! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Formát


Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy objasňujúce agresiu Ruska voči Ukrajine strana 3 z 3

Přijde Mordor a sežere nás aneb tajná historie Slovanů


Přijde Mordor a sežere nás je knihou on the road na východoevropský způsob. Stále zářivější hvězda polské literatury Ziemowit Szczerek projel zemi v potížích: Ukrajinu. Obešel se bez povinného sentimentu, kapesník nevytáhl ani jednou. Naopak, jako znamenitý pozorovatel a talentovaný stylista líčí ukrajinské reálie s břitkým humorem a nadsázkou. Nečekejte postsovětskou uniformitu a nudu, Ukrajina Szczerekovýma očima je nečekaně barvitá a exotická. A co víc, autor píše i o nás: ukrajinské komplexy a historické nesebevědomí téměř ve všem se podobají českému DNA více, než bychom si kdy byli ochotni přiznat. Kniha tě, laskavý čtenáři, vtáhne do dobrodružného a trošku divokého světa kdesi na Východě, přitom nevytáhneš paty z domova.
Vypredané
14,06 € 14,80 €

dostupné aj ako:

Marketér


Oleg Sencov sa prostredníctvom autobiografickej zbierky poviedok predstavuje slovenskému čitateľovi ako spisovateľ. Najskôr vstúpil do nášho priestoru ako statočný bojovník so zlovôľou putinovskej verchušky namierenej proti Ukrajine, držiteľ Sacharovovej ceny a neskôr aj ako filmár. Zbierku Marketér napísal v ruskom väzení. Odohráva sa v neprehľadných, hnusných 90. rokoch, keď sa zrútil Sovietsky zväz a démoni sa odtrhli z reťazí. Hrdinami poviedok – okrem tej poslednej a najkrajšej – sú mladí muži, občas aj ženy. Opúšťajú rodinné vidiecke hniezda, ocitajú sa na vysokej škole, študujú, pracujú, túžia zbohatnúť, objavujú lásku, priepastne sa opíjajú, plodia deti, hľadajú zmysel a smer cesty, budujú aj ničia vzťahy, brodia sa v bahne, zabíjajú lásku, chcú mať auto, stavajú sa na hlavu aj na vlastné nohy... Zrkadlia krutosť doby a cenu jednotlivca v nej. Kniha vychádza v rámci edície – klad, ktorá prináša čerstvú a kvalitnú prekladovú beletriu.
Vypredané
11,40 € 12,00 €

Ruská kocovina


Rozpad sovětského světa vedl v Rusku k dlouhé a bezvýchodné kocovině, na niž Putinův režim aplikoval jednoduchý lék: Národní hrdost. Téma vítězství ve Velké vlastenecké válce však přináší mnohá nebezpečí spojená s temnými proudy dějin. Cílené manipulaci podléhá historie vzdálenější i nedávná. Do pozitivního obrazu Ruska se nehodí vzpomínky na Stalinovy oběti, Gulag či deportace, ale mizí také pravda o čečenské válce, o olympiádě v Soči nebo o Krymu. Čím víc se Rusko upíná k minulosti, tím víc si zavírá cestu k solidní vizi budoucnosti a reálnému řešení problémů. Reportér Shaun Walker se nezaměřuje jen na Putinovu politiku. Navštívil různé kouty rozlehlé ruské říše a přinesl zprávu o ztracené generaci: Svůj stát ztratily miliony Rusů, kterým se politici dokola snaží navrátit smysl života a pocit sebeurčení, třeba i metodami naprosto cynickými.
Vypredané
17,37 € 18,28 €
zľavy Haba
  • 4,4 /5

Rozhovory s Putinom


O neobmedzený a slobodný prístup k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa pokúšajú novinári, tlačové agentúry či dokonca aj svetoví lídri, no naozaj sa to podarilo až filmárovi Oliverovi Stonovi. V priebehu dvoch rokov podnikol oscarový režisér štyri pracovné cesty do Ruska, aby nazbieral materiál pre svoj dokument The Putin Interviews – Svet podľa Putina. So zámerom venovať sa predovšetkým rusko-americkým vzťahom sa mu však podarilo zozbierať aj jedinečnú kolekciu autentických názorov ruského prezidenta na celkové dianie vo svete či politické udalosti v minulosti. Počas deviatich dní rozhovorov sa s ruským prezidentom rozprával aj o takých témach, akou je údajné ovplyvňovanie posledných prezidentských volieb v Spojených štátoch amerických, Edward Snowden, rozširovanie NATO, teroristické hrozby či zapojenie Ruska do konfliktov v Sýrii, na Ukrajine a inde vo svete. Kniha Rozhovory s Putinom je súborom prepisov rozhovorov zo Stonovho dokumentu a obsahuje aj také časti, ktoré v ňom neodzneli.
Vypredané
18,99 € 19,99 €

