Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Najpredávanejšie - Bestsellery - Knihy - Bájky a povesti strana 16 z 22

Knižné bestsellery nesmú v našej ponuke rozhodne chýbať. Najpredávanejšie a najobľúbenejšie knihy slávnych spisovateľov vás vtiahnu do deja a ponúknu vám množstvo skvelých príbehov. Vyberte si žáner, ktorý je vám najbližší alebo darujte najnovšie knižné bestsellery ako darček svojim blízkym.

33 moravských legend


Po úspěšných pražských a českých legendách přicházejí neméně kouzelné legendy moravské. Je jich sice méně než českých, ale jsou delší a možná i čtenářsky zajímavější. 33 moravských legend přináší pověsti o moravském králi Ječmínkovi z Chropyně, zbojníku Ondrášovi z Lysé hory, ptáčníku Velenovi z Boskovic či Meluzíně ze zámku Velké Losiny. Některá vyprávění půvabně vysvětlují vznik velkých měst: Opava má prý jméno od páva a Český Těšín založili bratři, co se na sebe těšili. Málokdo ví, že s hradem Děvičky je spojen příběh tatarské princezny a se zámkem Mikulov zas příběh tureckého paši. Víte, že díky zvonům se Brno ubránilo švédským vojskům? A že tradiční perníkové uši ze Štramberku mají původ v krutém tatarském zvyku? Dozvíte se, proč se v zámku Milotice zjevuje černá hraběnka, koho musí po smrti nosit na hřbetě rytíř z Bučovic a ještě mnoho a mnoho jiného.
Vypredané
15,09 € 15,88 €

Nejkrásnější římské báje


Řecká i římská mytologie odrážely odkaz společného indoevropského kulturního základu, takže je možné, že jeho řecká interpretace posléze pouze překryla původní interpretaci římskou. Řecký Úranos se stal římským Gaelem, Kronos Saturnem, Hádes Plutem, Hélios Solem, Erós Kupidem, Dionýsos Bakchem Vítězství řeckých bájí nad římskými bylo tak důkladné, že z původních římských máme dnes jen pár střípků. Tento nedostatek ale plně nahrazují báje a pověsti z období založení Říma a zejména legendy králov ské epochy, kdy se začínají mísit se skutečností a uvádějí nás do reálných římských dějin.
Vypredané
15,09 € 15,88 €

Pražské židovské pověsti a legendy


Dějepisec Václav Vladivoj Tomek vydal v roce 1932 první soubor židovských legend v českém jazyce. Pověsti, z nichž nejznámější je určitě ta o Rabbi Löwovi a jeho Golemovi, jsou vyprávěné optikou někdejších obyvatel Josefovského ghetta. Tomek byl při hledání a zapisování opravdu důsledný a své dílo konzultoval s tehdejšími představiteli pražské židovské obce.
Vypredané
9,36 € 9,85 €

Slon-text pre poradenstvo , supervíziu...


