Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Slovenská poézia strana 48 z 72

Lacná kniha Roztavené putá (-90%)


Roztavené putá sú nová basnická zbierka od Zdenky Wenzlovej Švábekovej Vy všetci, ktorí sa práve chystáte čítať moje básne, by ste mali vedieť, že vás v nich nepovediem ružovou záhradou a nebudem vám šepkať ľubozvučné vášnivé slová, ktoré bežne v poézii očakávame, mysliac si, že láska a jej vášeň je tá najväčšia emócia nášho života. Nebudem dokola opakovať to, čo veľmi často končí za dverami izieb a je len ilúziou, napriek výnimkám, ktoré potvrdzujú pravidlo.
Vypredané
1,30 € 12,95 €

dostupné aj ako:

Čiernidlo


Básnická zbierka. Zuzana Szatmáry: Pôvodným povolaním vychovávateľka v polepšovni a technická prekladateľka, publicistka, redaktorka; venuje sa ochrane ľudských práv.
Vypredané
9,50 € 10,00 €

Neha snehu


Vyzretá zbierka poézie slovenskej autorky obsahuje štyridsaťdva básní s nosným prvkom snehu. Autorka neobvykle zručne nadväzuje nielen na tie najlepšie tradície, charakterizujúce tvorbu zvukovo organizovaného verša, ale jej poézia sa vyznačuje sympatickou a dnes už málo akcentovanou pokorou, zbytočnou neprekomplikovanosťou, príjemnou estetikou a schopnosťou čitateľsky zaujať. Básne zaradené do zbierky vznikali viac ako dve desaťročia. Ich kvalita bola priebežne ocenená porotami v 60 literárnych súťažiach. Zbierka pôsobí ako umelecký artefakt aj estetikou knižného spracovania. Viazané verše Gabriely Grznárovej sú ilustrované akvarelmi Jany Kianičkovej Godálovej.
Vypredané
4,74 € 4,99 €

Mŕtvym rybám na dne nesvietia


Autor sa vo svojej, už 5. zbierke básní, opäť dotýka nástojčivých otázok, ktoré súvisia s existenciou súčasného človeka, s jeho láskami – neláskami, vzťahmi – nevzťahmi, pričom vychádza z problémov ktoré prináša súčasná doba a ktoré človeka ovplyvňujú do takej miery, že priam hrozí deformácia jeho charakteru. Zároveň však pripomína, že nik, ani sám autor nie je imúnny voči vlastnej minulosti, ktorá nás raz všetkých dobehne a je iba na nás ako ju každý prijme a postaví sa jej v danej prítomnosti. Skratkou vo svojej poézii sa snaží ukázať svoj vlastný pohľad na riešenie problémov a samozrejme, aj hľadať východiská.
Vypredané
9,50 € 10,00 €

Lacná kniha Mŕtvym rybám na dne nesvietia (-90%)


Autor sa vo svojej, už 5. zbierke básní, opäť dotýka nástojčivých otázok, ktoré súvisia s existenciou súčasného človeka, s jeho láskami – neláskami, vzťahmi – nevzťahmi, pričom vychádza z problémov ktoré prináša súčasná doba a ktoré človeka ovplyvňujú do takej miery, že priam hrozí deformácia jeho charakteru. Zároveň však pripomína, že nik, ani sám autor nie je imúnny voči vlastnej minulosti, ktorá nás raz všetkých dobehne a je iba na nás ako ju každý prijme a postaví sa jej v danej prítomnosti. Skratkou vo svojej poézii sa snaží ukázať svoj vlastný pohľad na riešenie problémov a samozrejme, aj hľadať východiská.
Vypredané
1,00 € 10,00 €

dostupné aj ako:

Smädné studne


Tretia zbierka básní, v ktorej autorka nadväzuje na osobnú lyriku svojej predchádzajúcej poézie. Tematicky sa orientuje na rodný kraj, na spomienky a vzťahy k najbližším osobám, s ktorými v ňom žila, i na minulé a terajšie rodinné väzby. Jej poetika je založená na jemnej lyrickej, zväčša prírodnej metafore, ktorou citlivo, ale dynamicky zachytáva svoje spomienky i realitu vnútorného, osobného sveta. Aj preto má silu zovšeobecnenia privátnych úvah a postrehov, čím dokáže byť bytostne blízka každému vnímavejšiemu čitateľovi.
Vypredané
6,27 € 6,60 €

Potopené duše


Pripravovaná čítanka slovenských poetiek predstaví tvorbu viacerých (ako poetiek) menej známych autoriek: Š. Buganová, B. Dunajská, H. Fiebigová, Ľ. Groeblová, Z. Jesenská, E. Kamenická, S. Manicová, V. Markovičová-Záturecká, N. Preusová, V. Szathmáry-Vlčková, V. Štepanovičová, H. Záhorská. Výber z ich básnickej tvorby bude sprevádzaný medailónom autorky, ukážkami z nebásnických textov (články, eseje, korešpondencia) a fotodokumentáciou. Čítanku zostavila na základe dlhoročného intenzívneho archívneho štúdia literárna vedkyňa Andrea Bokníková, ktorá k nej napísala aj úvodnú štúdiu. Mnohé z týchto poetiek písali „na rube“ dobového záujmu aj literárnohistoricky odobrenej slovenskej literatúry 20. storočia, iným doteraz samostatná zbierka poézie nevyšla (Ľ. Groeblová, Š. Buganová, Z. Jesenská), ďalšie boli najmä z politických dôvodov vymazané z literárnej histórie (B. Dunajská, S. Manicová), kým zasa ďalším z nich vyšli básne knižne až po veľmi dlhom čase od svojho vzniku (V. Szathmáry-Vlčková, V. Markovičová-Záturecká). Osobitosť básnickej tvorby v tejto antológii spočíva v tom, že ju nemožno hladko včleniť do literárnej histórie. Často vznikala pre súkromnú potrebu, ako časť veršov Markovičovej-Zátureckej, niekedy celkom vedome odlišne voči aktuálnemu stavu básnického umenia na Slovensku, ako u Jesenskej. Zároveň však majú čaro patiny v tom, ako zachytávajú spôsob života a vtedajší stav slovenčiny. Kritériom výberu autoriek i básní je predovšetkým estetická hodnota, no aj samotné príbehy poetiek sú pútavé svojím historickým ukotvením. Svoj život a sily venovali často starostlivosti o rodinu, pomoci okoliu, prípadne svoju tvorivosť obetovali tomu, aby boli oporou či inšpiráciou niekomu inému. Navyše, v prípade poetiek 30. a 40. rokov sa na ich osudoch v značnej miere podieľal aj minulý politický režim.
Vypredané
18,53 € 19,50 €

Básne o počasí


Poetika, akú prinášajú básnické miniatúry Viktora Suchého, je veľmi náročná, vyžaduje si od autora neobyčajnú mieru sústredenia, zaujatia javmi, ktoré ho obklopujú. Predstavuje doslova umenie koncentrácie. Výsledkom sú verše, pri ktorých bolo vážené každé slovo. Typická pre ne je dôvera vo význam naoko bežných, jednoduchých objektov a ich fragmentov, akými sú „maják sanitky“, „šálka“ či „ryba so zemiakmi“. Predmety a javy, ktoré zvyčajne unikajú našej pozornosti, sa tu ocitajú v centre diania. Autorova dôvera v potenciálnu zmysluplnosť aj tých najobyčajnejších, a preto obvykle prehliadaných detailov, mu umožňuje objavovať veľa v malom, nachádzať vysoké v tom najnižšom, s ľahkosťou hovoriť aj o ťažkom. Básne o počasí Viktora Suchého predstavujú v kontexte publikačnej explózie, aká nás dnes obklopuje, výnimočnú udalosť. V čase, keď neohraničenému vŕšeniu slov akoby už nič nestálo v ceste, sa v nich dostáva k slovu hlas, ktorý sa s vydávaním neponáhľal, ale pomaly, v ústraní čakal, kým dozrie.
Vypredané
7,32 € 7,70 €

