! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Slovenská poézia strana 49 z 71

Lacná kniha Dokonalá modrá /A tökéletes kék


Dokonalá modrá /A t?kéletes kék - básnická zbierka Judity Kaššovicovej, autorky známeho triptychu Šamorínske verše / Somorjai versek (vyšiel dvojjazyčne s maďarským prekladom a zhudobnenou poéziou v štýle world music v rokoch 2005-2008).
Vypredané
0,40 € 8,00 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Čas hmatu (-90%)


Ireney Baláž, básnik, publicista, recenzent, esejista a organizátor literárneho života, začal publikovať na začiatku 90-tych rokov v literárnych časopisoch. Debutoval útlou zbierkou intímne ladenej poézie Fresky (1996), po nej vydal zbierky básní Anatómia smädu (2000) a Prierez tmou (2004). Vo filozoficky, ale aj impresívne ladených básňach hľadá cez neopakovateľnosť okamihu zmysel ľudskej existencie, úlohu lásky a viery. Meditatívnym hlasom z básnického ústrania bez bombastických fráz podáva správu o živote dnešného premýšľajúceho človeka, o jeho hľadaniach, nachádzaniach, radostiach aj sklamaniach. Jeho básne sa prezentujú aj v rámci literárnych festivalov či autorských čítaní a preložili ich do ôsmich jazykov. Na margo Času hmatu Igor Hochel napísal: „Zbierka je skutočne zaujímavá, ponúka originálne videnie sveta v mikrosvete jednotlivca. Je lyrickou reflexiou o univerzálnych otázkach bytia, ktoré jednotlivca i ľudské spoločenstvo presahujú a zrejme ho nikdy neprestanú znepokojovať...“.
Vypredané
0,69 € 6,90 €

dostupné aj ako:

Mila Haugová vo výbere Rudolfa Juroleka


Mila Haugová (1942) začínala v roku 1980 Hrdzavou hlinou. O niekoľko rokov neskôr už jej poézia „pomaly zarastá striebrom a zelenou s trochou červenej / hrdze“. Až sa napokon farba hliny v Cetonii aurata (2013) zaskvie zlatou a celý alchymistický proces jej písania akoby sa tak zavŕšil. Spôsob básnenia Mily Haugovej je nevyčerpateľný (a nevyčerpávajúci). „Čokoľvek ti poviem bude logikou srdca“, upozorňuje. A čitateľ si môže z jej bohatej ponuky srdca vyberať. Kniha predstavuje prvý výber z básnickej tvorby významnej a najviac prekladanej slovenskej poetky
Vypredané
8,36 € 8,80 €

Čítanie tváre


Tematickú os autorovej novej básnickej zbierky predstavuje existenciálny pocit zo súčasného sveta, ktorý sa človeku čoraz väčšmi odcudzuje, ale i vzťah k žene, ktorej tvár, i tú vnútornú duchovnú, možno „čítať“ ako dôverne známu krajinu: „Naša láska navzdory/ rose na rannej ruži/ je dlhá ako balada.// Obrátený k tme chrbtom/ na klzký tieň sa zúžim./ A premením sa na hada.“ Autor zmyslovo objavuje aj mikrosvet prírody s jej najobyčajnejšími tajomstvami. Knižku obohacuje cyklus láskavo humorných až groteskných básní či cyklus Levitácie, v ktorom ľudia, veci a javy menia svoju podstatu v novej básnickej skutočnosti. Ako ilustrácie sme použili diela Rudolfa Filu.
Vypredané
1,90 € 2,00 €

Noci a dni


Výber z básnickej tvorby ponúka výpoveď autora, ktorý ani hĺbkach Jáchymovských baní nenechal pošliapať svoj talent. Jeho verše s hlbokým citom a talentom hovoria o láske, utrpení, slobode. Publikácia je ilustrovaná kresbami Jozefa Vydrnáka.
Vypredané
9,41 € 9,90 €