Počas jedného vzdelávacieho kurzu, ktorý sa zaoberal otázkami komunikácie a kooperácie, sedeli raz večer účastníci a školitelia spolu a hrali sa. Rozmýšľali o tom, ako by mohli byť jednotliví prítomní metaforicky predstavení ako stromy, zvieratá alebo hudobné nástroje, čo kto komu daruje, alebo čo by kto od koho chcel dostať. Vtedy si zaželala Waltraud von Martin a Wilfried ručne písanú zbierku textov a porekadiel, ktoré boli použité v priebehu kurzu. Keď sme sa, zo začiatku iba zo žartu, rozhodli splniť toto želanie, bolo zrazu jasné, že takáto zbierka nám umožní utvoriť obraz o cieľoch a metódach, o škále hodnôt a pohľade človeka, uplatňovanom pri našej práci v oblasti ďalšieho vzdelávania, a tak sme ju napokon so všetkou vážnosťou zostavili. Titulnou postavou sme spravili slona, pretože bájka o slonovi nám názorne ukazuje, prečo je komunikácia o zdanlivo jasnom stave veci často taká ťažká a že naša pripravenosť, brať počas ďalšieho vzdelávania rozmanitosť názorovv skupine dostatočne vážne, nám neskôr umožní vnímať problém a možnosti jeho riešenia ako celok. Táto pripravenosť bude "na ceste k cieľu" obmedzenámnožstvom fascinujúcich dojmov. Vlastne by táto malá kniha mala byť vydaná vo voľnej väzbe, pretože prekladaný výber je síce podľa možnosti nadčasový, ale súčasne podlieha výkyvom v osobných záľubách. Tie sú naproti tomu vždy výrazom upredňostňovaného smeru hľadania. Ale niekde predsa musí byť koniec. Podobné to je i s ďalším využitím príbehov. V komplexnom učebnom procese, kde hrozí nebezpečenstvo, že človek "pre stromy nezbadá lesô, môže malý, časovo a obsahovo správne zaradený príbeh veľa ráz osvetliť viac akomúdre a ďalekosiahle analýzy. Čitateľovi však bude takýto kontext chýbať. Ako je známe, človek nemôže mať všetko. Ak sa objaví tušenie, ktoré napokon uvedie do pohybu vlastné myšlienky, potom bude, dúfajme, slon viac ako iba milý exotický hrubokožec, ktorého si môžeme pozrieť v ZOO alebo v cirkuse. Štvrté vydanie publikácie SLON, ktorú sprostredkovávame čitateľom, vyšlo z hlbokej potreby prezentovať to, čo sa v bežnej komunikácii povedať nedá, čo nevystihuje žiadna forma komunikácie, čo visí medzi riadkami a poslucháč to viac tuší ako s istotou vie. K túžbe vypovedať bežne nevypovedateľné ma priviedla vlastná skúsenosť sociálneho pracovníka, vzdelávateľa, supervízora, lektora dennodennestojaceho pred vnútornou neistotou ako čo najkvalitnejšie sprostredkovať informácie a kompetencie tak, aby si poslucháč uvedomil súvislosť so svojim životom a vnútorne sa "pohol" vpred. Ako skutočnú výzvu cítim potrebu pomôcť našim študentom porozumieť konceptom teórie a používať ich pri zhodnotení, určení cieľa a plánovaní pomoci. Vydanie je rozšírené o nové príbehy Martina Scherpnera. niekoľko príbehov som s jeho láskavým súhlasom doplnil sám.
Vypredané
12,99 € 13,67 €

Mýtus o Sisyfovi


Přestože se Albert Camus vytrvale distancoval od toho, aby byl označován za filozofa, lze pro jeho Mýtus o Sisyfovi (1943) sotva najít příhodnější označení než „filozofický esej“. V každém případě se jedná o jedno z nejpůsobivějších pojednání o lidském údělu: Camus nám v něm předvádí vrcholně absurdního hrdinu – Sisyfa, kterého bohové odsoudili k nejstrašnějšímu trestu, jímž je zbytečná a beznadějná práce. Neexistuje-li posmrtný život a je-li absurdno podstatou lidské existence, jak s tímto absurdnem žít? Zcela logicky proto začíná kniha úvahou Absurdno a sebevražda: „Existuje pouze jeden opravdu závažný filozofický problém, a to je sebevražda. Rozhodnout se, zda život stojí nebo nestojí za to, abychom ho žili, znamená zodpovědět základní filozofickou otázku
Vypredané
11,08 € 11,66 €

Staré pověsti české


Od Praotce Čecha a přes Horymíra a Šemíka až k legendě o propasti Machocha.
Vypredané
8,60 € 9,05 €

Lengyel legendák és népmesék


Ennek a szép, varázsát a fordításban is megőrző könyvnek az olvasásához egy francia író, Charles Nodier szavaival szeretném ösztönözni az olvasókat: „Siessünk, hallgassuk a nép történeteit, mielőtt az elfeledi őket, mielőtt pirulni kezd majd miattuk, és mielőtt szű­zies, tiszta költészete, szégyellve mezítelenségét, elfedi magát, mint a Paradicsomból kiűzött Éva.” Mickiewicz és Heine, Petőfi és Arany is odaírhatná nevét ez alá az idézet alá. Jerzy Snopek
Vypredané
15,30 € 16,10 €

