! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Väzba


E-knihy - Kresťanstvo strana 19 z 27

Stovky e-kníh v slovenčine a cudzích jazykoch vo formátoch EPUB, MOBI a PDF.

Christologie z pomezí


Teologie náboženství, různé podoby postmoderní teologie a teologie osvobození patří k nejvíce diskutovaným oblastem teologie posledních desetiletí. Studie "Christologie z pomezí: Jacques Dupuis, Roger Haight a Jon Sobrino" přináší původní příspěvek českého teologa Petra Jandejska, který na vybraných osobnostech současné světové teologie přibližuje stav bádání v daných oblastech. Přístupy k osobě Ježíše Krista, které publikace představuje, spojuje důsledné zohlednění zkušenosti teologa s kontextem, ve kterém svou teologii rozvíjí a v němž Krista poznává. S tím je spojeno odpovědně odvážné nové čtení církevního učení o Kristu. Spojení Dupuise, Haighta a Sobrina není nahodilé, neboť jde o jezuitské teology. Studie zkoumá, do jaké míry jsou společné rysy jejich teologického myšlení ovlivněny pokoncilní ignaciánskou spiritualitou, zkušeností s misijní prací a rovněž epochálním dílem jezuity Karla Rahnera. Všechny tři teology zároveň spojuje fakt, že jejich dílo bylo podrobeno šetření vatikánskou Kongregací pro nauku víry. Napětí mezi jejich teologickými přístupy a jistým pojetím církevní teologie, v publikaci spojované především s dílem Josepha Ratzingera, bývalého prefekta Kongregace a následně papeže Benedikta XVI., tvoří další osu publikace. Studie tak představuje spor o interpretaci druhého vatikánského koncilu a jeho odkazu pro (nejen) římskokatolickou teologii.
Na stiahnutie
9,00 €

dostupné aj ako:

Denník stopára


Prečo stopovanie? Už ani sám poriadne neviem. Najprv to voňalo dobrodružstvom, adrenalínom, zaujímavými cestami a stretnutiami... Potom možno to bola provokácia sebe samému, vyjsť zo seba, zariskovať, skúsiť niečo iné v sebe nájsť... potom a to sa mi možno stalo podstatou na chvíľu cítiť blízkosť neznámeho človeka ako svojho blížneho, ktorý gestom služby ukázal lásku. Obyčajne neobyčajnú lásku. Vo všednosti a nevšednosti cesty. Akoby zjavenie. Boží dotyk. Pero Umelca, ktoré v čase kreslí ťahmi večnosti na listoch očakávania a túžby... Teraz už toľko nestopujem. Zlenivel som. Chýba mi však tá vôňa ciest do neznáma s príbehmi bez predvídateľnosti... Ale ten čas tam na tých cestách spolu s toľkými rôznymi ľuďmi mi bol nesmiernym darom. Milosťou. Prekvapením. Darom. A voči daru túžim byť otvorený. A tak čakám. Na cestu. Na niekoho, kto možno bude rád tráviť trocha času pri spovedi s rozhrešením od kňaza stopára. Pokoj s vami. + Don Róbert Flamík
Na stiahnutie
5,99 €

dostupné aj ako:

Kuchynská teológia


Krátke a svieže zamyslenia od mamy, ako byť s Bohom pri hrnci, práčke aj za volantom. Slovo autorky: Boh a hora neumytého riadu? Pamätám si na tú chvíľu dodnes. Šli sme na prijímacie skúšky na diaľkové štúdium teológie, kŕče v bruchu od strachu, či vieme všetko. Kamarátka, celkom zničená učením, zahundrala, načo nám tá teológia ako babám vôbec bude. A náš pán dekan od volantu vtipne poznamenal: Nie je nič lepšie, ako vďaka štúdiu teologických vied s posvätnou úctou pristupovať k matérii v hrncoch a v plienkach! To je svätosť! Vtedy sa nám to zdalo nemiestne. Ale dnes sa jemu aj Bohu ako žena, manželka, mama, dcéra a kamarátka ospravedlňujem. Mal pravdu. Ono to síce tak vyzerá, že popri rotovaní okolo rodiny a detí, plus povinnosti v zamestnaní, nie je reálna šanca napriek snom a predsavzatiam o tichej, sústredenej, nerušenej (!) modlitbe mať čas na Boha. Omyl! Boh je neuveriteľne blízko. Skúste čítať. Dá sa poznávať, hovorí k nám a dotýka sa mňa aj teba v celkom obyčajných situáciách a veciach. Ja ho takto zažívam každý deň a všade.
Na stiahnutie
5,99 €

dostupné aj ako:

Meč Ducha


Boh hovorí veľa a hovorí ku každému človeku. Niekedy máme problém s tým, že ho nepočujeme alebo nevieme rozlíšiť, čo nám presne hovorí. Ak sa to naučíme, ľahšie odhalíme Boží plán pre náš život a budeme schopní naplniť Božie povolanie. Zámerom tejto publikácie je povzbudiť každého človeka v tom, že naučiť sa počúvať Boží hlas nie je zložité. Keď si osvojíme niekoľko základných princípov, aj život plný váhavého tápania a neistoty sa môže zmeniť na vzrušujúce dobrodružstvo s Bohom. V knihe nájdete tieto témy: Počúvanie Božieho hlasu, Lepšie počuť Boží hlas, Ako vedieť, čo Boh hovorí?, Osobné kráčanie v Duchu a v Jeho moci, Rozlišovanie, Nie je nebezpečné padnúť, nebezpečné je zostať ležať na zemi, Charizmy, Rozhovor s pátrom redemptoristom Jozefom Mihokom o charizmatickej obnove v Cirkvi, Praktické cvičenia. Kniha vyšla pri príležitosti Konferencie Meč Ducha, ktorú organizovalo Spoločenstvo Martindom.
Na stiahnutie
5,90 €

dostupné aj ako:

Tisíc darov


Tisíc darov nás nabáda, aby sme opustili vyprahnutú pôdu pýchy, strachu a úsilia všetko ovládať a odovzdali sa Bohu, ktorý naplní našu čašu po okraj. Ann Voskampová nás pozýva do svojich vlastných okamihov milosti a jemne nás učí, ako biblicky oplakať stratu a zmeniť bolesť na poéziu; zámerne prijať životný štýl radikálnej vďaky, spomaliť a zachytiť Boha v danom okamihu. Táto kniha nie je len na čítanie. Tisíc darov treba prijať ako dynamickú, interaktívnu výzvu, aby sme sa stali účastnými na pravdách, ktoré nám odhalia hĺbku Božej radosti a navždy zmenia náš život. „Spomedzi autorov, ktorých diela som v živote prečítala, patrí Ann Voskampová bezpochyby medzi najtalentovanejších. Ak chcete knihu, ktorá je výzvou a láskyplne sa s vami zahráva, toto je tá pravá. A po prečítaní ju jednoducho neodložíte. Je pokladom, ku ktorému sa budete vracať aj v nasledujúcich rokoch.“ — Lysa TerKeurstová, predsedníčka organizácie Proverbs 31 Ministries a autorka bestselleru New York Times Made to Crave Čo znamená byť hlboko ľudský, hlboko duchovný, hlboko a autenticky naplnený? Ako väčšina z nás, aj Ann Voskampová túži prežiť svoj život dobre a zabudnúť na vtieravý zoznam zážitkov, ktoré by vraj mal človek počas svojej pozemskej existencie nevyhnutne spoznať. „Ako,“ uvažovala Voskampová, „nájsť radosť uprostred doháňania termínov, dlhov, drám a dennej driny? Máme žiť život plný vďačnosti, keď sú naše dni drsné, dlhé a niekedy aj temné? Čo nám Boh dáva tu a teraz?“ Tisíc darov, pôvabný a praktický sprievodca životom v radosti, nás nabáda, aby sme si uvedomili každodenné Božie požehnania. Voskampová pri vzdávaní vďaky za to, čo jej prináša bežný život, nachádza život, po akom vždy túžila. Pri sledovaní jej úvah o farmárskom, rodičovskom i autorskom živote, preniknutých milosťou, sa dostávame na cestu duchovnej premeny a začíname si uvedomovať dary. Pritom nachádzame nový spôsob videnia, otvárame sa vďake a životu, po ktorom sa nebudeme báť zomrieť, a máme účasť na Božej prítomnosti, ktorá prináša hlboké a trvalé šťastie.
Na stiahnutie
8,90 €

