! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Knihy - Verejné právo strana 3 z 10

Verejná správa 1-2/2022 – Odborné vzdelávanie a príprava, Verejné obstarávanie


Titul obsahuje príspevky k zmenám v právnych predpisoch z oblastí verejného sektora, obcí štátnej správy a zdravotníctva. Dňa 11. novembra 2021 bol schválený nový zákon o disciplinárnom poriadku Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky a o zmene a doplnení niektorých zákonov (disciplinárny súdny poriadok). Zákon vypracovaný Ministerstvom spravodlivosti Slovenskej republiky za aktívnej účasti zástupcov Súdnej rady Slovenskej republiky, Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky, Slovenskej komory exekútorov, Notárskej komory Slovenskej republiky, mimovládneho sektora a Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky nadobudol účinnosť dňa 1. decembra 2021. Cieľom zákona bolo upraviť a zjednotiť procesnú úpravu disciplinárneho konania vo veciach sudcov, prokurátorov, notárov a súdnych exekútorov pred najvyšším správnym súdom. Zároveň došlo k odstráneniu neefektívneho, v mnohých prípadoch až nefunkčného stavu disciplinárnych konaní. Titul obsahuje príspevky na témy: 1. Súdy Zákon č. 432/2021 Z. z. o disciplinárnom poriadku Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky (disciplinárny súdny poriadok) Vyhláška Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky č. 433/2021 Z. z. o odmene prísediaceho disciplinárneho senátu Vyhláška Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky č. 434/2021 Z. z., ktorou sa ustanovuje paušálna suma trov disciplinárneho konania Nová právna úprava disciplinárneho súdneho poriadku 2. Verejné obstarávanie Vyhláška Úradu pre verejné obstarávanie, ktorou sa ustanovujú obsahové náležitosti dotazníku na účely zápisu do zoznamu elektronických prostriedkov na elektronickú komunikáciu vo verejnom obstarávaní Novela zákona o verejnom obstarávaní 3. Školstvo Zákon č. 61/2015 Z. z. o odbornom vzdelávaní a príprave Odborné vzdelávanie a príprava - novela zákona Predprimárne vzdelávanie
Vypredané
3,33 € 3,50 €

Daňový podvod a zneužitie práva v oblasti daní


Publikácia predstavuje autorov pohľad na zásadné povinnosti daňových subjektov, podmienky vyvodzovania zodpovednosti, ako aj rôzne druhy súkromnoprávnych a verejnoprávnych následkov s akcentom na zneužitie práva v oblasti daní a daňové podvodné konanie. Autor sa zameral na rozsudky Súdneho dvora Európskej únie a iných nadštátnych a národných súdnych autorít, ktoré v tejto oblasti považuje za najzásadnejšie. Obsah publikácie predstavuje najmä pohľad daňový, pričom autorovou snahou bolo vystihnúť aj relevantné ustanovenia obchodného a trestného práva, ktoré majú na daňové normy nezanedbateľný vplyv. Majoritná časť publikácie sa venuje problematike DPH, pričom autor sa na viacerých miestach snaží zohľadniť aj situácie týkajúce sa dane z príjmov. S potrebnými zmenami preto vybrané časti publikácie vzťahujúce sa na DPH možno aplikovať aj na daň z príjmov.
Vypredané
18,05 € 19,00 €

