! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Série


Edície


Nový zákon o podpore v čase skrátenej práce 17/2021


Nový zákon o podpore v čase skrátenej práce s aktualizovanou dôvodovou správou ZÁKON Č. 215/2021 Z.Z.ZO 4. MÁJA 2021 O PODPORE V ČASE SKRÁTENEJ PRÁCE A O ZMENE A DOPLNENÍ NIEKTORÝCH ZÁKONOV.
Vypredané
4,37 € 4,60 €

Novelizovaný zákon o obetiach trestných činov 19/2021


Zákon o obetiach trestných činov s aktualizovanou dôvodovou správou. ZÁKON Č. 274/2017 Z. Z. O OBETIACH TRESTNÝCH ČINOV V ZNENÍ ZÁKONA Č. 231/2019 Z. Z.
Vypredané
3,99 € 4,20 €

Nový zákon o ochrane hospodárskej súťaže 16/2021


Nový zákon o ochrane hospodárskej súťaže s aktualizovanou dôvodovou správou ZÁKON Č. 187/2021 Z.Z. Z 11. MÁJA 2021 O OCHRANE HOSPODÁRSKEJ SÚŤAŽE A O ZMENE A DOPLNENÍ NIEKTORÝCH ZÁKONOV.
Vypredané
5,89 € 6,20 €
  • 5 /5

Zákon o výkone rozhodnutia o zaistení majetku a správe zaisteného majetku


Národná rada SR po niekoľkoročnom legislatívnom procese schválila zákon č. 312/2020 Z. z. o výkone rozhodnutia o zaistení majetku a správe zaisteného majetku. Zaisťovanie majetku v zmysle tohto zákona sa realizuje dvoma spôsobmi - posesórne a neposesórne. V prvom prípade dochádza k faktickému uchopeniu zaisteného majetku a jeho odňatiu z dispozície dotknutej osoby (zaisťovanie hnuteľných vecí) a v druhom prípade sa majetok zaisťuje formou zápisu tejto skutočnosti do úradnej evidencie majetku (zaisťovanie zaknihovaných cenných papierov a peňažných prostriedkov na účte v banke, zaisťovanie nehnuteľností). Komentovaným zákonom dochádza aj k zriadeniu nového Úradu pre správu zaisteného majetku, ktorý má zabezpečovať správu zaisteného majetku, ktorý bol zaistený v rámci trestného konania, daňového konania, výkonu medzinárodných sankcií alebo pri preukazovaní pôvodu majetku. Väčšia časť zákona nadobudla účinnosť od 1. januára 2021, odložená účinnosť od 1. augusta 2021 je vo vzťahu k zriadeniu Úradu pre správu zaisteného majetku ako správcu zaisteného majetku s cieľom zabezpečiť organizačno-personálnu, procesnú a materiálnu pripravenosť tohto úradu. Autori komentára, ktorí sa zúčastňovali na príprave návrhu zákona, si kladú za cieľ ponúknuť čitateľovi základný výklad príslušných ustanovení zákona. Komentár je určený predovšetkým pre orgány činné v trestnom konaní a súdy či ďalšie orgány, ktoré budú vo svojej aplikačnej praxi riešiť konkrétne prípady zaisťovania a správy zaisteného majetku. Vzhľadom na to, že zákon o zaistení je vo vzťahu k výkonu rozhodnutí o zaistení majetku k Trestnému poriadku a iným predpisom subsidiárnym predpisom, vo vzťahu k výkonu zaistenia sa ustanovenia zákona o zaistení použijú, ak osobitný predpis neustanovuje inak.
Vypredané
20,71 € 21,80 €

Novelizovaný civilný sporový poriadok 18/2021


Novelizovaný Civilný sporový poriadok s aktualizovanými dôvodovými správami v úplnom znení ZÁKON Č. 160/2015 Z. Z. CIVILNÝ SPOROVÝ PORIADOK V ZNENÍ ZÁKONA Č. 87/2017 Z. Z., ZÁKONA Č. 350/2018 Z. Z., ZÁKONA Č. 423/2020 Z. Z. A ZÁKONA Č. 211/2021 Z. Z.
Vypredané
5,04 € 5,30 €