Lacná kniha L


Do názvu svojej tretej knižky poézie vložil autor kód vyjadrujúci inšpiračný zdroj, no najmä myšlienkový odkaz. Viac ako pravda je láska, láska s veľkým L. Prítomnosť biblickej dimenzie dáva do popredia skutočnosť, že poznanie dostávame aj prostredníctvom vnútorného nazerania, viery, modlitby, mystiky a poézie. Tematická škála básní je široká a poukazuje na hlboký záujem o človeka a zmysel jeho bytia, pričom významnú rolu predstavujú duchovné motívy, no nechýba ani reflexia úzko osobného sveta. „Poézia tejto zbierky je významovo i tvarovo bohatá, má v sebe čosi z rúfusovskej zemitosti a usporiadanosti, badať v nej aj villonovskú baladickosť a rozšafnosť, aspekt rebelantstva a vzbury. To všetko na pozadí osobitosti“, konštatuje autor doslovu J. Maršálek. Ťažiskovým miestom zbierky je sonetový veniec približujúci zastavenia Ježišovej krížovej cesty. Peter Chorvát (1959) vydal doposiaľ dve zbierky: Finta v žite (1993), dvojdebut spolu s Jánom Maršálkom a samostatný debut Pamäť do áno (2013).
Vypredané
0,33 € 6,50 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Vibrácie neba


V piatej zbierke poézie VIBRÁCIE NEBA autorka Dana Janebová už nerieši vzťahovú problematiku týkajúcu sa muža a ženy a ich lások a rozchodov, ale prichádza s novou témou, ktorá je zameraná na duchovnú oblasť každodenného života. Podsúva čitateľovi myšlienku, aby sa zaoberal s vierou v dobro a bezpodmienečnú lásku, ktorú nazývame aj „Boh“. V zbierke sú básne, ktoré sa dotýkajú samotnej podstaty človeka a jeho bytia v hmotnom svete, jeho uvedomenia si životnej cesty a pochopenia samého seba v stvorení. Jednu časť zbierky tvoria aj modlitby, ktoré môžu bezprostredne vyvierať z hĺbky duše každého človeka. Dalo by sa povedať, že sú to také mantry, ktoré opakovaním sa môžu zvyšovať previbrovanie človeka na vyššiu duchovnú úroveň. To znamená konať dobro a lásku a vymedziť zlo a negativitu zo svojich životov. O tom sú Modlitby. Ďalšiu časť zbierky tvoria Posolstvá, ktoré vychádzajú z podvedomia človeka napojeného na informačnú sféru „matky Zeme“. Dana Janebová zbierkou poézie VIBRÁCIE NEBA prispela k významnému medzníku prechodu ľudstva z veku Rýb do veku Vodnára, v ktorom sa ľudstvo bude rozvíjať bez násilia, vojen a ľudskej nenávisti. Podstatou zbierky je aj uvedomenie si návratu k pravému učeniu Krista, ktoré by nemalo mať prostredníka vo svetových náboženstvách.
Vypredané
0,25 € 5,00 €

dostupné aj ako:

Archív IV (AKTY)


Posledná kniha zo série Archívov obsahuje akcie, performancie, projekty, koncepty a výstavy slovenského intermediálneho umelca Milana Adamčiaka. O aktivitách legendárneho zoskupenia Transmusic Comp. pojednávajú texty Michala Murina.Kniha obsahuje prílohu DVD – DOTS.LINES.SHAPES. – vytvorené v koprodukcii s Cluster Ensemble.
Vypredané
18,53 € 19,50 €