Obrázky žitia


Texty Evy Šilhárovej sú predovšetkým poéziou zážitkov, spomienok a ich následných obrazov situovaných v čase a v humanizovanom, kultúrne identifikovanom priestore autorkinho vnútorného sveta. Vaiceré sú venované konkrétnym ľuďom z autorkinej blízkosti - deťom, rodine, priateľom blízkym i vzdialeným, iné otvárajú adoračnú poetickú líniu smerom k témam krajiny, prírody, každodenného i sakrálneho života. Krehkých, vždy rytmicky a občas v pointe spevne frázovaných textov je v knihe dovedna dvadsať. Pod názvom "Obrázky žitia" ponúkajú jemne ironický a eticky nástojčivý príhovor čitateľom, vďaka čomu autorka posúva aj príležitostnú báseň k reflexívnej poézii.
Vypredané
4,74 € 4,99 €

Lacná kniha Obrázky žitia (-50%)


Texty Evy Šilhárovej sú predovšetkým poéziou zážitkov, spomienok a ich následných obrazov situovaných v čase a v humanizovanom, kultúrne identifikovanom priestore autorkinho vnútorného sveta. Vaiceré sú venované konkrétnym ľuďom z autorkinej blízkosti - deťom, rodine, priateľom blízkym i vzdialeným, iné otvárajú adoračnú poetickú líniu smerom k témam krajiny, prírody, každodenného i sakrálneho života. Krehkých, vždy rytmicky a občas v pointe spevne frázovaných textov je v knihe dovedna dvadsať. Pod názvom "Obrázky žitia" ponúkajú jemne ironický a eticky nástojčivý príhovor čitateľom, vďaka čomu autorka posúva aj príležitostnú báseň k reflexívnej poézii.
Vypredané
2,50 € 4,99 €

dostupné aj ako:

Bene nota


Knihu autor venuje Sandre a Zuzane z Nota Bene i všetkým bezdomovcom. Časť textov bola pôvodne publikovaná práve v tomto periodiku. Texty v Pastirčákovej knihe sa miestami vyznačujú až fulghumovským pôvabom podania, sa prístupným a štýlovo čistým spôsobom hovorí v rozsahovo kratších textoch o veľkých veciach. Transcendentálny presah jednotlivých úvah je zrejmý, ale nie samozrejmý. Autentická viera sa v nich stáva niekedy optickým východiskom, a inokedy logickým vyústením. Text túto vieru nevnucuje, ale ju vynachádzavo posilňuje a vytrvalo zachováva.
Vypredané
7,32 € 7,70 €

Lásky (Klenoty)


Výber z poézie Milana Rúfusa, nášho najvyznámnejšieho básnika,ktorý svojou tvorbou oslovil mnohé generácie.
Vypredané
9,41 € 9,90 €

Fragment rytierskeho lesa


Fragment (rytierskeho lesa) Zbierka 19 básní
Vypredané
7,32 € 7,70 €

Lacná kniha Zrkadlenie (-70%)


Zrkadlenie. Zachytenie, odrazenie... Už samotný názov básnickej zbierky napovedá o nejednoznačnosti a skrytých významoch slov. Viacvýznamovosť a mnohoznačnosť sú atribúty, ktoré sa stávajú dominantou a základom autora, a vďaka ktorým sa čitateľ takmer ihneď ponorí do textu. Tono Škreko otvára tému, ktorá je veľmi hlboká a večná. Láska, cit, životný princíp rezonuje celou zbierkou. Pokora, radosť, potešenie, ale i žiaľ a smútok sú pocity, emócie, ktoré síce nie je jednoduché a niekedy ani celkom možné zachytiť vo svojej úplnosti slovami, ale človeku sú blízke a každý si ich dokáže zasadiť do vlastného životného príbehu. Tým, že jednotlivec disponuje vlastnými skúsenosťami, poznatkami a zážitkami, otvára sa priestor nazerať na jednotlivé strofy, verše a slová z niekoľkých perspektív, pohľadov... V zbierke sa objavujú aj kalambúry a slovné hračky, ktoré sú príjemným spestrením a ozvláštnením. Vynikajúci výtvarník Igi Brezo jednotlivé verše dokonale doplnil svojimi maľbami.Ilustrácie: Igi Brezo
Vypredané
1,20 € 4,00 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Jesenné mesto (-90%)


