! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Adrián Macho: Debutant roka 2018 - nominácia

Nominácia v kategórii Debutant roka ma veľmi prekvapila a vôbec som ju nečakal. Počas roka som sledoval rebríčky predajnosti a vzhľadom na fakt, že sa Gerda umiestňovala na celkom vysokých priečkach, dúfal som, že by sa mohla objaviť v niektorom z knižných oceňovaní. Avšak, že získam rovno dve nominácie v Panta Rhei Awards som naozaj nečakal a cítim sa tým veľmi poctený. 

Aké ohlasy na knihu ste vnímali? 

Ohlasov sa mi dostáva dodnes veľké množstvo. Väčšina z nich sú veľmi pozitívne. Píšu mi rodičia mnohých detí, či menších alebo väčších, že Gerda v niečom zmenila ich nazeranie na knihy, že ju čítali aj deti, ktoré knihám dovtedy nedávali veľký priestor. Toto mi dáva veľkú silu do ďalšej tvorby. Z konštruktívnej kritiky sa rád poučím.

Keď ste tvorili svoju knihu, mysleli ste na to, že by mohla mať až taký úspech?

Počas kreatívnej tvorby mojej prvej knihy som veľmi túžil po tom, aby sa stretla s úspechom a našla si svojich priaznivcov. Tak som aj k celej tvorbe pristupoval a dal som do nej maximum svojich schopností. Až takýto úspech som síce nečakal, ale samozrejme ma veľmi teší, že si Gerda našla až toľko priaznivcov za tak krátky čas. 

Akú hodnotu v živote autora/spisovateľa majú literárne ocenenia? 

Zatiaľ som žiadnu literárnu cenu nezískal, takže ťažko sa mi vyjadruje ich hodnota. Minulý rok som však bol rád, že v Panta Rhei Awards boli nominované tri knihy, na ktorých som spolupracoval a jedna z nich získala aj ocenenie. To ma dosť povzbudilo do ďalšej tvorby a bral som to ako potvrdenie správneho smerovania mojej práce a tvorby.

Vnímali ste Panta Rhei Awards aj predtým, ako ste sa ocitli medzi nominovanými?

Panta Rhei patrí medzi moje obľúbené kníhkupectvá už dlhé roky. Myslím si, že oceňovanie Panta Rhei Awards je vynikajúci spôsob ako prejaviť uznanie úspešným autorom. Minulý rok som sa zúčastnil prvýkrát udeľovania cien a tento rok som medzi nominovanými s vlastnou knihou. Veľmi si túto nomináciu vážim. 

Čo plánujete v budúcnosti, samozrejme, keď hovoríme o literatúre.

Úspech kníh, na ktorých som spolupracoval, ale hlavne úspech Gerdy mi dáva zmysel v pokračovaní mojej tvorby. Momentálne pracujem na viacerých projektoch a verím, že už čoskoro uzrie svetlo sveta ďalšia moja kniha, samozrejme určená deťom.

 

 

Za rozhovor ďakujeme Zoranovi Boškovičovi. :)

← Predchádzajúci blog

Lucia Palugyayová a Oľga Tokárová: Debutant roka 2018 – nominácia

Nasledujúci blog →

Daniel Keyes: Kvety pre Algernona