Strážca jazera


Dnes si už ľudia povesti nerozprávajú, v pamäti sa často uchovala iba matná spomienka. Zabrániť tomu, aby sa na ne nebodaj celkom zabudlo, majú knihy. Zberatelia či vydavatelia zaznamenali povesti tak, ako ich počuli od pamätníkov. Ibaže spôsob, ako to urobili, časom neraz zostarel, a tak treba po nich siahnuť znovu, prerozprávať ich, prispôsobiť nášmu dnešnému vnímaniu. Z tejto knižky sa teda dozvieš, prečo napríklad stojí zborovský hrad práve na Makovici a nie na susednom vrchu, ako človek zistil, že sa v zemi nachádza soľ, koho zobrazuje nezvyčajná skala pri Lipovciach zvaná Kamenná baba, ako prišiel Prešov k svojmu menu, koho zobrazujú dve postavičky na jednej strane Urbanovej veže aj to, ako sa ochrániť pred bosorkami. Že nijakých niet? O toto sa povesť nestará. Má svoju pravdu a od nás žiada iba to, aby sme jej uverili. Práve preto ich - práve tak ako rozprávky - máme tak radi.
Vypredané
15,11 € 15,90 €

dostupné aj ako:

Babiččina vyprávení


Kniha je součástí cyklu souborů pověstí přeložených z německých pramenů. Vedle samotných textů lidových vyprávění je opatřena předmluvou a doslovem, poznámkovým aparátem a přehledem použité literatury. Jedná se o první komletní překlad německého originálu. Ilustrace Eva Švankmajerová.
Vypredané
14,92 € 15,70 €

Staré grécke báje a povesti


Príbehy slúžili ako inšpirácia básní, hier a epických diel gréckym autorom, ktorí žili pred viac ako dvoma tisíckami rokov, a tvoria súčasť kultúrneho dedičstva ľudstva. Sú plné odvážnych hrdinov, mocných bohov a hrozných oblúd a odhráva sa v nich veľa bojov a slávnych dobrodružstiev. Tieto nádherné príbehy sú citlivo prerozprávané, aby ich malé deti mohli s porozumením počúvať a staršie aby ich samy mohli čítať. Krásne a nápadito ilustrovaná kniha s jednoduchým textom a prekrásnymi obrázkami sa iste stane zdrojom záujmu a potešenia pre celú rodinu.
Vypredané
8,80 € 9,26 €

Pověsti a pohádky o kovářích


V mlhavém oparu se zjevují postavy a děje starých mýtů. Z nich vyplývá, že kovář byl považován za božskou bytost, která stála u zrodu kosmu.
Vypredané
8,04 € 8,46 €

Damianova rieka


„Rozprávky Daniela Pastirčáka zachovávajú základný charakter rozprávok, ktorý spočíva v zápase dobra so zlom, so záverečným víťazstvom dobra. Lenže dobro a zlo v nich nevystupuje v nejakej konkrétnej podobe. Zápas, ktorý sa tu odohráva, je zápasom o dušu človeka, o to, čo je neuchopiteľné…“
Vypredané
2,68 € 2,82 €

Pradědovy pověsti


Kniha je prvním volným překladem pověstí Josefa Lowaga (1849 - 1911) vydaných v roce 1890. Vedle líčení přírodních krás Jeseníků, které nás uchvátí věrným popisem krajiny, nás autor zavede do pohádkové říše trpaslíků, kterým vládne duch hor Praděd. Tyto pohádkové bytosti pomáhají dobrým lidem v nouzi, trestají zlo a odměňují dobro. V pověstech se objevují názvy slezských měst, vesnic, bývalých hradů a jiných památných míst. Ilustracemi knihu doplnila Karolína Dohnalová.
Vypredané
10,72 € 11,28 €

