! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Ústavné právo strana 5 z 8

Ústavní právo


Novým vydáním publikace autor sleduje především prohloubení jejího monografického charakteru. Předně, v uplynulém desetiletí se v České republice ustálila východisková monografická, komentářová a učebnicová literatura ústavního práva České republiky, státovědy a ústavního práva srovnávacího. Byla tedy nezbytná aktualizace stabilního ústavně obsahového kapitálu publikace. Současně se však autor intenzivně obrací k vlastní souběžné teoretické literatuře (charakteru státovědy, teorie vládnutí nebo komparativních děl srovnávacího ústavního práva) a monografií O právu ústavním a díla Listina v systému veřejného a nového soukromého práva. Tím také učebnicové portfolio díla dává odborné veřejnosti rozsáhlejší přehled o vědní podstatě oboru. Publikace potvrzuje, i při určité redukci normativně zaměřeného textu a případně faktografie, autorskou originalitu autorem průběžně zpracovávané judikatury Ústavního soudu České republiky. Dále kniha nabízí studijně doplňující jednotlivé předmětové kapitoly, což je zřejmě první literární pokus o tzv. Case Law České republiky, coby práva rozvíjeného v činnosti Ústavního soudu. Publikace celkově získává pevnější teoreticko-variantní diskuzní zázemí s výraznějším nasměrováním k užití v univerzitních právnických oborech a disciplínách a ve výukové právnické fundamentaci soukromoprávních vysokých škol obsahově zaměřených k výuce veřejnoprávních disciplín.
Vypredané
35,27 € 37,13 €

Ústavné právo


Predkladaná publikácia venujúca sa ústavnému právu vznikla ako výsledok niekoľkoročnej snahy pomerne širokého kolektívu strednej a mladšej generácie odborníkov a odborníčok pôsobiacich v čase písania na viacerých akademických pracoviskách – na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave, na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, na Právnickej fakulte Oxfordskej univerzity v Oxforde a na Právnickej fakulte Univerzity Palackého v Olomouci.Od skôr publikovaných učebníc ústavného práva sa publikácia líši vo viacerých aspektoch - predovšetkým je v nej v oveľa väčšej miere ako doteraz reflektovaná skutočnosť, že slovenský ústavný systém existuje v prostredí výrazne formovanom členstvom Slovenskej republiky v Európskej únii a v Rade Európy. Na základe toho boli tak do jednotlivých častí a kapitol zapracované príslušné normatívne akty, ako aj judikatúra Súdneho dvora Európskej únie či Európskeho súdu pre ľudské práva.Obsah knihy je rozdelený na štyri časti. V prvej časti sa autori snažili nielen načrtnúť, ale aj bližšie analyzovať teoretické, historické a normatívne základy, na ktorých je postavené slovenské ústavné právo. Druhá časť prináša výklad problematiky ľudských práv v slovenskom, ale aj európskom kontexte. Tretia časť sa zaoberá jednotlivými ústavnými inštitúciami Slovenskej republiky a štvrtá časť učebnice prináša rozbor problematiky ústavnoprávnych aspektov verejnej správy.Pri „napĺňaní“ obsahu autori kládli dôraz na to, aby poskytli čitateľom čo najkomplexnejší a najpresnejší obraz o analyzovanej téme. Dokonca možno povedať, že na niektorých miestach sa kniha nevyhýba kritike aktuálnych právnych pomerov a súčasne načrtáva aj možné východiská prípadnej budúcej právnej úpravy. Autorský kolektív na mnohých miestach do textu zaradil viaceré teóriu ilustrujúce praktické príklady, tabuľky či kontextuálne exkurzy. Navyše každá kapitola má na svojom konci stručné zhrnutie, ktoré by malo čitateľovi naznačiť najdôležitejšie aspekty tej-ktorej problematiky.Publikácia si nájde miesto nielen u študentov práva, právnych akademikoch, ale aj u právnikov v praxi a laickej verejnosti majúcej záujem o otázky na pomedzí politiky a ústavného práva.
Vypredané
19,67 € 20,70 €