Zákony 2021 I aktualizácia I 3 - Zákon. o finančnej správe, Zákon o dani z pridanej hodnoty, Zákon o spotrebnej dani z tabakových výrobkov


Titul obsahuje úplné znenia daňových a účtovných zákonov po ostatnej novele. Novelou zákona č. 199/2004 Z. z. Colný zákon sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, ktorými sa implementujú niektoré ustanovenia nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2018/1672 z 23. októbra 2018 o kontrolách peňažných prostriedkov v hotovosti, ktoré vstupujú do Únie alebo opúšťajú Úniu... Titul obsahuje úplné znenia zákonov po ostatnej novele: • Zákon č. 35/2019 Z. z. o finančnej správe • Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty • Zákon č. 106/2004 Z. z. o spotrebnej dani z tabakových výrobkov • Zákon č. 530/2011 Z. z. o spotrebnej dani z alkoholických nápojov • Zákon č. 98/2004 Z. z. o spotrebnej dani z minerálneho oleja
Vypredané
5,70 € 6,00 €

UZZ 19/2021 Zákon o sociálnom poistení, Zákon o zdravotnom poistení


Podľa právneho stavu k 22. 5. 2021 (Úplné znenia zákonov 19/2021). Úplné znenie zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení Po zmene zákonom č. 126/2021 Z. z.: Dopĺňa sa § 170 o odsek 23, ktorým sa určujú povinnosti Sociálnej poisťovne v súvislosti s vyberaním koncesionárskych poplatkov. Po zmene zákonom č. 130/2021 Z. z.: Pri posudzovaní celkového dôchodkového príjmu na účely určenia nároku na minimálny dôchodok a sumy minimálneho dôchodku sa do posudzovaného dôchodkového príjmu poberateľa starobného dôchodku zahrňuje aj starobný dôchodok a predčasný starobný dôchodok z II. piliera. Z dôvodu dlhodobej krízovej situácie sa umožňuje poistencom požiadať o opätovné posúdenie nároku na pandemické ošetrovné dvakrát ročne. Pre veľké množstvo vyplácania pandemických nemocenských dávok dochádza ku kompenzácii výpadku príjmu tým, že sa zvyšuje denný vymeriavací základ pandemického ošetrovného na 75 % denného vymeriavacieho základu za obdobie jedného mesiaca (apríl 2021). Formulácia podmienok nároku na úrazový príplatok v súvislosti s Covid-19. Úplné znenie zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení Po zmene zákonom č. 81/2021 Z. z.: Od roku 2022 sa dopĺňa odsek stanovujúci právo poistenca na úhradu doplatkov zdravotnou poisťovňou za najlacnejší náhradný liek, najlacnejšiu náhradnú zdravotnícku pomôcku a najlacnejšiu náhradnú dietetickú potravinu čiastočne uhrádzanú na základe verejného zdravotného poistenia, ak sú splnené isté podmienky. Po zmene zákonom č. 133/2021 Z. z.: Ustanovuje sa nárok na úhradu očkovania proti ochoreniu COVID-19 zo systému verejného zdravotného poistenia pre poistenca zdravotnej poisťovne a osobu s registrovaným pobytovým formulárom v SR. Po zmene zákonom č. 150/2021 Z. z.: Zákon zavádza oznamovaciu povinnosť zdravotnej poisťovne voči orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, ktorá môže prispieť k eliminácii možnosti ohrozenia života, zdravia, zlého zaobchádzania s dieťaťom.
Vypredané
18,73 € 19,72 €

