! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Najpredávanejšie - Bestsellery - Knihy - Eseje, úvahy, štúdie strana 101 z 107

Knižné bestsellery nesmú v našej ponuke rozhodne chýbať. Najpredávanejšie a najobľúbenejšie knihy slávnych spisovateľov vás vtiahnu do deja a ponúknu vám množstvo skvelých príbehov. Vyberte si žáner, ktorý je vám najbližší alebo darujte najnovšie knižné bestsellery ako darček svojim blízkym.

Lacná kniha Jak to vidím (-90%)


S úvodem Pavla Tigrida. Soubor příležitostných úvah jedné z nejvýznamnějších osobností české politické kultury. Chartista a vídeňský zpravodaj Hlasu Ameriky, který před lety statečně zveřejňoval zprávy o tajných zločinech komunistické moci, působil později několik let jako vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla. Jeho bohatými životními zkušenostmi podložené úvahy k aktuálním tématům jsou vedeny hlubokým osobním zájmem o přítomnou a budoucí situaci naší společnosti v měnících se kontextech politiky, kultury a duchovního života. Inspirující četba pro Čechy – Evropany všech věkových kategorií.
Vypredané
0,12 € 1,19 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Sme mocnejší než čas (-90%)


Straussov rukopis Sme mocnejší než čas na prvý pohľad pripomína denník. Pozoruhodná skutočnosť: berie pero do rúk každý deň, aby do rubriky zajtrajšieho dňa zaznamenal niekoľko viet. Straussov denník teda vznikal v roku 1989. V dejinách Slovenska je to rok prelomový – končia sa časy jedného typu sociálneho experimentovania s človekom a začínajú sa časy nové – oveľa prajnejšie aj k autorovi. Publicisti a doboví reformátori si prichádzajú na svoje. Lenže filozof, transcendentalista, umelec a vedec Strauss, vítajúci zmeny, pozerá sa na ne cez prizmu tisícročných zápasov ľudského ducha, cez zväčšovacie sklo zápasov ducha a tela, dobra a zla, víťazstiev a porážok ako na magistrály dejín. Eviduje spoločenské zmeny, ku ktorým postupne dochádza.
Vypredané
0,50 € 4,95 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Iluze života (-90%)


Autor varuje pred nesprávnym chápaním a aplikovaním niektorých metód na duchovnej ceste človeka. Správna životospráva, pôst, modlitba a meditácia, rozum, slobodná vôľa, autorita duchovných vodcov či cirkví - to všetko sú veľmi dôležité veci, ale ak sa ich skutočný význam a správne pochopenie zneužíva, môžu byť namiesto požehnania brzdou vo vývoji.
Vypredané
0,26 € 2,62 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Prostředky bez účelu (-90%)


Eseje obsažené v této knize jsou originálním zamyšlením nad stavem současného politického života a radikální kritikou vyprázdněných kategorií současné politiky. Giorgio Agamben odkazuje a navazuje zejména na myšlenky H. Arendtové, C. Schmidta, M. Foucaulta a G. Deborda a načrtává nové perspektivy politického života v současné demokraticko-spektakulární společnosti. Autor pojednává jak o tématech, která patří k zavedeným paradigmatům politické zkušenosti, tak o tématech, která nejsou všeobecně chápána jako politická. Podle Agambena jsou oblastmi politiky v pravém slova smyslu právě jevy, o kterých uvažuje v této knize: výjimečný stav (jako dočasné zrušení právního řádu), koncentrační tábor (jako místo, kde se nerozlišuje mezi veřejným a soukromým), uprchlík (který tím, že rozbíjí pouto mezi člověkem a občanem, se dostává ze svého marginálního postavení do centra krize moderního národního státu) nebo oblast pouhých prostředků a gest (které tím, že zůstávají pouhými prostředky, se samy vysvobozují z jakékoli vazby na cíle či účely). Giorgio Agamben (1942) patří k významným současným italským filosofům. Ve svém myšlení originálně spojuje znalosti literární teorie, evropské filosofie, politického myšlení, religionistiky, literatury a umění, což z něj činí jednoho z nejpodnětnějších myslitelů současnosti. Pravidelně publikuje ve francouzském tisku, v Itálii řídil vydávání díla W. Benjamina. Je autorem řady knih, z nichž mnohé byly přeloženy do francouzštiny a angličtiny, některé také do němčiny a dalších jazyků.
Vypredané
0,72 € 7,23 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Jezuité v přírodních vědách a ve filosofii 17. a 18.stol. (-90%)


