! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Slovenská poézia strana 46 z 72

Lacná kniha Medzihry. Bábky kratšie o hlavu (-70%)


Štrpkova zbierka Medzihry. Bábky kratšie o hlavu reprezentuje jednu z poeticky, esteticky najsilnejších a najoriginálnejších výrazovo-tematických i významových polôh slovenskej ponovembrovej lyriky. Pritom práve táto zbierka ako jediná z básnických kníh I. Štrpku nevyšla na Slovensku, ale v českom vydavateľstve Torst a doteraz patrí medzi autorove najnedostupnejšie zbierky. Zbierka pôvodne vyšla v roku 1997 (jej rukopis je však z roku 1995) a má v istom zmysle zvláštne postavenie v kontexte autorovho lyrického diela i slovenskej poézie vôbec znamená určitý vývinový a tematicko-koncepčný zlom, začiatok ponovembrovej etapy v tvorbe I. Štrpku, možno azda povedať, nový mysticko-poetický rozmer jeho lyriky. Zároveň však poetologicky mimoriadne presvedčivo, na vysokej literárnoestetickej úrovni vyjadruje aj isté neobyčajne naliehavé, nadčasové a aj v súčasnosti aktuálne etické posolstvo. Motív bábok tu má nielen priamočiaro politické, ale aj hlbšie a diferencovanejšie existenciálno-filozofické konotácie: ako metafora (nielen mocenskej) zmanipulovanosti človeka pozbaveného vlastnej individuality a slobody a tým degradovaného na nesvojvoľnú a neuvedomelú bytosť neautentickosti existencie ponímanej ako životná plytkosť, povrchnosť, vyprázdnenosť, smrť zaživa, položivot, bytie medzi živými a mŕtvymi.
Vypredané
4,20 € 14,00 €

dostupné aj ako:

Malá tichá radosť


Je to možno iba zhoda okolností, ale najsilnejšia trojka našich textárov – Boris Filan, Kamil Peteraj a Ľuboš Zeman – sa narodila v Bratislave. Nie je preto náhodné, že všetci traja písali aj pre skupinu Elán, ktorej zakladajúci členovia vyrastali v blízkosti Račianskeho mýta. A všetci traja sa stali predstaviteľmi výsostne mestskej poézie. Básnik a textár ĽUBOŠ ZEMAN (1949) v mladosti patriaci k tvorivej bohéme možno nepredpokladal, že jeho texty si raz obľúbia celé generácie Slovákov. Kaskadér, Ulica, Tuláci v podchodoch, Voňavky dievčat, Žuvačka za uchom, Taliansky muzikál a mnohé z ďalších takmer 500 piesní, pre ktoré napísal text, doteraz vysielajú naše rádiá. Niektoré z hitov napísal aj po česky pre Věru Špinarovú či Karla Gotta. Je majiteľom deviatich Bratislavských lýr a za Čardáš dvoch sŕdc získal cenu na svetovom festivale Yamaha v Japonsku. No najvyšším ocenením pre tohto v duši veľmi skromného človeka je azda to, že jeho text V slovenských dolinách v podaní skvelého Karola Duchoňa už zľudovel. Ľuboš Zeman, navonok búrlivák, milovník dobrého vína, džentlmen a pravý muž je však aj hĺbavý filozof a výborný básnik. Vietor sú slová Boha Je s nami aj keď nefúka A vonia ako spovednica Kde mníšky tajne fajčia cigaru Alebo Zomrieť je ľahšie ako žiť Ak pri tom nechceš stratiť tvár Život je tenký ako niť Na konci uzlík samotár Jeho druhá tvár intelektuála hľadajúceho skutočné hodnoty života, často polemizujúceho s konformizmom, je však aj plná krehkej lyriky a úprimnosti. A to sa v dnešných časoch cení.
Vypredané
12,26 € 12,90 €

Lacná kniha Mapa nočnej oblohy (-50%)


