! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Žijeme v dobe hoaxovej a toto nás môže zachrániť

Hoaxy, dezinformácie a propaganda na nás útočia z každej strany. Najviac ale zo sociálnych sietí. O tom, aká je táto situácia vážna a ako sa proti hoaxom dá bojovať, sme sa v druhej časti zo série diskusií o kritickom myslení rozprávali s odborníkom na informačnú bezpečnosť a spoluautorom knihy Pandémia hoaxov Tomášom Kriššákom.

“Áno, žijeme v dobe hoaxovej. Čoraz viac ľudí žije v paralelných realitách, ktoré sú nepríjemné a ťaživé. Sú vystresovaní a zhoršujú sa im medziľudské vzťahy. Je to doba, ktorá je veľmi silne ovplyvnená dezinformáciami, hoaxami a už aj propagandou a vplyvovými operáciami,” hovorí Tomáš Kriššák.

Diskusie so zaujímavými hosťami na tému kritického myslenia nájdete aj na našom Youtube a Facebooku

Dokonca aj odborník na hoaxy a propagandu sa môže pomýliť a niekedy zazdieľa hoax. “Môže sa to stať každému. Tiež mám predsudky ako každý. Môže nastať situácia, že nejaká informácia sa mi zdá taká pekná, že jej chcem sám veriť a ukáže sa, že to nie je pravda. Ale keď sa to stane, tak dôležitý krok je sebareflexia. Môže sa stať, že sa človek pomýli, ale naozaj zlé je, keď si človek príliš chráni svoje ego a nechce si priznať omyl,” vysvetľuje Kriššák. Dodáva, že v boji s hoaxami by mal pridať aj štát. Napríklad vo vzdelávaní alebo vo vyššej miere zasahovania do činnosti niektorých aktérov šírenia hoaxov.

Kritické myslenie v súčasnosti potrebujeme viac ako v minulosti. V záplave informácií a vo svete, na ktorý dolieha pandémia koronavírusu a vojna na Ukrajine, je kritické myslenie nedostatkovým tovarom. V Panta Rhei sme sa preto v roku 2022 rozhodli pripraviť sériu diskusií, článkov a iných aktivít z oblasti kritického myslenia. Partnermi tejto aktivity sú neziskovka Panta Rhei, n.o., Akadémia kritického myslenia a Slovenská debatná asociácia.

← Predchádzajúci blog

Horúce novinky pre deti aj dospelých

Nasledujúci blog →

Darujte 2 % z dane na knižnú oázu pre deti