100 otázok a odpovedí – Odmeňovanie - verejné obstarávanie


Publikácia je členená do dvoch samostatných kapitol Verejné obstarávanie a Práca • Odmeňovanie. Súbor otázok v prvej kapitole je venovaný problematike podmienok verejného obstarávania, zmlúv i súhrnných správ. Druhá kapitola sa zaoberá otázkami zamestnávania, príspevkov na rekreáciu, zrážok zo mzdy, odvodov i cestovných náhrad. Titul obsahuje súbor otázok a odpovedí z oblastí daní, účtovania pracovného práva, zdaňovania miezd a odvodov. Verejné obstarávanie – Podmienky verejného obstarávania – Zmluvy pri verejnom obstarávaní – Súhrnná správa Práca • Odmeňovanie – Zákonník práce – Príspevok na rekreáciu – Mzdy a odvody –Zrážky zo mzdy –Cestovné náhrady Verejné obstarávanie sú nákupy práce, tovaru alebo služieb od podnikov uskutočňované verejnými orgánmi (napríklad ministerstvo alebo miestny orgán), ktoré tieto podniky vyberajú. Môže ísť napríklad o stavebné práce na štátnej škole, nákup nábytku pre ministerstvo, upratovacie služby pre železničnú stanicu. Cieľom verejného obstarávania je úsporné nakladanie s prostriedkami zo štátneho rozpočtu, nakoľko na chod jednotlivých úradov a organizácií, ktoré sú napojené na štátny rozpočet, sú každoročne vynakladané nemalé finančné prostriedky. Preto je nevyhnutné, aby sa zabránilo ich zbytočnému a nadmernému odčerpávaniu a ich prípadnému zneužívaniu. Verejné obstarávanie sú pravidlá a postupy podľa zákona verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorými sa zadávajú zákazky, koncesie a súťaže návrhov. Pri verejnom obstarávaní sa uplatňujú princípy rovnakého zaobchádzania, nediskriminácie hospodárskych subjektov, princíp transparentnosti ako aj princíp proporcionality, princíp hospodárnosti a efektívnosti. Práca • Odmeňovanie V rámci závislej práce sa vyžaduje osobný výkon práce zamestnanca pre zamestnávateľa. Zamestnávateľ nemusí riadiť zamestnanca osobne a toto riadenie môže/má vykonávať vedúci zamestnanec, príp. iný poverený zamestnanec. Naopak zamestnanec musí vykonávať prácu osobne. Znakom pracovnoprávneho vzťahu je nezastupiteľnosť na strane zamestnanca. Zabezpečovanie výkonu činností živnostníkmi, resp. inými podnikateľmi je možné len za predpokladu, že ide o takú prácu, ktorá vykazuje právne znaky podnikania. Pre posúdenie pracovnoprávneho vzťahu je vždy dôležité, či právny vzťah spĺňa základné znaky pracovnoprávneho vzťahu, a nie to, akou právnou formou bol právny vzťah založený. Výber správnej zmluvnej formy závisí výlučne od skutočného obsahu vykonávanej práce. Ak má vykonávaná práca základné črty závislej práce, na výkon takejto práce musí byť uzatvorený pracovný pomer alebo výnimočne za podmienok ustanovených v ZP aj iný pracovnoprávny vzťah. Ak takéto črty vykonávaná práca nemá, zamestnávateľ môže využiť príslušný zmluvný typ napríklad Obchodného zákonníka, Občianskeho zákonníka a podobne.
Vypredané
9,31 € 9,80 €

Zákon o verejnom obstarávaní


Veľký komentár k zákonu o verejnom obstarávaní obsahuje rozsiahly, komplexný a podrobný rozbor jednotlivých ustanovení zákona, bohatú judikatúru a tiež rozhodnutia Rady Úradu pre verejné obstarávanie. Kolektív odborníkov na verejné obstarávanie pôsobiacich v advokátskej praxi poskytuje v komentári ucelený pohľad a praktický výklad k predpisu, zahŕňajúci zákon č. 215/2019 Z. z. účinný od 1.8.2019, vrátane veľkej novely zákona z roku 2018. Odpovede na otázky môžu v komentári nájsť nielen advokáti, sudcovia a subjekty zúčastnené na procese verejného obstarávania, ale aj široká odborná verejnosť.
Vypredané
141,55 € 149,00 €

