Jazyk


Hodnotenie


Väzba


Rezervácia na predajni


Keď život skúša


Životopisy sa zvyčajne vydávajú až po smrti dotyčného človeka. Literárna hyperbola môže všeličo dokresliť, vyretušovať či vymaľovať vhodnejšou farbou.Imrich Béreš však bilancuje svoj život ešte ako činorodý zrelý muž. Pretože je čo bilancovať. Aj bez zveličovania a prifarbovania. Lebo jeho život bol bohatý, radostný a plný víťazstiev. Nezriedka však býval aj smutný, krutý, beznádejný a vyplnený nezmerateľnými bolesťami a smútkami. Imrich Béreš zostal napriek tomu šťastným človekom. Azda preto, lebo sa vlastnú bolesť vždy pokúšal premeniť na radosť iných. Smrť účinkovala v jeho okolí akosi pričasto, no nezlomila ho. Po každej jej bezohľadnej návšteve našiel silu znova sa usmievať. A pomáhať druhým. Nie preto, že na to mal, ale preto, že v sebe vždy nosil to, čo doňho vštepili rodičia: V živote sa netreba pozerať len na seba, ale aj okolo seba.
Na stiahnutie
6,90 €

dostupné aj ako:

Kýbel Mačiek - 5 rokov buranrollu


"Avšak na to, aby ste mali repertoár, potrebujete názov umeleckého telesa. A tak si mladý študent elektrotechniky dal jedno a jedno dokopy: prvé bol metalový growl, ktorý sa valil z reprákov a nazývali sme ho "kýbel", druhé bola nažehľovačka s motívom zhúlenej mačky fajčiacej jointa na Robertovom rozgajdanom tričku. Takto sa spojil zvuk s obrazom a vznikol "Kýbel Mačiek". A tak sme získali názov pre našu jedinečnú zostavu. Vladan sa nehanbil ju nazvať „kapelou“ napriek tomu, že v tyle panovala žalostná situácia." Mladá nitrianska skupina Kýbel Mačiek vydáva svoju vlastnú biografiu, mapujúcu prvých 5 rokov existencie kapely od ťažkých, priam mýtických počiatkov až po zabehnutú koncertnú družinu so všetkým, o čom kedysi nanajvýš snívali. Táto kniha je určená pre úplne každého: pre mladých hudobníkov môže poslúžiť ako učebnica pretĺkania sa svetom s vlastnou hudbou, nehudobníci si môžu prečítať množstvo zaujímavých príbehov zo zákulisia fungovania kapely. Zároveň všetci v nej nájdu zachytený jedinečný svet vzniku a hrania hudby a všetkých vymožeností, ktoré muzika prináša.
Na stiahnutie
5,90 €

Rytier a pevec Viliam Turčány


"Publikácia Rytier a pevec Viliam Turčány vychádza k 90. narodeninám tohto významného slovenského básnika a prekladateľa, vedeckého pracovníka SAV na poli literatúry, PhDr. Viliama Turčányho, CSc., Dr.h.c., ktorého si svet aj Slovensko uctili mnohými oceneniami za jeho skvelú a mnohorakú prekladateľskú, odbornú a umeleckú tvorbu. Úvodnú časť publikácie tvoria reminiscencie a zdravice vinšovníkov – rodákov a priateľov, ktorí majstra poznajú a  čosi s ním prežili, aj lídrov významných inštitúcií básnikovho rodného kraja, vďaka ktorým kniha vyšla a ich poslaním je chrániť naše kultúrne dedičstvo. Vzácnosťou sú dva autentické rozhovory, v ktorých si Viliam Turčány zaspomínal... Publikáciu obohacujú ilustrácie Viliamovho „dvorného“ ilustrátota a priateľa, akademického maliara Doc. Jozefa Ilavského, uverejnené v Turčányho zbierkach básní. Cieľom monografie je pripomenúť autorskú tvorbu tohto majstra pera, doktora literatúry, zachytenú v recenziách a literárnokritických hodnoteniach, zozbieraných z literárnych časopisov, novín, kníh či samotných Turčányho zbierok básní a pokúsiť sa o literárnu analýzu a syntézu. Zámerom autorky je zacieliť pohľad na vlastné básne tohto veľkého básnika, múdreho a srdcom vznešeného človeka a  inšpirovať čitateľov, aby ich čítali a poznali, lebo sú čistým prameňom, hodné toho, aby pretvárali dnešný svet a  pomáhali mu znovu nájsť hodnoty."
Na stiahnutie
10,00 €