Autorka ponúka hodnovernú poéziu, jej básne poskytujú možnosť orientovať sa aj v zložitejších súvislostiach. Vo svojom debute tvorí obrazy, ktoré zachycujú niekedy až fantastický priestor mimo slov, to nepomenovateľné, čo sa zvyčajne odohráva v mlčaní. Pomyselnému ja nezáleží na mene, netrápi ho vlastná identita. Nečudo, tá sa rozvíja zakaždým nanovo. Nechýba mu odvaha vykresľovať veci zahalené tajomstvom, snaha dozvedieť sa o sebe viac. Do rozhovoru s alter ego neraz vkĺzne i výčitka, no napriek márnosti, nemožnosti spoznať svoj údel či nedosiahnuteľnosti ideálu sa zdá, že svet je ešte schopný obzrieť sa v zrkadle a objaviť svoje čaro.
Vypredané
3,80 € 7,60 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Mapa nočnej oblohy


Autorka ponúka hodnovernú poéziu, jej básne poskytujú možnosť orientovať sa aj v zložitejších súvislostiach. Vo svojom debute tvorí obrazy, ktoré zachycujú niekedy až fantastický priestor mimo slov, to nepomenovateľné, čo sa zvyčajne odohráva v mlčaní. Pomyselnému ja nezáleží na mene, netrápi ho vlastná identita. Nečudo, tá sa rozvíja zakaždým nanovo. Nechýba mu odvaha vykresľovať veci zahalené tajomstvom, snaha dozvedieť sa o sebe viac. Do rozhovoru s alter ego neraz vkĺzne i výčitka, no napriek márnosti, nemožnosti spoznať svoj údel či nedosiahnuteľnosti ideálu sa zdá, že svet je ešte schopný obzrieť sa v zrkadle a objaviť svoje čaro.
Vypredané
0,38 € 7,60 €

dostupné aj ako:

Pozbierané


Pár riadkov k zbierke básní MUDr. Tibora Durdjaka MUDr. Tibor Durdjak je vynikajúci lekár, špecialista (urológ). Nielen v mieste jeho pôsobiska (Rimavská Sobota) ho poznajú ako žijúcu legendu svojho odboru,ale aj ako človeka, ktorému je blízka kultúra, priateľstvá, vzťahy, spoločenský život, komunikácia s inými ľuďmi, záujem o verejný život. Do plodného a bohatého života jedného lekára, navyše s takou dlhou praxou, sa zmestí toho veľa: nielen riešenie medicínskych problémov, rýchle a racionálne rozhodovanie, ale aj empatia, cit i súcit, ľudské príbehy a osudy. Niet sa preto čo čudovať, že veľa lekárov siaha po umeleckých výrazových prostriedkoch (maľba, hudba, literatúra), aby vyvážili svoju náročnú profesiu inou činnosťou. Doktor Durdjak píše už dlhšiu dobu verše. Jeho poézia je na prvý pohľad tradičná, konzervatívna v tom dobrom zmysle slova. Plano neexperimentuje, ak nepokladáme za experiment jeho rozhodnutie zverejniť svoju „odvrátenú stranu Mesiaca“ pred čitateľskou verejnosťou. Verše Tibora Durdjaka zaujmú bohatou epickou látkou, solídnou rýmovou technikou, jemným humorom, pozitívnym životným názorom. Sú to básne, ktoré vyšli zo života a život oslovujú i oslavujú. Smútok nie je deštruktívny, radosť je vykúpená poznaním a skúsenosťou. A kedže som mal príležitosť počuť tieto verše aj naživo a nahlas z úst samotného autora, môžem potvrdiť, že doktor Durdjak má aj svojrázny talent prednesu vlastných slov, čo nie je vždy pri básnikoch samozrejmosťou. Vždy ma poteší, keď ľudia robia aj veci, na ktoré „nemajú papiere“. Lekár, urológ Tibor Durdjak obohacuje písaním poézie nielen svoj život, ale aj životy ľudí, ktorí sú okolo neho. Daniel Hevier
Vypredané
9,50 € 10,00 €