Hrdina robotníckej triedy


„ Working class hero is something to be „ spieva vo svojom nesmrteľnom Bluese – Working class hero, John Lennon. Pocit paradoxnosti tohto výroku v postsocialistickej krajine, ako i pocit paradoxnosti tejto krajiny samotnej sa nachádzajú v rovnomennej básnickej zbierke Tomáša Straku, opatrenej vynikajúcim úvodom filozofky, feministky & univerzitnej pedagogičky Adriany Jesenkovej. Zbierka samotná je koncipovaná, ako Bluesový album & šialené kvílenie speváka držiaceho papierovú gitaru, graduje v kritike nespravodlivosti, túžbe po náručí, či najintímnejšej súkromnej revolte. Baladický obsah zbierky je bohato ilustrovaný provokatívnymi obrázkami Andreja Cígera, ktoré len dokresľujú napätú atmosféru & rytmiku básní. Kniha je akýmsi emotívnym žurnálom, spoveďou o tom, že každý sa smie stať skutočným Hrdinom robotníckej triedy.
Vypredané
9,50 € 10,00 €

Básne


Najkrajšie básne z tvorby Milana Rúfusa, básnika a mysliteľa, jedného z najznámejších predstaviteľov slovenskej modernej poézie. Jeho texty sú citlivým vnímaním sveta, náhľadmi do duše človeka, otázkami, ktoré sa zaoberajú morálnymi hodnotami, krásou, svetskou a božskou láskou. Rúfus v nich hľadá ľudskosť a pravdu. Jeho básne sú jednoduché a zrozumiteľné, plné pokory, skromnosti a lásky k životu. Výber básní do zbierky realizoval znalec Rúfusovej tvorby Vincent Šabík. Rozdelil ich do desiatich tematických častí: Slová, Človek, Svet, Láska – Žena, Detstvo, Krása, Domovina, Boh, Trpká chvála bytia a Básnikov testament. Samostatnou časťou výberu je básnická skladba Óda na radosť.
Vypredané
8,08 € 8,50 €

Lacná kniha Dokonalá modrá /A tökéletes kék


Dokonalá modrá /A t?kéletes kék - básnická zbierka Judity Kaššovicovej, autorky známeho triptychu Šamorínske verše / Somorjai versek (vyšiel dvojjazyčne s maďarským prekladom a zhudobnenou poéziou v štýle world music v rokoch 2005-2008).
Vypredané
0,40 € 8,00 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Čas hmatu (-90%)


Ireney Baláž, básnik, publicista, recenzent, esejista a organizátor literárneho života, začal publikovať na začiatku 90-tych rokov v literárnych časopisoch. Debutoval útlou zbierkou intímne ladenej poézie Fresky (1996), po nej vydal zbierky básní Anatómia smädu (2000) a Prierez tmou (2004). Vo filozoficky, ale aj impresívne ladených básňach hľadá cez neopakovateľnosť okamihu zmysel ľudskej existencie, úlohu lásky a viery. Meditatívnym hlasom z básnického ústrania bez bombastických fráz podáva správu o živote dnešného premýšľajúceho človeka, o jeho hľadaniach, nachádzaniach, radostiach aj sklamaniach. Jeho básne sa prezentujú aj v rámci literárnych festivalov či autorských čítaní a preložili ich do ôsmich jazykov. Na margo Času hmatu Igor Hochel napísal: „Zbierka je skutočne zaujímavá, ponúka originálne videnie sveta v mikrosvete jednotlivca. Je lyrickou reflexiou o univerzálnych otázkach bytia, ktoré jednotlivca i ľudské spoločenstvo presahujú a zrejme ho nikdy neprestanú znepokojovať...“.
Vypredané
0,69 € 6,90 €

dostupné aj ako:

Mila Haugová vo výbere Rudolfa Juroleka


Mila Haugová (1942) začínala v roku 1980 Hrdzavou hlinou. O niekoľko rokov neskôr už jej poézia „pomaly zarastá striebrom a zelenou s trochou červenej / hrdze“. Až sa napokon farba hliny v Cetonii aurata (2013) zaskvie zlatou a celý alchymistický proces jej písania akoby sa tak zavŕšil. Spôsob básnenia Mily Haugovej je nevyčerpateľný (a nevyčerpávajúci). „Čokoľvek ti poviem bude logikou srdca“, upozorňuje. A čitateľ si môže z jej bohatej ponuky srdca vyberať. Kniha predstavuje prvý výber z básnickej tvorby významnej a najviac prekladanej slovenskej poetky
Vypredané
8,36 € 8,80 €

Čítanie tváre


Tematickú os autorovej novej básnickej zbierky predstavuje existenciálny pocit zo súčasného sveta, ktorý sa človeku čoraz väčšmi odcudzuje, ale i vzťah k žene, ktorej tvár, i tú vnútornú duchovnú, možno „čítať“ ako dôverne známu krajinu: „Naša láska navzdory/ rose na rannej ruži/ je dlhá ako balada.// Obrátený k tme chrbtom/ na klzký tieň sa zúžim./ A premením sa na hada.“ Autor zmyslovo objavuje aj mikrosvet prírody s jej najobyčajnejšími tajomstvami. Knižku obohacuje cyklus láskavo humorných až groteskných básní či cyklus Levitácie, v ktorom ľudia, veci a javy menia svoju podstatu v novej básnickej skutočnosti. Ako ilustrácie sme použili diela Rudolfa Filu.
Vypredané
1,90 € 2,00 €

Noci a dni


Výber z básnickej tvorby ponúka výpoveď autora, ktorý ani hĺbkach Jáchymovských baní nenechal pošliapať svoj talent. Jeho verše s hlbokým citom a talentom hovoria o láske, utrpení, slobode. Publikácia je ilustrovaná kresbami Jozefa Vydrnáka.
Vypredané
9,41 € 9,90 €

Obrázky žitia


Texty Evy Šilhárovej sú predovšetkým poéziou zážitkov, spomienok a ich následných obrazov situovaných v čase a v humanizovanom, kultúrne identifikovanom priestore autorkinho vnútorného sveta. Vaiceré sú venované konkrétnym ľuďom z autorkinej blízkosti - deťom, rodine, priateľom blízkym i vzdialeným, iné otvárajú adoračnú poetickú líniu smerom k témam krajiny, prírody, každodenného i sakrálneho života. Krehkých, vždy rytmicky a občas v pointe spevne frázovaných textov je v knihe dovedna dvadsať. Pod názvom "Obrázky žitia" ponúkajú jemne ironický a eticky nástojčivý príhovor čitateľom, vďaka čomu autorka posúva aj príležitostnú báseň k reflexívnej poézii.
Vypredané
4,74 € 4,99 €

Táto kategória je venovaná básnickému umeniu v slovenskom jazyku a ponúka vám unikátnu príležitosť objaviť bohatstvo a rozmanitosť slovenskej literatúry. Nájdete tu básnické diela od slávnych klasikov až po súčasných autorov, ktoré vás prenesú do sveta krásy, vášne a hlbokých emócií slovenského jazyka.

Táto kategória ponúka básnické diela od slávnych klasikov, ako Ján Smrek, Ivan Krasko, Janko Kráľ, a ďalších, až po súčasných autorov, ktorí oslovujú modernú generáciu. Nájdete tu básne plné nádeje, lásky, smútku, pýchy, odrazu a hĺbky ľudskej duše.

Pri prehľadávaní tejto kategórie narazíte na básnické zbierky rôznych štýlov a tematiky, od lyrických básní o prírode a láske k Slovensku, cez introspektívne diela o existenciálnych otázkach a ľudských citoch, až po spoločensky angažované básne, ktoré reflektujú súčasnú realitu.

Naše knihy slovenskej poézie vám umožnia objaviť bohatstvo jazyka, krásu básnického umenia a hlbšie porozumieť slovenskej kultúre. Bez ohľadu na vaše literárne preferencie, nájdete tu básne, ktoré vás oslovia a potešia.