Ľudácka prevýchova


Mária Janšáková mala z ľudáckeho hľadiska priam vzorový životopis. Bola Slovenka, katolíčka, starostlivá matka a svoje nadpriemerné vzdelanie využívala na podporu manželovej kariéry a pri sociálnej a osvetovej činnosti. Na jeseň roku 1939 sa však ocitla na samotke v Ilave ako politická väzenkyňa. Na slamníku priamo na hlinenej dlážke, bez liekov, bez súdu, bez možnosti obhajoby, zbavená svojich práv. Dôvod jej zaistenia nepoznal ani policajný vyšetrovateľ. Odporučil jej len „niečo priznať“, aby mala nižší trest. Po prepustení sa rozhodla z traumatizujúceho pobytu vo väzení „vypísať“. Tak vznikol vyše osemdesiatstranový text, ktorý v predkladanej knihe doplnila o poučený komentár historička Marína Zavacká, ktorá sa venuje dejinám propagandy a kontextu budovania totalitných režimov v 20. storočí.
Na stiahnutie
9,90 €

dostupné aj ako:

Střípky z žití


Autorka „Deníku starší dámy“ Anna Čtveráková přichází s další várkou příběhů ze života a cestování.
Na stiahnutie
2,90 €

Romanovci


V roce 1613, po stovkách temných let, kdy se moc nepředávala či nezískávala jinak než vraždou, usedla na ruský trůn dynastie Romanovců. Mezi roky 1613 a 1917 se na něm vystřídalo patnáct panovníku této dynastie, mezi nimi i tři ženy. Romanovci vládli říši, která se stala největší zemí na světě - jak je tomu ostatně i v roce 2016. Díky světově proslulým osobnostem z tohoto vynikajícího rodu - Petru Velikému, Kateřině II. či Alexandru II. - se Rusko zařadilo k evropským a následně světovým mocnostem. Přesto se však carský trůn neustále koupal v záplavách krve. Nabízejí se tři zásadní otázky: je Rusko k tomuto násilí bez konce předurčeno svými vlastními dějinami? Bylo o nešťastném osudu této dynastie rozhodnuto již v dávné minulosti, kdy se na ruském území střetávaly různé kultury, náboženství a invaze? Mohlo toto spojení legitimní moci a násilí, jaké nemá obdoby, skončit jinak než tragédií závěrečného dějství a příchodem totalitního systému stejně neobyčejné houževnaté a násilné povahy?
Na stiahnutie
16,69 €

dostupné aj ako:

Mengele


V miestnosti vedľa pitevnej sály čakalo štrnásť cigánskych detí, ktoré srdcervúco nariekali. Doktor Mengele k nám neprehovoril ani slova a pripravil 10 a 5 mililitrové striekačky. Z krabice vytiahol Evipal, z ďalšej chloroform, ktorý bol uskladnený v 20 mililitrových nádobkách, a položil ich na stôl. Následne bolo privedené prvé dvojča, štrnásťročné dievča. Mengele mi ju nakázal vyzliecť a uložiť na stôl. Potom jej do žily pravej ruky vstrekol Evipal. Akonáhle dieťa zaspalo, nahmatal jej ľavú srdcovú komoru a vstrekol 10 ml chloroformu. Po jednom malom myknutí bolo dievča mŕtve, potom ju Mengele nechal preniesť do miestnosti pre mŕtvoly. Rovnakým spôsobom boli usmrtené v priebehu noci všetky dvojčatá. Josef Mengele sa stal prežívajúcim symbolom Hitlerovho konečného riešenia, stelesnením jeho hrôz chladný, odosobnený, a vždy dokonale pripravený na predlžovanie smrtiacich obradov pekelných selekcií, ktorých sa vtedy mladý doktor SS pravidelne zúčastňoval počas dvadsaťjeden mesiacov strávených v koncentračnom tábore Auschwitz. Spomienka na muža útlejšej postavy s upravenými vlasmi v tmavozelenom úhľadne vyžehlenom plášti s dôkladne vyumývanou tvárou a čiapkou so znakom smrti SS posadenou švihácky do strany zostáva vrytá do pamäte tých, ktorí prežili jeho skúmavý pohľad hneď po príchode na stanicu v Auschwitzi. Mierne rozkročený v nablýskaných čižmách, palec položený na opasku s pištoľou, skúmal svoju korisť chladnými prenikavými očami. Smrť vľavo, život vpravo. Predpokladá sa, že štyristotisíc ľudských duší bábätiek, malých detí, mladých dievčat, matiek, otcov a starých rodičov ľahkovážne odmávala smerom vľavo palička, ktorú držala ruka v rukavici. Mengele bol hlavným zásobovačom plynových komôr a krematórií. Občas jeho kamenný výraz tváre ožil. Oči mu zasvietili a ruky zjemnili gestá. Bolo to v okamihoch, keď genetik Josef Mengele zbadal dvojčatá.
Na stiahnutie
13,99 €

