! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Prečo ísť do New Yorku? Lebo je sexi

Akoby ste nevedeli prečo vás tak priťahuje. Nikdy ste tam neboli, no azda od tínedžerských čias vám kdesi vzadu v hlave rastie túžba. S rodičmi či bez nich, s peniazmi či bez peňazí, ale túžite po tom.

Keď už máte dosť rokov, začnete brigádovať, lopotíte sa, aby ste si mohli dovoliť letenky a nejaké to ubytovanie. Máte pred sebou veľmi atraktívny cieľ. New York.

Už ste tam párkrát boli. Prstom na glóbuse či mape, nalepení na notebooku či televízii, prežívali ste životy postáv, vymyslených i skutočných, ktorí tam žili, pôsobili, robili dieru do sveta, prišli tam, aby sa uplatnili, alebo prosto len aby boli na mieste, kde to žije. 

Deň aj noc. Kde sa každý niekam ponáhľa, ľudia pobehujú od rána do večera s plastovým pohárom plným kávy, kde sa vám pred očami odohráva azda najväčšia zmes kultúr, akú vo svete uvidíte.

Afroameričania, Ázijčania, Američania či Európania s veľkými očami. Bohatí aj chudobní, taxikári aj bezdomovci, podnikatelia, právnici v drahých oblekoch aj predavači ovocia a zeleniny usmievajúci sa na vás v špinavej zástere.

“Je veľký, špinavý aj rušný, ale zároveň plný života. Nepoznám kontroverznejšie mesto. Žiadne iné sa naň nepodobá,” reagovala kamarátka, keď som sa opýtal na jej pohľad. 

Keď sa vás niekto spýta, prečo chcete ísť práve tam, niekedy sa ťažko odpovedá. Prečo nie radšej do exotickej Indie? Na safari do Zanzibaru, prečo sa radšej nepreisť po legendárnom Veľkom čínskom múre?

Vy sa zamyslíte. Napadne vám jedno slovo. Slovo, ktoré pochopí azda každý, ktoré pôsobí na väčšinu ľudí a je dostatočne abstraktné na to, aby ste to nemuseli ďalšej vysvetľovať: “New York je jednoducho sexi.” Tak ho vníma aj Carrie Bradshaw, keď sa tam vyberie, aby zažila veľkomesto a našla lásku.. Lebo napriek tomu, že nejde o hlavné mesto USA, akoby tam bol sústredený všetok život.

Každý tam vraj má možnosť naplniť svoje túžby, každý dostane možnosť uplatniť sa, stať sa slávnym, skvelým, krásnym a múdrym. “Jeden z dôvodov pre ktorý milujem New York je, že len tak, akoby lusknutím prstov sa zo zlého stane rozkošným,” hovorí hlavná postava plná ideálov v knihe Sex v meste spisovateľky Candace Bushnellovej.

Kniha sčasti združuje názory a pocity mladých žien i mužov, a to nie len z drobných častí Spojených štátov, ale z celého sveta, ktorých priťahuje New York ako magnet.

Bushnellová taktne zamlčiava aj mnohé čierne bodky na nezabudnuteľnom meste. No máte šťastie. Názor si nemusíte urobiť len na základe jednej knihy. Keď vytvoríte krátky dotazník pre vašich priateľov s jednou otázkou - Prečo si chcel/a ísť do New Yorku, odpovedí bude viac a ani jedna sa nemusí podobať na predošlú či nasledujúcu.

Je úžasný. Chcem žiť život na vysokej nohe ako “Americká Gejša” Holly Golightly z Raňajok u Tiffanyho Trumana Capoteho. Chcem zažívať oslavy ako Veľký Gatsby. Chcem sa presadiť v legendárnom a mýtickom New Yorkeri presadiť podobne ako Haruki Murakami. Chcem si prečítať Príbehy z New Yorku Maeve Brennanovej v Central Parku.

Otázka je síce len jedna, no odpovedí milión. A viete, čo je na tom najúžasnejšie? Že všetky sú správne.

“New York vábi, dráždi a priťahuje milióny ľudí po celom svete. Niekto chce spoznať nezameniteľnosť Veľkého jablka, iný chce zažiť, čo to znamená žiť v meste, ktoré nikdy nespí, tisícky si idú splniť sny o sláve a splnených túžbach. New York akoby to všetko ponúkal.”

← Predchádzajúci blog

Alain Mabanckou: Rozbitý pohár

Nasledujúci blog →

Oľga Gluštíková: Atlas biologických žien