! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Slovenská poézia strana 55 z 70

Hodina mezi psem a vlkem


Básnická sbírka Hodina mezi psem a vlkem pochází z tvorby 60. let, stejně jako Smuténka či Metličky. Po vydání těchto děl byl básník zahnán do politického ústraní. Za své dílo byl oceněn až po roce 1989. Najděte dva kusy dřeva/ a zkuste tlouci polínkem o polínko./ Tak jsem to dělal doma, / když jsem vyklepával hodinu mezi psem a vlkem./ Musíte klepat do rytmu./ Musíte vyšívat tím dřevem./ Snad se vám podaří/ probudit v sobě hvozd.
Vypredané
6,17 € 6,49 €

Bosá v priesvitných šatách


„Sú knihy, ktoré hoja bolesti. Sú knihy, ktoré rozvášňujú. Knihy múdre, i nahlúple. Knihy pre verných, i neverných čitateľov. Knihy na počúvanie. Na vzlietnutie. Knihy zažité a knihy ako pridaná hodnota bežnej knižnice. Knihy, ktoré milujeme po celý život, ale aj také, na ktoré zabudneme. Sú knihy, ktoré často citujeme, prenášame v duši z miesta na miesto, vláčime v duchovnom batohu, nosíme pri sebe ako modlitebné knižky, dychtivo odporúčame priateľom. Knihy voňajúce panenstvom neroztvorenia, papiera, rezby a tlače, vstupujúce do nášho života opatrne ako slušní hostia, ktorí už nikdy neopustia domácnosť. A sú aj knihy, ktoré vznikli takpovediac bokom, z nevyspytateľného chcenia náhody a možno aj autorského zámeru vyčistiť si hlavu či stôl.” Týmito slovami uvádza excelentný slovenský básnik, spisovateľ a textár Kamil Peteraj svoju novú básnickú zbierku Bosá v priesvitných šatách, ktorá obsahuje vyše šesťdesiat básní a sentencií a doplnená je originálnymi ilustráciami výtvarníka Martina Augustína. K čitateľovi sa tak dostáva krásna kniha, ktorá predstavuje symbiózu čistej poézie a výtvarného umenia. Kamil Peteraj (1945) - spisovateľ, básnik, textár, má za sebou naozaj veľmi bohatú tvorbu. Z jeho básnických zbierok vydaných v Ikare sa doposiaľ predalo neuveriteľných 50 tisíc výtlačkov! Knižne vydal vyše dve desiatky zbierok poézie a kníh s piesňovýmí textami. Za zbierky V slepých uličkách, Voňavé tajomstvá, Breviár lásky, Čo bolí, to prebolí, Čo sa šeptá dievčatám získal Zlaté, resp. Platinové knihy. Za básnickú zbierku Čo sa šeptá dievčatám dostal v r. 2007 cenu literárnej krituky Zlaté pero. Básne Kamila Peteraja sú preložené do viacerých jazykov.
Vypredané
12,26 € 12,90 €

Tichožitia


Tichožitia sú piatou autorkinou zbierkou. Odhaľuje v nej najintímnejšie polohy človekovej zaujatosti tým druhým (tou druhou) až po prahový bod zraniteľnosti – vzájomnej, ale aj vlastnej. Autorka stavia na neurčitej predtuche a zároveň unikajúcej stope „mystérií“ (partnerskej) lásky, pričom nie je vylúčené ani ich básnické preformátovanie do insitných SMS či sofistikovanejších puzzle. Napriek hravým aj sebaironickým polohám, myšlienkovým kaskádam aj sentimentálnemu podsvieteniu emócií, pôdorys lásky, obrys ľúbostného vzťahu vyznačuje ako božsky tragický... a zrkadlovo zacyklený. La poésie pure, la poésie brute.
Vypredané
7,51 € 7,90 €

Tvrdé drevo detstva


Ide o vydanie posledného diela Mily Haugovej, slovenskej ženskej poetky, ktorej diela boli preložené do viacerých cudzích jazykov a ktorá vydala doposiaľ 18 básnických zbierok. V roku 2010 debutovala aj v próze. Dielo Tvrdé drevo detstva obsahuje rozhovory a úvahy významnej slovenskej autorky. Vydanie takéhoto technicky bravúrne zvládnutého diela obohatí slovenskú literatúru a zároveň pôjde o unikátny náhľad do života jednej z najvýznamnejších slovenských spisovateliek.
Vypredané
8,55 € 9,00 €