Nadobudnutie vlastníckeho práva k nehnuteľnosti od nevlastníka


Nadobúdanie vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam zapísaným v katastri nehnuteľností od nevlastníka je špecifickým problémom právnej praxe, ako aj právnej doktríny. Ide o prípady, keď osoba A prevedie nehnuteľnosť na základe určitého úkonu (absolútne neplatného právneho úkonu, relatívne neplatného právneho úkonu, úkonu odstúpenia od zmluvy, naplnenia rozväzovacej podmienky a i.) na osobu B a tá následne prevedie nehnuteľnosť na osobu C. Názor, či je takýto spôsob nadobúdania vlastníckeho práva možný, nie je už ani na území Slovenskej republiky jednotný, pretože možnosť nadobudnutia vlastníckeho práva dobromyseľným nadobúdateľom bola pripustená rozhodnutím Ústavného súdu Slovenskej republiky a ďalšími na to nadväzujúcimi rozhodnutiami tohto súdu, prípadne všeobecných súdov. Došlo k tomu pravdepodobne na základe rozvoja judikatúry Ústavného súdu Českej republiky a Najvyššieho súdu Českej republiky. Do vydania nového rozhodnutia Ústavným súdom Slovenskej republiky bola možnosť nadobudnutia vlastníckeho práva od nevlastníka dobromyseľným nadobúdateľom možná len v prípade odstúpenia od zmluvy a relatívne neplatného právneho úkonu. Súdna prax však doposiaľ nie je v prípade nadobudnutia vlastníckeho práva od nevlastníka zjednotená, čoho dôkazom je obsah tejto štúdie. Nemôže byť predsa predmetom skúmania niečo, čo je judikatórne ustálené a jasné. Jadrom štúdie je nadobúdanie vlastníctva v prípade odstúpenia od zmluvy, relatívnej neplatnosti právneho úkonu, naplnenia rozväzovacej podmienky. Ťažiskom je posudzovanie judikatúry v otázke (ne)možnosti nadobudnutia vlastníckeho práva od nevlastníka na základe absolútne neplatného právneho úkonu. Pri jednotlivých inštitútoch sme sa snažili zamerať sa na rôzne praktické situácie, ktoré môžu skomplikovať celkom jednoznačné posudzovanie problému v prípade odstúpenia od zmluvy, relatívnej neplatnosti právneho úkonu a rozväzovacej podmienky. Pri absolútnej neplatnosti právneho úkonu sme podrobili kritike judikatúru chrániacu nadobudnutie vlastníckeho práva na základe dobrej viery nadobúdateľa, ktorá nemá základ v hmotnom práve. Analyzovali sme, akým spôsobom by sa v tejto otázke mala ďalej uberať súdna prax. Štúdia je dôležitá pre odbornú právnu prax, ako aj pre teoretické rozpracovanie, pretože je témou nanajvýš aktuálnou, hoci v právnej diskusii už niekoľko rokov reštančne pretrváva. Kniha obsahuje aj 23 rozhodnutí Ústavného súdu SR a Najvyššieho súdu SR.
Vypredané
28,50 € 30,00 €

UZZ 16/2021 Zákon o verejnom obstarávaní


Podľa právneho stavu k 19. 5. 2021 (Úplné znenia zákonov 16/2021). Úplné znenie zákona č. 343/2015 Z. z. O VEREJNOM OBSTARÁVANÍ Po zmene zákonom č. 141/2021 Z. z.: Cieľom zmien je odstránenie národného gold-platingu a zosúladenie národnej úpravy s európskou v oblasti služieb zameraných na výskum a vývoj. Úprava má veľký potenciál zjednodušiť najmä implementáciu projektov a zabezpečiť efektívne a včasné využitie finančných prostriedkov poskytnutých Slovenskej republike z európskych štrukturálnych a investičných fondov na podporu inovácií, rozvoj regiónov a znižovanie regionálnych rozdielov. Osobitne je takéto zosúladenie vhodné v prípade podpory výskumno-vývojových projektov, ktoré boli vyhodnotené ako vysoko kvalitné v rámci komunitárnych nástrojov podpory Európskej únie.
Vypredané
7,67 € 8,07 €

UZZ 17/2021 Zákon o správnych poplatkoch


Podľa právneho stavu k 20. 5. 2021 (Úplné znenia zákonov 17/2021). Úplné znenie zákona NR SR č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch Po zmene zákonom č. 128/2021 Z. z.: Ide o legislatívno-technickú úpravu, zosúladenie pojmu poplatník uvedeného v položke 65 sadzobníka správnych poplatkov s § 2 zákona o správnych poplatkoch. Upravuje sa ustanovenie zákona o správnych poplatkoch tak, aby bolo zrejmé, že poplatok za pridelenie evidenčného čísla a vydanie tabuľky s evidenčným číslom sa nevyberie, ak držiteľ vozidla požiada o opätovné použitie tabuľky s evidenčným číslom na iné vozidlo. Po zmene zákonom č. 149/2021 Z. z.: Dochádza k zosúladeniu terminológie názvoslovia pozemných komunikácií so zákonom č. 135/1961 Zb. a zákonom č. 8/2009 Z. z. Obci sa poskytuje možnosť vyberať správny poplatok za zvláštne užívanie aj na verejných účelových cestách, ktoré má obec vo svojom vlastníctve a správe. Zároveň dochádza k úprave možnosti zvýšenia alebo zníženia správneho poplatku stanovením jasných percentuálnych hraníc, čím sa eliminuje prípadná arbitrárnosť správnych orgánov pri vyrubení výšky tohto správneho poplatku (v odôvodnených prípadoch, resp. v závislosti od rozsahu alebo doby užívania).
Vypredané
7,67 € 8,07 €

