! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Slovenská poézia strana 54 z 69

Lacná kniha Stala sa nám láska (-70%)


Jeden z najznámejších slovenských básnikov a textárov predstavuje výber zo svojej, najmä ľúbostnej tvorby pod príznačným názvom Stala sa nám láska. Mnohé z básní Jána Štrassera boli zhudobnené a podnes nám znejú nielen v sluchu, ale i v duši. Vieš, jedna láska je vždy prvá, Zažni aspoň v jednom okne či Tlaková níž sú texty, ktorým ani roky neuberajú na dráždivej, erotickej príchuti. Výber má nápaditú grafickú úpravu a je určený každému, kto rád podľahne najkrajšiemu ľudskému citu, ktorým láska nepochybne je.
Vypredané
2,37 € 7,90 €

dostupné aj ako:

Slová paralely a paradoxy


Od srdca k srdcu sa v čase vianočných sviatkov nesú myšlienky novej knihy Jána Sucháňa – Slovo , paralely a paradoxy. Slovo je silnejšie ako zbraň a dôverné duchovné posolstvo populárneho slovenského autora a kňaza, ktoré osloví vás i vašich blízkych. Možno práve týchto niekoľko slov je tým pravým darčekom, ktorý bude vhodným doplnkom medzi ostatnými pozornosťami pre vašich najbližších, symbolizujúcich práve lásku a úprimné vzťahy, tak ako posolstvo Vianoc. Slovo je schopné ľudí motivovať k činom, dávať im nádej, vieru, vnášať pokoj do duše, ale i vystríhať pred zlobou, hlúposťou a obmedzenosťou. Dokáže pomenovať paralely i paradoxy.
Vypredané
6,65 € 7,00 €

Lacná kniha P. D. 38 (-90%)


Šesťdesiat pôsobivých básní, ktoré Mária Demitrová napísala, aby uctila pamiatku dobrého človeka, vynikajúceho hokejistu, svojho manžela Pavla Demitru, vychádza prvýkrát knižne. Darčekové vydanie ozdobila vlastnými obrázkami a doteraz nepublikovanými fotografiami z rodinného albumu.
Vypredané
1,00 € 9,99 €

dostupné aj ako:

Srdculienka


Je to štvrtá zbierka poézie Agi Jankulákovej. Autorka s empatiou, humorom i hravou iróniou pootvára dvere do ťažko dostupnej trinástej komnaty ženského srdca. Po prvej zbierke BOD ZLOMU, kde s nadhľadom, sebairóniou a sarkazmom skúmala vzťah muža a ženy, zbierke ANJEL, vzdávajúcej hold mužom, ktorí obohatili jej život, a zbierke BUBLIFUK pootvárajúcej dvere do záhadnej trinástej komnaty ženského srdca - prichádza SRDCULIENKA. Cez svoj ženský svet- vesmír a svoj ženský mikrosvet lásky odráža a komentuje tzv. veľké veci sveta a človeka. S láskavosťou, empatiou ale i hravým odstupom a iróniou- raz ako Srdculienka, inokedy ako Smiechulienka. Kniha poézie je doplnená farebnými ilustráciami mladej českej ilustrátorky Pavlíny Kourkovej.
Vypredané
3,00 € 6,90 €

dostupné aj ako:

Vlčí mak


Vlčí mak je druhým dielom mladej spisovateľky Andrey Berzákovej, ktorá sa tematicky drží predchádzajúcej zbierky Mozaika duše človeka. Na rozdiel od svojej prvotiny sa autorka posunula do ďalšej fázy svojho života. Jej nové dielo je prestúpené hrejivými lúčmi radosti, len v niektorých básňach sa ešte dotýka smutnejších otázok bytia. Básňam tento fakt neubral na ich tajomnosti a hĺbke. Kniha plná skrytých významov, hravosti, nespútanosti a vkusnej ľahučkej erotiky odhaľuje dušu autorky, do ktorej sa dokážu vcítiť citlivé ženy. Ich duše, vo vetre všedných dní zmietané láskou k životu, rozosiate ako sýtočervené divé vlčie maky, ktoré sú najkrajšie medzi obyčajnými, najobyčajnejšie medzi krásnymi. Tancujúce na lúkach, ktorých krásu a zrelosť vidí len ten, kto túto krásu vidieť chce. Knihu dotvárajú farebné ilustrácie Juraja Dubravku.
Vypredané
4,18 € 4,40 €

Michal Habaj


Vypredané
9,50 € 10,00 €

Lacná kniha Sedem košov odrobiniek (-50%)