Sprievodca miestnou samosprávou - 2. vydanie


Druhé, doplnené a prepracované vydanie. Nebýva zvykom, aby bola odborná téma spracovaná spôsobom zrozumiteľným širokému okruhu čitateľov. Len zriedka sa objaví publikácia, ktorá toto pravidlo popiera a spôsobom svojho spracovania vnesie do odbornej problematiky punc originality. Publikácia „Sprievodca miestnou samosprávou“ tieto atribúty presne spĺňa. Mgr. Ladislav Briestenský, autor, pútavo rozoberá najdôležitejšie témy, ktoré musí zvládnuť každý poslanec a starosta miestneho zastupiteľstva v záujme odborne zdatného výkonu svojej funkcie. Prvá časť publikáciesa zameriava na vysvetlenie podstaty fungovania miestnej samosprávy a obsahuje aj cenné odporúčania autora, relevantné ku konkrétnej téme. Druhá časť publikácie prináša až 100 autentických otázok z miestnych samospráv s kvalifikovanými odpoveďami. Autor s nezvyčajnou ľahkosťou pretavil odbornú problematiku do tzv. „ľudskej reči“ a prihovára sa svojim čitateľom jednoduchým jazykom, čím však neznižuje odbornú hodnotu publikácie. Naopak, dodáva jej na atraktívnosti. „Sprievodca miestnou samosprávou“ je určená pre nových poslancov i starostov miestnych samospráv, no zaručene ju ocenia aj poslanci a starostovia, ktorí už v samospráve pôsobia.
Vypredané
13,49 € 14,20 €

Verejná správa 6 2018


- Poskytovanie informácií o technickom predpise - Zákon o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov - Zákon o technickej normalizácii - Zákon o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku - Zákon o poskytovaní dotácií na spracovanie územnoplánovacej dokumentácie obcí Poskytovanie informácií o technickom predpise - prekážky voľného pohybu tovaru Zákon č. 60/2018 o technickej normalizácii , Zákon č. 504/2003 Z. z. o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov, Zákon č. 140/2014 Z. z. o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, Zákon č. 226/2011 Z. z. o poskytovaní dotácií na spracovanie územnoplánovacej dokumentácie obcí.
Vypredané
2,28 € 2,40 €

Výkladový slovník pre verejný sektor


Slovník z oblasti verejnej správy, rozpočtových pravidiel, školstva, obcí, neziskových organizácii cca do 2 000 pojmov, s ktorými sa stretnete na úradoch či pri vybavovaní povolení a písomnosti na úradoch verejného sektora. Publikácia okrem iného obsahuje: - Rozpočet verejnej správy - Vyšší územný celok - Verejné obstarávanie - Katastrálne územie - Obecné zastupiteľstvo - Regionálny rozvoj
Vypredané
6,65 € 7,00 €

Finančné právo na Slovensku


Učebnica finančného práva je určená všetkým, ktorí majú záujem o toto odvetvie verejného práva, resp. ich zaujímajú právne aspekty realizácie finančných vzťahov. Konkrétnejšie toto literárne „dielko“ smeruje k študentom právnických fakúlt na Slovensku, prípadne podľa potreby aj k študentom študujúcim na fakultách ekonomického zamerania, ale môže vhodne poslúžiť i osobám, ktoré pôsobia vo verejnej správe, v podnikateľskej sfére a pod. V konečnom dôsledku nájde v nej odpoveď na viaceré finančno-právne otázky aj širšia právnická verejnosť. Poznať aspoň základy finančného práva a finančnej správy, ako aj obsah platných finančno-právnych predpisov by malo byť samozrejmosťou nielen pre študentov, ale aj pre každého, kto akokoľvek vstupuje do vzťahov, ktorých predmetom sú peniaze, teda každá fyzická či právnická osoba, občan či podnikateľ.
Vypredané
21,76 € 22,90 €

Veřejná správa v zemích Visegrádské čtyřky


Veřejná správa, její obsah a vývoj je v trvalé pozornosti odborné veřejnosti více vědních disciplín. Značný problém tvoří samotné vymezení pojmu veřejné správy a z tohoto důvodu je obtížné sjednotit i terminologii. V české odborné literatuře je organizaci veřejné správy v zemích EU věnována minimální pozornost. Cílem této publikace je deskripce základních institutů organizace veřejné správy v zemích Visegradské čtyřky včetně otázek státní služby. Snahou autorů bylo zachovat jednotnou strukturu kapitol, věnovaných jednotlivým státům, s ohledem na specifika jednotlivých zemí. Jsou zde popsány hlavní znaky veřejné správy vybraných zemí a struktura orgánů veřejné moci. Pozornost je také věnována systémům uspořádání místní správy a samosprávy. Text nevyčerpává problematiku veřejné správy řešených zemí, ale vytváří předpoklady pro další rozvoj získaných poznatků. Publikace je určena odborníkům ve veřejné správě, ale může být i cenným informačním zdrojem pro zájemce z řad širší veřejnosti a studentů vysokých škol.
Vypredané
10,43 € 10,98 €