Dejiny písané vodkou


Vodka v minulom storočí zabila v Rusku viac ľudí ako Hitler. A zabíja ich dodnes. Krajinu s imidžom superveľmoci už stáročia ničí závislosť na alkohole, ktorú podporujú autokratickí vládcovia. Po väčšinu času štátnu kasu až z tretiny plnili príjmy z predaja vodky a všetky pokusy zbaviť sa jej skončili katastroficky - na prohibíciu doplatil posledný cár aj posledný komunistický vodca. Reformy zmietli reformátorov, vodka zostala. Oceňovaná kniha popredného amerického rusistu prináša prekvapivý pohľad na ruské dejiny a jeden dôležitý faktor, ktorý zvyčajne podceňujeme, či rovno prehliadame. Zničujúce dedičstvo vodky je vari tou najväčšou politickou výzvou nielen súčasnej generácie ruských politikov, ale aj tých budúcich. Autor si kladie množstvo provokatívnych otázok: Akým spôsobom využívali ruskí vládcovia alkohol na upevnenie svojej autokratickej moci? Akú úlohu hral alkohol v cárskych sprisahaniach? Bolo katastrofálne rozhodnutie cára Mikuláša II. o prohibícii skutočným katalyzátorom boľševickej revolúcie? Stal by sa Sovietsky zväz svetovou veľmocou bez alkoholu? Ako prispela vodka k pádu komunizmu a poškodeniu verejného zdravia v 90. rokoch minulého storočia? Dokáže dnešný Kremeľ prekonať ťažkú historickú záťaž, zredukovať enormnú konzumáciu alkoholu v krajine a tým prispieť k skvalitneniu životnej úrovne, prosperite a demokracii v Rusku? Popredný svetový rusista dokladá, že deštrukčný alkoholizmus nie je súčasťou genetického kódu Rusov, ako skôr dôsledok politického systému, ktorý využíva a zneužíva vodku ako nástroj štátnosti. Kniha analyzuje úlohu vodky v rôznych historických obdobiach, od cára Ivana Hrozného až po aktuálnu putinovskú súčasnosť.
Vypredané
23,66 € 24,90 €

dostupné aj ako:

Európa v ohrození


Európska únia po podpise Maastrichtskej zmluvy v prvej polovici deväťdesiatych rokov zažíva úspešné obdobie bez väčších vnútorných kríz s vysokým ekonomickým rastom . Obdobie relatívnej stability sa začína meniť postupne pod nástupom svetovej ekonomickej krízy, ktorá výrazne zasiahla aj Európu. V súčasnosti v 21. storočí sa nachádzame v období globalizácie, ktorá je charakteristická absolútnym prepojením a závislosťou v celosvetovom globálnom meradle. Európa sa dostáva pod vplyv viacerých kríz v rôznych oblastiach, ktoré výrazne ovplyvnili jej konzistentnosť a majú vplyv na budúce usporiadanie EÚ. Konkrétne sa jedná o nasledovné: finančná kríza - grécka kríza, bezpečnostná kríza - ukrajinská kríza a sociálna kríza - migračná kríza, ktoré momentálne testujú trvácnosť a integritu fungovania EÚ posilnenú o tesný, ale právoplatný výsledok referenda o vystúpení Veľkej Británie z EÚ, sa začína riešiť diskusia ako ďalej s EÚ a kniha má skromnú ambíciu do tejto diskusie prispieť
Vypredané
11,40 € 12,00 €
  • 3 /5

Vojna v tieni Majdanu


Publicisti Ľudovít Števko, Marek Mahút a Vladimír Mohorita sú autormi novej knihy, mapujúcej dramatický vývoj udalostí na Ukrajine za posledné tri roky. Otvorene a bez politickej korektnosti pomenúva príčiny vojnového konfliktu, v ktorom ukrajinská armáda bojovala proti vlastným občanom a nečinne sa prizerala beštiálnemu vraždeniu nevinných civilistov fašistickými polovojenskými skupinami. Odhaľuje, kto z pozadia rozdúchava oheň etnickej nenávisti a koho príkazy plnia ukrajinskí politici. Kniha zrejme nezostane bez povšimnutia a zvýšeného záujmu kruhov, ktorým pravda prekáža. Jej vydanie je odvážnym editorským počinom s potenciálom osloviť množstvo vďačných čitateľov.
Vypredané
9,41 € 9,90 €