B. Belák je dlhoročný prekladateľ odbornej, náboženskej a umeleckej literatúry, autor básnických zbierok, krátkych próz, noviel či reportážnych čŕt. Zbierka Sedem košov odrobiniek je básnickým hľadaním prepony medzi zástupom biblických hrdinov a dnešnými či ešte nedávnymi typmi slovenského človeka. Významovú prepojenosť osudov známych historických či biblických osobností a osudov našich „malých“ nositeľov rovnakého mena autor cez kolektívneho rozprávača zjavne vidieckeho pôvodu štylizovane komentuje a v nestráženej chvíli pretŕha náhlou metaforickou skratkou v snahe vydolovať z epicky formulovaného príbehu poznávacie a lyrické maximum. Formálnym dôsledkom takéhoto zámeru je voľný, nerýmovaný verš, dostatočne civilný na to, aby uniesol vonkajšiu „epiku“. Rytmus podania sa preto len minimálne viaže na využívanie zvukových nástrojov a organizáciu verša má na starosti členenie témy a spád výrokov.
Vypredané
2,14 € 4,28 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Shopping terapia


Branko Čegec - chorvátsky básnik, esejista, literárny kritik, dlhoročný časopisecký a knižný redaktor vstúpil do literatúry v osemdesiatych rokoch ako autor s konkretistickou skúsenosťou v rámci generácie sústredenej okolo kultového dvojmesačníka Quorum, autor manifestujúci nedôveru voči jazyku i voči sprofanovanej realite. V deväťdesiatych rokoch rozširuje autoreflexívnosť o bohatšie referenčné vrstvenia a vychádza v ústrety čitateľovi, ba v najnovších zbierkach vstupuje do priestoru tematízovania každodennosti, pričom len v náznakoch uplatňuje kedysi zdôrazňované modernistické vedomie a nedôveru v zmysel posolstva.
Vypredané
0,40 € 8,00 €

dostupné aj ako:

Pláň


Básnická skladba Jána Buzássyho Pláň bola napísaná počas horúceho leta 1970, keď už bolo cítiť, že sa skončili najslobodnejšie roky kultúry a literatúry v povojnovom Československu. Z úzkostného pocitu, spravodlivého rozhorčenia a sklamania, že sa pr emeškala životná šanca, začali vznikať Buzássyho verše Pláne, drsnej poémy, vychádzajúcej z československej reality po roku 1968, zo situácie človeka obsadeného. Skladba nemohla byť publikovaná a k čitateľom sa z odstupu času dostal len jej pozmene ný variant. Toto vydanie básnickej skladby Pláň je sprístupnením pôvodného rukopisu, ktorý sa považoval za stratený a len nedávno bol objavený v pozostalosti literárneho kritika a Buzássyho priateľa, Albína Bagina. Knihu ilustruje Mária Čorejová. S lovenskí milovníci poézie si mohli dlhé roky v minulosti vychutnávať kvalitnú a rôznorodú básnickú tvorbu v edícii, ktorá im bola strihnutá na mieru. Edícia kruh milovníkov poézie a jej značka kmp sa stala zárukou umeleckých zážitkov a básnických obj avov. Európsky dom poézie Košice nadväzuje na túto tradíciu a súčasnému čitateľovi pripravuje príležitosti na rovnaké estetické zážitky. Edícia rewind je básnickým a literárnym archívom neznámej slovenskej a svetovej tvorby spojenej s výberom toho na jlepšieho zo súčasnej výtvarnej scény na Slovensku a v zahraničí. V edícii rewind sa stretáva minulé s aktuálnym, medzigeneračne aj multižánrovo, a takto spoločne otvárajú okná na ďalší dialóg o umení a človeku.
Vypredané
8,36 € 8,80 €

Nemé volavky


Kristián zas kreslil motýle ľavačkou druhá ruka ako povädnutý kvet sa povaľovala vedľa papiera hráškovozelená tráva nad ňou motýľ s veľkými tykadlami ešte sivý oblak.. a záplava nesúrodých drobných čiarok vyhnala radosť z jeho očí bezradno sť zosunula okuliare na špičku nosa ľavačka s pastelkou zmeravela skôr než som stihla povedať že ten motýľ sa môže ukryť v jeho nebovomodrých očiach nemotorne spojil dlane prikryl motýľa a zachránil ho silou detskej bezmocnosti
Vypredané
5,23 € 5,50 €

Lacná kniha Krása a Bolesť (-50%)


