! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Slovenská poézia strana 50 z 70

Lacná kniha Neviditeľné krídla


Zbierka poézie slovenského básnika z Rumunska Ondreja Štefanku (1949 – 2008), ktorú vydal Spolok slovenských spisovateľov (2015), je určená do edície Slovenský svet. Zahŕňa 43 melodických básní, ktoré sa vyznačujú vyšperkovanou obraznosťou, metaforami so skrytým zmyslom. Tematicky zachytáva autorove vnútorné pocity a situácie, ktoré sú rozpísané do poetických obrazov, a taká býva aj pointa, či naznačené východisko. Často do básní ústredne alebo z pozadia vstupuje láska, ako nevyhnutná súčasť žitia, a tiež vlastné korene, tradície a rodina zachytené prostredníctvom detailov, vôní, predmetov, či činností, ktoré pre autora predstavovali domov (vôňa sušených slivák, vôňa kuchyne, vydrhnutá dlážka...). Ďalšou frekventovanou témou je autorská tvorba prirovnaná napríklad k hlaholu zvona a básnikovo poslanie, prirovnané, napríklad, k tesaniu schodov. Po básnické obrazy Štefanko rád chodieval do prírody, často si vyberal motív stromu alebo scenérie rôznych ročných období, vhodne dokresľujúcich opisované nálady. Autor písal príjemným melodickým voľným veršom, ktorému sporé použitie rýmu dodáva ďalšiu pridanú hodnotu. Výber básní z rozsiahlejšej autorovej tvorby urobil slovenský básnik zo Srbska Víťazoslav Hronec.
Vypredané
0,20 € 3,95 €

dostupné aj ako:

  • 5 /5

Marína


MARÍNA - veľké dielo ľúbostnej a reflexívnej lyriky v štúrovskej literatúre. Považuje sa za ústredné dielo slovenského romantizmu. A. Sládkovič sa prvý osmelil osláviť krásu, lásku a mladosť, čo Ľudovít Štúr prijal s nevôľou, lebo tému považoval za málo vlasteneckú.
Vypredané
12,26 € 12,90 €

Chlapec a život


Prozaický debut Jozefa Kozmu s humorným nádychom podáva pohľad na detstvo, dospievanie a mladosť chlapca - muža, ktorý postupne prechádza z rómskej osady do života medzi „bielymi" na Slovensku i v Čechách. Na témach, životných a nezabudnuteľných postavách sa neraz zasmejeme i zamyslíme nad hĺbkou človečenského prežívania, preciťovania, ktoré evokuje i myšlienkový a významový rozmer. Autor je dobrým rozprávačom, schopným postihnúť tragiku i komiku situácie v širších osudových smerovaniach. Na malej ploche dokáže napríklad priblížiť narodenie i smrť, strach zo smrti i výsmech z nej, ako aj bežný, každodenný humor biedneho človeka, ktorý si svoje sociálne postavenie vlastne ani neuvedomuje a večer v rodinnej pohode svojím rozprávaním simultánne prechádza minulosťou i drobnými zážitkami bežného dňa. J. Kozma sa zapájal aj do výskumov Katedry rómskej kultúry Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a vtedajšieho Ústavu pre štúdium vzdelávania a kultúr národnostných menšín UKF v oblasti zvykov a tradícií Rómov. O. i. poskytoval bohatý rozprávačský materiál, čerpajúci najmä zo životných osudov rómskej osady Mojmírovce pri Nitre v druhej polovici 50. a 60. rokov minulého storočia. Prejavil sa pritom ako talentovaný prozaik, schopný preniknúť do mentality rómskeho človeka, cítenia a myslenia dieťaťa i dospelého človeka s postihnutím jeho národnostných špecifík. Pred nerómskym čitateľom sa otvára sčasti nový, nepoznaný svet - faktograficky i citovo, prežívaním chlapčaťa, ktoré sa narodilo s pečaťou menejcennosti, a ktoré musí trpezlivo čakať na svoj čas a na svoju príležitosť, aby sa presadilo ako človek. Ako človek rovnocenný s ostatnými.
Vypredané
3,79 € 3,99 €

Lacná kniha Balada o srdci - The Ballad of the Heart (-90%)