Lacná kniha Smäd pána Chagalla (-90%)


Človek sa prostredníctvom irónie odjakživa vyrovnáva so skutočnosťou. I Kvič reaguje na absurdity, aké plodí súčasná doba, a hravým spôsobom, skôr nadľahčene než zlomyseľne, miestami priam aforisticky, si vytvára vlastný odstup od tragických udalostí. Vo svojom básnickom debute, v ktorom vyhrotený pocit vykorenenosti vedie k vzdoru voči individualizmu v atomizovanej spoločnosti, ponúka autentickú skúsenosť, vyhýba sa priamočiarosti a prirodzene využíva osvedčené prostriedky - kontrast, parafrázu či narúšanie ustálených jazykových väzieb. Niektoré básne sa na prvý pohľad môžu zdať útržkovité, akoby neuchopiteľné, no v snahe vystihnúť človeka a jeho miesto v čoraz zložitejšom svete pripomínajú napokon ostrovy, čo sa spájajú do kontinentov. A v neposlednom rade spochybňujú akékoľvek absolútne hodnoty.
Vypredané
0,48 € 4,80 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Už


Mária Bátorová je „dvojdomou autorkou“. Ako literárna vedkyňa zaujala na začiatku 90. rokov prácami, ktoré sa zaoberali predtým tabuizovanými literárnovednými témami Biele miesta v slovenskej literatúre (1991, spoluautorka), Roky úzkosti a vzopätia (1992) a neskôr precíznou komparatívnou prácou J. C. Hronský a moderna. Mýtus a mytológia v literatúre (2000) prinášajúcou nové poznatky o väzbách medzi dielom J. C. Hronského a európskou literárnou modernou. Začiatkom 90. rokov sa Bátorová predstavila aj ako prozaička. V roku 1991 vydala novelu Zvony v kameni. Bátorovej prozaickou doménou sú jemné psychologické sondy do ženského sveta, tak ako ich poznáme z kníh Tíš (1996), Tell (1999) a Biele steny (2003). Mária Bátorová píše aj svoje prozaické knihy od počiatku tak, že kombinuje prozaický text – poviedky a novely s básňami. Poézia v prozaických knihách je paritne zastúpená a stojí buď v kontrapunktickom postavení k próze, alebo je v súlade s ňou a lyricky podčiarkuje prozaický text. Dokonca román Stred (Ikar 2010) obsahuje dve básne. V roku 2008 vyšiel výber z poézie autorky pod názvom Púšte a oázy vo vydavateľstve Petrus. Tento raz predkladá autorka opäť projekt čisto poetický: Básnická zbierka Už sa skladá z troch oddielov predelených ilustráciou, v ktorých sú básne usporiadané zhruba podľa témy. Prvý oddiel obsahuje básne venované tým, ktorí už nežijú, druhý tvoria básne občiansko-spoločenské s motívmi sociálnymi a etickými, tretí oddiel tvoria básne intímnej reflexie. Samotný názov je zvolený trefne: „Už“ je krátke slovo, ktoré má významový potenciál štartu a zároveň redukcie smrti. Medzi týmito entitami sa pohybuje rozsah významov v tejto zbierke. Obraz Vladimíra Popoviča, ktorý dizajnér knihy František Hříbal zobral ako podklad pre obálku básnickej knihy, spočíva na motíve tancujúcich postáv, ktoré sa pohybujú v kruhu a pripomínajú večný kolobeh života.
Vypredané
0,35 € 6,90 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Platforma (-90%)