Medzinárodné právo verejné - osobitná časť


Publikácia „Medzinárodné právo verejné, osobitná časť“ nadväzuje na predošlú, všeobecnú časť učebnice s názvom „Medzinárodné právo verejné, všeobecná časť“, s ktorou predstavuje komplexné dielo z danej oblasti. Aj v tomto prípade ide o modernú učebnicu, ktorá je nevyhnutným študijným materiálom každej právnickej fakulty a základom právnického vzdelania v oblasti medzinárodného práva. Spracovaním problematiky a rozsahom vypĺňa medzeru v rámci právnickej literatúry v podmienkach Slovenskej republiky. Približuje všetky podstatné inštitúty osobitnej časti medzinárodného práva verejného, počnúc štátom ako tradičným subjektom tohto právneho odvetvia, jeho územím a obyvateľstvom, cez ochranu ľudských práv, štátne orgány pre zahraničné styky, medzinárodné zmluvné právo a právo medzinárodných orgánov a organizácií, až po právo ozbrojených konfliktov, humanitárne právo, medzinárodné trestné súdnictvo a právo medzinárodnej bezpečnosti. Prakticky orientovaná učebnica je tak určená študentom a pedagógom právnických fakúlt, ako aj odbornej vedeckej verejnosti a tiež každému, kto má o problematiku medzinárodného práva a s ním súvisiacich otázok záujem. Keďže sa zaoberá aj praktickou aplikáciou medzinárodného práva, využije ju každý, kto v danej oblasti pôsobí – politici, diplomati, sudcovia, advokáti, zamestnanci v štátnej správe aj pracovníci útvarov pre medzinárodné styky a pod.
Vypredané
22,99 € 24,20 €

Verejná správa 2 2016


- Archívy a registratúra po novom - Nový miestny poplatok za rozvoj - Poukazovanie podielu zaplatenej dane v roku 2016 - Daň z nehnuteľností na rok 2016 - Zostavenie účtovných závierok zatriedených účtovných jednotiek - Upravujúce závierkové účtovné prípady - Cestovné náklady na dopravu žiakov do školy a späť - Obecné zriadenie po novelách zákonov od roku 2016
Vypredané
5,88 € 6,19 €

Ochrana finančného spotrebiteľa


Monografia sa zaoberá ochranou finančného spotrebiteľa najmä z pohľadu verejného práva. Autorka sa pokúsila o prehľadné a systematické spracovanie témy, ktorá nebola doposiaľ komplexne publikovaná. Oblasť poskytovania finančných služieb si vyžaduje pre svoju zložitosť a riziká plynúce z ich podstaty náležitú pozornosť. Publikácia reaguje na aktuálne trendy v oblasti poskytovania finančných služieb, pričom poukazuje na problematiku kontraktácie zmlúv pri poskytovaní finančných služieb, najčastejšie nekalé obchodné praktiky objavujúce sa na finančnom trhu, ale aj niektoré formy nekalej súťaže v danom sektore. Monografiu možno odporučiť do pozornosti odbornej verejnosti, ale i laickej verejnosti so záujmom o problematiku poskytovania finančných služieb, nakoľko monografia prináša i podnetné myšlienky v oblasti riešenia sporov vyplývajúcich zo vzťahov medzi finančnými inštitúciami a ich klientmi.
Vypredané
10,80 € 11,37 €

dostupné aj ako:

Medzinárodné právo verejné, prvá časť


Cieľom učebnice je popis a analýza najdôležitejších úvodných problematík medzinárodného práva verejného ako je charakteristika a vývoj medzinárodného práva verejného, ako aj všeobecných komplexných inštitútov a s nimi úzko súvisiacich všeobecnejších odvetví medzinárodného verejného práva, v nadväznosti na najaktuálnejšiu vedeckú a odbornú spisbu v danej oblasti. Učebnica zahŕňa tradičné úvodné problematiky medzinárodného práva verejného ako je pojem, predmet, základné pojmy, osobitosti, systém a vývoj medzinárodného verejného práva, ďalej všeobecné komplexné inštitúty a s nimi úzko súvisiace všeobecnejšie odvetvia medzinárodného verejného práva, ku ktorým je možné zaradiť problematiku subjektov medzinárodného verejného práva, tematiku prameňov medzinárodného verejného práva, vrátane medzinárodného zmluvného práva, problematiku pravidiel medzinárodného verejného práva, tematiku zodpovednosti v medzinárodnom verejnom práve, problematiku donútenia v medzinárodnom verejnom práve, tematiku prostriedkov mierového urovnávania medzinárodných sporov, vrátane medzinárodného súdnictva a napokon interdisciplinárnu problematiku vzťahu medzinárodného a vnútroštátneho práva.
Vypredané
16,51 € 17,75 €

Lacná kniha Medzinárodné právo verejné, prvá časť (-90%)


Cieľom učebnice je popis a analýza najdôležitejších úvodných problematík medzinárodného práva verejného ako je charakteristika a vývoj medzinárodného práva verejného, ako aj všeobecných komplexných inštitútov a s nimi úzko súvisiacich všeobecnejších odvetví medzinárodného verejného práva, v nadväznosti na najaktuálnejšiu vedeckú a odbornú spisbu v danej oblasti. Učebnica zahŕňa tradičné úvodné problematiky medzinárodného práva verejného ako je pojem, predmet, základné pojmy, osobitosti, systém a vývoj medzinárodného verejného práva, ďalej všeobecné komplexné inštitúty a s nimi úzko súvisiace všeobecnejšie odvetvia medzinárodného verejného práva, ku ktorým je možné zaradiť problematiku subjektov medzinárodného verejného práva, tematiku prameňov medzinárodného verejného práva, vrátane medzinárodného zmluvného práva, problematiku pravidiel medzinárodného verejného práva, tematiku zodpovednosti v medzinárodnom verejnom práve, problematiku donútenia v medzinárodnom verejnom práve, tematiku prostriedkov mierového urovnávania medzinárodných sporov, vrátane medzinárodného súdnictva a napokon interdisciplinárnu problematiku vzťahu medzinárodného a vnútroštátneho práva.
Vypredané
1,78 € 17,75 €

dostupné aj ako:

Judikatúra vo veciach verejného obstarávania


Ďalší výber judikatúry z populárnej edície nášho vydavateľstva obsahuje súdne rozhodnutia, ktoré sudcovia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky vydali alebo použili ako interpretačné pomôcky pri súdnom prieskume zákonnosti rozhodnutí vo veciach týkajúcich sa zákona o verejnom obstarávaní. Základ tvoria rozsudky Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, doplnkom sú uznesenia Ústavného súdu Slovenskej republiky. Všetky rozhodnutia sú skrátené. Pridanou hodnotou výberu judikatúry je aj to, že na vybrané problémy autori upozorňujú v osobitnej poznámke. Judikatúra v Slovenskej republike plní funkciu presvedčovacieho precedensu a je použiteľná ako argumentačný nástroj. Posúdenie, či konkrétny prípad má prvky niektorého z judikovaných prípadov, je vecou konkrétnych okolností. Publikácia ako pomôcka pri aplikácii zákona o verejnom obstarávaní môže slúžiť širokej verejnosti, najmä uchádzačom, verejným obstarávateľom, obstarávateľom, osobám podľa § 7 zákona o verejnom obstarávaní a každému, kto sa na procese verejného obstarávania zúčastňuje.
Vypredané
6,94 € 7,30 €

Veřejné zakázky


Téma veřejných zakázek je velmi aktuální, neboť jejich prostřednictvím se vynakládají značné veřejné prostředky. Bohužel se nad problematikou zadávání veřejných zakázek vznáší aura velké složitosti a obtížnosti, ačkoliv jde o proces, který by měl být každému subjektu, jenž je veřejným zadavatelem, vlastní. Mnohdy se zapomíná, že institut veřejných zakázek je zde kvůli tomu, aby se účelně a hospodárně naplnily potřeby zadavatele. V současné době se proto setkáváme na jedné straně až s panikou kolem problematiky veřejných zakázek, kdy je na každou z nich pohlíženo zejména jako na zmanipulovaný nástroj pro přístup k veřejným financím, a na druhé straně až s hrůzou zadavatelů z procesu zadávacího řízení, který se vytvořil v souvislosti s různými nadstavbami zákonné úpravy prostřednictvím různých dotačních pravidel a titulů. Publikace přináší praktický náhled do problematiky veřejných zakázek. Popisuje průběh jednotlivých zadávacích řízení i souvisejících činností. Výklad je doplněn praktickými příklady a rozhodovací praxí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který ve svých rozhodnutích dotváří mnohdy příliš stručná zákonná ustanovení.
Vypredané
21,89 € 23,04 €