Podrobná studie německého historika filosofie o jezuitských filosofech, kteří komunikují s Galileo Galileim, Descartem či Leibnizem. Vědecky klidné pojednání odhaluje nasazení evropských jezuitských univerzit pro převratné změny v přírodních vědách.
Vypredané
0,59 € 5,92 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Öt Géniusz - esszék (-90%)


"Egy alig ismert szellemóriás Hamvas Béla a magyar irodalomnak, a magyar szellem történetének magányos cédrusa. Nem annyira magányos, társtalan és meg nem értett, mint Csontváry – de saját korában reménytelenül idegen lángelme. Nem olyan drámai, mint Ady vagy Füst Milán, nem olyan irodalmi kóborlovag, mint Márai, nem olyan lírai, mint Krúdy, nem olyan intellektuális világfi, mint Szentkuthy Miklós. De mindezek magányossága rokon az övével, és Bartók egyetemessége és asztrális egyedülléte, kozmikus érzékenysége és ébersége is. Mennyi monumentalitás, mennyi zordon nagyság – a Himalájának nincs ennyi csúcsa… És ha hozzávesszük mindezekhez Kerényi csillogását, Weöres álarcok mögötti időtlen metafizikáját s még megannyi sziporkázó értéket, okos tanítást vagy világot értelmező bölcsességet, nem is értjük, hogy a magyar szellemnek ebben az arany századában miért is kellett Hamvasnak ismeretlenként, szinte észrevétlenül sírba szállnia. Ha jól tudom, egy rövid, szemérmes, neki dedikált vers (az Új Emberben, Hoványi János akkoriban sem ismert és ma sem nagyon számon tartott költőtől): ez volt az egyetlen nekrológ, amellyel a nemzet búcsúztatta. Hova lettek a barátok, a társak és a társtalan szellemi testvérek és mindazok, akiket mindezek tanítottak – van-e értelme a kultúrának, ha csak ilyen utókort képes nevelni magának? Van-e még értelme dédelgetnünk azt az illúziót, hogy minden remekművel: verssel, regénnyel, festménnyel, zongoraversennyel, filmmel nemesedik a világ, gazdagabb lesz a nemzet, tökéletesebb lesz az emberi nem – hogy egyre több okosabb, bölcsebb és igazságosabb utód lép az elődök nyomába – hogy igenis, megy a könyvek által elébb a világ…"
Vypredané
0,89 € 8,93 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Kultúra ako emócia (-90%)


Eseje ponúkajúce jednu z možných mozaík našej spoločnosti, vystavanú z osobných skúseností a reflexií každodenného života - konfrontácií s rovnakosťou, podobnosťou aj radikálnou odlišnosťou.
Vypredané
0,66 € 6,61 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Za hranicemi genů (-90%)


Dnes už nám svět nevysvětlují pouze osobnosti formované filozofií a literaturou, nýbrž i přírodovědci vyškolení vzorci a bádáním v laboratořích. Jedním z těchto moderních myslitelů je i světoznámý chemik a biolog Gottfried Schatz, autor dvacítky esejů, které nyní vycházejí poprvé v češtině. Profesor Schatz vybízí čtenáře k objevitelským cestám až na nejzazší hranice vědy. Ve svých úvahách se zabývá existenciálními otázkami typu „Odkud přicházíme?“ a „Vidíme svět každý jinak?“, stejně jako vysvětlováním původu železa ve vesmíru nebo záhadou magnetických krystalů, kterým vděčí pstruh duhový za to, že je schopen vnímat magnetické pole Země. V německy mluvících zemích se kniha stala bestsellerem, v nakladatelství Neue Zürcher Zeitung se dočkala již pěti vydání. Byla přeložena také do angličtiny, francouzštiny a řečtiny.
Vypredané
1,45 € 14,52 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Protivný deník (-90%)


Chcete se seznámit s názory skutečného francouzského konzervativce? S nepopulárními a politicky nekorektními úvahami vytříbeného estéta a erudovaného kunsthistorika, pro kterého je moderní doba především synonymem kulturního úpadku a zpovrchnění? Přečtěte si Protivný deník Jeana Claira! Myšlenkově hutná a jazykově vytříbená kniha deníkových záznamů, jež po vydání ve Francii okamžitě vyvolala vlnu vášnivých diskusí, rozhodně nenechá nikoho chladným ani u nás. Konzervativně založené čtenáře uchvátí, liberály nejspíše dovede k zuřivosti..., i když autor vlastně píše pouze o tom, co ho jen tak napadne... Jean Clair je přední francouzský teoretik umění, bývalý dlouholetý ředitel Picassova muzea. Zaměřuje se především na osobnosti francouzského i světového moderního umění, jako jsou Marcel Duchamp, Gustav Klimt, Pablo Picasso, Balthus či fotograf Henri Cartier-Bresson, ale i na obecnější teoretické úvahy z oblasti výtvarného umění a estetiky. Český čtenář měl možnost seznámit se zatím pouze se dvěma kratšími, byť myšlenkově hutnými Clairovými pracemi - Úvahami o stavu moderního umění z roku 1983 a Odpovědností umělce z roku 1997 (Barrister & Principal, 2006). Totéž nakladatelství připravuje k vydání i Clairovu kontroverzní a hodně diskutovanou práci O surrealismu z roku 2003. Jean Clair je také autorem provokativních deníkových záznamů, které vydal ve dvou svazcích, Protivný deník (2006) a Černé mléko svítání (2007).
Vypredané
0,90 € 9,01 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Těžká lyra (-90%)