Vrecková Ústava, ústavné zákony a ústavný súd


Úplné znenie ústavy SR a ostatných ústavných zákonov vrátane výkladov Ústavného súdu SR k jednotlivým ustanoveniam Ústavy.
Vypredané
2,95 € 3,10 €

Ústava SR Úzz 3. vyd. 2016


Publikácia obsahuje alktualizované úplné znenie Ústavy Slovenskej republiky s právnym stavom k 15. februáru 2016, s výraznenými zmenami poslednej novelizácie ústavného zákona č. 427/2015 Z.z.
Vypredané
2,85 € 3,00 €

Program odpadového hospodárstva Slovenskej republiky na roky 2016 - 2020


Program odpadového hospodárstva Slovenskej republiky na roky 2016 - 2020 Publikácia obsahuje schválený program odpadového hospodárstva SR na roky 2016 - 2020 (vrátane farebných grafov, máp a príloh) a vyhodnotenie pripomienkového konania. Program odpadového hospodárstva Slovenskej republiky (POH SR) predstavuje strategický dokument v odpadovom hospodárstve Slovenskej republiky na roky 2016 až 2020. Bol vypracovaný v súlade s požiadavkami trvalo udržateľného rastu. Jeho obsah zodpovedá požiadavkam stanoveným v legislatívnych predpisoch SR a EÚ.
Vypredané
4,70 € 4,95 €

Ústava Slovenskej republiky 1. 1. 2016


Ústava Slovenskej republiky
Vypredané
1,14 € 1,20 €

Ústava Slovenskej republiky


Autor prináša najrozsiahlejší komentár k Ústave SR, v ktorom veľmi podrobne a dôkladne analyzuje jednotlivé ustanovenia základného zákona Slovenskej republiky. Autorská analýza vychádza z rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky, ktoré vznikli pri ochrane ústavnosti od roku 1993 do leta roku 2015. Ďalej približuje tie rozhodnutia ESĽP a rozhodnutia Súdneho dvora EÚ, ktoré prispievajú k interpretácii a aplikácii Ústavy SR. V tomto rozsahu autorovo dielo ponúka návod na postup v právnej praxi pre sudcov všetkých súdov, advokátov, prokurátorov aj pre pracovníkov orgánov verejnej správy. Cenné poznatky ponúka všetkým študentom práva. Vzhľadom na jasný, zrozumiteľný jazyk, akým je dielo napísané, predstavuje síce podrobnú publikáciu, no vhodnú na oboznámenie sa s Ústavou SR pre všetkých laických záujemcov o základný zákon. Komentár ponúka množstvo originálnych názorov významných pre rozvoj právno-teoretického myslenia a poznania Ústavy SR. Dielo predstavuje prínos k doterajšiemu stavu ústavnoprávneho myslenia na Slovensku.
Vypredané
113,05 € 119,00 €

Ústavné právo Slovenskej republiky, 3. vydanie


Publikácia nie je obmedzená výlučne na ústavné právo Slovenskej republiky – má oveľa širší záber. Výklad zvolený v tejto príručke vychádza z pojmu a klasifikácie ústav a pokračuje stručným a orientačným prehľadom základných línií ústavného vývoja na území Slovenskej republiky za ostatných stopäťdesiat rokov. Rozsiahla časť je venovaná základným právam a slobodám v následnosti, ktorá sa riadi systematikou Ústavy Slovenskej republiky z roku 1992. Otázky týkajúce sa jednotlivých druhov moci v kontexte modelu deľby moci sú predmetom pozornosti záverečných kapitol: po tradičných mociach je do tejto časti zaradená aj kontrolná moc spolu s prokuratúrou a verejným ochrancom práv. Sprievodným znakom publikácie sú tiež odkazy na rozhodovaciu činnosť Ústavného súdu Slovenskej republiky, najmä v spojitosti s problematikou základných práv a slobôd. Publikácia je určená predovšetkým študentom magisterského štúdia v odbore právo v rámci študijných programov tam, kde sa tieto programy týkajú ústavného práva Slovenskej republiky. Tretie vydanie učebného textu predovšetkým zachytáva zmeny ústavy z roku 2014, ktoré sa týkajú definície manželstva, postavenia a právomocí Súdnej rady Slovenskej republiky v kontexte so vznikom sudcovskej funkcie, ako aj v spojitosti s výkonom príslušných právomocí Ústavného súdu Slovenskej republiky i prezidenta Slovenskej republiky.
Vypredané
19,88 € 20,93 €