Listina a její realizace


Jedná se o první vědeckou a odbornou monografii v naší právnické literatuře, která se zabývá realizací Listiny základních práv a svobod jako součásti ústavního pořádku České republiky v zákonech prakticky všech právních odvětví právního řádu České republiky. V úvodních částech díla převládají aspekty teoretické, zatímco v částech následujících převažuje praktický rozbor právních předpisů, a tak monografie neosloví pouze právní teoretiky, ale bude též významným přínosem pro právní praxi, zejména advokátní a soudcovskou. Autor je advokátem se specializací na ústavní právo a právo Evropské unie. Autor je rovněž univerzitním pedagogem. V obsáhlé literární činnosti vytvořil vlastní osobité pojetí ústavního práva.
Vypredané
22,11 € 23,27 €

Verejná správa 4 2015


Novela Občianskeho súdneho poriadku, Platenie dane v roku 2015, Nový príjem štátneho rozpočtu, Zákon č. 385/2014 o štátnom rozpočte na rok 2015, Aktuálne zmeny v zákone o dani z príjmov – odpisy majetku, Rozdelenie účtovných jednotiek, Akreditácia v rezorte vysokého školstva, Pozemkové úpravy po novele zákona
Vypredané
5,88 € 6,19 €

Súčasné dimenzie právnej zodpovednosti v medicíne a zdravotníctve


Medicína je veľmi dynamicky sa rozvíjajúca vedná disciplína, ktorá napreduje míľovými krokmi a púta pozornosť nielen zdravotníckych pracovníkov a prírodovedcov, ale aj právnikov venujúcim sa medicínskemu právu. Zdravotnícki pracovníci sa pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti každodenne stretávajú s pálčivými problémami, ktoré často nevyplývajú len zo samotného realizovania vyšetrovacích, diagnostických, terapeutických, prípadne preventívnych medicínskych úkonov, ale majú omnoho širší rámec. Predkladaná publikácia je reakciou na skutočnosť, že medicínske právo vstupuje čoraz častejšie do oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti a výkonu jednotlivých medicínskych úkonov. Publikácia je zameraná na problematiku teoretických a praktických otázok v oblasti právnej zodpovednosti v medicíne a zdravotníctve s osobitným zameraním na zodpovednosť spojenú s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a s výkonom zdravotníckeho povolania. Cieľom publikácie je poukázať na osobitosti medicínsko-právnych inštitútov, z ktorých mnohé sú v súčasnosti predmetom nespočetných, dokonca až vášnivých diskusií, a to nielen medzi medicínskymi právnikmi, lekármi alebo ďalšími zdravotníckymi pracovníkmi, ale aj medzi laikmi či pacientmi, ktorí sa často ocitnú v postavení poškodených subjektov pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Publikácia je určená právnikom venujúcim sa medicínskemu právu, lekárom a ďalším zdravotníckym pracovníkom.
Vypredané
13,30 € 14,00 €

Verejné právo je odvetvie práva, ktoré sa týka vzťahov medzi štátom alebo verejnými orgánmi a jednotlivcami, firmami alebo inými subjektmi. Toto právo upravuje práva a povinnosti občanov voči vláde, ako aj spôsob, akým verejné orgány vykonávajú svoje právomoci. Patrí sem široké spektrum právnych oblastí, vrátane ústavného práva, administratívneho práva, trestného práva, daňového práva a mnohých ďalších. Verejné právo hrá kľúčovú úlohu pri udržiavaní poriadku, zabezpečovaní spravodlivosti a ochrane práv a slobôd občanov.