Obsáhlý výbor z básnického a esejistického díla ruského postsymbolisty, pozdního souputníka akméismu, vůdčího představitele porevoluční literární emigrace Vladislava Chodaseviče (1886-1939). Dílo tohoto moderního Orfea, který programově netrhal kruh klasické tradice a jehož ódické verše v exilu postupně zmlkaly pod tíhou prozaismů žánrových výjevů z poválečných dní , bylo u nás dosud překládáno pouze fragmentárně, navíc exilová tvorba zůstávala až do devadesátých let zcela stranou. Kniha zahrnuje výbor z básnických sbírek Cestou zrna (1920), Těžká lyra (1922), vrcholný soubor Evropská noc (1927), verše z pozůstalosti a eseje (např. Děs Pompejí, stať o konci klasické éry a západu Puškinova slunce Rozviklávaná trojnožka, kontrastní dvojportréty Gumiljov-Blok a Majakovskij-Chlebnikov, texty o literatuře ve vyhnanství ). Přeložili Petr Borkovec (básně) a Miluše Zadražilová (eseje).
Vypredané
1,40 € 14,01 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Svědkové budoucího času 1. - 3. (-90%)


Autor v sérii devíti rozsáhlých esejů interpretuje myšlenkový vývoj významných židovských myslitelů 20. století s důrazem na otázky týkající se židovské identity: zjevení a zákon, naděje a spása, úcta k jinakosti a zákaz zobrazování. Tematické rozpětí sahá od novo kantovského systematika H. Cohena přes filosofickou theologii F.
Vypredané
6,44 € 64,41 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Slovensko-české, česko-slovenské necenzurované eseje a úvahy (-90%)


Eseje a úvahy slovenského a českého žurnalistu spája predovšetkým úsilie o ne¬závislosť a zodpovednosť publicistiky v dobových trendoch, obkružujú po¬litické, ekonomické, morálne konzekvencie, vtláčajúce pečať súčasnej tvári mediálneho sveta, ktorý určujú sily formujúce globálny a lokálny svet. Po¬zadie ich analýz a syntéz je hľadanie kritérií a predpokladov kvalitného žur¬nalizmu, zachovania slobodného slova v službe hľadania pravdy, skúmajú stratégie mediálnej komunikácie, jej zneužívania, banalizácie, bulvarizácie v službách komercializácie a mocenských záujmov. Odvážnym nastoľo¬vaním otázok nepochybne prispievajú ku kryštalizácii kritérií manažmentu kvalitného novinárstva, ale aj redakcií časopisov, noriem, kultúrnych cieľov mediálnej komunikácie vôbec, jej odborných a morálnych predpokladov, takých dôležitých na udržanie a rozvoj kultúry civilizácie v pôvodnom vý¬zname kultivácie. K tejto životne dôležitej otázke pritom nepristupujú nijako naivne moralizátorsky, citlivo skúmajú možnosti a limity kvalitne orientovaného smerovania už samotnej redakčnej práce v područí tlakov biznisu, politiky, pritom nielen abstraktne špekulujú, ale vychádzajú z osobných skúseností, z praxe. Empíria, z ktorej P. Dinka a P. Žantovský vychádzajú, smeruje k ob¬razu spoločnosti, v ktorej žijeme ako občania, čo potenciálne participujú na oboch póloch mediálnej komunikácie, spoluformujúcej naše myslenie a vedomie, obraz skutočnosti. Ich kniha za spoluúčasti básní Milana Ze¬linku a grafík-karikatúr Michaela Marčáka a Ľubomíra Kotrhu nepochybne prispieva ku konceptuálnemu mysleniu novinárov, vydavateľov, čitateľov, ktoré si ešte vždy uvedomuje závažnosť princípu zodpovednosti, osudo¬vosti ľudského poznávania skutočnosti, odhaľovania nielen jej detailov, ale aj celku, rastúcej komplexnosti, predlžovania konzekvencií, napríklad rozhodnutí politikov, správcov sveta na všetkých úrovniach, preferovania krátkodychého profitu, účelového prístupu k sociálnej otázke, ekologických dôsledkov drancovania prírody, životného prostredia...
Vypredané
1,19 € 11,90 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Legendy a inšpirácie (-90%)


