! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Šéfredaktor Aktualít: Tému Matovič som oľutoval

Ak niektoré z povolaní naozaj potrebuje využívať kritické myslenie, sú to určite novinári. Hosťom diskusie na tému Kritické myslenie a médiá tak logicky bol šéfredaktor momentálne najnavštevovanejšieho slovenského spravodajského webu Aktuality Peter Bárdy. Ten navyše v uplynulom roku publikoval svoju literárnu prvotinu Obyčajný Matovič. Homo Vulgaris.

Peter Bárdy odpovedal aj na to, prečo sa rozhodol napísať knihu práve o bývalom slovenskom premiérovi: “Chceli sme vydať inú knihu, ale vedeli sme, že to nestihneme, tak som to zobral na seba. V tom roku bolo 10 rokov od vzniku OĽaNO a zároveň Igor Matovič rok predtým vyhral voľby. Tak som si povedal, že prišiel ten čas, aby sme zhodnotili stav slovenského populizmu a aby sme na plné ústa povedali, ako to je.”

Čerstvý víťaz v ankete Panta Rhei Awards v kategórii Slovenský knižný debutant roka však svoje rozhodnutie písať o Igorovi Matovičovi aj oľutoval. “Áno, tému Matovič som oľutoval, pretože je to donekonečna sa opakujúci vzorec, takže pri 16 strane som mal pocit, že som už všetko napísal. Potom som si povedal, že Igor Matovič bude pre mňa Forrestom Gumpom, cez ktorého prerozprávam príbeh Slovenska. A ukážem, aká je škodlivosť populizmu v politike, najmä ak je doplnený nekompetentnosťou, neschopnosťou spolupráce, vnútorným pocitom krivdy a keď je tam veľmi silná pomstychtivosť hlavného predstaviteľa,” hovorí Peter Bárdy.

Diskusie so zaujímavými hosťami na tému kritického myslenia nájdete aj na našom Youtube a Facebooku

Ten musel kritické myslenie uplatňovať pri písaní knihy aj preto, aby sa vyhol príliš negatívnemu prístupu a aby kniha naplnila svoju ambíciu nebyť iba “hejtom na konkrétnu osobu”. “Musel som sa odosobniť a aj preto som používal širší rozmer tejto témy a ukazoval ju na príkladoch iných krajín. Nemal som voči Matovičovi negatívny postoj a mal som človeka, ktorý ma držal v mantineloch, ktorý mi povedal, že mám ubrať z plynu, aby to nebol hejt, keď som prekročil rámec slušnosti,” dodáva Bárdy.

Na to, aký je stav kritického myslenia v slovenských médiách a do zákulisia práce novinárov z Aktualít sa môžete pozrieť v treťom videu zo série diskusií o Kritickom myslení, ktoré nezisková organizácia Panta Rhei spoluorganizuje v spolupráci s Akadémiou Kritického myslenia a Slovenskou debatnou asociáciou.

← Predchádzajúci blog

Pripravte sa na leto. Nová Evitovka je tu a MDD za dverami

Nasledujúci blog →

Pýcha, predsudok a žena v hlavnej úlohe