Zákonník práce. Úzz, 16. vydanie 2021


Publikácia obsahuje aktualizované úplné znenie zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonníka práce so zmenami novelizácie zákona č. 76/2021 Z.z.s účinnosťou od 1. marca 2021 a od 1. januára 2022, a so zmenami novelizácie zákona č. 215/2021 Z.z. (zákon o podpore v čase skrátenej práce) s účinnosťou od 1. januára 2022.
Vypredané
5,42 € 5,70 €

Poradca 13/2021 - Zaručená elektronická fakturácia - nový zákon s komentárom


Nový zákon o zaručenej elektronickej fakturácii, ktorý Vám prinášame aj s komentárom má za cieľ zosúladiť proces elektronickej fakturácie verejných zákaziek na úroveň požadovanú Európskou úniou. Rovnako sa má zabezpečiť štandardizácia procesov fakturácie v obchodnom styku s verejnou správou, zefektívniť a zrýchliť proces prijatia faktúr a zabezpečiť úspora nákladov na tlač, poštovné a doručovanie faktúr. Titul obsahuje úplné znenie zákona po ostatnej novele s komentárom: Legislatíva • Zákon o zaručenej elektronickej fakturácii a centrálnom ekonomickom systéme s komentárom • Kurzarbeit - podpora v čase skrátenej práce • Vlastníctvo bytov - právna úprava
Vypredané
4,56 € 4,80 €