Nic není pravda a všechno je možné


Peter Pomerantsev strávil počátkem jednadvacátého století několik let v Rusku. Jeho britsko-ruský původ mu otevřel dveře do tamní komerční televize. Tam získal přístup do soukromí Rusů z nejrůznějších prostředí a koutů země – od sibiřského gangstera-filmaře přes topmodelku v zajetí kultu až po uvězněné podnikatele. Na všech těchto lidech ukazuje současnou ruskou mentalitu a její proměny. Pomerantsev byl fascinován zemí, která přišla o vládnoucí ideologii a nyní ji soustavně nahrazuje něčím jiným stejně rychle, jako mrakodrapy mění panorama moskvy. Měl možnost zblízka sledovat, jak se v ruských médiích vyrábějí informace, jež vytvářejí úplnou alternativní realitu. V knize Nic není pravda a všechno je možné ukazuje současné Rusko s pochopením a zároveň se strachem, jaký vzbuzuje zcela nová civilizační mutace.
Vypredané
13,35 € 14,05 €

dostupné aj ako:

Ukrajina v měřítku 1 : 1


Oleh Kryštopa se ve svých reportážích snaží podívat na Ukrajinu zblízka, doslova v měřítku jedna ku jedné. Svou rodnou zemi projel křížem krážem, od západu na východ a zpět, a vyzpovídal stovky lidí. Dostal se do míst, kam se běžný turista nikdy nepodívá. Tato kniha je výsledkem těchto cest a rozhovorů. Dočtete se v ní o Kyjevu, Krymu, Oděse, ale také o Černobylu, který pomalu zarůstá lesem, o poddolovaném Donbasu, o novodobých satelitních městečkách i těch nejzapadlejších horských vesnicích. Kryštopa má výjimečný pozorovací talent, cit pro dialogy a propojuje obecné informace s velmi osobními zážitky. Autorovi se podařilo z jednotlivých postřehů a střípků složit jedinečný portrét jeho rodné země. Tato kniha poskytuje autentický vhled do situace na Ukrajině, pomůže pochopit, proč došlo k událostem na Majdanu, následné anexi Krymu i nynější "tiché" válce s Ruskem.
Vypredané
13,31 € 14,01 €

dostupné aj ako:

Putinovi agenti


Prostor, v němž žijeme, jsme si navykli vnímat jako bezpečný. V roce 1996 Česko vstoupilo do NATO a o šest let později i do Evropské unie, což ve veřejnosti posílilo přesvědčení, že odteď nám žádná velká rizika nehrozí. A že se tedy v klidu můžeme soustředit na vše možné, jen ne na ochranu našich svobod a bezpečnosti. Jenže zatímco jsme se věnovali byznysu, cestování, zábavě nebo práci, Rusko odsud nikdy nestáhlo své tajné agenty, naopak v posledních letech jejich řady výrazně posílilo. Dostali řadu úkolů, politické krytí od vedení Kremlu, v podstatě nekonečné prostředky na svoji činnost. S jasným cílem podkopat zdejší stále se usazující a vratkou demokracii, vnést do ní chaos, oslabit její zakořeňování do obranných a politických struktur Západu a zmocnit se našich tajemství. S podobným překvapením hledí v poslední době na rozsáhlé aktivity ruské špionáže i v mnoha dalších zemích EU. Ukazuje se, že ničivé působení ruských tajných služeb není reliktem dob dávno minulých, které pohřbil pád Železné opony, ale že je naopak načase se jimi vážně zabývat. Ondřej Kundra je český novinář, který se ve svých textech věnuje investigativním tématům, především zneužívání moci, korupci, nefunkčnosti justice a činnosti tajných služeb. Od roku 1999 spolupracuje s týdeníkem Respekt, kde dlouhodobě vede jeho domácí redakci. V roce 2011 získal za politické analýzy a investigativní texty novinářskou Křepelku. A zároveň dvakrát Novinářskou cenu v kategorii investigativní žurnalistika. V roce 2014 vydal knihu o známé mecenášce umění Meda Mládková. Můj úžasný život.
Vypredané
11,39 € 11,99 €

dostupné aj ako:

Knihy objasňujúce agresiu Ruska voči Ukrajine kúpite na e-shope alebo v kníhkupectvách Panta Rhei.