Egerek könyve


Kovács András Ferenc egerészeti verseskönyvében minden korosztály megtalálja a neki való egeres verset: a kisebb és nagyobb gyerekek a világ minden tájáról érkező, vicces egérfiguráknak és az őket életre keltő, csengő-bongó ritmus- és rímkavalkádnak örülhetnek, a felnőttek pedig a szellemes szójátékoknak és a százféle történelmi korból származó egérjellemeknek. Szalma Edit illusztrációi méltó párost alkotnak a versekkel.
Vypredané
10,15 € 10,68 €

Finnugor regék és mondák


"Kötetünk a finnugor népek folklórjából válogat. A másfél száz történetből megismerjük e népek életének színterét, természeti, földrajzi környezetüket, egykori életmódjukat, szokásaikat és viszontagságaikat, melyeket többüknél írásos följegyzések, krónikák egyáltalán ... Folytatás ›› nem rögzítettek. A történelmi forrást így kizárólag a népi emlékezet, a mondák és a mondattöredékek jelentik. S ahogy fokozatosan az ismeretlenből ismerőssé, majd ismertté válik előttünk nyelvrokonaink világa, pontosabban ennek a világnak az az apró szöglete, amelyet a monda megvilágít, úgy válhat szilárd meggyőződésünkké, hogy amit ezek a többnyire apró töredék népek szellemeikben létrehoztak, arra a legnagyobbak is büszkék lehetnének." (a Kiadó) A(z) Finnugor regék és mondák (Könyv) szerzője .
Vypredané
10,15 € 10,68 €

Z kuchyne prešporských vodníkov


Tucet príbehov o prešporských vodníkoch, o ich intímnom živote, láskach a trápeniach, s množstvom originálnych vodníckych receptov. Kniha je bohato ilustrovaná kresbami Miloša Koptáka z malebných zákutí prešporského podhradia.
Vypredané
12,26 € 12,90 €

Grécke báje


Pandorina skrinka, Prometeove dary, neporaziteľný Herakles, zaľúbený Paris a pád hrdej Tróje, verná Medea, Odyseove cesty a mnoho iných príbehov na vás čaká v tejto bohato ilustrovanej knihe. Predstavíme vám najdôležitejšie grécke báje, ktoré by mali poznať malí i veľkí. Nasadnite s nami na bájnu loď Argo v ústrety novým dobrodružstvám!
Vypredané
6,13 € 6,45 €

Povesti spod Tatier


Alfréd Grosz pôsobil v prvej polovici 20. storočia na Spiši. Podnikal náročné túry do Vysokých Tatier, zaznamenával povesti a legendy, ktorými sú tieto končiny bohato opradené. O vysokohorských štítoch, dolinách, plesách a jaskyniach vznikli povesti, v ktorých ožívali skaly a vrchy, vystupovali dobré i zlé rozprávkové bytosti. Zaklínali, čarovali a menili prírodné úkazy na zázraky. Povesti sa tradovali z generácie na generáciu a ľudia ich milovali. Autor nás sprevádza po legendárnej ríši Vysokých Tatier ako skúsený horský vodca a jedinečný rozprávač.
Vypredané
12,26 € 12,90 €

Holíčsky čert - Povesti zo Záhoria


Povesti pochádzajú zo Záhoria, ktoré v minulosti tvorilo slovenské a moravské okolie rieky Moravy. Zozbieral ich český profesor Emanuel Kosík počas svojho pôsobenia na štátnej obchodnej škole v Skalici od roku 1920 do vzniku Slovenského štátu, kedy bol nútený odísť na Moravu. Väčšina povestí je zo Záhoria – zo Skalice, Holíča, Kopčian, Prietrže, Vrboviec, niektoré sú aj z Moravského Slovácka – zo Strážnice, Bzenca či z Veselí nad Moravou. Michal Kohn (1982, Skalica), absolvent Právnickej fakulty UK v Bratislave. Pracuje ako advokát. Povesti, ktoré zozbieral od svojich žiakov jeho prastarý otec Emanuel Kosík, prepísal a pripravil na knižné vydanie. Príbehy vychádzali v časopise Slniečko vďaka iniciatíve Ondreja Sliackeho.
Vypredané
12,26 € 12,90 €