Najevidentnejším posunom v poézii, ktorá sa konfrontovala nielen s vývojom osobnostného zrenia autora, so skúsenosťami vo vzťahu so svetom, ale aj s literárnou tradíciou, resp. fascináciou možnými interpretáciami sveta, je v novej Chmelovej zbierke istý odklon od poetiky paradoxu, koincidencie; dá sa povedať, že akoby na jej úkor narástla nostalgia, došlo k prehĺbeniu emocionálnych polôh, aké sa podistým usiluje vybalansovať v objektivizovaných konceptuálne ladených textoch či správach z aktuálneho sociálneho zázemia súčasníkov, pričom charakteristickou črtou v kontexte tvorby zostáva intertextualita, dialogické odvolávanie sa na tvorivé iniciatívy domácich i cudzích autorov. Nad Chmelovými textami sa vznáša všadeprítomný duch irónie, ktorý nedovoľuje zbaviť sa odstupu vo vzťahu ku skutočnosti, skutočnosti predmetov či myšlienok. Markantná zostáva spojitosť s estetikou dekonštrukcie, vo fragmentoch rozkúskovaného sveta sa tu ponúkajú rozmanité propozície a možnosti vo chvíľach náhleho, prekvapujúceho pochopenia, porozumenia, zjavenia doteraz ignorovaných súvislostí. Zbierka je ilustrovaná sklenenými obrazmi Pala Macha.
Vypredané
0,70 € 7,00 €

dostupné aj ako:

  • 4,5 /5

Domáca úloha


Do básnickej zbierky Domáca úloha je zahrnutých dvadsať básní z literárnych začiatkov Miroslava Válka. Ich výber vychádza z objavu neznámych pútnických básní z obdobia 1942 1948, ktoré autor publikoval v dobovej katolíckej tlači, v kalendári Pútnik svätovojtešský a časopise Pútnik, premenovanom neskoršie na Pútnik cyrilometodejský. Válek sa v knihe profiluje ako pokračovateľ rozvinutej tradície slovenskej katolíckej moderny. Nadväzuje na duchovné námety aj poetické postupy a už v čase literárneho rozletu sa prejavuje ako hĺbavý analytik a sugestívny sprostredkovateľ osobnej, ako aj nadosobnej dramatickej až tragickej situácie človeka. Pocit osamelosti, vedomie zrady i bezvýchodiskovosť sa v poézii mladého básnika zrážajú s vžitou kresťanskou predstavou o svete a v mnohých básňach čitateľ spozná Válka z básnikových neskorších kníh. Básnickú zbierku sprevádzajú ilustrácie slovenského maliara Cypriána Majerníka.
Vypredané
9,50 € 10,00 €

Kořeny / Korene


Sborník poezie a vyznání ke stému výročí vzniku republiky. V knize je zastoupeno jednadvacet českých a jednadvacet slovenských autorů. Editovaly Etela Farkašová a Milena Fucimanová. Sborník ilustrovala moravsko-slovenská výtvarnice Květoslava Fulierová a celkový vizuální dojem doplňují notové záznamy skladeb Ondřeje Fucimana, jež se vážou k některým veršům ve sborníku.
Vypredané
15,58 € 16,40 €

Večný pocit nedele


Básne Mirky Ábelovej nesie súčasný, bezprostredný jazyk, ktorý žije okolo nás v ústach ľudí a v prípade novej zbierky v ústach matiek. Vznikali totiž najmä počas prípravy na materstvo a prvých mesiacov po narodení autorkinho syna, čo sa odzrkadľuje aj v jej poézii. Zbierka je členená na tri časti: prvá - časť o (ne)plodnosti a smrti, druhá - tehotenstvo v týždňoch, tri - večný pocit nedele počas materskej.
Vypredané
11,07 € 11,90 €

Lacná kniha Chaotikon (-90%)