Úplné znenia zákonov 20/2015 Trestný zákon


"Trestný zákon, Trestný poriadok (2015) podľa právneho stavu k 1.5.2015 (Úplne znenia zákonov 20/2015) Úplné znenie zákona č. 300/2005 Z. z. TRESTNÝ ZÁKON Po zmene zákonom č. 73/2015 Z. z.: - § 348 ods. 1 o marení výkonu úradného rozhodnutia sa dopĺňa o nové písmeno h). Po zmene zákonom č. 78/2015 Z. z.: - precizuje sa právna úprava ukladania trestu domáceho väzenia; - rozširuje sa možnosť využitia kontroly technickými prostriedkami aj v prípade výkonu ďalších (alternatívnych) trestov, ochranného dohľadu, resp. tých primeraných obmedzení a povinností, ktorých povaha pripúšťa kontrolu technickými prostriedkami; - novým inštitútom je premena zvyšku trestu odňatia slobody na trest domáceho väzenia ako alternatívy k podmienečnému prepusteniu z výkonu trestu odňatia slobody. Po zmene zákonom č. 87/2015 Z. z.: - právoplatný rozsudok ukladajúci trest zákazu činnosti vykonávať funkciu či už člena štatutárneho orgánu, dozorného orgánu, vedúceho organizačnej zložky podniku, vedúceho podniku zahraničnej osoby alebo prokuristu bude (na dobu uvedenú v rozhodnutí) zároveň rozhodnutím o vylúčení podľa Obchodného zákonníka. Úplné znenie zákona č. 301/2005 Z. z. TRESTNÝ PORIADOK Po zmene zákonom č. 78/2015 Z. z.: - umožňuje sa kontrola dodržiavania uložených primeraných obmedzení a povinností technickými prostriedkami; - obligatórnou podmienkou uloženia trestu povinnej práce a trestu domáceho väzenia trestným rozkazom bude preverenie podmienok pre riadny výkon tohto trestu probačným a mediačným úradníkom; - probačný a mediačný úradník bude vykonávať kontrolu výkonu trestu domáceho väzenia aj bez poverenia sudcu; - upravuje sa procesný postup súdu a príslušnosť súdu na rozhodnutie o premene zvyšku trestu odňatia slobody na trest domáceho väzenia; - precizujú sa procesné ustanovenia uloženia ochranného dohľadu odsúdenému, ktorý počas výkonu trestu odňatia slobody svojím správaním nepreukázal, že od neho možno očakávať, že po prepustení z výkonu trestu povedie riadny život. "
Vypredané
10,11 € 10,64 €