Krása a Bolesť je čtvrtou básnickou zbierkou autora (nar. 1958). Obsahuje poéziu sýtenú modernou obraznosťou, tematicky ukotvenú v priestore existenciálnych a duchovných otázok. Básnik vo veršoch mapuje údel tvorivého človeka s vlastným pohľadom na svet, vypovedá o hľadaní a nachádzaní, tematizuje krásu a bolesť ako atribúty života. Zbierka pozostáva z troch častí (Narodený 16. júla 1958, Krása a Bolesť, Sentiment), ktoré tvoria zmysluplný básnický celok so zrejmými autobiografickými prvkami.
Vypredané
2,14 € 4,28 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Krása a Bolesť (-90%)


Krása a Bolesť je čtvrtou básnickou zbierkou autora (nar. 1958). Obsahuje poéziu sýtenú modernou obraznosťou, tematicky ukotvenú v priestore existenciálnych a duchovných otázok. Básnik vo veršoch mapuje údel tvorivého človeka s vlastným pohľadom na svet, vypovedá o hľadaní a nachádzaní, tematizuje krásu a bolesť ako atribúty života. Zbierka pozostáva z troch častí (Narodený 16. júla 1958, Krása a Bolesť, Sentiment), ktoré tvoria zmysluplný básnický celok so zrejmými autobiografickými prvkami.
Vypredané
0,43 € 4,28 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Spod hladiny kameňa


Po bezmála dvadsiatich dvoch rokoch prichádza Ján Tazberík s novou knihou - zbierkou básní, ktorú nazval "Spod hladiny kameňa". Kolekcia premyslenej a "premýšľavej" vyzretej lyriky je rozdelená do troch organických celkov, nazvaných "Hádnaka kremeňa nemá riešenie, Smrť sú malé nespavosti a Quaestiones disputate de anima. Autor sa tu predstavuje ako zrelý muž, estét, veriaci a vážiaci si slovo, reč a jazyk. Jeho básne sú vážne, zadumané, no nenudia. Vo veršoch cítiť plynutie času - ľudského, ktorý nie vždy koliduje s tým "vonkajším". Zbierka básní je nasýtená človekom, ľudským dychom a napriek vedomiu smrti predovštkým životom.
Vypredané
0,25 € 4,90 €

dostupné aj ako:

V


Daniel Pastirčák je kazateľ, esejista, prozaik, básnik, scenárista, dramatik, výtvarník, prekladateľ. Dvoma slovami: renesančný človek. Rozsahom záujmov a nadaní renesančný, spôsobom premýšľania celkom dnešný. Dnešný, ale nepoplatný plytkej dobe, sme rujúci poctivo do hĺbky. Je trpezlivý pri hľadaní správneho okamihu, dôležitej emócie, výrazného zážitku, ovplyvňujúceho porozumenia. Je mu dané nahmatávať pulz doby. Meditatívne básne v zbierke s tým najkratším možným názvom V, dopĺňajú hudobné komp ozície Pjoniho pre violončelo a fragmenty drone-ambientných plôch, ktoré plynule prechádzajú cez územia minimalizmu až k hmlám šumivej elektroniky. V knihe je odkaz na webové stránky, odkiaľ sa dá hudba zdarma stiahnuť.
Vypredané
7,51 € 7,90 €

Nahá


Zbierka básní.
Vypredané
5,23 € 5,50 €

Kvapky duše


Názov zbierky Kvapky duše je veľmi príznačný, pretože duša je jedným z hlavných motívov, ktorý sa v autorkiných textoch vyskytuje. Duša je niečo, čo človeka odlišuje od zvierat a neživých vecí, robí ho výnimočným, je to dar, ale aj prekliatie – keďže vďaka nej cítime bolesť a smútok. Všetko to sa objavuje v Anninej poézii. Do opozície sa tu dostáva duša a telo ako večný protiklad duchovného a materiálneho. Autorka samozrejme preferuje duchovno, čo sa odráža napríklad v jej básňach. Duša – psyché spôsobuje, že lyricky subjekt v jej textoch nezapadá do konformity okolitého sveta, že je iný, exkluzívny a originálny: „Nemám šaty ako ony, / no mám to, čo im chýba. / Dušu.“. Pomocou duše sa zároveň dokáže vymaniť z morálneho marazmu okolitého sveta: „A stolička netúži / byť taká / ako ostatné. / Použitá a nahradená.“ Duša je, podľa autorky, to jediné, čo človeku zostáva, aj keď zo seba zhodí pozlátko šiat.
Vypredané
5,98 € 6,29 €

Hodina mezi psem a vlkem


Básnická sbírka Hodina mezi psem a vlkem pochází z tvorby 60. let, stejně jako Smuténka či Metličky. Po vydání těchto děl byl básník zahnán do politického ústraní. Za své dílo byl oceněn až po roce 1989. Najděte dva kusy dřeva/ a zkuste tlouci polínkem o polínko./ Tak jsem to dělal doma, / když jsem vyklepával hodinu mezi psem a vlkem./ Musíte klepat do rytmu./ Musíte vyšívat tím dřevem./ Snad se vám podaří/ probudit v sobě hvozd.
Vypredané
6,17 € 6,49 €

