! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Oceňovať budú aj blogerky. Má to význam, hovorí jedna z nich

Cambridge Dictionary definuje blog ako pravidelný záznam niečích myšlienok, názorov či skúseností, ktoré sa nachádzajú na internete pre ostatných.

A blogeri, ako dopĺňa Oxford Dictionary, môžu spracovávať materiál na rôzne témy. Food blogeri napríklad píšu recepty. A v spletitej pavučine knižnej produkcie sa zase pomáhajú zorientovať knižní blogeri.

A práve Centa blogerov je novou kategóriou, ktorá obohatila populárnu a rešpektovanú literárnu cenu Panta Rhei Awards.

“Keď človek vôjde do kníhkupectva, spomedzi toho obrovského množstva diel je ťažké si vybrať, pokiaľ nejde za niečím konkrétnym. Knižní blogeri istým spôsobom uľahčujú výber, lebo na základe ich postov a recenzií už dokážu čitatelia vybrať, čo pre nich je a čo naopak nie,” hovorí knižná blogerka Andrea Gálová.

Online priestor a kultúra

A. Gálová je jednou z piatich blogeriek spolupracujúcich s Panta Rhei a ktoré tvoria porotu v novo vzniknutej kategórii. Spolu s ňou sú to Adriána Friedlová, Barbora Varya Tatierska, Martina Pinková a Terézia Zoláková, ktoré uverejňujú svoje recenzie zväčša pod knižným pseudonymom.

Nová kategória len potvrdzuje mimoriadny vplyv online priestoru a internetových médií, ktorému sa tak nevyhýba ani kultúra. Knihy nevynímajúc.

“Súčasná doba je silno ovplyvnená dianím na sociálnych sieťach a influencermi. Je preto prirodzený vývoj, že aj v knižnom svete sa ľudia nechávajú ovplyvniť a svoje rozhodnutie podriaďujú tomu, čo vidia v online svete,” pokračuje Gálová.

Čitatelia majú pri výbere kníh možnosti, aké nikdy predtým. V slovenskom online priestore funguje niekoľko portálov so zameraním na hodnotenie knižnej tvorby.

Názory môžete pridávať na sociálnych sieťach, ľudia sú s názormi konfrontovaní v médiách. A potom je tu hneď niekoľko literárnych ocenení a medzi nimi aj Panta Rhei Awards.

“Vďaka Panta Rhei Awards sa mnohé knihy dostanú viac do povedomia ľudí, ktorí radi čítajú ale otvoria obzor aj pre nováčikov na knižnom trhu,” hovorí ďalšia z blogeriek Terézia Zoláková.

Blogerka: Oceňovať má význam

Keďže Cena blogerov je úplnou novinkou vo vyhlasovaní literárnych cien Panta Rhei, vynára sa mnoho otázok. Jednou zo základných je, podľa čoho blogerky vyberajú knihy, ktoré si podľa nich zaslúžia ocenenie?

“Najdôležitejším kritériom asi bolo, aby sa daná kniha, ktorú spoločne vyberieme, dotýkala nielen nás, ale mala čo povedať širšej verejnosti. Aby šlo naozaj o knihu, ktorá si ocenenie zaslúži zo všetkých hľadísk. Aby nešlo len o knihu, ktorá je dobre napísaná z formálnej stránky, ale najmä tej obsahovej. Jednoducho povedané - aby urobila na čitateľa dojem a ešte dlho nad ňou a danou problematikou rozmýšľal,” vysvetľuje ďalšia z blogeriek Martina Pinková.

Adriana Friedlová ako členka poroty odkrýva spôsob voľby a výberu víťazného diela: “Výber bol spoločný, kde sme každá navrhla knihu, ktorá nás niečím zaujala a zaslúžila by si podľa nás ocenenie. Rolu samozrejme zohralo viacero faktorov, od témy, cez spracovanie, po to, ako kniha ovplyvnila čitateľa. A samotná dohoda medzi nami bola jednoduchá, keďže sa naše návrhy zhodli.”

Organizátori literárnej ceny nemuseli blogerky dlho prehovárať. S Panta Rhei spolupracujú dlhodobo. Navyše, aj samotné blogerky si uvedomujú význam literárnych cien.

Pretože tak, ako s technickými možnosťami dostali ony možnosť prezentovať svoje myšlienky bez nutnej príslušnosti k niektorému médiu alebo knižnému vydavateľstvu, tak by mali dostať možnosť odprezentovať svoje dielo a byť ocenení aj autori naprieč literárnym spektrom.

Či ide o tridsiatu knihu, alebo debut. Či ide o horor, alebo knihu o chudnutí. Či ide o autora, ktorého pozná celé Slovensko, alebo takého, ktorého meno budú počuť prvýkrát s cenou v ruke.

“Akékoľvek oceňovanie zmysluplných záležitostí má význam. Literatúra vždy bola a aj bude ukazovateľom vzdelanosti národa. Je nevyhnutné motivovať, posmeliť a oceniť autorov, aby vo svojej vášni pokračovali a zásobovali spoločnosť kvalitnými dielami. Ocenenie Panta Rhei Awards je spôsob, ako vzdať poctu ľuďom, ktorí dobre vykonávajú svoju prácu a poslanie zároveň,” dodáva Andrea Gálová.

 

Za tlačovú správu ďakujeme Zoranovi Boškovičovi. :)

← Predchádzajúci blog

Orlando Figes: Listy z Gulagu

Nasledujúci blog →

Nebude to len na čitateľoch. O cenách rozhodnú aj odborníci