Liminal


Zuzana Husárová je autorkou experimentálnej (hlavne elektronickej) literatúry, ktorej sa venuje aj ako teoretička. Vo svojej tvorbe pracuje s rôznými médiami. S Ľubomírom Panákom vytvorili niekoľko interaktívnych literárnych diel, s Amaliou Roxanou Filip spolupracuje na transmediálnom projekte liminal (kniha, zvuková poézia, performácie). Jej teoretické a umelecké diela sa objavili vo vedeckých a literárnych publikáciách na Slovensku aj v zahraničí, boli prezentované v galériach a na kultúrnych podujatiach. Zbierka liminal je nielen v rámci poézie písanej ženami cenným osviežením. Husárová prichádza s premyslenou, pocitovo rafinovanou a na minulé aj súčasné experimenty napojenou poéziou. Kniha je precízne vystavaným experimentálnym konceptom - takým, ku ktorému sa oplatí vracať, pretože jeho potenciál sa nevyčerpáva návodom na recepciu či dvoma prečítaniami. Básne tvoria kompaktný celok, novými čítaniami ho však jemne pozmeňujeme - aj v závislosti od nášho skúsenostného horizontu. Derek Rebro Tieto básne fungujú v pravidelných rámcoch tranzitu, času, abecedy a zároveň sú funkčne excentrické. Nájdete tu idiosynkratické momenty a jazyk, ktorý sa kolíše a ortograficky križuje. Okrem preverovania jazykových obmedzení, progresívnosti a cyklickosti liminal ponúka aj naratívy a zdieľa zážitky z konkrétneho prostredia - svieža a neobvyklá kombinácia. Nick Montfort
Vypredané
6,65 € 7,00 €

V pôvodnom znení s pilulkami


Tretia kniha veršov Ruženy Šípkovej
Vypredané
3,80 € 4,00 €

Sursum corda


Kniha, ktorú držíte v rukách, je výpoveďou človeka, ktorý hľadal Pravdu a odkrýval pritom často nevšímanú krásu ľudského života. Kniha prekypuje krásnym slovom a zároveň zostáva tichým svedectvom o žití. František Barbiar svojím vnímavým duchom pozoroval život a za pomoci svetla milosti prichádzali slová, ktoré kládol do viet, odkrýval myšlienky, aby sme sa nimi mohli obohatiť a aj takto sa usilovali dať svojmu životu pridanú hodntu - hodnotu Ducha.
Vypredané
8,55 € 9,00 €

dostupné aj ako:

Ohrozený druh


Básne z zbierky Márie Ferenčuhovej očarili jednoduchou, no akiste aj silnou obrazotvornosťou či skromným postojom nasilu nevyčnievať.
Vypredané
9,50 € 10,00 €

and what is Life


and what is Life
Vypredané
6,87 € 7,23 €

Podstata rieky


Miroslav Brück (1964), vydal básnické zbierky Noc, tráva v pozadí (Smena, 1989), Pokušenie veriť (Modrý Peter, 1993), Nočné ostrovy a iné záchrany (Arkus, 1997), Orientačná mapa na zimu (Solitudo, 2001), Hraničná cesta (Modrý Peter, 2005) a Obchádzky (F.R.&G., 2009). Žije v Skalici.
Vypredané
5,23 € 5,50 €

Záhrada: labyrint: hniezdo


Nová básnická zbierka Mily Haugovej (1942). Mila Hugová žije v Zajačej doline, v dome so záhradou, ktorá je labyrintom.
Vypredané
5,23 € 5,50 €

75w


Básnický debut prozaika a filmového režiséra Petra Krištúfka v netradičnom sprievode ilustrácií a komiksov Martina Grocha.
Vypredané
6,46 € 6,80 €

