! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Panta Rhei Awards už nie je len rebríčkom obľúbenosti

Známy nigérijský pastor Sunday Adelaja povedal: “Ceny a ceremónia sú potleskom za disciplínu.”

Panta Rhei tlieska autorom hodnotných literárnych diel už desať rokov a nehodlá skončiť. Aj v roku 2019 ocení víťazov dnes už tradičného a prestížneho knižného ocenenia Panta Rhei Awards.

Na začiatku nešlo o projekt pripravený na desaťročie dopredu. Išlo skôr o túžbu prepájať knižný svet a ľudí, ktorí v ňom pracujú,” vysvetľuje výkonný riaditeľ Panta Rhei Miloš Božek.

Bohatstvo, ktoré naša krajina ponúka

Cena Panta Rhei Awards prvýkrát oceňovala autorov v roku 2010. Prvých sedem ročníkov sa najväčšia sieť kníhkupectiev zameriavala na vyhodnocovanie kníh na základe predajov. Postupne sa však organizátori chceli posunúť bližšie k čitateľom.

“Vybrali sme si preto päť kategórií, kde o svojich obľúbených spisovateľoch, debutantoch či dielach mohli rozhodovať práve oni,” objasňuje M. Božek. Týmito kategóriami sú Slovenský spisovateľ a Spisovateľka roka, Detská kniha, Mládežnícka kniha a Debutant roka.

Nominácie sú určené na základe predajov, no o samotných výsledkoch rozhodujú hlasujúci čitatelia. A dôkazom, že ide o reprezentantívnu anketu je počet hlasujúcich. Tých je až 25-tisíc. Udeľuje tak ocenenia spisovateľom a dielam, ktoré verejnosť naozaj číta.

“Tieto kategórie sme obohatili o dve ceny, kde víťazov vyberá Literárna akadémia. Odborná porota ocení najhodnotnejšie dielo za uplynulý rok a určí tiež autora, ktorý si svojou tvorbou a celoživotným prínosom do slovenskej literatúry zaslúži byť v Sieni slávy Panta Rhei. Celé podujatie, ako aj kampaň, ktorá predchádza vyhlasovaniu výsledkov je teraz zameraná na slovenskú tvoru a bohatstvo, ktoré naša krajina ponúka,” dodáva výkonný riaditeľ Panta Rhei.

Nejde o honbu za cenami

Najoceňovanejším autorom Panta Rhei Awards je dnes už kultový autor detektívnych románov Dominik Dán. Okrem toho, že je stále najobľúbenejším autorom, už niekoľko rokov vedie aj v predajnosti kníh medzi slovenskými autormi.

V ostatných rokoch však do ankety vletela ako víchor iná autorka. Veronika Homolová Tóthová sa pred dvomi rokmi na Panta Rhei Awards stala Debutantkou roka za Mengeleho dievča.

Slovenská literárna senzácia rozpráva skutočný príbeh Slovenky, ktorá prežila štyri koncentračné tábory, kde písala o živote Violy Stern Fisherovej. Minulý rok dostala cenu za najpredávanejšiu knihu a stala sa víťazkou aj v kategórii Spisovateľka roka.

“Veľmi s vážim každé ocenenie, pretože to znamená, že ľudia knihu čítali a príbeh ich zaujal. Aj teraz viem veľmi život spomenúť na trému a zároveň veľkú vďačnosť, ktorú som cítila, keď som si išla na pódium prevziať prvú cenu Panta Rhei Awards,” spomína Veronika Homolová Tóthová.

Aj samotná autorka dokazuje, že spisovatelia nepíšu svoje príbehy, aby získali ocenenia. Je to však motivácia, uznanie, potlesk za prácu, ktorú urobili pre svojich čitateľov.

“Keď píšem, nemyslím na ocenenia. V tom okamihu je pre mňa dôležité iba čo najlepšie, najvernejšie zachytiť príbeh a napísať ho tak, aby čitateľ preniesol do čias, keď sa odohrával,” hovorí Veronika Homolová Tóthová.

“Panta Rhei Awards je krásnou príležitosťou najmä pre začínajúcich autorov. Samotné promo okolo podujatia je možnosťou zviditeľniť ich tvorbu. Stretnú sa so služobne staršími kolegami, naberajú inšpiráciu. Proces prípravy podujatia je vo viacerých ohľadoch kreatívny. Samotné ocenenie, prípadne výhra môžu pomôcť autorom k rozšíreniu čitateľskej základne,” hovorí M. Božek.

Improvizuj, prispôsob sa, prekonaj to

Na známom vtipnom obrázku sa do objektívu pozerá slávny dobrodruh Bear Grylls a pod ním sa vynímajú tri slová - improvizuj, prispôsob sa, prekonaj to.

Aj literárna cena Panta Rhei Awards prešla zmenami, prispôsobovala sa, skúšala, prekonávala sa. Z uzatvoreného kruhu kníhkupcov a vydavateľstiev sa presunula bližšie k verejnosti.

Naopak, vzniknuté nové kategórie a zaangažovaní odborníci dokazujú, že na Slovensku každoročne vznikajú obľúbené, hodnotné a pamätihodné diela, ktoré si zaslúžia pozornosť. A potlesk.

“Prebehla komunikácia s členmi Literárnej akadémie. Ich pozitívna reakcia, ako i pochvaľovanie minulých rokov je pre nás povzbudením a akýmsi ohodnotením kvality, s ktorou sa snažíme ocenenie pripravovať,“ objasňuje Miloš Božek.

Snahou odzrkadlovať súčasné trendy vznikla minulý rok kategória kniha roka - Životný štýl. Tento rok zase organizátori pridali Cenu blogerov. Prostredníctvom týchto cien chcú spoznať názor odborníkov, ale i laickej verejnosti, ktorá miluje knihy.

“Podujatie Panta Rhei Awards je tak veríme vyváženým podujatím a ocenením pre bežných i náročnejších čitateľov,” dodáva Miloš Božek.

 

Vynáška:

Zloženie Literárnej akadémie - odbornej poroty:

  • Riaditeľka literárneho informačného centra Miroslava Vallová
  • Literárny kritik Dado Nagy
  • Publicista a šéfredaktor Magazínu o knihách Martin Kasarda
  • Publicista a komentátor Róbert Kotian
  • Literárny kritik Matúš Mikšík
  • V kategórii Sieň slávy Panta Rhei sa k členom poroty pridáva aj výkonný riaditeľ Panta Rhei Miloš Božek

 

Za tlačovú správu ďakujeme Zoranovi Boškovičovi. :)

← Predchádzajúci blog

Ani ste nevedeli, že to chcete čítať. Debuty boli opäť silné

Nasledujúci blog →

Ondrej Sokol: Nominant roka 2018 - nominácia