! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Lovec zážitkov

Lovec. Kto loví, zaoberá sa lovom. Polárny lovec. Lovec zveri. Poľovník. Lovec kožušín, lovec perál. Poprípade lovec autogramov. Takto odpovedá Krátky slovník slovenského jazyka pri zadaní hesla lovec.

Môžete byť lovcom a pritom nemusíte striehnuť na nevinné zviera, nemusíte v noci sledovať polárnu žiaru, na morskom dne vyhľadávať perly ani striehnuť na celebritu. Stačí, keď vás zaujíma niečo iné, akosi abstraktné, nehmotné. Niečo, čo cítite vy a následne aj priatelia, ktorým to oduševnene zreprodukujete.

Načo loviť niečo nehmotné, môžete sa spýtať. Čo vôbec také sa dá loviť? A prečo sa potom o to snažiť? Milujete však svet okolo seba. Milujete odkazy, ktoré vám vaši obľúbení spisovatelia nechali v riadkoch aj medzi nimi. Aj oni píšu o svete zo svojej perspektívy, tak, ako ho vidia oni. Subjektívne. Emotívne.

A vy sa na to pozeráte rovnako, alebo sa o to aspoň snažíte. Chytíte batoch, vložíte doň jedno čisté tričko a knihy. Cestujete po svete a zažívate to, čo vaše obľúbené postavy. A vašou odmenou nie sú peniaze či uznanie. Odmenou je atmosféra, ktorú nasávate.

Lebo čo môže byť pre knihomoľa väčšou odmenou a radosťou, ako stáť pred tými istými budovami, obchodmi, kaviarňami či vlakovými stanicami, ako hrdinovia slávnych románov či poviedok. Sledovať svet okolo seba ich očami, lúky aj lesy, husto obývané mestá aj zapadnuté dedinky s farebnými strechami.

Miesta vymyslené, ako aj tie skutočné s reálnymi ľudmi. Ľahnete si na orosený trávnik, sadnete si na ľadovú kamennú lavicu v kostole, ochutnáte Guiness v zapadnutej krčme v Edinburgu, v ktorej sa vznáša dym hustý a biely ako mlieko.

Pozeráte sa na Poslednú večeru Leonarda Da Vinciho, sedíte v Central Parku v New Yorku, so šibalským úsmevom stojíte pred McDonald’s v Tokiu, fotíte sa na balkóne vo Verone, svoju milú požiadate o roku na moste Ponte di Rialto v Benátkach. Ste v Paríži, klapka. Ste v Londýne, klapka. Rím, Madrid, Sevilla, Honkong, Dubrovnik.

A na jednu vec sa môžete spoľahnúť. Nikdy nie ste sami. Máte stovky bratov a sestier, priateľov a priateliek, ktorí v rovnakom i rozdielnom čase, v rovnakom i rozdielnom priestore chcú zažívať to isté. Teší ich rovnaký pocit.

Prídete domov a nové budete mať azda iba magnetky a fotografie. No o to nejde. To, prečo ste odišli, ste získali. Atmosféru. Radosť. Zážitok. Odišli ste ako knihomoľ a cestovateľ, vrátili ste sa ako lovec. Lovec zážitkov.

Loviť zážitky viete aj s cestovnou kanceláriou Bubo, ktorá má do 27. septembra 2018 aj skvelé zľavy.

← Predchádzajúci blog

Jean-Michel Guenassia: Vplyv Davida Bowieho na osud mladých dievčat

Nasledujúci blog →

Malebné mesto alebo brloh závislákov?