Dievčatko so srdcom na dlani putuje snovou krajinou, aby našlo stratenú lásku a porozumenie. Šumenie lužných lesov, bažiny dunajských ramien, divozverí rodičia, vodný svet a život medzi rybami, vysoké trávy, brezový háj, jelene a lane unikajúce pred lovcami, zranená líška, ale aj slnko, oblaky, sny a nádej. Text tejto últej knižky plynie ako pomalá rieka a kresby sa vrývajú hlboko do srdca.
Vypredané
1,19 € 11,90 €

dostupné aj ako:

Prízračné pátrania


Prízračné pátrania
Vypredané
8,55 € 9,00 €

Lacná kniha Hlásky (-70%)


Knižka je v poradí štvrtá samostatná zbierka poézie. Je to mix vážnej poézie - prvé dve kapitoly a satiry – epigramy, tretia kapitola. Názvy kapitol sú: I. Nežné /h/lásky II. Vážne /h/lásky III. Úsmevné /h/lásky Ide o témy živé, súčasné , lebo ako autor hovorí . "Báseň musí byť živá ako ulica a čitateľ sa v nich musí nájsť. A povedať si: „Veď toto žijem a cítim aj ja!“ Milan Hodál - básnik a epigramatik, rodák z Bánoviec nad Bebravou, sa po skončení vysokoškolských štúdií natrvalo usadil v Nitre, kde našiel rodinné aj tvorivé zázemie. Je viacnásobným držiteľom ocenenia Literárnej ceny Čakanky, n.o. v kategórii poézia.
Vypredané
1,47 € 4,90 €

dostupné aj ako:

Caput Mortuum


Aká je úloha básnika dnes? Kam siahajú možnosti básnického slova pri pokuse prihovoriť sa dnešku a nestratiť zo zreteľa včerajšok a zajtrajšok? Môžeme obnoviť mýtus básnika, a, ak áno, potom za akú cenu? Habajova najnovšia zbierka sa nám prihovára zo sveta, ktorý by sme nechceli zažiť, ale nemáme inú možnosť. Je to náš svet. Naša súčasnosť, minulosť a budúcnosť sa tu ocitli v jedinom hľadáčiku snajpera, ktorý mieri priamo do srdca ľudskosti. Je dnes človek viac živý alebo mŕtvy? Koľko ľudí treba na záchranu sveta, koľko na jeho zničenie a koľko na to, aby aspoň jeden človek prežil? Môžeme utiecť pred dejinami? Básne špekulatívneho posthumanizmu sú správou o rozvrate, deštrukcii a konci ľudskej kultúry a civilizácie, o troskách, ktoré ešte nevidíme, pretože nám ešte vždy splývajú s obrazmi neba a nádeje. Z týchto trosiek sveta a ľudskosti básnik loví naše osudy, náš lós a náš údel. Nezostáva nám nič iné, iba spolu s ním pomenovávať všetko nanovo a odznova: láska, strach, hnev, bezmocnosť, túžba, vášeň, krása, poznanie, moc, zlo, človek, ty. Ale kto to tu vlastne rozpráva? Môže byť básnická imaginácia vykúpením? A, je poézia súčasťou globálneho sprisahania?
Vypredané
10,45 € 11,00 €
  • 5 /5

S tebou a bez teba


Kamil Peteraj je najúspešnejší autor kníh poézie a textov populárnych piesní. Doteraz sa predalo vyše 55-tisíc výtlačkov jeho kníh, čo v oblasti vydávania slovenskej poézie predstavuje absolútny rekord. Básnik nevydáva zbierky každý deň, a preto je každé nové vydanie sviatkom. Všetky jeho knihy sa stretli so širokým čitateľským ohlasom. S tebou a bez teba je autorským zostrihom z troch Peterajových úspešných kníh: V slepých uličkách, Breviár lásky, Čo bolí, to prebolí.
Vypredané
9,41 € 9,90 €

Lacná kniha S tebou a bez teba (-70%)


Kamil Peteraj je najúspešnejší autor kníh poézie a textov populárnych piesní. Doteraz sa predalo vyše 55-tisíc výtlačkov jeho kníh, čo v oblasti vydávania slovenskej poézie predstavuje absolútny rekord. Básnik nevydáva zbierky každý deň, a preto je každé nové vydanie sviatkom. Všetky jeho knihy sa stretli so širokým čitateľským ohlasom. S tebou a bez teba je autorským zostrihom z troch Peterajových úspešných kníh: V slepých uličkách, Breviár lásky, Čo bolí, to prebolí.
Vypredané
2,97 € 9,90 €

dostupné aj ako:

Krajina vo mne


Kniha, ktorá vznikla ako výsledok priateľstva piatich ľudí a ich priateľstva s krajinou. Traja autori sú básnici (Mila Haugová, Rudolf Jurolek a Juraj Kuniak), dvaja výtvarníci (sochár Rastislav Biarinec a maliar Ján Kudlička), každý však vníma krajinu svojím vlastným, osobitým spôsobom. Ich texty sú vyznaniami krajine nielen ako zdroju tvorivej inšpirácie, estetického či metafyzického zážitku, ale aj ako priestoru, ktorý ich ľudsky formuje a posilňuje. Esenciálne texty autorov dopĺňajú farebné ilustrácie oboch výtvarníkov.
Vypredané
10,45 € 11,00 €

Zbierka z pierka


Zbierka z pierka
Vypredané
6,65 € 7,00 €

Lacná kniha Myrtle’s Sun


Myrtle’s Sun, poetkina najnovšia – v poradí piata zbierka je plná obdivu a lásky k umelcom, ktorí ovplyvnili jej život a tvorbu. Zbierka je pomenovaná podľa básne Myrtle’s Sun, ktorú Denisa venovala Vojvodkyni Catherine z Cambridge a za ktorú sa jej dostalo i poďakovania. Review na knihu venoval autorke i Les Reed, OBE, FCL London, jeden z najvýznamnejších hudobných skladateľov a producentov v UK. Báseň venovaná významnému skladateľovi je súčasťou útlej zbierky.
Vypredané
0,33 € 6,60 €

dostupné aj ako:

Tajomný básnik: Vôňa túžby


Drahí priatelia, milovníci poézie, milovníci života a krásnych ľudských veršov. Básnická zbierka Tajomný básnik: Vôňa túžby je v poradí už treťou básnickou zbierkou a celkovo štvrtým literárnym dielom od slovenského autora Eddie W. Nicholasa. Všetky verše tohto krásne literárneho diela, nabitého zmyselnou energiou, hovoria o láske a úcte k žene, k jej nežnosti a zmyselnosti, o pôvabe, proste o všetkom, čo napĺňa ľudské zmysly, o živote, o túžbe, o snoch, o realite, o prírode, ale aj o našom krásnom, milovanom Slovensku. Prevažná väčšina básní je ale o láske k žene. Všetky majú však niečo spoločné. A to je láska k životu a pravým hodnotám života. Práve v láske básnik vidí skutočný zmysel života. Žena sa stala symbolom krásy, silnou nekonečnou múzou a v objatí túžby vznikali aj verše tohto diela. Z toho plynie aj názov zbierky Vôňa túžby. Je to vôňa, ktorá počaruje naše zmysly, otvorí nielen bránu túžby, ale aj cestu k srdcu, otvorí ho a naplní jedinečným teplom lásky. Básnická zbierka obsahuje 55 prevažne milostných a ľúbostných básní ako napr. Dotyk Venuše, Anjel na Zemi, Moja múza, Bohyňa, Žena, Bosá, Krehká, Moja drahá Kráľovná, Ruža a záhradník. Jemný nádych vášnivej lásky s ľahučkým opisom erotiky opisuje jedinečným krásnym spôsobom v básňach: Dotyky, Nahá, Mágia ženy, Vôňa tela. Láska nemusí byť len duševná a fyzická, ale nájdete ju aj vo forme posolstva života a skutočných hodnôt. Tie autor poukazuje v básňach: Buď taká, akou chceš byť, Opäť začať veriť, Mať krídel pár, Život je motivácia, Chlapec v pruhovanom pyžame, Zastavte sa, Krásy života… Veľmi jemným spôsobom odhaľuje svoje vnútro a opisuje lásku k domovine v básňach: Moje milované Tatry, Vôňa augusta, Dotyk prírody. Zbierka bude obsahovať aj doteraz nezverejnených 15 básní ako napr. Sen o láske, Košíček ovocia posielam, Ľúbim tvoju dušu, Staromódny milovník, Moja drahá Kráľovná, Keď ťa vidím, Opitý láskou, Ruža a záhradník, Myšlienky, Slzy do ticha … Názov básnického diela Tajomný básnik: Vôňa túžby je skutočným pohladením duše a mysle človeka. Verím, že táto zbierka básní obohatí nejednu ľudskú dušu, ale otvorí aj nejedno srdce.
Vypredané
4,75 € 5,00 €

