva či vytvárať nové prístupy pri skúmaní správnej vedy a vedy správneho práva. Práve naopak, vzhľadom na osobitné účelové určenie tejto publikácie bolo snahou autorov pripraviť študijný materiál, ktorý prehľadným a všeobecne zrozumiteľným spôsobom objasňuje základný pojmový aparát správnych vied, odhaľuje primárne väzby medzi jednotlivými právnymi inštitútmi správneho práva a pomôže tak študentom náležite sa orientovať v spleti platných administratívnoprávnych noriem. Verejná správa je objektom neustálych zmien, keďže vývojom spoločnosti sa menia aj predpisy správneho práva. Autori, vedomí si tejto skutočnosti, reagujú na zmeny v právnej úprave a prinášajú 5. upravené vydanie, ktoré reflektuje jednak novely právnych predpisov, jednak učebné osnovy predmetu Správne právo. Pri spracovaní aktualizovaného vydania učebnice autori vychádzali z najnovších poznatkov právnej teórie a praxe a z právnych predpisov platných a účinných k 1. 2. 2021.
Vypredané
24,56 € 25,85 €

Správne právo hmotné - všeobecná časť


Všeobecná časť správneho práva hmotného poskytuje študentom právnickej fakulty rozsiahly komplex poznatkov, zásad, inštitútov a právnych noriem, tvoriacich základ pre existenciu a praktické fungovanie verejnej správy. Je predpokladom zvládnutia osobitnej časti správneho práva hmotného a následne správneho práva procesného. Učebnicu spracoval kolektív docentov správneho práva Katedry ústavného práva a správneho práva Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Autori venovali starostlivosť aktuálnemu stavu teórie, vedy a praxe správneho práva v kontexte súčasného vývoja. Kde považovali za potrebné, zaradili do textu aj relevantné príklady v snahe napomôcť ľahšiemu pochopeniu niekedy zložitej teoretickej matérie. Text učebnice je rozdelený na osem kapitol, ktoré vo svojej postupnosti a vnútornom usporiadaní umožňujú samostatné a tvorivé osvojovanie si poznatkov o všeobecných inštitútoch správneho práva a verejnej správy v Slovenskej republike.
Vypredané
18,05 € 19,00 €

Pozemkové úpravy z právneho hľadiska


Predkladaná publikácia prehľadne popisuje podstatu a zmysel konania o pozemkových úpravách a jeho jednotlivé fázy. Jej prínosom je však aj to, že autor v publikácii ponúka aj návrhy de lege ferenda a hlbšie analyzuje jednotlivé problematické otázky vyskytujúce sa v konaní, akými sú vplyv nezákonnosti v jednej etape na nasledujúce etapy, smrť vlastníka počas konania, možnosti súdnej ochrany po vykonaní pozemkových úprav a ďalšie. Osobitne bližšie sa autor venuje pozemkovým úpravám na účely usporiadania vlastníctva k pozemkom pod stavbami obcí a VÚC, ktoré na ne prešli zo štátu delimitáciou (vrátane zákonného vecného bremena a jeho náhrady), ale aj usporiadaniu vlastníctva v rómskych osadách. Vzhľadom na témy, ktorým sa venuje, je táto publikácia vhodná pre študentov vysokoškolských odborov zameraných na tému pozemkových úprav, pre autorizovaných projektantov pozemkových uprav, právnikov, ako aj pre samotných účastníkov pozemkových úprav (najmä pre vlastníkov, nájomcov, ale aj pre obce a VÚC).
Vypredané
14,92 € 15,70 €

Správny poriadok. Komentár (3. vydanie)


Tretie vydanie komentára k Správnemu poriadku je významné nielen svojím doplneným a prepracovaným obsahom, ale aj zložením rozšíreného autorského kolektívu, pričom ide o uznávaných odborníkov nielen z akademickej oblasti, ale aj verejnej správy, súdnictva či advokácie. Znenie komentára tak zahŕňa rôzne výkladové perspektívy s cieľom priniesť čitateľovi dielo, slúžiace ako pomôcka pri hľadaní správneho procesného postupu, či riešenia v konkrétnej situácii. Výklad autorov reflektuje prípadné zmeny v právnom poriadku, ale reaguje aj na posun v rámci judikatúry, ktorá podstatným spôsobom ovplyvňuje nielen doktrínu, ale aj aplikačnú prax. Tretie vydanie je tak ako prvé a druhé vydanie určené širokej odbornej verejnosti. Kolektiv autorov: Jozef Milučký, Daniela Medžová
Vypredané
56,05 € 59,00 €

Katastrálny zákon - Úzz, 2. vydanie (2019)


Publikácia obsahuje aktualizované úplné znenie Katastrálneho zákona č. 162/1995 Z.z. s výraznenými zmenami poslednej novelizácie - zákona č. 212/2019 Z.z. s účinnosťou od 1. októbra 2019 a - zákona č. 225/2019 Z.z. s účinnosťou od 1. septembra 2019.
Vypredané
2,38 € 2,50 €

Základy správneho práva (4. aktualizované vydanie)


Znalosť problematiky správneho práva a verejnej správy tvorí základný a neodmysliteľný rámec vedomostí, ktoré si musí osvojiť každý jednotlivec, uvažujúci nad pôsobením v štruktúrach verejného sektora. Autori, vedomí si tejto skutočnosti, sa pokúsili vytvoriť relatívne komplexné spracovanie základných inštitútov správneho práva a verejnej správy. Publikácia má osobitné účelové určenie. Je určená predovšetkým študentom vysokých škôl s právnym a bezpečnostno-právnym zameraním, ktorí sa v zmysle profilu absolventa odborne pripravujú na pôsobenie v orgánoch verejnej správy a verejných zboroch. Cieľom publikácie nie je odhaľovať a systematizovať nové vedecké poznatky v oblasti verejnej správy a správneho práva či vytvárať nové prístupy pri skúmaní správnej vedy a vedy správneho práva. Práve naopak, vzhľadom na osobitné účelové určenie tejto publikácie bolo snahou autorov pripraviť študijný materiál, ktorý prehľadným a všeobecne zrozumiteľným spôsobom objasňuje základný pojmový aparát správnych vied, odhaľuje primárne väzby medzi jednotlivými právnymi inštitútmi správneho práva a pomôže tak študentom náležite sa orientovať v spleti platných administratívnoprávnych noriem. Verejná správa je objektom neustálych zmien, keďže vývojom spoločnosti sa menia aj predpisy správneho práva. Autori, vedomí si tejto skutočnosti, reagujú na zmeny v právnej úprave a prinášajú 4. aktualizované vydanie, ktoré reflektuje jednak novely právnych predpisov, jednak učebné osnovy predmetu Správne právo. Pri spracovaní aktualizovaného vydania učebnice autori vychádzali z najnovších poznatkov právnej teórie a praxe a z právnych predpisov platných a účinných k 1. 9. 2019.
Vypredané
21,88 € 23,03 €

Správne právo je odvetvie práva, ktoré sa zaoberá vzťahmi medzi jednotlivcami a verejnými orgánmi a inštitúciami. Táto právna oblasť stanovuje pravidlá a postupy pre rozhodovanie správnych orgánov a zabezpečuje, že verejná správa bude riadená transparentným a spravodlivým spôsobom.