Úplné znenia zákonov 21/2015 Zákon o odpadoch


"Zákon o odpadoch (2015) podľa právneho stavu k 6.5.2015 (Úplne znenia zákonov 21/2015) Úplné znenie zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov - Novým zákonom sa sleduje najmä zníženie množstva odpadov, ktoré sa zneškodňujú skládkovaním, úprava a zameranosť na predchádzanie vzniku odpadu, minimalizácia negatívnych vplyvov vzniku a nakladania s odpadom na životné prostredie a zdravie ľudí, zavedenie a uplatňovanie rozšírenej zodpovednosti výrobcov a dovozcov štandardným spôsobom obvyklým v iných členských štátoch Európskej únie a jej premietnutie na komunálnu úroveň. - Cieľom nového zákona je úprava existujúcich a nastavenie nových pravidiel v odpadovom hospodárstve pre vytvorenie štandardných podmienok (z pohľadu rozvinutých krajín Európskej únie) na uskutočňovanie zmien v prostredí umožňujúcich rozvoj a realizáciu aktivít v odpadovom hospodárstve a súčasne vytvorenie podmienok pre právnu istotu porovnateľnú s podmienkami v ostatných členských štátoch Európskej únie. - Najväčšou zmenou je zrušenie Recyklačného fondu a z toho vyplývajúce zrušenie povinnosti výrobcov a dovozcov platiť relevantný príspevok. Celý systém zabezpečenia povinností výrobcov a dovozcov je zabezpečovaný priamym uplatňovaním princípu rozšírenej zodpovednosti výrobcov a dovozcov či už individuálne, alebo kolektívne (organizácie zodpovednosti výrobcov). - Druhá zmena sa priamo dotýka vzniku a fungovania organizácií zodpovednosti výrobcov. Zavádza sa povinnosť autorizácie týchto organizácií, pričom autorizáciu bude udeľovať Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky. Cieľom je najmä sprehľadniť činnosť týchto organizácií. Novým zákonom sa vytvárajú aj podmienky pre vznik koordinačného centra, ktoré bude slúžiť na podporu plnenia zákonných povinností výrobcov a organizácií zodpovednosti výrobcov. - Treťou zmenou je výrazné sprísnenie podmienok a kontroly výkupu kovového odpadu od fyzických osôb – nepodnikateľov a zákazu ukladať na skládky odpadov vytriedené zložky komunálneho odpadu, na ktoré sa uplatňuje rozšírená zodpovednosť výrobcov, a vytriedený biologicky rozložiteľný odpad. - Novým zákonom sa zabezpečuje aj transpozícia smernice Európskeho parlamentu a Rady 2012/19/EÚ o odpade z elektrických a elektronických zariadení a smernice Európskeho parlamentu a Rady 2013/56/EÚ z 20. novembra 2013, ktorou sa mení smernica Európskeho parlamentu a Rady 2006/66/ES o batériách a akumulátoroch a použitých batériách a akumulátoroch. "
Vypredané
5,77 € 6,07 €

Ústava Slovenskej republiky účinnosť od 1.12.2014


Ústava Slovenskej republiky po novele s účinnosťou od 1.12.2014.
Vypredané
1,14 € 1,20 €

Srovnávací ústavní právo 5. přepracované a doplněné vydání


Kniha je vědeckou monografií o srovnávacím ústavním právu, o ústavněpolitickém uspořádání v těch státech, které jsou v současnosti středem pozornosti naší politiky, žurnalistiky, vyššího úřednictva, podnikatelské a bankovní sféry. Zároveň je to vysokoškolská učebnice pro právnické fakulty. Poskytuje kvalifikované poučení, utřídění a vzájemné porovnání ústavněpolitických procesů v nejvýznamnějších státech. Jako předmět komparace byly vybrány Spojené státy americké, Velká Británie, Francie, Spolková republika Německo, Itálie, Rakousko a Švýcarsko. Zvláštní pozornost je věnována ústavní a právní kultuře anglo-americké, která se výrazně liší od ústavní a právní kultury kontinentální Evropy. Autoři se zmiňují o ústavní situaci i ve státech dalších, včetně srovnání s Českou republikou. Čtenář se při komparaci vybraných právních systémů a ústavních institucí, včetně institucí Evropské unie, seznámí s ústavní kulturou a funkcí ústavních institucí tak, že plně pochopí jejich život a specifika.
Vypredané
25,39 € 26,73 €

Ústava SR - Listina Základných práv a slobôd, Úzz od 1.12.2014, 10. vyd.


