! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Malebné mesto alebo brloh závislákov?

Na jedno mesto sa dá pozrieť viacerými pohľadmi. Ide len o to, koho rozprávanie počúvate. Príkladov by sme našli mnoho, za všetky spomeňme hlavné mesto Škótska, Edinburgh.

Jedno z najmalebnejších miest v Európe, nazývané aj Aténami severu, sídlo múzeí, galérií, Kráľovskej akadémie. Historická architektúra z mesta robí skutočný skvost. BUBO cestovateľov láka na pobyt “v jednom z najkrajších miest v Európe”.

Mohli by ste tam zasadiť príbeh historického románu, romantickej drámy aj komédie. Prosto niečo pekné, ľúbivé, pričom sa stačí opierať o prírodné, architektonické a historické krásy mesta.

No napriek tomu tu máme jeden z najkultovejších románov vôbec, ktorý teda určite nie je prvoplánovo krásny. Skôr surový. Dielo sa kultom nestalo pre krásny opis či napínavý príbeh. Pre hrdinstvo hlavnej postavy či historickú akurátnosť 

Stalo sa to kultovým preto, že rozprávalo príbeh reálnych ľudí na reálnom mieste v reálnom čase a s reálnymi problémami. Ako inak by ste nazvali Trainspotting Irvina Welsha. Edinburgh zrazu nie je perníková chalúpka Európy, v ktorej žijú Jankovia a Marienky, kde sa môžete ísť pokochať históriou, kultúrou, krásou, prírodou a vlastne všetkým, čím sa kochať dá. 

Zrazu sú tu drogy, byty plné delikventov, ktorí hľadajú spôsob, ako oklamať sociálku, aby im neprestala posielať dávky. Nie vždy najlepšie rozhodnutia ľudí trpiacimi depresiami, pre ktorých je droga organickou súčasťou života. Opití a zdrogovaní fanúšikovia Hibernianu a Hearts of Midlothian, ktorí na prvé miesto v tabuľke priorít nie vždy dávajú samotný šport.

Poviedky o obyvateľoch severnej časti Edinburghu s názvom Leith užívajúcich heroín, priateľoch tvrdých závislákov či indivíduách vedúcich taký deštrukčný spôsob života, že ten sám je porovnateľný s úžívaním heroínu, sa zarezávajú do žíl, možno znechucujú či odpudzujú, no vždy fascinujú.

Vôbec neplatí, že príbeh okolo hlavnej postavy, antihrdinu “Rent Boya” Marka Rentona, ukazuje skutočný Edinburgh. To ani náhodou. Ukazuje však kontrast. Pohľad zhora, z lietadla, verzus pohľad z ulíc, barov, lacných bytov s hrdzavými radiátormi. 

Z diela cítite aj život, akokoľvek skazený a nepríjemný. Aj vďaka tvrdému škótskemu dialektu je súbor poviedok nabitý atmosférou, cynizmom a čiernym humorom. Skutočný, dospelý, brutálny, do poslednej bodky uveriteľný. Ako Edinburgh. 

Ovoňajte, ocíťte, nechajte sa znechutiť, nemusíte prežívať sympatie, no keď ich prežívate, necíťte výčitky. Prečítajte si Trainspotting a choďte do jedného z najmalebnejších miest Európy, aby ste si v zapadnutom pajzli dali pintu Guinessa.

 

“Jedno z najmalebnejších miest je dejiskom kultového diela, tak skutočného a surového ako sám život. Prečítajte si Trainspotting a choďte do jedného z najkrajších miest Európy, aby ste si v zapadnutom pajzli dali pintu Guinessa.”

Nasledujúci blog →

Dan Brown: Pôvod