! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Ani ste nevedeli, že to chcete čítať. Debuty boli opäť silné

Niekedy nevieme, že nám niečo chýba, až kým to nedostaneme. Platí to aj pri knihách a spisovateľoch. Niekedy si poviete, že už bolo napísané všetko, každým štýlom, vo všetkých žánroch a pre akéhokoľvek knihomoľa.

A potom zrazu príde dielo, ktoré môže byť mnohým podobné, no je stále rozdielne. Nové, svieže a očarujúce. Také, o ktorom ste nevedeli, že ho chcete čítať, no zrazu si získa vaše srdce i pozornosť. Niekedy od autorov, od ktorých by ste literárne dielo vôbec nečakali, inokedy od spisovateľov, pri ktorých sa udierate po čele, že prečo začali písať až teraz.

Panta Rhei udeľuje už desať rokov ceny Panta Rhei Awards a tretíkrát ocení najlepšieho debutanta. Literárna cena sa za tie roky stala prestížnou a rešpektovanou. Tak čitateľmi, ako aj autormi a vydavateľmi.

Mäso, mňam

Minulý rok bolo takýmto dielom Mäso - vtedy na východe od známeho novinára Arpáda Soltésza.  V trpkom románe o mafiánskych deväťdesiatych rokoch na Slovensku autor prezentoval celú paletu emócie od strachu a bezmocnosti. až po hnev či smiechu cez slzy.

Z knihy sa stala nečakaná senzácia, autor sa okamžite zaradil medzi tých, od ktorých čakáte nové dielo. “Potvrdiť úspech druhou knihou, to je výzva,” vyhlásil Soltész v rozhovore pre denník SME.

Novinár svoje tvrdenia aj naplnil. Úspech ho doslova prinútil vyrukovať s novou knihou, ktorú minulý rok aj vydal. Román Sviňa prezentoval aj na besede Panta Rhei na literárnom festivale Bibliotéka v Bratislave.

Sviňa zaznamenala rovnaký úspech a z Debutanta roka sa stáva jeden z najočakávanejších autorov na slovenskom trhu.

Kto to bude tento rok?

Pri niektorej knihe si poviete, že práve toto bol posledný diel skladačky. Napriek tomu každý rok dokáže i literárne taká malá krajina ako Slovensko vyprodukovať diela, s ktorými sa ľudia stotožnia, s ktorými sa môžeme chváliť.

A tento rok sa víťazom kategórie Debutant roka stane Peter Popluhár, Kristína Brestenská, Ondrej Sokol, Adrián Macho alebo Oľga Tokárová s Luciou Palugyayovou.

Zatiaľ nie veľmi dlhá história tejto kategórie nám dáva právo nazdávať sa, že ocenení autori sa o svoju literárnu budúcnosť báť nemusia. Pretože autori ako Veronika Homolová Tóthova (víťazka kategórie Debutant roka z roka 2016) či už spomínaný Arpád Soltész sú už dnes samozrejmou súčasťou knižníc slovenských domácností.

Peter Popluhár vyvolal nadšenie sériou autobiografických tragikomických poviedok Kde všade som (ne)zomrel. Adrián Macho zase s obľúbeným príbehom veľryby Gerdy s krásnymi ilustráciami teší deti i dospelých, ktorí nezabudli byť deťmi.

Ondrej Sokol knihu Ako som vozil Nórov vydať knižne jednoducho musel. Prečo? Prinútili ho k tomu čitatelia i priatelia, vďaka ktorým sa stal jedným z najobľúbenejších autorov na portáli dailymale.sk. A kniha, vďaka ktorej bojuje o ocenenie Debutant roka, pozostáva z príspevkov práve na tejto stránke.

Uspieť môže aj Kristína Brestenská s historickými ľúbostnými románmi Grófov syn a Ochranca či dvojica Lucia PalugyayováOľga Tokárová s populárnou logopedickou knižkou Rapotáčik.

Úžasná všehochuť v kategórii Debutant roka Panta Rhei Awards je jasným dôkazom toho, že na Slovensku vznikajú každoročne diela vo všetkých žánroch. Oceňovať a tým motivovať autorov, aby ďalej obohacovali slovenskú literatúru je preto naša povinnosť. Uvedomuje si to aj Panta Rhei.

 

Za tlačovú správu ďakujeme Zoranovi Boškovičovi. :)

← Predchádzajúci blog

Nebude to len na čitateľoch. O cenách rozhodnú aj odborníci

Nasledujúci blog →

Panta Rhei Awards už nie je len rebríčkom obľúbenosti