Publikácia obsahuje stručný komentár a úplné znenia zákonov: Ústavy Slovenskej republiky s účinnosťou od 1. decembra 2014, s výraznenými zmenami poslednej novelizácie ústavného zákona č. 306/2014 Z.z.; a zákona č. 23/1991 Zb. Listiny základyných práv a slobôd.
Vypredané
3,33 € 3,50 €

Ústavní právo a státověda I. díl


Učebnice je dílem kolektivu autorů katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a externích spolupracovníků. V souladu s tradičním pojetím ústavního práva je obecná státověda podávána jako jeho vstupní a neoddělitelná součást. Kniha je reprintem původního vydání z roku 1998, v nakladatelství Leges vychází poprvé. Na učebnici navazuje Ústavní právo a státověda, 2. díl, Ústavní právo České republiky, který byl vydání nakladatelstvím Leges v roce 2011.
Vypredané
18,75 € 19,74 €

Ústava SR, Úzz - právny stav k 1. októbru 2014


Publikácia obsahuje úplné znenie zákona Ústavy Slovenskej republiky s právnym stavom od 1. októbra 2014, s výraznenými zmenami poslednej novelizácie, ústavným zákonom č. 161/2014 Z. z.
Vypredané
2,85 € 3,00 €

Ústava Slovenskej republiky účinnosť od 1.9.2014


Ústava Slovenskej republiky po poslednej novele, účinnosť od 1.9.2014.
Vypredané
1,14 € 1,20 €

Ústava, Ústavné zákony a Ústavný súd do vrecka


Publikácia "Ústava, ústavné zákony a ústavný súd do vrecka", ktorú sme vydali v obľúbenom vreckovom formáte, obsahuje nielen základný zákon SR, teda Ústavu, ale aj ostatné ústavné zákony, ktoré platia v SR. Vzhľadom na to, že sporné či nejednoznačné ustanovenia Ústavy má právo vykladať len Ústavný súd SR, zaradili sme do publikácie aj zákon o organizácii Ústavného súdu, jeho spravovací a rokovací poriadok a všetky uznesenia, ktorými podal výklad Ústavy.
Vypredané
2,76 € 2,90 €

Ústava mezi právem a politikou


"Čtenáři se tak do rukou dostává pohled na diskutované otázky naší ústavy především v rovině nejen stručných mediálních komentářů, nýbrž v podobě důkladné odborné studie na pozadí zvládnutých teoretických proudů konstitucionalistiky, státovědy a politologie. Rozsah práce se mi jeví sice jako velmi uměřený, nicméně to souvisí i se schopností autora stručně vystihnout základní problémy a popsat základní odborná východiska, nehledě na to, že takto pojatá kniha přitahuje daleko větší pozornost i těch, kteří se odborným tlustopisům zpravidla vyhnou. Je to důležité i pro další vedení diskuse na téma naší ústavy, neboť ti, kteří o tom rozhodují, zpravidla vycházejí z toho, co o tom slyšeli za poslední týden v médiích. Zde se jim dostane na relativně malém prostoru fundovaná informace o základech ústavní teorie ve vazbě notabene na problémy politického systému. Je to podstatné právě proto, že autor i zde zdůrazňuje, že v ústavách nejsou rozhodující slova, ba ani věty, nýbrž jejich celková konstrukce, hodnotových základ a jejich celkové poslání. Neustále opakuji, že v ústavách je obvykle málo napsáno a hodně řečeno, a autor to v práci prokazuje." Prof. JUDr. Jan Filip, CSc. Ústavní soud České republiky Právnická fakulta Masarykovy univerzity v Brně "Recenzent s radostí konstatuje, že rukopis nepředstavuje další z řady českých publikací v oboru ústavní nebo právní teorie, který by vycházel z tolik populární a pochybné metody „zápisků z četby“. Na rozdíl od jiných studií se v případě Kyselovy práce jedná o zcela originální pohled na klasické problémy a tomu odpovídá i způsob práce a interpretace klasických i současných textů a studií v daném oboru. Již uspořádání knihy do kapitol přitom napovídá, že celá studie je vlastně pojednáním o tradičních problémech ústavní teorie, jakým je vztah práva a politiky, ustavující moc, suverenita, konstitucionalismus, státnost nebo dělba moci, a tak se čtenář může soustředit především na způsob, jakým autor pracuje s jednotlivými prameny a jak interpretuje myšlenky a celé teorie i dějiny konstitucionalismu a ústavní teorie. V této souvislosti je třeba zdůraznit i další pozitivní vlastnost celé studie, a to schopnost čerpat z různých intelektuálních vlivů i celých ústavních kultur. Zatímco leckterá jiná studie v tomto oboru prozrazuje především jazykové vybavení či omezení autora (například citacemi pouze z anglicky psané literatury), Kysela je schopen využít zrovna tak myšlenky německé ústavní vědy, jako francouzské politické filozofie nebo polské právní teorie. Jinými slovy, recenzent byl četbou rukopisu nadšen!" Prof. JUDr. Jiří Přibáň, DrSc. Cardiff Law School, Univerzity of Wales
Vypredané
21,43 € 22,56 €