Autor predstavuje čitateľom zbierku osobnej lyriky. Tradičné témy ako láska, sklamanie, sebareflexia sceľuje spoločný podkladový motív – fenomén mesta, prírody a prírodných živlov charakteristických pre melancholické časti roka. Akoby odrážali autorove vnútro, ktoré je do istej miery poznačené nostalgiou až smútkom. Akoby nepatril do súčasného sveta, ktorý ho niekedy zraňuje a ktorému nie vždy rozumie. Hľadá sám seba, hľadá spolupútnikov, s ktorými by sa stretol na rovnakej vlnovej dĺžke. Nevyhýba sa však ani motívom, ktoré sú v slovenskej poézii zriedkavé alebo dokonca tabuizované (násilie, vojna, fantazy, škodoradostná irónia). Autorov pohľad na mnohé stránky života je nekonvenčný a originálny, básnická forma je zväčša voľná a mnohé, najmä kratšie útvary, pôsobia ako myšlienkovo obsažné aforizmy.
Vypredané
0,49 € 4,90 €

dostupné aj ako:

Súcit je niekto


Básnický debut autora, ktorý ako výtvarník a ilustrátor vstupuje dnes aj na pole poézie. Výber námetov jeho krátkych básní je originálny, mravný zámer priamy a grafika textov svojská (voľný verš bez iniciál a gramatického členenia viet), pričom obsahu primeraný je aj citlivý súhrnný názov. Východiskom každej Lechanovej básne je udalosť, mikroskopický príbeh zo života dnešných ľudí. Každá udalosť, momentka, drobná udalosť napĺňajúca našu každodennosť nemusí byť pre jednotlivca vždy dôležitá, no pre básnikov lyrický zámer a cez jeho videnie môže byť aj podstatná.
Vypredané
3,60 € 3,79 €
  • 5 /5

Naničhodný poet


Roky dokázal zatajovať, že okrem Lyrika v ňom žije aj Naničhodný poet. Do neba volá lož o láske, ale kostolné zvony ani len necinknú, zo zašťatých kútov mesta zháňa k ohňu démonov a bohov, rotujú mu v hlave staré francúzske filmy, francúzáky s chuťou po bomparoch, a to všetko tak blízko, až je z toho človek manicky nesvoj a je to prakticky peklo a magicky detto. Je to horor, psycho, romantika, erotika, škvár. Prostriedok na účinky sveta, vesmíru a vôbec, pre ľudí sebastredného tretieho milénia. Dávkujte dlhodobo.
Vypredané
10,45 € 11,00 €

Lacná kniha Moravianska Venuša


Čitateľsky úspešná zbierka Štefana Moravčíka Moravianska Venuša vyšla roku 1984 vo vydavateľstve Smena v edícii Erb. Knižka vznikala v priaznivej atmosfére, nastolenej knihami Pavla Dvořáka o nových archeologických objavoch na našom území, prácou Jána Dekana Veľká Morava, výstavami sochára Vojtecha Matušinca o hrdinoch a božstvách starých Slovanov. Výnimočne talentovaný básnik obdarený umením hry so slovami, ktorý bol v prvých zbierkach vnímaný ako básnik očarený erosom, básnik prítomnej chvíle, básnik moderných Venuší, sa v tejto zbierke stal básnikom obdobia zápasu nastupujúceho kresťanstva s pohanstvom, básnikom našich dejín z čias Veľkej Moravy. Moravianska venuša obohacuje slovenskú poéziu o zveršovanú dávnu históriu národa. Moravčíkov bezprostredný a pritom mimoriadne vnímavý a poučný ponor do obdobia počiatku našich dejín ocenila v čase vzniku zbierky aj literárna veda a kritika. Básne z tejto zbierky nezostarli, skôr vyzreli, a čitatelia budú aj dnes fascinovaní autorovým ostrým a dramatickým, a súčasne spevavo poetickým, pohľadom "cez kľúčovú dierku" dejín. Spolu s autorom sa čitatelia stanú účastníkmi zápasov, ktoré sa odohrávali na našom území pred viac ako tisícročím. Zbierka básní je zvýraznená kongeniálnymi ilustráciami Miroslava Cipára.
Vypredané
0,35 € 6,90 €

dostupné aj ako:

Srna pozerajúca na Polárku


To čo neexistuje ale čo sme si vždy mysleli: želali: snívali: tušili: to čo môže zaplniť šialenú trhlinu medzi svetom a nami: vedie nás k najkrajnejšej hranici: k bodu, kde sa myšlienka transformuje do formy & kde sú city tak ukryté že evokujú nič... – Mila Haugová, úryvok z novej básnickej zbierky Srna pozerajúca na Polárku
Vypredané
11,40 € 12,00 €