dostupné aj ako:

Paměti


Tato kniha je milou vzpomínku na šťastná léta autorova dětství, prožitá v kruhu milující a mnohačetné rodiny. Tato rodina není ledajaká, vždyť maminka pocházela ze šesti sester a tatínek měl tři sestry, takže tetiček a strýčků byl bezpočet. Všichni jsme se navzájem častokrát stýkali, vzájemně se navštěvovali a měli se rádi. Tato tradice se zachovala doposud a mnozí je obdivují, jak to asi musí být krásné, když se v rodině nevyskytují žádné problémy, všichni se navzájem respektují a stýkají. Vždyť při významných rodinných oslavách se jich někdy sejde až čtyřicet. Autor si nevytkl za cíl sepsat všeobsahující paměti, zachycující celý jeho dosavadní život, neboť vystihnout krátce jeho složité životní etapy v jedné knize by bylo velmi nesnadné. Proto v závěru uvádí anotace dalších knih, které takto lze považovat za součást jeho autobiografické literatury. Aby ale představa o jeho životě byla ucelená, zařadil jako první kapitolu svůj stručný životní příběh. To proto, že předkládaná kniha je pouze vzpomínkou na jeho dětská a studentská léta a jen na první krůčky do života dospělých. Autor si také neodpustil nezařadit do těchto pamětí alespoň některé úvahy a zamyšlení, které postupně vznikaly, nesourodě, tak, jak mu přišly na mysl a cítil potřebu je vyjádřit a zachytit.
Na stiahnutie
3,89 €

Nic se nesmí vzdát


Kniha připomíná lidem to, co je v životě důležité. Je plná napětí a neuvěřitelných zvratů. Zpočátku neřešitelná situace naplněná velkou beznadějí, strachem a nesplnitelného přání se postupně rozvíjí k poznání, že nejen silná vůle, ale i životní optimismus a bezbřehá láska dokáží skutečný zázrak. Tento pravdivý životní příběh vás zcela pohltí. Čtete ho jedním dechem a samou zvědavostí nemůžete přestat. Na poslední stránce najdete vzkaz, který je určen v nesnadných časech života i Vám.
Na stiahnutie
3,99 €

Život bez táty aneb diagnóza depersonalizace a deprese, odosobnění


Můj stav těžko popsat a přiblížit těm, kteří nikdy nezažili či neví, co vše dokáže mysl s vaším tělem. Je to jako se bavit o otázce nekonečnosti. Když se hovoří velmi dlouho a nikdo nezná odpověď, hodně lidí začne pociťovat známky frustrace. Jiní o tom raději nemluví nebo mají svou odpověď na existenci života, vesmíru a smyslu toho všeho. Pocit depersonalizace – odosobnění jsem zaslechla až po dvaceti letech života. Tak často jsem se cítila šťastná i přes ztrátu otce. Nikdy jsem však nemohla být úplně šťastná, jako celý člověk. Myšlenky, že se mi vše zdá, byly zdrcující.
Na stiahnutie
3,99 €

