! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Slovenská poézia strana 68 z 71

O dobrých mravoch


V edícii Knihy do vrecka sme pre čitateľa pripravili jeden z najpozoruhodnejších výtvorov záverečnej fázy slovenského literárneho baroka. Hoci nás od autora delia storočia, zub času jeho tvorbe neublížil, lebo skutočne dobré mravy móde nepodliehajú a dobré rady sú vzácne a aktuálne aj dnes. Vybrala, zostavila, predslov a poznámky napísala Gizela Gáfriková.
Vypredané
5,70 € 6,00 €

Manon Lescaut


Milostný příběh abbého Prévosta proměnil Vítězslav Nezval v jevištní báseň, v níž jde především o zachycení citových prožitků půvabné Manon a chudého rytíře Des Grieux. Manon, dychtivá přepychu a flirtu, přijímá obdiv a dary bohatých Duvalů a naivně si myslí, že tím pomáhá svému chudému rytíři. Nejrůznější intriky však nakonec dohánějí milence k deportaci za moře a k záhubě.
Vypredané
7,99 € 8,41 €

Po čom chodíme


Spoločné dielo výnimočného básnika a výtvarníka presvedčivo ukazuje duchovnú moc spojenia slova a obrazu.
Vypredané
6,28 € 6,61 €

Spevy


Básne významného predstaviteľa slovenského romantizmu, ktoré sa v najlepšom zmysle slova stali národnými. Mor ho, Turčín Poničan, Branko kto by ich nepoznal.
Vypredané
6,28 € 6,61 €

Najzvláštnejšie je neľúbiť ťa


Rukopis básnickej zbierky Marcely Veselkovej je založený na poézii trýznivej sebavýpovede prezrádzajúcej senzitívnu osobnosť. Lyrická hrdinka pred čitateľom odkrýva hlbiny svojho vnútra a expresívnym, zavše až drsným výrazom sa spovedá zo svojich pocitov. V jej veršoch dominuje téma samoty, nenaplnenej lásky a depresie spojenej s existenciálnou úzkosťou. Z poetologického hľadiska nesie známky inšpirácie litanickým štýlom niektorých beatnikov, hoci tematicky a výrazovo pripomína skôr tzv. poéziu osobnej spovede v USA.
Vypredané
5,33 € 5,61 €

Návrat veľkého romantika


Ďalšia zbierka, ktorú autor venoval "všetkým svojim láskam."
Vypredané
4,38 € 4,61 €

Nox et solitudo


Dve zbierky, ktoré tvoria základ modernej slovenskej poézie, a výber z veršov, ktoré im predchádzali.
Vypredané
4,38 € 4,61 €

Príručný breviár lásky


Originálna ručná umelecká knihárska práca, ktorá obsahuje krátke básne o láske z rôznych krajín sveta.
Vypredané
10,69 € 11,25 €

Básne I. zv


Básne I. prinášajú prvé štyri Štrpkove zbierky v poradí, v akom vznikli, nie ako boli kvôli rôznym spoločenským deformáciám v tých časoch publikované. Od vydania autorovho debutu Krátke detstvo kopijníkov (1969) uplynulo už tridsaťosem rokov, napriek tomu však ponúka spolu s ďalšími troma zbierkami prvého zväzku stále živú, iskriacu poéziu. Štrpka trvá na svojich textoch. Ich otvorenosť využil pri príprave tejto knihy na drobné, ale zaujímavé dolaďovanie veršov, ktoré možno azda charakterizovať aj ako jemnú spätnú synchronizáciu s neskôr napísanou poéziou. Aj preto je vydanie Štrpkovej knihy Básne I. nesmierne dôležitým návratom k textom s neubúdajúcou hodnotou, novou výzvou, ktorá môže i po rokoch vyústiť do výnimočnej čitateľskej skúsenosti.
Vypredané
13,59 € 14,30 €

Zapáračky


Potlesk je pre každého umelca mannou nebeskou, to však ešte neznamená, že by mal pracovať iba za pánbohzaplať. Hviezdne maniere mávajú aj obyčajní smrteľníci, lenže u nich sa to nazýva psychopatická deformácia.“
Vypredané
2,49 € 2,62 €