Po lakte v popole


Vydavateľ je prvý čitateľ, doručovateľ poetkiných správ tým čitateľom, ktorí aj v dnešných časoch siahnu po poézii, sprostredkovateľ jej slov, myšlienok a obrazov v knižnej podobe. Pri čítaní Hochelovej básne pôsobia ako živá, ale i mŕtva voda, avšak stále ako "voda, čo nás drží nad vodou". V jej básňach je široké rozpätie tónov od jemných lutnových až po výkriky bicích. Autorka neraz vyzliekla život do naha, pričom sa jej chceli prsty a srdce bilo vo zvláštnom rytme ako na poplach. Hochelová si už pri prvej zbierke, ktorá jej vyšla pred dvomi rokmi, postavila latku značne vysoko, a obstála. V tejto druhej zbierke sa vyšvihla ešte vyššie, až medzi básnickú špičku.
Vypredané
1,00 € 2,00 €

a čo je Život


Ukážka textu z knihy A čo je Život? Vynára sa z neznámych hĺbok či diaľav, ocitá sa v nesmiernych mlčiacich... A čo je Život? Vynára sa z neznámych hĺbok či diaľav, ocitá sa v nesmiernych mlčiacich priestoroch vesmíru, zavretý v tichu tejto tiesnivej samoty, kričí, pretože Život nechce zostať sám. Život hľadá komunikáciu, zdieľanie. Život to sú oči, ktoré ...
Vypredané
6,65 € 7,00 €

Slovenské elégie


Nová básnická zbierka renomovanej slovenskej poetky a esejistky presvedčivo dokazuje výnimočné postavenie jej tvorby v kontexte súčasnej slovenskej poézie. V tejto zbierke siahla po žánri elégie a téme národnej histórie. Jej prístup k danej téme char akterizuje hĺbková reflexia skĺbená s úprimným osobným prežívaním lyrického subjektu. Básne zaujmú i vysoko kultivovaným, moderným metaforickým jazykom.
Vypredané
5,65 € 5,95 €
  • 5 /5

Aj ja som kvapka


Exupéry kedysi napísal, že dokonalosť nevzniká vtedy, keď už niet čo pridať, ale keď nemožno nič ubrať. Práve také sú básne v tejto knižke. A také sú aj obrázky, tvoriace ich vizuálny kontrapunkt. Exupéry a jeho malý princ poletovali medzi planétkami a komplikované veci sa pred nimi stávali jednoduchými. Verše a fotografie Janky a Daniela opisujú obyčajný svet, a on je zrazu poetický a tajomný. Lebo platí jednoduchý zákon poézie, podľa aktorého je náš vesmír krásny, ak nosíme krásu v sebe. Tieto básne a obrazy majú vo vnútri čosi dievčensky a chlapčensky čisté, možno sa do nich zaľúbiť. Majú oči plné neba, presvedčia vás, že má zmysel stať sa farebným anjelom, má zmysel prísť z veľkého sveta domov, má zmysel chvíľu tu byť a zrazu nebyť. Vo všetkom sa zrkadlí stopa večnosti.
Vypredané
9,03 € 9,50 €

Lacná kniha Dekonštrukcia podľa času (-50%)


Ako sám autor hovorieva, je viac otcom ako básnikom. Zbierkou Dekonštrukcia podľa času sa snaží tento pomer trochu upraviť. Knižka prináša takmer 70 zrelých básnických textov hľadajúcich odpovede na vzťahové, existenciálne či sociálne otázky, ktoré s ú systematicky usporiadané do šiestich cyklov. Jednotlivé cykly sú pritom stmelené nielen tematicky, ale rozohrávajú sa v nich dokonca drobné epické príbehy mapujúce životné úseky lyrického subjektu (Z čiernej kroniky). V mnohých básňach sa zrkadlí a utorova znalosť slovenskej poézie a literatúry, ktorú vyštudoval, a tak v nich môžeme nájsť väzby a odkazy na iné slovenské literárne texty. Autor dobre zvláda básnické remeslo, pričom autorove literárnoteoretické zázemie potvrdzujú aj viaceré básnic ké texty vytvorené viazaným veršom, ba dokazuje to tiež cyklus alexandrínskych sonetov. V debute však môžeme nájsť aj voľnoveršové básnické texty, v ktorých možno objaviť hru viacvýznamovosti, aktívnu prácu s veršovým presahom či detailné narábanie s lexikálnymi významami slov. Aj po viacerých prečítaniach je tak možné v básni nájsť stále niečo nové. Zároveň však ostávajú interpretačne prístupné akémukoľvek čitateľovi. Celú zbierku vhodne dopĺňajú skvostné ilustrácie mladej výtvarníčky Denisy St anislavovej a spoluvytvárajú tak výborný čitateľský zážitok.
Vypredané
2,76 € 5,51 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Dekonštrukcia podľa času