Čítate poéziu? Alebo je pravda, že je u nás viac básnikov ako tých, čo básne z vnútorného popudu čítajú, preciťujú ich, čo ich porebujú pre obnovovanie samého seba ? Autor Tomáš Záborský, vnuk milovníka poézie a slávneho recitátora Viliama Záborského, sám ešte pomerne mladý, sa svojou tvorbou orientuje na mladých - mladých duchom. Preto si ako formu zvolil to, čo je duchu mladosti blízke. Piesňovú formu. Avšak nie tupých textov typu: nemôžeš ma vymeniť ako rúž, som tvoj muž... alebo: ...raz mi odpustíš, potom si nájdem tajnú skrýš... ktoré hučia z médií a banalitou rozpúšťajú v mnohých i tú trošku náklonnosti k dobrej poézii. Záborského piesnenie nie je bez srdca, no jeho verše sú nepovoľnou, drsnou a prenikavou poéziou diania dneška: jednak videním a hodnotením sveta, jednak výrazovými prostriedkami: ...vyprahnutá zem duševných púští/ hominidi v sakách žerú suši / vymýšľajú pre nás hrôzy nočných správ / štatistici smrtí odnikiaľ... //&// ... chaotikon - všetky srdcia naruby / utajené priedomia a pohľadnice z Aruby / chaotikon – šelmám brúsky na zuby / anestéza svedomia a ovciam zámky na huby... //&// ...drahý môj priateľu, rýchle sú naše životy / nevycítim z knihy tvárí, či si to naozaj ty / drahý amicenko príď k nám na staré miesto aspoň na chvíľu / príď tam sám pešo bez notbuku a mobilu... //&// drahý môj priateľu, príď prosím ako v tie dávne dni / keď hlavou, srdcom, dušou, telom analógovo sme boli prítomní / príď na to tajné miestu bez signálu GPS / kde nám amicenko bolo krásne aj keď tam už zdochol pes... Pred pár rokmi som vydala knihu Piesne a iné texty Milana Lasicu, Záborského verše mi ich v tom najlepšom zmysle slova pripomínajú.
Vypredané
0,46 € 4,60 €

dostupné aj ako:

Hoj, zem drahá


Zbierka básní z rokov 1917 - 1919 s doslovom Miloša Kovačku, ilustrácie a grafická úprava Michal Hudák. Hoj, zem drahá, slovenská zem, Poľúbže sa s ránom, búšye srdcia utýrané, zore nad Kriváňom. Daromne noc hromom rvala, blesky bila v temä, Otrokmi sme boli dosiaľ, viacej nebudeme!
Vypredané
12,35 € 13,00 €

Lacná kniha Havran v kávomate


Tajomná Ráchel Noa sa ako prízrak vynára z internetového sveta, aby priniesla svoju vášnivú výpoveď o živote, láske a smrti. Hoci zatiaľ publikovala poéziu iba na Facebooku, jej básne prezrádzajú, že na scénu slovenskej poézie vkročilo zvláštne stvorenie. Jej debutová zbierka Havran v kávomate, je presne ako káva. Silná. Niekedy až príliš. Neznesiteľne úprimná, no zároveň neodolateľná tou zvláštnou arómou, akú má v sebe nezameniteľná osobnosť. Kniha vznikla výberom z viac ako desaťročnej tvorby a odzrkadľuje rôzne chute života, atmosféry, nádeje aj sklamania, ktoré Ráchel prežila za tento čas. Vnútorne je členená do troch kapitol, pričom každá z nich obsahuje 33 básní. V prvej kapitole zažijeme opojenie láskou a jej túžbami, v druhej precestujeme s Ráchel , kávou a havranmi celý svet, aby sme v tretej spočinuli pred nevyhnutnosťou osudu. Veľké príbehy sa vždy odohrávajú pred tvárou smrti. Napriek ťaživosti témy lúčenia, dokáže autorka aj sem vniesť mäkkosť a ladnosť. Jej poézia je intímnou spoveďou ženy, ktorá veľa v živote prežila, ale ešte viac dúfa v silu života. Kto je teda Ráchel Noa? Obyčajná žena, bojujúca s obyčajnými neobyčajnosťami života o ktorých nám posiela tajné správy po havranoch. Je presne taká, ako mnohí z nás...Knihu po výtvarnej stránke dotvoril významný český maliar a básnik Ladislav Maria Wagner.
Vypredané
0,63 € 12,50 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Metrofília (-90%)