Gejzír - výber z poézie


Ivan Diviš: Gejzír Uspořádal Vladimír Justl 1. vydání Jedna z jeho knih se jmenuje Chrlení krve. Byl básníkem zrozením, údělem, osudem. Nemohl jím nebýt. A je jím i v záhrobí, odkud vyzařuje. Vita nuova, nový život v nepřítomnosti lidské existenc e, v odkazu a přítomnosti posmrtného bytí. Ano. Je s námi, protože ho potřebujeme. Jeho zběsilost, umanutost i jeho utajovanou tichou pokoru. Znásilněná slova jsou světlem jeho spirituální adorace. Básně jako dýka v hrudi, jako valivost kamenů, pád z výše nedohledna, modlitba klečícího, který trpí s bolestmi světa, rouhače doufajícího ve vykoupení. Bojí se, aby nebyl zapomenut. Básnické poslání mu je jediným způsobem existence. Tento gejzír chrlí verše lyrického ticha i hřmotu, epického rozvolně ní i dramatického třesku. Vyzývá k zápasu verš i esejistickou prózu prýštící z dramatu jeho osobnosti. Velkou část života si musel vyprošovat chléb exilu, domů se vrátil, aby zde odevzdal svůj život k věčnému spočinutí. Ilustrační doprovod svazku Vla dimír Tesař.
Vypredané
7,10 € 7,47 €

Nervus vagus


"Nervus vagus, čiže blúdivý nerv, prechádza celým ľudským organizmom od hlavy cez srdce a všetky vnútorné orgány až po pohlavné ústrojenstvo. Je veľmi citlivý a jeho podráždenie môže navodiť aj smrť. Myslím, že nielen organizmom, ale v prenesenom význame i každým ľudským životom sa prelína podobný blúdivý nerv."Juraj Kuniak. Dvojjazyčné slovensko-české vydanie významovo bohato diferencovanej básnickej skladby Juraja Kuniaka Blúdivý nerv, ktorá vyšla prvý raz v roku 1995, vedľa oscilácií motívov detstva, študentských rokov a lásky prináša aj výraznú výpoveď o zmysle a poslaní básnickej tvorby a o hľadaní príbuzných vlastností tvorivosťou obdarených ľudí. Autor knihu venoval tragicky zosnulej poetke Zuzane Trojanovej (1954 - 1979), s ktorou sa stretával počas svojich pražských štúdií v programe Mirka Kováříka "Zelené peří". Do českého jazyka preložil Jiří Dědeček. Neobyčajný doslov "Dvojdomá tvář" napísal Mirek Kovářík.
Vypredané
7,32 € 7,70 €

Vražda v márnici a iné poviedky


Ján Lenčo (23.10.1933 Žilina). Prozaik literárny kritik autor kníh pre deti a mládež literatúry sci-fi esejista publicista. Vyštudoval slovenský jazyk a históriu na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Pôsobil ako redaktor vydavateľstva Slovenský spisovateľ v Bratislave stredoškolský profesor redaktor denníka Pravda vedúci kina pracovník Slovenskej knihy. V súčasnosti na dôchodku pôsobí ako funkcionár Spolku slovenských spisovateľov kultúrny organizátor a dopisovateľ. Je autorom viacerých významných spoločenských románov (Rozpamätávanie 1978 Roky v kine Úsmev 1987) historických románov (Egypťanka Nitokris 1972 Kleopatrin milenec 1980 Odyseus bronz a krv 1982 Žena medzi kráľmi 1985) zbierok kratších próz a noviel (Nepokoj v minútach 1968 Ďaleká a blízka 1968 Pomsta zo záhrobia 1971 Hviezdne okamihy 1974) kníh pre deti (Čarodejník z Atém Zlaté rúno obe 1978) poviedok žánru sci-fi (Socha z Venuše 1988) viacerých zbierok krátkych prozaických útvarov o meniacich sa sociálnych vzťahoch v spoločnosti (Pravidlá a výnimky 1990 Čarovná Lucia Svetlo Lucia Luckine krídla 2002 najnovšie Hriech v Turecku 2004).
Vypredané
5,02 € 5,28 €

Pavel Horov (Poézia)


Zlatý fond slovenskej literatúry - poézia
Vypredané
6,18 € 6,50 €

Nežná


Básnickú zbierku Nežná možno v kontexte súčasnej slovenskej poézie považovať bezpochyby za prevratnú a predovšetkým ojedinelú. Nielen svojim priehrštím úprimnej ľúbostnej lyriky, no najmä s prihliadnutím na fakt, že autorom je katolícky kňaz. Tridsať básní charakterizuje sila k životu, otvorené intímne vyznania, láska v mnohých podobách a premenách - „Bol som šokovaný, ba po každej básni čoraz šokovanejší,“ výstižne reaguje na verše Milana Kováča spisovateľ Ján Lenčo.
Vypredané
6,18 € 6,50 €