Lacná kniha Tajomný básnik: Vôňa túžby (-70%)


Drahí priatelia, milovníci poézie, milovníci života a krásnych ľudských veršov. Básnická zbierka Tajomný básnik: Vôňa túžby je v poradí už treťou básnickou zbierkou a celkovo štvrtým literárnym dielom od slovenského autora Eddie W. Nicholasa. Všetky verše tohto krásne literárneho diela, nabitého zmyselnou energiou, hovoria o láske a úcte k žene, k jej nežnosti a zmyselnosti, o pôvabe, proste o všetkom, čo napĺňa ľudské zmysly, o živote, o túžbe, o snoch, o realite, o prírode, ale aj o našom krásnom, milovanom Slovensku. Prevažná väčšina básní je ale o láske k žene. Všetky majú však niečo spoločné. A to je láska k životu a pravým hodnotám života. Práve v láske básnik vidí skutočný zmysel života. Žena sa stala symbolom krásy, silnou nekonečnou múzou a v objatí túžby vznikali aj verše tohto diela. Z toho plynie aj názov zbierky Vôňa túžby. Je to vôňa, ktorá počaruje naše zmysly, otvorí nielen bránu túžby, ale aj cestu k srdcu, otvorí ho a naplní jedinečným teplom lásky. Básnická zbierka obsahuje 55 prevažne milostných a ľúbostných básní ako napr. Dotyk Venuše, Anjel na Zemi, Moja múza, Bohyňa, Žena, Bosá, Krehká, Moja drahá Kráľovná, Ruža a záhradník. Jemný nádych vášnivej lásky s ľahučkým opisom erotiky opisuje jedinečným krásnym spôsobom v básňach: Dotyky, Nahá, Mágia ženy, Vôňa tela. Láska nemusí byť len duševná a fyzická, ale nájdete ju aj vo forme posolstva života a skutočných hodnôt. Tie autor poukazuje v básňach: Buď taká, akou chceš byť, Opäť začať veriť, Mať krídel pár, Život je motivácia, Chlapec v pruhovanom pyžame, Zastavte sa, Krásy života… Veľmi jemným spôsobom odhaľuje svoje vnútro a opisuje lásku k domovine v básňach: Moje milované Tatry, Vôňa augusta, Dotyk prírody. Zbierka bude obsahovať aj doteraz nezverejnených 15 básní ako napr. Sen o láske, Košíček ovocia posielam, Ľúbim tvoju dušu, Staromódny milovník, Moja drahá Kráľovná, Keď ťa vidím, Opitý láskou, Ruža a záhradník, Myšlienky, Slzy do ticha … Názov básnického diela Tajomný básnik: Vôňa túžby je skutočným pohladením duše a mysle človeka. Verím, že táto zbierka básní obohatí nejednu ľudskú dušu, ale otvorí aj nejedno srdce.
Vypredané
1,50 € 5,00 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Ponad víchrice


Zbierka Ponad víchrice predstavuje výber z celoživotnej tvorby autora, rozdelený do dvoch časti – zbierok. Prvá pod názvom Nebesá v hlave obsahuje najmä lyriku a verše o Domove a vlasti. Druhá pod názvom Víchrice v hlave je špecificky zameraná na protivojnovú poéziu. Má štyri cykly. Cyklus Z plnej poľnej vzdoru je protestom proti vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968. Cyklus Mizerére je vzburou autora proti súčasným vojnovým aktivitám a prípravám na veľkú vojnu USA, NATO a EÚ. Jeho poézia oslobodzuje pravdu spod utilitárnych politických manipulácií, klamstiev, podvodov a lží zameraných propagandisticky, a presným pomenovávaním veci, javov, politických aktivít a skutočnosti siaha až kdesi na kostnú drieň americkému militarizmu so zhubným nádorom podporujúcim revitalizáciu fašizmu druhej svetovej vojny na Ukrajine. O agresivite amerického militarizmu svedčí skutočnosť, ako uviedol denník Pravda z 26.2.2015, že z 248 vojnových konfliktov po druhej svetovej vojne 201 z nich vyvolali alebo priamo viedli USA. Sú to desivé politické intrigy a manipulácie vojnového parazitizmu USA. A tomu nehanebne hovoria demokracia a sloboda, ktorá je slobodou pre zbrojný arzenál USA, najväčší na planéte, ale porobou pre ostatné národy. Proti tejto politickej manipulácii zdvihol hlas autor.
Vypredané
0,30 € 6,00 €

dostupné aj ako:

Postinterpretácie


„Valér Mikula patrí k našim popredným interpretátorom literárnych javov, osobitostí autorských postupov a konkrétnych diel. Je preňho pritom príznačná nielen mimoriadna dôslednosť, spočívajúca v tom, že dokonale pozná predmet interpretácie a to, čo o ňom už napísali iní, ale aj schopnosť nazerať veci z ,neobsadených‘ zorných uhlov a objavovať veci nové.“ Igor Hochel „Občas sa mi stane, že čítam vede cký text s väčším zaujatím ako umelecké dielo, pri ktorom hrozí zaspatie, k čomu sa však neprizná hockto – veď to by tak bolo, driemať pri osobnostiach našej spisby! Valér Mikula sa nielen bez okolkov priznáva k čitateľskej nude, on píše svoje štúdie, články, doslovy či recenzie tak, že by zobudil aj toho najnepozornejšieho percipienta.“ Marta Součková
Vypredané
8,55 € 9,00 €

Voňavé lásky


Zbierka 105 básní slovenskej poézie z pera Jána Badáňa nielen o láske.
Vypredané
8,55 € 9,00 €

Emócie v celofáne


Zbierka básní Jozefa Ivana Emócie v celofáne prezrádza autorovu erudíciu a v prípade niektorých textov i snahu o vytvorenie istého typu intelektuálnej, filozofujúcej poézie. Autor sa snaží vložiť do svojich básní posolstvo a mnohokrát mu to aj vychádza. Čitateľovi ponúka množstvo veľmi zaujímavých metafor i netypických obrazov prezrádzajúcich jeho svojské a originálne videnie sveta. Zaujímavé sú aj jeho prozaické útvary, ktoré tiež skrývajú autorovu tendenciu k lyrizácii. Ponúkaná poetika je moderná, nová, originálna, hĺbavá, zemitá, mierne provokujúca. Prináša originálne, svojské výrazové prostriedky, neošúchané metafory plné iskry. Kam autor zamieri svoju obrazotvornosť, tam vznikajú pozoruhodné sondy. Jeho oči – básnická kamera – vnímajú mnohé detaily života. Intenzita zážitku, ostrosť zmyslového vnímania je tiež pozoruhodná. Autor burcuje, nastavuje zrkadlá dnešnej ,,civilizácii“! Myslí v obrazoch, využíva aforistické skratky, jemný sarkazmus a iróniu. Žongluje so slovom, zaujímavé sú jeho novotvary... Písanie takejto poézie vyžaduje viacrozmernú kvalifikáciu – pokiaľ ide o sluch, videnie, fantáziu, pamäť.
Vypredané
11,31 € 11,90 €

Táto kategória je venovaná básnickému umeniu v slovenskom jazyku a ponúka vám unikátnu príležitosť objaviť bohatstvo a rozmanitosť slovenskej literatúry. Nájdete tu básnické diela od slávnych klasikov až po súčasných autorov, ktoré vás prenesú do sveta krásy, vášne a hlbokých emócií slovenského jazyka.

Táto kategória ponúka básnické diela od slávnych klasikov, ako Ján Smrek, Ivan Krasko, Janko Kráľ, a ďalších, až po súčasných autorov, ktorí oslovujú modernú generáciu. Nájdete tu básne plné nádeje, lásky, smútku, pýchy, odrazu a hĺbky ľudskej duše.

Pri prehľadávaní tejto kategórie narazíte na básnické zbierky rôznych štýlov a tematiky, od lyrických básní o prírode a láske k Slovensku, cez introspektívne diela o existenciálnych otázkach a ľudských citoch, až po spoločensky angažované básne, ktoré reflektujú súčasnú realitu.

Naše knihy slovenskej poézie vám umožnia objaviť bohatstvo jazyka, krásu básnického umenia a hlbšie porozumieť slovenskej kultúre. Bez ohľadu na vaše literárne preferencie, nájdete tu básne, ktoré vás oslovia a potešia.