Odpustenie oslobodzuje


Otec Ubald Rugirangoga v knihe Odpustenie oslobodzuje svedčí o tom, ako Boh ušetril jeho život, aby mohol pomáhať iným získať telesné, citové aj duchovné uzdravenie. Jeho rozprávanie o tom, ako odpustil mužovi, ktorý mu vyvraždil rodinu, a ako sa staral o jeho deti, kým bol on vo väzení, dokazuje, že milosrdenstvo môže aj v tých najbolestivejších okolnostiach našich životov priniesť pravé odpustenie. „Ježiš, kde si?“ plačúcky som sa modlieval každý večer. Cítil som, že som ako kňaz zlyhal, pretože som síce hlásal lásku, ale došlo ku genocíde... Potom som počul, ako sa mi prihovára Boh. Ježiš chcel, aby som túto skúsenosť neskôr využil pri evanjelizácii. Vtedy som vedel, že prežijem. Vedel som, že Boh nájde riešenie.“ Pri príležitosti 25. výročia rwandskej genocídy nám otec Ubald Rugirangoga predkladá svoj dramatický príbeh. Hoci on vraždeniu unikol, prišiel o osemdesiat príbuzných a 45-tisíc farníkov. Po tejto skúsenosti prežil povolanie sprostredkúvať zmierenie a hlásať evanjelium nielen doma, ale po celom svete. V knihe Odpustenie oslobodzuje ponúka päť duchovných princípov, ktoré sú pomôckou na ceste uzdravenia bolestivej minulosti a nachádzania pokoja v Kristovi. V roku 1994 sa svet neveriacky a s hrôzou prizeral zúrivému krviprelievaniu v Rwande. Hutuskí ozbrojenci sa vtedy rozhodli vyvraždiť populáciu Tutsiov, vrátane žien a detí. O sto dní neskôr boli polia, ulice a dokonca aj kostoly plné miliónov mŕtvych tiel. Pri príležitosti 25. výročia tejto tragickej udalosti zaznieva silné svedectvo o Božej moci, ktorá dokáže do sŕdc plných strachu a nenávisti vniesť pokoj a zmierenie. Otec Ubald opisuje päť duchovných princípov, ktoré nás vedú ku Kristovi, nášmu jedinému zdroju trvalého pokoja: – byť vďačný a veriť, – rozhodnúť sa odpustiť, – zrieknuť sa zla, – rozhodnúť sa žiť pre Ježiša, – žehnať. Každá kapitola je doplnená o otázky na zamyslenie, ktoré čitateľa vedú po ceste odpustenia: od strachu k viere, od hanby k slobode, od izolácie k zmiereniu, od zatrpknutosti k milosrdenstvu a od konfliktu k pokoju. Záverečná kapitola ponúka podnety, ako sa modliť o oslobodenie z pút strachu a nenávisti a ako nájsť pokoj. V prílohe nájdete informácie o projekte Mushaka. Ide o katechetický materiál, ktorý s veľkým úspechom využívajú mnohé rwandské farnosti a ktorý sa s istými úpravami dá aplikovať všade tam, kde treba sprostredkovať zmierenie medzi jednotlivcami alebo skupinami, ktoré sa v dôsledku násilia, traumy alebo etnických či kultúrnych rozdielov odcudzili.
Na stiahnutie
7,90 €

dostupné aj ako:

Dokumenty druhého vatikánskeho koncilu


Publikácia ponúka texty oficiálnych dokumentov Druhého vatikánskeho koncilu, ktorý otvoril pápež Ján XXIII. v roku 1962 a ukončil pápež Pavol VI. v roku 1965, v slovenskom preklade. Dokumenty obsahujú štyri konštitúcie, deväť dekrétov a tri deklarácie. Cieľom koncilu bolo potvrdiť kontinuitu cirkevného magistéria a predstaviť ho ľuďom našich čias, chrániť posvätný poklad náuky viery i napomáhať jednotu kresťanskej a ľudskej rodiny. Obsiahnuté dokumenty: Ad gentes, Apostolicam actuositatem, Dei verbum, Dignitatis humanae, Gaudium et spes, Gravissimum educationis, Christus Dominus, Inter mirifica, Lumen gentium, Nostra aetate, Optatam totius, Orientalium ecclesiarum, Perfectae caritatis, Presbyterorum ordinis, Sacrosanctum concilium, Unitatis redintegratio
Na stiahnutie
18,00 €

Kauza Kristus


Nakoľko spoľahlivý je Nový zákon? Zachovali sa okrem záznamov v Biblii nejaké dôkazy, ktoré potvrdzujú, že Ježiš je skutočnou osobou z histórie? Z akého dôvodu by sme mali veriť, že Ježiš vstal z mŕtvych? Túžba nájsť odpovede na tieto otázky viedla Lee Strobela, absolventa Yale Law School, bývalého žurnalistu a dlhoročného redaktora právnickej rubriky v novinách Chicago Tribune k pátraniu po pravde o udalostiach prvého storočia. Dôkazy o tom, čo sa vtedy skutočne stalo, hľadá u popredných vedcov z univerzít zvučného mena. Jeho rozhovory s trinástimi vynikajúcimi odborníkmi z oblasti teológie, histórie, archeológie, psychológie ai. vychádzajú v slovenskom preklade pod názvom Kauza Kristus.
Na stiahnutie
10,00 €

dostupné aj ako:

Duša Kristova


Poznáte modlitbu Duša Kristova? Krásna nadčasová modlitba vychádza zo stredovekej kresťanskej tradície a najčastejšie sa ju modlíme po svätom prijímaní. Osvecuje totiž výnimočný okamih osobného poďakovania po prijatí eucharistického Krista a v tejto vzácnej chvíli ponúka vhodné slová, ktoré majú silný citový náboj a teologickú hĺbku. Táto kniha vám pomôže odkryť bohatstvo modlitby Duša Kristova a vďaka nej prehĺbiť osobné priateľstvo s Ježišom.
Na stiahnutie
5,50 €

Čaro jednoduchého života


„Sotva som vedela chodiť, už som sa naučila vkĺznuť pod brucho ovčích matiek a piť priamo z ich vemien. Nikdy ma neodmietli a nikdy som neutŕžila ani najmenší štuchanec. Nahrádzali mi tú, ktorá mi tak veľmi chýbala, trochu neskoršie, keď som zistila, že som najdúch. Vždy som vedela, čo je šťastie: keď je človek spokojný s tým, čo má, a sám sa prijíma taký, aký je.“Dojímavé spomienky jednoduchej pastierky oviec Marie de Brebis už očarili nespočetné množstvo čitateľov. Dva roky pred svojou smrťou nadiktovala príbeh svojho dlhého života úspešnému francúzskemu autorovi Christianovi Signolovi – tak vznikol podmanivý portrét ženy, ktorá rozpráva o čare jednoduchých vecí.
Na stiahnutie
9,05 €

dostupné aj ako:

The Gospel according to me


I've always been looking for Sense. It seems to be God. Despite people trying to write their opinions into the Bible, He managed to make sure that in His book there were such thoughts and indications for us that He wanted.
Na stiahnutie
7,49 €

Veľký týždeň a Veľkonočné trojdnie


Obrady podľa obnovenej liturgie spolu s vysvetlivkami a komentármi s pastoračným zameraním. Príručka môže byť na osoh veriacim, ktorí sa zúčastňujú na sláveniach Veľkého týždňa a Veľkonočného trojdnia.
Na stiahnutie
9,80 €

dostupné aj ako:

Katechézy pre každého


Cieľom tejto publikácie je jednoducho, stručne a výstižne predstaviť základné témy z Katechizmu Katolíckej cirkvi doplnené vedomosťami z Youcat – Katechizmu Katolíckej cirkvi pre mladých. Ide o materiál, ktorý je určený pre každého: - Hľadajúceho, ktorý chce spoznať náuku Katolíckej cirkvi. - Človeka, pripravujúceho sa na prijatie sviatostí. - Vyučujúceho - ako doplňujúci materiál. - Čitateľa, ktorý si chce rozšíriť svoj duchovný obzor. - Spoločenstvá, ktoré sa venujú katechéze a pastorácii. - Akéhokoľvek človeka, ktorému sa dostane táto brožúrka do rúk.
Na stiahnutie
4,00 €

Ježíš Syn člověka


Ježíš v díle slavného libanonského spisovatele. Známý libanonský autor Chalíl Džibrán svým nezaměnitelným, poeticko-mystickým rukopisem oživuje osobnost Ježíše Nazaretského. Ve své knize se snaží podívat na postavu Bohočlověka očima těch, kteří se s ním setkali a kteří vydávají svá nejrůznější svědectví o jeho životě. V jednotlivých kapitolách o něm vyprávějí jeho učedníci, následovníci, ženy, aristokraté, učenci, kupci, ale i oponenti a nepřátelé, v jejichž vzpomínkách probleskují novozákonní zprávy a výroky. Vyprávění jednotlivých postav se však Džibránovi stávají především prostorem pro vlastní úvahy, v nichž se nejen vyznává z niterného vztahu k Synu člověka, ale také rozjímá o mnoha věčných tématech lidského života. Každá z kapitol je tak, podobně jako promluvy slavného Džibránova Proroka, vždy konkrétním zrcadlem vztahu světa, člověka a Boha.
Na stiahnutie
8,77 €

Volanie Ježiša pre Vianoce


Zažite na Vianoce pokoj, povzbudenie a radosť v Ježišovej prítomnosti. Vychutnajte si toto ročné obdobie s týmto krásnym vianočným vydaním Volania Ježiša, dokonalým darčekom, obsahujúcim výber 50 modlitieb k tomuto ročnému obdobiu a tiež texty Písma, citáty a úžasné obrázky. Volanie Ježiša pre Vianoce je poklad, z ktorého sa vaša rodina bude tešiť ešte veľa ďalších rokov. Tešte sa od začiatku adventu až po Štedrý deň a ešte dlhšie z prítomnosti Toho, ktorý vám úplne rozumie a neskonale vás miluje.
Na stiahnutie
9,49 €

dostupné aj ako:

Ježíš - vnitřní učitel


Kdo je Ježíš? Tato prostá, nadčasová otázka zní napříč staletími. Také odpověď na ni je prostá, leč nikoli snadná. Pokud se rozhodneme této Ježíšově otázce naslouchat a odpovědět na ni, změní náš způsob života, myšlení a cítění. Vede nás totiž k poznání sebe sama, které nás promění. Na takovou otázku můžeme odpovědět jedině tenkrát, když se my sami staneme dostatečně prostými díky dlouhému a hlubokému naslouchání. Ježíš hraje nepostradatelnou úlohu na cestě k jakékoli autentické spiritualitě. Přestože mnoho lidí má nějaký problém s církví – včetně většiny věřících – osoba Ježíše je jedním ze stabilních majáků vedoucích lidstvo ze zmatku sobectví, zoufalství a násilí k vyšším cílům, jež si před sebe neustále klade, totiž k laskavosti a klidu ducha. Laurence Freeman je katolický kněz a benediktinský mnich v klášteře Sta Maria di Pilastrello v Itálii. Je ředitelem Světového společenství pro křesťanskou meditaci (World Community for Christian Meditation). Spolupracoval s jiným slavným benediktinem a autorem knih o křesťanské spiritualitě, Johnem Mainem, s nímž se podílel na organizování křesťanského meditačního společenství v Montrealu, roku 1991 založil v Anglii Mezinárodní centrum světového společenství pro křesťanskou meditaci. Aktivně se podílí na mezináboženském dialogu.
Na stiahnutie
10,25 €

A humanizmus és a protestantizmus áttűnései


A Magyar Királyság és Erdély a XV. század végétől a XVII. század közepéig több alapvető átalakuláson ment át. A történelmi keretet ehhez a középkori Magyar Királyság három részre szakadása adta, valamint a mohácsi csatától kezdődően folyamatos hadjáratok, a kulturális és művelődési intézmények többszöri lerombolása. Az ország(ok)ban élő értelmiség és városi polgárság ebben az időben, dacára a politikai és gazdasági állapotoknak, megpróbálta követni a nyugati kereszténység területén kialakuló szellemi áramlatokat – az időben előre haladva egyre kevesebb sikerrel. A Hunyadi Mátyás országlását követő fél évszázadban az itáliai és a dél-német humanizmus hatott a legerőteljesebben, majd az ezt követő egy évszázadban a protestáns reformáció eszméi. A könyv azt a folyamatot követi végig a lutheránus városi polgárság és a protestáns iskolák könyvtárainak tematikus összetételét vizsgálva, hogy a humanista szövegkiadásokat és a humanista kegyességi irodalmat miként váltják fel a reformáció kiadványai.  
Na stiahnutie
7,58 €

Gondolatok Máté evangéliumához


A szerző laikus. Egyéni magyarázatai vallásos élményére támaszkodnak.
Na stiahnutie
2,82 €

A lehetetlen lehetséges


E könyv fejezetei olyan gyógyíthatatlan betegségekből, végstádiumú daganatos megbetegedésből, depresszióból való kigyógyulások történeteit mesélik el, amelyek a szerző hite szerint Isten csodás beavatkozásáról, mindenhatóságáról tanúskodnak. A közvetlen hangvételű elbeszéléseket a közeli hozzátartozók és ismerősök életeseményeinek ismertetése, a személyes megtapasztalás teszi igazán hitelessé. Az elképesztő gyógyulásokról, balesetekből való felépülésekről, súlyos helyzetekből való kimenekülésekről szóló beszámolók mind arra kívánják bátorítani az olvasót, hogy nehéz, akár kilátástalannak tűnő helyzetükben hívják segítségül Jézust. A szerző meggyőződése szerint, ha olvasói ezt nyitott szívvel teszik, egészen biztosan számíthatnak a válaszára, ők is részesei lehetnek a csodának.
Na stiahnutie
7,01 €

Kategória "Kresťanstvo" je zameraná na literatúru a texty, ktoré sa týkajú kresťanskej viery, histórie, kultúry a duchovného rozvoja. Táto kategória zahŕňa široký rozsah kníh a materiálov, ktoré môžu osvetliť a pomôcť hlbšie pochopiť kresťanskú vieru a jej vplyv na svet. Tu nájdete texty od biblických komentárov a teológie až po duchovnú literatúru a biografie dôležitých postáv v dejinách kresťanstva.