! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Cchaj Ťün: Rieka Zabudnutia

Vypil som ju. Chutila ako vývar z tofu. Prešiel som cez starý most. Na opačnom brehu bolo veľmi chladno. Prišlo mi nevoľno. Kľakol som si  a vyvrátil celý obsah misky. Sčista-jasna, skôr ako som si stihol uvedomiť, čo sa deje, sa rieka vzdula, prúd ma vtiahol a zamotal som sa do vodných rastlín uprostred kostier. Zvláštny lúč svetla osvietil jednu tvár. Bola to tvár mŕtveho muža menom Šen Ming. Stanem sa niekým iným. Rieka zabudnutia, babka Meng, reinkarnácia. Naozaj sna všetko zabudnem?

Šen Ming pred troma rokmi skončil univerzitu s diplomom učiteľa čínskeho jazyka, po čom ho pridelili na gymnázium Namming, ktoré dobre poznal. Kedysi tu študoval a býval na internáte. Zo svojho okna na treťom poschodí uvidel ženu celú v bielom, ako leží na streche knižnice. Aj na tých sto metrov, ktoré ho od nej delili, ju hneď poznal. Bola to Liu Man. Telo mala skrútené, nehýbala sa, iba dlhé čierne vlasy sa jej rozlievali po červených škridlách ako vodopád. Bola mŕtva. Bežal čo mu sily stačili. Za chrbtom počul krik a plač dievčat. O necelú minútu dobehol ku knižnici. Vybehol na prvé poschodie. Vošiel do knižnice kde sa nachádzalo okienko vedúce na strechu. Naozaj to bola tvár Liu Man, nepochybne najkrajšieho dievčaťa na celom gymnáziu. Jej bolesťou stiahnutá tvár dokazovala, že pred smrťou trpela. Bol presvedčený, že ide o vraždu. Opatrne sa zohol a dotkol jej krku. Taká chladná a stuhnutá je iba pokožka mŕtveho človeka. Bol jej triednym učiteľom, a preto nevládal zadržať slzy. Nevedel, že o dva týždne ho čaká rovnaký osud.

Dielo Rieka zabudnutia je neobyčajnou detektívkou čínskeho spisovateľa Cchaj Ťüna. Jeho brilantne pútavý štýl písania vás chytí od samého začiatku. Nebudete ani vnímať plynutie času a plynule sa presuniete do nádherne opísaného mysteriózneho príbehu, ktorý ponúkne úžasné charaktery, skvelú zápletku, mnoho poznatkov o čínskej kultúre a záhadných legendách. Kniha ponúka pre mňa naozaj zaujímavý koncept a to je rozprávanie hlavnej postavy, o ktorej od prvej vety v knihe viete, že je mŕtva. To čitateľa nabáda zistiť, kto stojí za vraždou hlavnej postavy, v našom prípade Šena Minga. Zapáčilo sa mi aj zakomponovanie čínskych legiend o reinkarnácii, ktoré okolitému svetu nemusia byť známe. Mnohokrát som sa síce strácal pri identifikovaní jednotlivých postáv kvôli podobnosti mien. Avšak to k celkovému dojmu určite nemožno pripisovať. Rieka zabudnutia poteší nejedného priaznivca vynikajúcich detektívok s určitou dávkou magického realizmu. Príbeh, zápletka, následný vývin charakterov zaručene nesklamú, preto ju môžem maximálne odporučiť každému.

← Predchádzajúci blog

Literárna revue 5/2021

Nasledujúci blog →

Literárna revue 4/2021