Martin Fourcade: Můj sen o zlatě a sněhu


Držitel největšího počtu medailí ze zimních olympijských her mezi francouzskými sportovci, rekordman v počtu vítězství v celkovém hodnocení Světového poháru i vítězství během jedné sezony… Martin Fourcade je ve svých 28 letech světovou biatlonovou legendou a jedním z největších francouzských šampionů. V této knize se ohlíží za svou fascinující životní dráhou. Vzpomíná na dětství strávené v Pyrenejích, na Alpy, kam následoval svého staršího bratra, a na pohoří Jura, kde sám čelil svému osudu a otevřel se sobě i ostatním; nevynechává ani adrenalin Olympijských her ve Vancouveru a triumf v Soči. Popisuje vnitřní pohnutky, které ho přiměly překonat jeho limity, odhaluje svou zranitelnost, a my tak můžeme zahlédnout neuvěřitelnou sílu jeho charakteru. Mluví o svém životě, o sportu i o setkání s těmi největšími světovými sportovci. Martin Fourcade: Můj sen o zlatě a sněhu je jedinečné a autentické svědectví úžasného člověka a výjimečného sportovce. S předmluvou Gabriely Koukalové.
Na stiahnutie
7,80 €

dostupné aj ako:

Najväčší indiánski náčelníci


V knihe "Najväčší indiánski náčelníci" predstavuje autor Vladimír Bis osem najväčších indiánskych náčelníkov, predstaviteľov rôznych kmeňov ( Crazy Horse, Chief Joseph, Geronimo, Little Wolf, Pontiac, Red Cloud, Sitting Bull, Tecumseh). Kniha obsahuje biografické údaje o náčelníkoch, ich živote, poslaní a smrti. Kniha je doplnená o mnohé fotografie, biografické poznámky a interaktívne odkazy. Vladimír Bis neidealizuje život indiánov, ani nie je kritický voči bielym prisťahovalcom. Podáva fakty a skutočnosti tak, ako sa stali.
Na stiahnutie
6,99 €

Najväčší pištolníci Divokého Západu


V knihe "Najväčší pištolníci Divokého Západu" autor približuje čitateľovi najznámejšie osobnosti, ktoré boli ikonami a dodnes sú metaforou Divokého Západu. Mnohými z nich sa inšpirovali tvorcovia kultových westernov aj napriek tomu, že to neboli kladní hrdinovia v pravom zmysle slova. Mená ako Jesse James, Wild Bill Hickok, Wyatt Earp, či Buffalo Bill sú dodnes synonymom dobrodružného života na Divokom Západe 19. storočia. Kniha je doplnená unikátne fotografie, biografické poznámky a interaktívne odkazy.
Na stiahnutie
6,99 €

Jozef Roháč - potkan, čapica alebo zubár?


Potom, čo bol Roháč v dvoch krajinách (Slovensku a Maďarsku) súčasne odsúdený na doživotie, môžeme už dopovedať jeho príbeh nájomného zabijaka mafie so všetkými dostupnými novými detailmi. Táto verzia je významne aktualizovaná s mnohými doplneniami. Tentoraz aj s unikátnou obrazovou prílohou.
Na stiahnutie
6,99 €

Neymar


Dostupné aj v kolekcií Slávni futbalisti Fascinujúci príbeh futbalistu Neymara da Silvy Santosa Juniora, skrátene Neymara, chudobného chlapca z Mogi das Cruzes, ktorého fanúšikovia porovnávajú s brazílskou legendou Pelém. Neymar ohromil Brazíliu svojím talentom, veľkým srdcom, úsmevom víťaza a inšpiroval futbalových fanúšikov po celom svete. Kniha Neymar: budúci kráľ prináša rozprávanie o otcovi a synovi, ktorí spoločne a napriek všetkému prešli dlhú cestu z okraja spoločnosti až k medzinárodnému uznaniu a sláve – cez lásku, presvedčenie a vieru v seba samého. V súčasnosti hrá Neymar ako útočník v španielskom klube FC Barcelona a v brazílskom národnom tíme. Je známy svojím zrýchlením, rýchlosťou, kľučkovaním, zakončením a technickými schopnosťami.
Na stiahnutie
7,00 €