UZZ 14/2021 Zákon o prevádzke vozidiel v cestnej premávke


Zákon o prevádzke vozidiel v cestnej premávke, Zákon o cestnej premávke, Zákon o cestnej doprave, Zákon o pozemných komunikáciách (cestný zákon) Podľa právneho stavu k 1. 5. 2021 (Úplné znenia zákonov 14/2021). Úplné znenie zákona č. 106/2018 Z. z. o prevádzke vozidiel v cestnej premávke Po zmene zákonom č. 90/2020 Z. z.: Dochádza k predĺženiu niektorých lehôt počas krízovej situácie. Po zmene zákonom č. 198/2020 Z. z.: Ruší sa povinnosť lepiť kontrolnú nálepku na čelné sklo vozidla ako dôkaz o vykonaní technickej kontroly, emisnej kontroly a kontroly originality. Po zmene zákonom č. 257/2020 Z. z.: Umožňuje sa predaj vozidiel ukončenej série, ktoré nemohli byť uvedené na trh. Po zmene zákonom č. 418/2020 Z. z.: Maximálny počet povolení vozidiel ukončenej série vydaných podľa § 14 v roku 2021 pre vozidlá kategórie M1 a kategórie N1 triedy I môže byť dvojnásobný. Po zmene zákonom č. 132/2021 Z. z.: Predĺženie lehôt sa posúva aj na obdobie troch mesiacov po ukončení krízovej situácie, čo podnikateľským subjektom zabezpečí dostatočnú flexibilitu. Úplné znenie zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke Po zmene zákonom: č. 128/2021 Z. z.: Zavádza sa možnosť prenositeľnosti tabuľky s evidenčným číslom vozidla. Dochádza k zrušeniu tzv. dvojkrokového oznamovania prevodu držby vozidla na inú osobu. Po zmene zákonom č. 145/2021 Z. z.: Ak sa územné konanie, stavebné konanie alebo kolaudačné konanie týka reklamnej stavby, je dotknutým orgánom, ktorý v rámci týchto konaní chráni bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, orgán Policajného zboru, a ak ide o diaľnicu, ministerstvo vnútra. Po zmene zákonom č. 146/2021 Z. z.: Rozširujú sa kompetencie obcí realizovať porušenia pravidiel cestnej premávky na úseku zastavenia a státia vozidiel v rámci tzv. objektívnej zodpovednosti držiteľa vozidla. Odstraňuje sa právna neistota pri stanovení vymedzených právomocí obecnej polície. Po zmene zákonom č. 148/2021 Z. z.: Cieľom novely je vytvoriť zákonné predpoklady na odstraňovanie vozidiel nespôsobilých na prevádzku v cestnej premávke (tzv. vrakov). Po zmene zákonom č. 157/2021 Z. z.: Oznámenie o oprave chyby v zákone č. 146/2021 Z. z. (v názve zákona majú byť namiesto slov z 31. marca 2020 správne uvedené slová z 31. marca 2021). Úplné znenie zákona č. 56/2012 Z. z. o cestnej doprave Po zmene zákonom č. 132/2021 Z. z.: Počas trvania krízovej situácie bude možné medzinárodnú linku pozastaviť a následne na žiadosť dopravcu opäť obnoviť. Nový § 56i vytvára legislatívny rámec, ktorý umožní ministerstvu tvoriť schémy štátnej pomoci alebo schémy pomoci de minimis na podporu prevádzkovateľov taxislužby, pravidelnú osobnú dopravu alebo nákladnú cestnú dopravu. Úplné znenie zákona č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (cestný zákon) Po zmene zákonom č. 147/2021 Z. z.: Pri správe pozemných komunikácií sa zohľadňuje novela zákona č. 377/1990 Zb. o hlavnom meste Slovenskej republiky Bratislave. Po zmene zákonom č. 149/2021 Z. z.: Účelom zákona je poskytnúť vlastníkom diaľnic, ciest a miestnych ciest možnosť majetkovoprávne usporiadať pozemky pod pozemnými komunikáciami formou vyvlastnenia vo verejnom záujme v termíne do 31. decembra 2030. S cieľom náležite vykonávať kontrolu merania rozmerov vozidiel a jazdných súprav sa ustanovuje, že na tento účel možno použiť aj kalibrované meradlo. Dochádza k zadefinovaniu jednotlivých tried ciest, zadefinovaniu pojmu cestná sieť a k úpravám v súvislosti s procesom usporiadania cestnej siete. Nanovo sa vymedzuje cestné ochranné pásmo, ktoré už nebude viazané na dopravné značky, ale bude vznikať mimo zastavaného územia obce.
Vypredané
22,01 € 23,17 €

Medicínske právo


Publikácia Medicínske právo je určená všetkým, ktorých zaujíma teória a prax medicínskeho práva, študentom právnických a lekárskych fakúlt, pacientom, zdravotníckym pracovníkom aj poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Čítavým a prístupným spôsobom upozorňuje na najdôležitejšie aspekty právnej úpravy a snaží sa ich ukotviť v rámcoch tvorených solidaritou, spravodlivosťou, osobnou aj spoločenskou zodpovednosťou. Jej cieľom je priblížiť čitateľovi výzvy, ktoré musíme zvládnuť a ilúzie, ktorých sa musíme zbaviť, ak má byť zdravotná starostlivosť na Slovensku udržateľná, predvídateľná a dostupná.
Vypredané
12,92 € 13,60 €

