! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Michael Greger: Jak nezemřít

Niet už viac pochýb, že konzumovaním zdravých, nespracovaných rastlinných potravín, prijímame do tela potrebné živiny a odďaľujeme tak choroby či smrť. Naopak, konzumáciou mäsa, mliečnych výrobkov, vajec a priemyselne spracovaných potravín si privolávame chorobu a riskujeme tak ochorenie s následkami v skorom veku.

Zdravotníctvo funguje ako “služba za úplatok”, takže lekári dostávajú zaplatené za lieky a procedúry, ktoré predpíšu. Ich odmena je závislá na kvantite, nie na kvalite. Nikto nám nepreplatí čas, ktorý strávime konzultáciou s pacientami a vysvetľovaním prínosu zdravého jedálnička. Keby boli lekári platení za úspešnosť, mali by finančnú motiváciu liečiť nesprávny životný štýl spôsobujúci ochorenie.

Michael Greger M.D. je americkým lekárom, ktorý zasvätil svoj život prinavráteniu zdravého rozumu do zdravotníctva. Zážitok z detstva, kedy jeho babička takmer umrela na chorobu srdca a lekári jej nedávali už žiadnu šancu na prežitie, no ona prežila po vyslovenom ortieli ďalších takmer tridsať rokov, sa rozhodol, že chce pomáhať chorým ľuďom a uzdravovať ich. Počas štúdia narazil na niekoľko prekážok a so sklamaním zistil, že životospráva sa na školách nevyučuje, zdravým potravinám sa venuje len minimálny priestor a dôraz sa kladie na, častokrát nezmyselné, predpisovanie liekov, ktoré aktuálne ponúka farmaceutický priemysel. A lekári majú, bohužiaľ, často zviazané ruky. Preto vytvoril webovú stránku www.nutritionfacts.org kde pravidelne prispieva svojimi poznatkami o zdravej strave a po celom svete prednáša o svojich vedomostiach a získaných poznatkoch. Aby sa systém zmenil, každý jednotlivec musí začať od seba – žiť zdravo.

Kniha Jak nezemřít ponúka výborný náhľad na 15 najčastejších smrteľných chorôb, autor sa jednotlivo každej venuje a na základe množstva vykonaných štúdií dokladuje dosah škodlivých potravín na zdravie človeka. Dáva do súvisu potrebu zdravej stravy, pohybu a pravidelného spánku s uzdravením sa, ako to bolo aj u jeho babičky.

V niektorých prípadoch nie je jasné, čo presne danú chorobu spôsobuje, aký je spúšťač ochorenia, vedci však preukázateľne sledujú pozitívny vplyv napríklad antioxidantov obsiahnutých v bylinkách (oregano, majorán, škorica, mletý klinček a ďalšie), ktoré napomáhajú nielen v boji proti mŕtvici. Keď sa spojí prijímanie zdravého jedla s dostatkom kvalitného spánku (priemerne 7-8 hodín denne, nie viac ani menej), eliminuje sa stres, je veľmi pravdepodobné, že človeka nepostihne mnoho chorôb, ktoré dne zabíjajú.

Nejaké príklady:

Boli vykonané testy na vzorke obyvateľstva, ktorí prijímali v boji proti Alzheimerovej chorobe namiesto lieku, obyčajnú šafránovú tabletu – mala rovnaký účinok ako známe liečivo (ktoré mimochodom chorobu nedokáže vyliečiť) akurát bez vedľajších účinkov, ako je nevoľnosť, nespavosť, nechutenstvo, depresia.

Výskumy dokázali, že v boji proti rakovine obličiek napomáha káva. Tiež, že obličkové kamene môže do veľkej miery spôsobovať konzumácia mäsa a rýb. Vedeli ste, že sa do produktov, jedla, mäsa pridávajú prísady, ktoré výrobcovia dokonca nie sú povinní označiť na etikete? Je toho mnoho, čo si bežní spotrebitelia neuvedomujeme, nevedomky prijímame do tela a potom chorieme. No nemusí to tak byť. Zastavíme to jedine poznatkami, ktoré sa dostanú ku nám a prostredníctvom takýchto ľudí, ako je Michael Greger môžeme dopomôcť ku svojmu celkovému zdraviu.

Nejedná sa o prelomovú knihu o zdraví a výžive, zdraviu venujúcich sa kníh je na knižnom trhu neúrekom, táto je však výnimočná svojím úprimným a dôveryhodným, štúdiami dokladovaným obsahom. Je určená zdravým i chorým ľuďom, takým ktorí trpia príznakmi choroby, alebo chcú prevenciou bojovať proti ochoreniu, chcú pre svoje zdravie urobiť niečo viac, ako len zveriť sa do rúk doktora. Zdravie máme každý do veľkej miery vo svojich rukách.

Mať tieto vedomosti po ruke je veľkou výhodou. Kniha Jak nezemřít je síce hrubšieho formátu, netreba sa toho však obávať, je písaná zrozumiteľne, rozdelená na dve veľké kapitoly a kratšie podkapitoly, ktoré hovoria o vedeckých poznatkoch, či radia, ako presne zdravo sa stravovať v prevencii pred chorobami. Autor vypracoval zaujímavú pomôcku, ktorá bežnému človeku pomôže vniesť do každodenného života všetko potrebné v otázkach zdravých možností potravín. Tou pomôckou je semafór, ktorý napomáha určiť, ktoré potraviny majú zelenú do nášho tela, pri ktorých si treba dať pozor a ktoré už s červenou výstrahou nesmú do tela putovať.

Môžem sa rozpisovať viac a viac sa ponárať do tajov informácií tejto vzácnej knihy, no ukrátila by som vás o ten skvelý pocit odhalenia pravdy, popudu z celosvetových organizácií, ktoré sa nás snažia ovládať a v neposlednom rade, pre mňa sú relevantné iné poznatky, ako pre niekoho z vás. Preto odporúčam, kúpte si túto knihu a to hneď! Neoľutujete!

 

Za recenziu ďakujeme Martine Kušnierikovej. 

Viac info o knihách nájdete aj na jej instagrame: @matineknihy

 

← Predchádzajúci blog

Michal Hvorecký: Tahiti - Utópia

Nasledujúci blog →

George R.R. Martin: Oheň a krv