! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Diskusia s vydavateľmi III

Tretí ročník podujatia, ktoré sa z roka na rok teší vyššej návštevnosti, otvoril Miloš Božek, výkonný riaditeľ Panta Rhei, ktorý upozornil knižný svet na dôležitosť spoločenskej zodpovednosti a odprezentoval stavbu Knižných kútikov v detských domovoch, ktorá bola financovaná spoločne zákazníkmi a sieťou kníhkupectiev Panta Rhei.

Vydavatelia zhodnotili predchádzajúci rok ako úspešný. Zaujímavosťou bol najmä fakt, že vo väčšine daných vydavateľstiev obsadili slovenskí autori väčšinu v rebríčkoch najpredávanejších kníh. Môžeme teda hodnotiť nárast obľúbenosti slovenskej tvorby. Výborní autori tu boli vždy, no postupne sa dokážu u slovenských čitateľov etablovať aj medzi dielami známych zahraničných spisovateľov. Tento trend nasledovali aj vo vydavateľstve Absynt, kde po prvýkrát v Edícii Prekliaty reportéri vyšla kniha slovenského novinára a fotografa Andreja Bána.

Vydavatelia spoločne odpozorovali, že sa slovenský trh stáva čoraz viac komplikovaným na odhad. Diela, ktoré sú v zahraničí absolútnym bestsellerom sa u nás vo viacerých prípadoch predávajú málo alebo takmer vôbec. Juraj Koudela prezradil, že hoci mali presvedčenie, že africká literatúra na Slovensku chýba, a preto bude po nej dopyt, nestalo sa tak. Obľúbenosť titulu ovplyvňujú viaceré faktory; „my sme v Afrike nemali kolónie, tak pravdepodobne až tak veľa ľudí nezaujíma...“, poznamenal s úsmevom Juraj.

Trendom v minulých rokoch boli aj diela tzv. instagramových autorov Čistá duša či Šimon Ondruš, ktorý pre čitateľov vo februári organizuje aj písanie básní. Mladých v roku 2018 zaujímali najmä diela vlogerov. Úspešnými nováčikmi sú napríklad Peter Popluhár a Lucy Pug. Trendom zostali aj diáre známych osobností, na čo najznámejší slovenský literárny kritik a publicista a moderátor večera Dado Nagy so smiechom poznamenal, že na každého milovníka diára momentálne pripadajú takmer 3 kusy; „kto všetky tie diáre kupuje?“.

Hoci všetkých spája najmä láska k literatúre a knihám, vysvetlili, že vydávanie kníh, ktoré naozaj chcú vydať kvôli ich literárnej hodnote si vyžaduje kompromisy. Aby vydavateľstvá prežili, hodnotné a tzv. vytúžené diela môžu vydať často práve iba kvôli tomu, že predtým vydajú tituly s nižšou literárnou kvalitou, ktoré však zarobia. Veľkou pomocou pri vydávaní náročnejších čitateľských kúskov sú najmä literárny granty.

Počas diskusie sa okrem iného diváci mohli detailnejšie oboznámiť s problematikou vyberania rukopisov a nástrahami vydávania pôvodných slovenských kníh oproti prekladovej literatúre, ako aj osobným vkusom jednotlivých vydavateľov. O tom, že má na Slovensku mnoho ľudí túžbu písať svedčí aj úsmevná poznámka Zuzany Hinduliakovej, že niekedy nepríde do vydavateľstva počas dvoch týždňov ani jediný rukopis, „vlastne stáva sa to iba počas Vianoc“.

 

Viac informácií ako aj ďalšie podujatia v Panta Rhei nájdete na https://www.facebook.com/pg/pantarhei.sk/events/?ref=page_internal alebo

www.pantarhei.sk

← Predchádzajúci blog

Jessica Townsend: Ničnever

Nasledujúci blog →

Veronika Homolová Tóthová: Mama milovala Gabčíka