Bosá v priesvitných šatách


„Sú knihy, ktoré hoja bolesti. Sú knihy, ktoré rozvášňujú. Knihy múdre, i nahlúple. Knihy pre verných, i neverných čitateľov. Knihy na počúvanie. Na vzlietnutie. Knihy zažité a knihy ako pridaná hodnota bežnej knižnice. Knihy, ktoré milujeme po celý život, ale aj také, na ktoré zabudneme. Sú knihy, ktoré často citujeme, prenášame v duši z miesta na miesto, vláčime v duchovnom batohu, nosíme pri sebe ako modlitebné knižky, dychtivo odporúčame priateľom. Knihy voňajúce panenstvom neroztvorenia, papiera, rezby a tlače, vstupujúce do nášho života opatrne ako slušní hostia, ktorí už nikdy neopustia domácnosť. A sú aj knihy, ktoré vznikli takpovediac bokom, z nevyspytateľného chcenia náhody a možno aj autorského zámeru vyčistiť si hlavu či stôl.” Týmito slovami uvádza excelentný slovenský básnik, spisovateľ a textár Kamil Peteraj svoju novú básnickú zbierku Bosá v priesvitných šatách, ktorá obsahuje vyše šesťdesiat básní a sentencií a doplnená je originálnymi ilustráciami výtvarníka Martina Augustína. K čitateľovi sa tak dostáva krásna kniha, ktorá predstavuje symbiózu čistej poézie a výtvarného umenia. Kamil Peteraj (1945) - spisovateľ, básnik, textár, má za sebou naozaj veľmi bohatú tvorbu. Z jeho básnických zbierok vydaných v Ikare sa doposiaľ predalo neuveriteľných 50 tisíc výtlačkov! Knižne vydal vyše dve desiatky zbierok poézie a kníh s piesňovýmí textami. Za zbierky V slepých uličkách, Voňavé tajomstvá, Breviár lásky, Čo bolí, to prebolí, Čo sa šeptá dievčatám získal Zlaté, resp. Platinové knihy. Za básnickú zbierku Čo sa šeptá dievčatám dostal v r. 2007 cenu literárnej krituky Zlaté pero. Básne Kamila Peteraja sú preložené do viacerých jazykov.
Vypredané
12,26 € 12,90 €

Tichožitia


Tichožitia sú piatou autorkinou zbierkou. Odhaľuje v nej najintímnejšie polohy človekovej zaujatosti tým druhým (tou druhou) až po prahový bod zraniteľnosti – vzájomnej, ale aj vlastnej. Autorka stavia na neurčitej predtuche a zároveň unikajúcej stope „mystérií“ (partnerskej) lásky, pričom nie je vylúčené ani ich básnické preformátovanie do insitných SMS či sofistikovanejších puzzle. Napriek hravým aj sebaironickým polohám, myšlienkovým kaskádam aj sentimentálnemu podsvieteniu emócií, pôdorys lásky, obrys ľúbostného vzťahu vyznačuje ako božsky tragický... a zrkadlovo zacyklený. La poésie pure, la poésie brute.
Vypredané
7,51 € 7,90 €

Táto kategória je venovaná básnickému umeniu v slovenskom jazyku a ponúka vám unikátnu príležitosť objaviť bohatstvo a rozmanitosť slovenskej literatúry. Nájdete tu básnické diela od slávnych klasikov až po súčasných autorov, ktoré vás prenesú do sveta krásy, vášne a hlbokých emócií slovenského jazyka.

Táto kategória ponúka básnické diela od slávnych klasikov, ako Ján Smrek, Ivan Krasko, Janko Kráľ, a ďalších, až po súčasných autorov, ktorí oslovujú modernú generáciu. Nájdete tu básne plné nádeje, lásky, smútku, pýchy, odrazu a hĺbky ľudskej duše.

Pri prehľadávaní tejto kategórie narazíte na básnické zbierky rôznych štýlov a tematiky, od lyrických básní o prírode a láske k Slovensku, cez introspektívne diela o existenciálnych otázkach a ľudských citoch, až po spoločensky angažované básne, ktoré reflektujú súčasnú realitu.

Naše knihy slovenskej poézie vám umožnia objaviť bohatstvo jazyka, krásu básnického umenia a hlbšie porozumieť slovenskej kultúre. Bez ohľadu na vaše literárne preferencie, nájdete tu básne, ktoré vás oslovia a potešia.