Ako sám autor hovorieva, je viac otcom ako básnikom. Zbierkou Dekonštrukcia podľa času sa snaží tento pomer trochu upraviť. Knižka prináša takmer 70 zrelých básnických textov hľadajúcich odpovede na vzťahové, existenciálne či sociálne otázky, ktoré s ú systematicky usporiadané do šiestich cyklov. Jednotlivé cykly sú pritom stmelené nielen tematicky, ale rozohrávajú sa v nich dokonca drobné epické príbehy mapujúce životné úseky lyrického subjektu (Z čiernej kroniky). V mnohých básňach sa zrkadlí a utorova znalosť slovenskej poézie a literatúry, ktorú vyštudoval, a tak v nich môžeme nájsť väzby a odkazy na iné slovenské literárne texty. Autor dobre zvláda básnické remeslo, pričom autorove literárnoteoretické zázemie potvrdzujú aj viaceré básnic ké texty vytvorené viazaným veršom, ba dokazuje to tiež cyklus alexandrínskych sonetov. V debute však môžeme nájsť aj voľnoveršové básnické texty, v ktorých možno objaviť hru viacvýznamovosti, aktívnu prácu s veršovým presahom či detailné narábanie s lexikálnymi významami slov. Aj po viacerých prečítaniach je tak možné v básni nájsť stále niečo nové. Zároveň však ostávajú interpretačne prístupné akémukoľvek čitateľovi. Celú zbierku vhodne dopĺňajú skvostné ilustrácie mladej výtvarníčky Denisy St anislavovej a spoluvytvárajú tak výborný čitateľský zážitok.
Vypredané
0,28 € 5,51 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Luxus


Zľahka dekadentnú básnickú zbierku Luxus tvoria dva celky, cyklus Mučiareň a cyklus Svetlo. V prvom z nich sa v sugestívnych obrazoch analyzuje citovú rozorvanosť a milenecké konflikty autorského subjektu. Príčinou utrpenia je láska, respektíve to, čo z nej ostalo. V cykle Svetlo autor v ľahkých impresiách a artistných obrazoch predstavuje svoje videnie skutočnosti, akoby okom surrealistického filmára. V dramaturgii básnickej zbierky druhá časť umocňuje prvú. Svetlo, akoby prenikajúce do mučiarne, zvýrazňuje kontúry bolesti, ktorá je v prvej časti prežívaná s mimoriadnou intenzitou. Bolesti, ktorá postupne vyhasína a napĺňa človeka životne potrebnou melanchóliou.
Vypredané
0,40 € 8,00 €

dostupné aj ako:


Táto kategória je venovaná básnickému umeniu v slovenskom jazyku a ponúka vám unikátnu príležitosť objaviť bohatstvo a rozmanitosť slovenskej literatúry. Nájdete tu básnické diela od slávnych klasikov až po súčasných autorov, ktoré vás prenesú do sveta krásy, vášne a hlbokých emócií slovenského jazyka.

Táto kategória ponúka básnické diela od slávnych klasikov, ako Ján Smrek, Ivan Krasko, Janko Kráľ, a ďalších, až po súčasných autorov, ktorí oslovujú modernú generáciu. Nájdete tu básne plné nádeje, lásky, smútku, pýchy, odrazu a hĺbky ľudskej duše.

Pri prehľadávaní tejto kategórie narazíte na básnické zbierky rôznych štýlov a tematiky, od lyrických básní o prírode a láske k Slovensku, cez introspektívne diela o existenciálnych otázkach a ľudských citoch, až po spoločensky angažované básne, ktoré reflektujú súčasnú realitu.

Naše knihy slovenskej poézie vám umožnia objaviť bohatstvo jazyka, krásu básnického umenia a hlbšie porozumieť slovenskej kultúre. Bez ohľadu na vaše literárne preferencie, nájdete tu básne, ktoré vás oslovia a potešia.