Bez sĺz by duša nemala dúhu


Osud zariadil, aby som sa stretol s Dávidom Matušom. Bol vtedy čerstvým víťazom literárnej súťaže Andreja Chudobu vo svojej kategórii poézie. Slovo dalo slovo a o niekoľko dní ma oslovil s myšlienkou, vydať knižnú prvotinu básní. Požiadal ma o zostavenie ich výberu do tejto knižky.Rád som to urobil... Dávid Matuš je čerstvý maturant. U mňa zmaturoval aj z poézie. A hoci je len na začiatku svojej poetickej cesty, ktorá bude nepochybne v znamení hľadania a nachádzania, som presvedčený, že už jeho prvotina má čo povedať a nájde si svojich čitateľov, čo jej úprimne želám...
Vypredané
7,51 € 7,90 €

Imunita


Ferenčuhovej bytostne civilná, mestská poézia, špecificky citlivá a vnímavá voči spoločenským fenoménom, v básnickej knihe Imunita nadobúda výrazne fyzický, až fyziologický charakter. Dlhodobá autorkina fascinácia momentom prieniku cudzorodého a obrany pred jeho účinkami tu dostáva biologický až medicínsky tvar. Inovatívne pracuje s tradíciou písania ako terapie, no posúva ho predovšetkým smerom k básneniu ako neúprosnej diagnostike subjektu, k analýze jeho vzťahu k sebe samému, k svojmu telu, k budovaniu vlastného Ja, svojej novej identity, v jeho vzťahu k najbližším, k bezprostrednému okoliu, aj k paralelne sa vyvíjajúcim príbehom a osudom. Jej verše sú nevšedne neľútostné vo výraze, zdrvujúce svojou nemilosrdnou vecnosťou.
Vypredané
8,36 € 8,80 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Triezviem (-90%)


Básnická zbierka prináša milovníkom poézie Nymfy, V Európe s pohárom vína, Tak trochu v Oriente a Nostalgické spomienky. Autor sa zdôveruje čitateľovi, akú významnú a nenahraditeľnú rolu v jeho živote zohráva nežné pohlavie, žena. Žena múza, žena manželka, žena opora, žena nedobytná, žena zvodkyňa... Básne čitateľa prevedú krajinami Francúzsko, Anglicko, Taliansko... Autor preskúma zákutia európskych metropol a venuje sa súčasným problémom spoločnosti, ktoré nás nenechajú chladnými. Strach, úzkosť, pocit vyvolaný očakávaním niečoho nebezpečného, zlého, ktorý je čoraz častejšie citeľný, však v jeho básňach premôže láska a vrelá náklonnosť k mestu: „Teroristi ma preto nemôžu zastrašiť, od návštevy sladkého Paríža odradiť. Zas sem prídem napriek ich bombám, pešo prejdem nejeden bulvár, navštívim všetky tie krásne miesta, nad Parížom sa nedrží pieta!“ Zoznámite sa s nenútenou úprimnou spoveďou manžela i otca...
Vypredané
0,39 € 3,90 €

dostupné aj ako:


Táto kategória je venovaná básnickému umeniu v slovenskom jazyku a ponúka vám unikátnu príležitosť objaviť bohatstvo a rozmanitosť slovenskej literatúry. Nájdete tu básnické diela od slávnych klasikov až po súčasných autorov, ktoré vás prenesú do sveta krásy, vášne a hlbokých emócií slovenského jazyka.

Táto kategória ponúka básnické diela od slávnych klasikov, ako Ján Smrek, Ivan Krasko, Janko Kráľ, a ďalších, až po súčasných autorov, ktorí oslovujú modernú generáciu. Nájdete tu básne plné nádeje, lásky, smútku, pýchy, odrazu a hĺbky ľudskej duše.

Pri prehľadávaní tejto kategórie narazíte na básnické zbierky rôznych štýlov a tematiky, od lyrických básní o prírode a láske k Slovensku, cez introspektívne diela o existenciálnych otázkach a ľudských citoch, až po spoločensky angažované básne, ktoré reflektujú súčasnú realitu.

Naše knihy slovenskej poézie vám umožnia objaviť bohatstvo jazyka, krásu básnického umenia a hlbšie porozumieť slovenskej kultúre. Bez ohľadu na vaše literárne preferencie, nájdete tu básne, ktoré vás oslovia a potešia.