Zákony 2021 IV aktualizácia IV 1 - bývanie, stavebný zákon


Zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) Vizuálny smog predstavuje na Slovensku dlhodobo neriešený problém. Negatívne vplýva na bezpečnosť cestnej premávky, ale do veľkej miery aj na vzhľad slovenských miest a obcí, ako aj scenériu krajiny, s ktorou sa stretávame na našich cestách. Pod pojmom vizuálny smog chápeme umiestňovanie reklamných stavieb, medzi ktoré najčastejšie patria billboardy, bigboardy, ale aj iné reklamné zariadenia. Stavebné povolenie na reklamné stavby je dnes možné udeliť aj na dobu neurčitú, pričom spravidla trvanie reklamných stavieb nie je obmedzené. Takéto povolenie však vytvára zo stredno– a dlhodobého hľadiska značný problém pri prípadnom odstraňovaní reklamných stavieb. Príslušný stavebný úrad pri udeľovaní povolení nevie a nemôže predvídať, ako bude vyzerať daná ulica alebo časť mesta, kam sa reklamná stavba umiestňuje, o päť, či desať rokov... Zákon č. 223/2019 Z. z. o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 Sčítanie obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 je jedinečnou možnosťou ako získať vzájomne prepojené, spoľahlivé, porovnateľné údaje a informácie o stave spoločnosti, o jej demografických, sociálno-ekonomických a kultúrnych štruktúrach, o životných podmienkach obyvateľov a bývaní pre potreby vlády, podnikateľov, tvorcov politík na štátnej a lokálnej úrovni, najmä pre plánovanie a rozdeľovanie služieb, financií a iných prostriedkov, rozvoj politík a vyhodnocovanie aktivít. Počas doby sčítania obyvateľov od 15. februára 2021 do 31. marca 2021 bude obyvateľ plniť svoju sčítaciu povinnosť vyplnením elektronického formulára na sčítanie obyvateľov a podľa účinného znenia zákona č. 223/2019 Z. z. majú obce v súčinnosti so Štatistickým úradom SR poskytovať aj službu asistovaného sčítania tým obyvateľom, ktorí sa nedokážu sčítať prostredníctvom elektronických formulárov sami a ani s pomocou blízkych osôb alebo iných osôb, s ktorými žijú v jednej bytovej domácnosti...
Vypredané
2,57 € 2,70 €

Slovenské právne dejiny I.


Vývoj ústavného a správneho práva na Slovensku od najstarších čias po súčasnosť Dlho očakávaná učebnica vypĺňa medzeru v právnohistorických skriptách. Osobitne treba oceniť, že spracované obdobie sa nekončí rokom 1945, ale historickú matériu spracováva až do súčasných dejín. Novú, modernú koncepciu učebnice vidieť v štruktúrovaní textu podľa jednotlivých právnych inštitútov, resp. inštitúcii a nielen výlučne na základe chronologického kritéria. Autor sa úspešne zhostil náročnej úlohy uchopiť rozsiahlu problematiku právnych dejín Slovenska v kompaktnej, logickej a prehľadnej štruktúre. Odborný text je napísaný živým štýlom, na ktorom sa odzrkadľuje autorova odborná erudícia v oblasti histórie a práva i dlhoročná pedagogická skúsenosť.
Vypredané
12,83 € 13,50 €

Zákonník práce so súvisiacimi zákonmi vo vreckovom vydaní


Obľúbená vrecková príručka pracovného práva obsahuje Zákonník práce, štyri vykonávacie nariadenia a päť súvisiacich zákonov (o kolektívnom vyjednávaní, o minimálnej mzde, o nelegálnej práci, o cestovných náhradách a antidiskriminačný zákon) v znení platnom pre rok 2021.
Vypredané
7,51 € 7,90 €
  • 3 /5