Nejvyšší soud USA


Autoři Jan Kust a Roman Joch si postavili laťku hodně vysoko, protože pojednání o nejvyšší justiční instanci kolébky konzervativněliberální demokracie je tématem, které v českém literárním prostředí traktováno dosud nebylo. Na své si tak přijdou nejen milovníci anglo - americké právnické literatury, ale i milovníci dějepisů významných institucí, které utvářely a utvářejí dějiny naší civilizace, mezi něž Nejvyšší soud USA bezesporu patří. Dějiny soudu zvaného SCOTUS nebyly vždy dějinami hrdosti, neboť jako vrchol jedné ze tří složek federální moci v USA – moci soudní, justice, ingeroval SCOTUS a činí tak dodnes, k interpretaci ústavních zákonů americké federativní republiky, a v průběhu dějin tak činil někdy značně politicky (causa Dred Scott versus Sanford z r. 1857, kdy judikoval ve prospěch otrokářství a jeho šíření). Druhá polovina 20. století již představila SCOTUS ve světle ústavního obhájce lidských a občanských práv a je úžasné, že řadu z těchto stěžejních a přelomových kauz najdeme v textu této publikace.Předkládaná studie je určena nejen právníkům, ale všem milovníkům práva jako svojí podstatou multidisciplinárního odvětví, a vychutnají si ji jak naši soudci, advokáti, právní dějepisci, tak i politologové a všichni, kdo mají rádi americkou právní kulturu, stejně jako ti, kdo k ní mají poměr kritický.
Vypredané
19,65 € 20,68 €

Ústavné právo je odvetvie práva, ktoré sa zameriava na štúdium a interpretáciu ústav, ktoré tvoria základné právne rámce štátu. Tieto ústavy stanovujú základné práva a povinnosti občanov, štruktúru a právomoci vlády a inštitúcie, ktoré zabezpečujú fungovanie štátu. Ústavné právo sa zaoberá otázkami týkajúcimi sa moci, slobody, spravodlivosti a právneho systému.

V tejto kategórii nájdete rôzne materiály a informácie z oblasti ústavného práva. To môžu zahŕňať texty a analýzy ústav, súdnou prax, a právne rozhodnutia týkajúce sa ústavných otázok. Taktiež nájdete diskusie o dôležitých ústavných témach, ako je ochrana občianskych slobôd, delenie moci, politické práva a iné dôležité aspekty ústavného práva.

Ak sa zaujímate o fungovanie štátu, ochranu základných práv a slobôd, a právne otázky spojené s ústavným právom, táto kategória vám poskytne užitočné informácie a zdroje na rozšírenie vašich znalostí v tejto oblasti.