! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Prečítajte si Japonsko

Slon mizne. Vyvstáva otázka, ako môže slon zmiznúť? Veď je najväčším a najťažším suchozemským cicavcom dnešných čias. S troškou fantázie to však možné je.

Tak, ako je možné, že si veľmi živo predstavíte hľad taký veľký, že kliatbu prelomíte len tak, keď v noci prepadnete pekáreň. A keď teda v Japonsku v noci logicky žiadna pekáreň otvorená nie je, tak olúpite aspoň McDonald’s. Logické, nie?

Tak isto je pochopiteľné, že keď pošlete sťažnosť, tak vám odpíše pracovník oddelenia dozoru osobný emotívny list. Ťažko ho nazvať ľúbostným, no jednoducho osobným. Logické, nie?

Nie, logické to nie je. Nazvali by ste to skôr absurdným. A neboli by ste ďaleko. Haruki Murakami skutočne nepíše obyčajné príbehy. Sú špeciálne, niekde medzi snom a skutočnosťou, v paralelnom svete kde neviete, či ste sa už zobudili, alebo stále čakáte na budík.

Budete prekvapení, ako ľahko si na to zvyknete. Ako po prvom prílete do Murakamiho Japonska. Nie je to Slovensko, ani Česko, ani dovolenka v “poslovenčenom” Chorvátsko. Práve naopak. Je to iná kultúra, iná zem, iné zvyky, obyčaje, krajina plná ľudí, ktorí prejavujú inak lásku či spokojnosť, niečo iné je tam čudné, niečo iné je tam normálne.

Murakamiho príbehy sú tak, ako napísal The NY Times Book Review, esenciou japonskej duše. Často neuchopiteľné, no hľadiace na duši, nádherné a oku lahodiace ako sakura, ružovo-biely kvet čerešňe.

Je to podobné. Otvoríte knihu Harukiho Murakamiho alebo priletíte do Japonska. Najprv si možno poviete - čo to čítam - kde to som? Ale každou ďalšou stranou/každou ďalšou minútou, si vás podmaňuje a chodíte/listujete ďalej.

Ak čítate iba knihy, ktoré čítajú všetci ostatní, myslieť si môžete len to, čo všetci ostatní, povedal raz Haruki Murakami. Urobte krok vedľa, navštívte miesto, ktoré ste nikdy nenavštívili, prečítajte si knihu, ktorú ste nikdy nečítali.

A ktovie, možno nájdete aj toho zmiznutého slona.

 

Informácie o zájazde do Japonska nájdete aj na stránke CK Bubo.

www.bubo.sk

 

 

← Predchádzajúci blog

EDULAB v spolupráci s britskou BBC pripravil inovatívny vzdelávací projekt

Nasledujúci blog →

Darcey Bellová: Láskavosť