Novelizovaný stavebný zákon 15/2021


Novelizovaný stavebný zákon s aktualizovanými dôvodovými správami v úplnom znení ZÁKON č. 50/1976 ZB. Z 27. APRÍLA 1976 O ÚZEMNOM PLÁNOVANÍ A STAVEBNOM PORIADKU (STAVEBNÝ ZÁKON) V ZNENÍ ZÁKONA SLOVENSKEJ NÁRODNEJ RADY č. 139/1982 ZB., ZÁKONA č. 103/1990 ZB., ZÁKONA č. 262/1992 ZB., ZÁKONA NÁRODNEJ RADY SLOVENSKEJ REPUBLIKY č. 136/1995 Z. Z., ZÁKONA NÁRODNEJ RADY SLOVENSKEJ REPUBLIKY č. 199/1995 Z.Z., NÁLEZU ÚSTAVNÉHO SÚDU SLOVENSKEJ REPUBLIKY č. 286/1996 Z.Z., ZÁKONA č. 229/1997 Z.Z., ZÁKONA č. 175/1999 Z.Z., ZÁKONA č. 237/2000 Z.Z., ZÁKONA č. 416/2001 Z.Z., ZÁKONA č. 553/2001 Z.Z., NÁLEZU ÚSTAVNÉHO SÚDU SLOVENSKEJ REPUBLIKY č. 217/2002 Z.Z., ZÁKONA č. 103/2003 Z.Z., ZÁKONA č. 245/2003 Z.Z., ZÁKONA č. 417/2003 Z.Z., ZÁKONA č. 608/2003 Z.Z., ZÁKONA č. 541/2004 Z. Z., ZÁKONA č. 290/2005 Z.Z., ZÁKONA č. 479/2005 Z.Z., ZÁKONA č. 24/2006 Z.Z., ZÁKONA č. 218/2007 Z.Z., ZÁKONA č. 540/2008 Z.Z., ZÁKONA č. 66/2009 Z.Z., ZÁKONA č. 513/2009 Z.Z., ZÁKONA č. 118/2010 Z.Z., ZÁKONA č. 145/2010 Z.Z., ZÁKONA č. 547/2010 Z.Z., ZÁKONA č. 408/2011 Z.Z., ZÁKONA č. 300/2012 Z.Z., ZÁKONA č. 180/2013 Z.Z., ZÁKONA č. 219/2013 Z.Z., ZÁKONA č. 368/2013 Z.Z., ZÁKONA č. 293/2014 Z.Z., ZÁKONA č. 314/2014 Z.Z., ZÁKONA č. 154/2015 Z.Z., ZÁKONA č. 247/2015 Z.Z., ZÁKONA č. 254/2015 Z.Z., ZÁKONA Č. 177/2018 Z. Z., ZÁKONA Č. 312/2018 Z. Z., ZÁKONA Č. 93/2019 Z. Z., ZÁKON Č. 279/2019 Z. Z., ZÁKON Č. 145/2021 Z.z. A ZÁKON Č. 149/2021 Z.z.
Vypredané
5,04 € 5,30 €

UZZ 10/2021 Zákon o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele


Podľa právneho stavu k 22. 3. 2021 (Úplné znenia zákonov 10/2021). Zákon č. 305/2005 Z. z. o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele Po zmene zákonom č. 331/2020 Z. z.: Zavádza sa jednotný postup, aby sa pre všetky deti umiestené v centre na základe rozhodnutia súdu zo zaplateného výživného, zo sirotského dôchodku alebo sirotského výsluhového dôchodku vytvárali úspory. Právna úprava umožňuje mladému dospelému, aby po odchode z centra po dosiahnutí plnoletosti mohol do dvoch rokov (na rozdiel od aktuálneho jedného roka) požiadať centrum o pokračovanie v starostlivosti, pokiaľ sa s ním písomne dohodne na podmienkach dohody. Ak žiadosti mladého dospelého podanej po opustení centra centrum nevyhovie z dôvodov na strane centra, musí mladému dospelému napísať dôvody, prečo tak neurobilo. Zavádza sa zníženie úhrad pre rodičov za poskytovanie odbornej pomoci v centre zo súčasnej jednej tridsatiny 20 % sumy životného minima pre jednu plnoletú osobu za deň (1,43 eura) na jednu tridsatinu 10 % sumy životného minima pre jednu plnoletú osobu za deň (0,72 eura).
Vypredané
5,05 € 5,32 €


Právna literatúra poskytuje komplexný výber kníh a textov, ktoré sa zaoberajú zákonmi a ich právnymi aspektmi ako aj právnymi systémami. Táto literatúra je vhodná pre právnikov, študentov práva a všetkých záujemcov o legislatívne témy.

V literatúre z oblasti práva nájdete diela pokrývajúce rôzne právne disciplíny, ako napríklad ústavné právo, teóriu práva, občianske právo, rodinné právo, pracovné právo, verejné právo, správne právo, trestné právo, obchodné právo, európske právo, dejiny práva, právo Českej republiky aďalšie. Tieto knihy ponúkajú podrobné informácie o právnych systémoch, princípoch, procesoch, zákonoch a právnych predpisoch.

Autori v tejto oblasti sa zameriavajú na vysvetlenie a analýzu právnych tém, prinášajú teoretické perspektívy, príklady z praxe, históriu a výklady relevantných judikatúr.

Prehľadajte našu kategóriu Právo a objavte široký výber diel od renomovaných autorov, ktoré vám poskytnú podrobné informácie o právnych témach a prispievajú k vašej odbornosti a právnemu rozvoju.