čistá duša prichádza s druhou zbierkou textov, ktoré sú tak trochu básničkami, aforizmami či slovnými hračkami. Všetky texty sú o láske, v rôznych jej podobách. Na rozdiel od prvej knihy, tieto texty ešte neboli zverejnené na sociálnych sieťach.
Vypredané
1,00 € 9,95 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Pocity (-90%)


Napriek rôznym pocitom, ktoré sa nesú časom, v našej mysli nech zostane láska. To je motto druhej básnickej zbierky Jozefa Kolibeckého, autora zo Senice. I zbierka POCITY rovnako ako prvá zbierka Dotyky lásky je plná poetických okamihov a zmyslového dráždenia, ale najmä intímnych pocitov, myšlienok či nálad autora voči láske, žene, ľuďom, svetu a udalostiam obklopujúcim nejedného z nás.
Vypredané
0,30 € 3,00 €

dostupné aj ako:

tak takéto básne píše hevier


Daniel Hevier má za sebou obdivuhodnú, vyše štyridsaťročnú spisovateľskú kariéru s vyše sto knižkami pre deti aj dospelých, pred sebou viacero rozpísaných diel a množstvo plánov do budúcnosti. Napriek bohatým literárnym aktivitám sa obzrel späť na svoju básnickú tvorbu a pripravil z nej výber „best of Hevier“. Kniha svojím moderným vzhľadom a stále aktuálnou básnickou výpoveďou má ambície osloviť nielen stálych fanúšikov tohto autora, ale aj ich deti a už aj nastupujúcu generáciu mladých dospelých.
Vypredané
11,31 € 11,90 €

Dcéra Slávy


Prebásnenie jedného z najznámejších diel našej literatúry od Jána Kollára, ktorého sa ujal jeden z našich najlepších slovenských spisovateľov Ľubomír Feldek. V knihe sú aj pasáže z Kollárovho originálu z roku 1824, ako aj vysvetlivky pre lepšie pochopenie textu. Kniha poteší všetkých milovníkov literatúry, ako aj žiakov a študentov. Zároveň je to hodnotný a vzácny darček do každej knižnice.
Vypredané
10,64 € 11,20 €

30 rokov slov


Zbierka poézie.
Vypredané
7,51 € 7,90 €

Táto kategória je venovaná básnickému umeniu v slovenskom jazyku a ponúka vám unikátnu príležitosť objaviť bohatstvo a rozmanitosť slovenskej literatúry. Nájdete tu básnické diela od slávnych klasikov až po súčasných autorov, ktoré vás prenesú do sveta krásy, vášne a hlbokých emócií slovenského jazyka.

Táto kategória ponúka básnické diela od slávnych klasikov, ako Ján Smrek, Ivan Krasko, Janko Kráľ, a ďalších, až po súčasných autorov, ktorí oslovujú modernú generáciu. Nájdete tu básne plné nádeje, lásky, smútku, pýchy, odrazu a hĺbky ľudskej duše.

Pri prehľadávaní tejto kategórie narazíte na básnické zbierky rôznych štýlov a tematiky, od lyrických básní o prírode a láske k Slovensku, cez introspektívne diela o existenciálnych otázkach a ľudských citoch, až po spoločensky angažované básne, ktoré reflektujú súčasnú realitu.

Naše knihy slovenskej poézie vám umožnia objaviť bohatstvo jazyka, krásu básnického umenia a hlbšie porozumieť slovenskej kultúre. Bez ohľadu na vaše literárne preferencie, nájdete tu básne, ktoré vás oslovia a potešia.