Hovorme


"Každý z nás chodí akýmsi blahoprianím k narodeninám, ktoré by tak rád odovzdal - s osobným prejavom radosti, tvorivosti alebo života... Z rôznych dôvodov ho ale častokrát po celý (náš) čas nosíme ukryté kdesi hlboko pod košeľou (citované z "Carpe diem", A. Cohen)."
Vypredané
4,07 € 4,28 €

dostupné aj ako:

Motýľov


Motýľov je zbierka svojráznych humorných poloveršov – poloaforizmov, neraz ľahko zapamätateľných, ba až samovoľne ryjúcich sa do pamäti. Niet sa teda čo čudovať, že niektoré z nich zľudoveli a tie, ktoré nezľudoveli, zľudovejú. 3. vydanie zbierky.
Vypredané
4,66 € 4,90 €

Básnici za mrežami


Generácia básnikov, ktorých básne nájdeme v tejto antológii, naplno "vychutnala" roky uplatňovania krutej stalinskej technológie moci, roky kultu osobnosti a socialistického realizmu. Básne s nesmiernou výpovednou hodnotou vznikali tajne vo väzniciac h a v pracovných táboroch. Odkaz týchto básnikov, aj ich životné príbehy, tak farbisto vykreslené vo veršoch, nesmelých, ale veľmi silných, sú odkazom pre budúcnosť. Autorov týchto textov občiansky rehabilitovali. Ich básnicke dielo vypĺňa biele mies to na mape slovenskej poézie a potvrdzuje ich účasť v zápase o slobodu.
Vypredané
4,28 € 4,50 €
  • 4 /5

Pribehy Detstva


Autor sa narodil roku 1904 v poľskom Radzymine v rodine rabína. Spočiatku sa zdalo, že bude pokračovať v rodinnej tradícii, čoskoro však dal prednosť svetskej literatúre. Najprv sa pokúšal písať hebrejskú poéziu, no onedlho presedlal na prózu v jidiš , ktorej ostal verný po celý život. Prvá kniha - román Shoten an Goray (Satan v Goraji) - mu vyšla roku 1935. Tesne pred jej vydaním I. B. Singer v predtuche blížiacej sa katastrofy emigroval do USA. Až do konca života (umrel roku 1991 v Miami na Flo ride) bol neobyčajne produktívnym a úspešným autorom. Vydal trinásť románov a viacero kníh pre deti. Roku 1978 získal Nobelovu cenu. Spoločným znakom obľúbených poviedok situovaných do židovských komunít na poľskom vidieku, do varšavských bohémskych kruhov alebo emigrantských komunít v Amerike je rozprávačské majstrovstvo, v ktorom sa snúbi tajomno so zmyslom pre realistický detail, citlivosť s láskavým humorom bez irónie a odsúdenia, zmyselnosť s filozo fickou hĺbkou. Príbehy nositeľa Nobelovej ceny za literatúru oslovujú ešte čímsi: posolstvom dobra, súcitu, úcty k múdrosti, vzdelanosti, posolstvom lásky a súdržnosti rodiny.
Vypredané
2,53 € 2,66 €

Táto kategória je venovaná básnickému umeniu v slovenskom jazyku a ponúka vám unikátnu príležitosť objaviť bohatstvo a rozmanitosť slovenskej literatúry. Nájdete tu básnické diela od slávnych klasikov až po súčasných autorov, ktoré vás prenesú do sveta krásy, vášne a hlbokých emócií slovenského jazyka.

Táto kategória ponúka básnické diela od slávnych klasikov, ako Ján Smrek, Ivan Krasko, Janko Kráľ, a ďalších, až po súčasných autorov, ktorí oslovujú modernú generáciu. Nájdete tu básne plné nádeje, lásky, smútku, pýchy, odrazu a hĺbky ľudskej duše.

Pri prehľadávaní tejto kategórie narazíte na básnické zbierky rôznych štýlov a tematiky, od lyrických básní o prírode a láske k Slovensku, cez introspektívne diela o existenciálnych otázkach a ľudských citoch, až po spoločensky angažované básne, ktoré reflektujú súčasnú realitu.

Naše knihy slovenskej poézie vám umožnia objaviť bohatstvo jazyka, krásu básnického umenia a hlbšie porozumieť slovenskej kultúre. Bez ohľadu na vaše literárne preferencie, nájdete tu básne, ktoré vás oslovia a potešia.