Cesta a břímě života


Silný příběh „tuláka“. Peter Bachrach se narodil v roce 1929 v Horním Slezsku do židovské rodiny. Když se situace pro Židy začala zhoršovat, poslala ho matka na Slovensko, aby ho ochránila. Ve třinácti letech se mu podařilo utéct z transportu do Osvětimi, později se dal k partyzánům a účastnil se Slovenského národního povstání. Po válce žil v Ostravě, odkud v roce 1948 odjel do Izraele. Zde bojoval v pěti válkách. V 90. letech se vrátil zpět do Česka. Dnes žije v Haifě v Izraeli.
Na stiahnutie
2,99 €

dostupné aj ako:

O čom hovorím, keď hovorím o behaní


Táto kniha je nezvyčajným súborom esejí o behaní na dlhé trate a zároveň spisovateľovým denníkom každodennej štvormesačnej prípravy na Newyorský maratón. Haruki Murakami behá už dvadsaťpäť rokov, každý deň desať kilometrov. Hovorí tu o fyzickej i psychickej bolesti, o starnutí, aj o tom, na čo myslí, keď behá a púšťa si pritom hudbu. Dnešný svet praje najmä silným osobnostiam a aj v literárnom svete sa uchytia cieľavedomí spisovatelia-manažéri v dobrej kondícii, a taký je aj Murakami.
Na stiahnutie
6,99 €

dostupné aj ako:

Svět začíná za vraty aneb osud válečného dítěte, které hledá místo v životě


Svět začíná za vraty je příběh chlapce z moravské vesnice, narozeného v létech druhé světové války, který hledá své místo v životě. Čtenář doprovází hrdinu Jakuba jeho dětstvím ve čtyřicátých letech, mládím, ale i dospíváním. Je účastníkem mnoha humorných i smutných událostí servírovaných životem tu na stříbrném, tu vzápětí na dřevěném tácu.Heslo "Indiáni neznají pláč" je motivem jeho životní cesty zvládané způsobem jemu vlastním.
Na stiahnutie
3,59 €

A andělé půjdou každý den vedle tebe


Úspěšná a populární blogerka Hangely vystupuje ze své anonymity. Veselé příběhy v knize " A andělé půjdou každý den vedle tebe" spolehlivě rozesmějí každého čtenáře. Kniha se navíc stane průvodcem a rádcem pro vaše každodenní, náročné chvíle. S humorem najdete řešení i na ty nejzapeklitější situace a budete se těšit na další pokračování příběhů od Hangely. Text eknihy doprovázejí reprodukce obrazů od Simonetty Šmídové.
Na stiahnutie
3,99 €

Čítanie o slávnych osobnostiach je mnohokrát inšpirujúce. Motivujú nás biografie slávnych umelcov, známych hercov alebo významných politikov.

Absolútne prvou biografiou všetkých čias je zrejme Excellentium Imperatorum Vitae, ktorú napísal grék Cornelius Nepos a opisoval v nej životy viacerých gréckych vojenských generálov. Neskôr mal už skoro každý významný vodca svoju biografiu, vrátane Cicera, Júliusa Cézara alebo Alexandra veľkého.

Pri čítaní životopisných kníh máme jedinečnú možnosť sledovať dlhú cestu, ktorú museli títo slávni ľudia prejsť. Uvidíme množstvo pádov a chýb, kvôli ktorým sa ale tieto osoby nevzdali a zobrali ich ako príležitosť zlepšiť sa vo všetkyćh oblastiach. Mnoho v sebe skrývajú aj úprimné rozhovory, ktoré sú často otvorenými vyznaniami a v tejto kategórii nájdete isto aj knihu o človeku, ktorého považujete za svoj vzor a je pre vás inšpiráciou.

Môžete si vybrať, či budete čítať o danej osobe z pohľadu iného človeka, alebo či siahnete po autobiografii. Obidve možnosti majú svoje čaro.

Je všeobecnou pravdou, že dobrá kniha môže ovplyvniť smerovanie nášho života. Pri biografickej literatúre to platí stonásobne, pretože v ruke držíme príbeh reálneho človeka, z ktorého môžeme čerpať mnoho inšpirácie a tipov.

Nájdete tu biografie z oblasti biznisu, filmu a hudby, histórie, literatúry, športu, mafie a podsvetia, náboženstva, politiky, osobností vedy a umenia.