Knižkou Legendy a inšpirácie autor nadväzuje voľne na sériu Moji intelektuáli a spláca svoj dlh niektorým, dnes už legendárnym osobnostiam, ako sú ortopéd Ján Červeňanský alebo český chemik Otto Wichterle. So svojimi obľúbenými literátmi Plíniom MI., Georgom Christophom Lichtenbergom a Bernardom Bolzanom vedie virtuálne rozhovory, z ktorých vyplýva, že človek dosiahol od čias starého Ríma mimoriadny technický pokrok, ale v spoločenskej sfére naráža na podobné problémy, ako kedysi.
Vypredané
0,95 € 9,50 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Celok je jednoduchši ako jeho časť (-90%)


Publikácia je súborom portrétov a štúdií venovaných histórii prírodných vied. Ohromujúca je šírka autorovho záberu – od dejín filozofie cez matematiku, fyziku, astronómiu, rozmanité odbory chémie až po chemickú technológiu a využitie vedy v praxi. Pre každého, kto sa zaujíma o vývoj prírodných vied v posledných štyroch storočiach, bude kniha neoceniteľným prameňom poznania. Publikácia vychádza v edícii Svet vedy.
Vypredané
1,20 € 12,00 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Co všechno odnes čas - Taháky pro dospělé (-90%)


Taháky pro dospělé jsou tu pro vás. Připraveny poradit i pobavit. Autor těchto esejů vybral zvláštní soubor většinou pokřivených věcí , které byly stvořeny převážně v pokřiveném světě ve kterém jsme byli nuceni žít. V této knize najdete i věci, jejichž smrt je nejen nutná, ale i smutná. Třeba takový telegram...
Vypredané
0,19 € 1,90 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Kritiky (-90%)


Valér Mikula je výrazná osobnosť slovenskej literárnej kritiky s nezameniteľným štýlom. Jeho kritiky sa vždy tešili čitateľskej pozornosti, viaceré z nich vyvolali aj polemiky a celkovo prispeli k hodnotovej rekonfigurácii slovenskej literatúry. Prvý zväzok Výberu z textov zachytáva dnes už polstoročné rozpätie jeho literárnokritických aktivít (1969 2019). Autor do tohto výberu zaradil aj niekoľko doteraz nepublikovaných textov. Výber z textov Valéra Mikulu, vydávaný pri príležitosti jeho 70. narodenín, je rozvrhnutý do troch zväzkov: 1. Kritiky, 2. Štúdie a eseje, 3. Rozhovory. Literárna kritika by mala predovšetkým hodnotovo orientovať čitateľa literatúry a robiť to primeraným spôsobom: v denníkoch prístupným a ľahkým štýlom, v odborných časopisoch aj odborným jazykom či najlepšie esejisticky. A čitateľa denníkov a týždenníkov by mala nenápadne upozorňovať na to, že literárno-umelecké hodnoty sú aj hodnotami spoločenskými. Pre mňa osobne literárna kritika je (a vždy bola) aj istým druhom intelektuálnej zábavy: provokovaním bezmyšlienkovitej tradície, prirýchlo sa ustaľujúcich konvencií i manipulatívnych konsenzuálnych mienok. (Valér Mikula)
Vypredané
1,00 € 10,00 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Práce & intimita (-90%)


„Túto knihu som prečítala doslova na jeden dych. Nenásilným spôsobom ponúka jednoduché a vkusné myšlienky o partnerských vzťahoch i živote ako takom. Každý si v nej nájde niečo pre seba. Odporúčam.“ Yvetta Azarri – Suchanská, vlasová stylistka. Nóra Ružičková (1977, Bratislava), poetka a výtvarníčka, vyštudovala maľbu a grafiku na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, kde v súčasnosti pracuje ako odborná asistentka na Katedre intermédií a multimédií. Publikovala básnické zbierky: Mikronauti (1998, Drewo a srd), Osnova a útok (2000, Drewo a srd), Beztvárie (2004, vlastným nákladom), Parcelácia vzduchu (2007, Modrý Peter), Pobrežný výskum (kniha + autorské zvukové CD, 2009, Ars Poetica). Príležitostne sa venuje prekladaniu súčasnej nemeckej poézie (Monika Rinck, Marion Poschmann, Gerhard Falkner), knižne vyšiel preklad básnickej zbierky Moniky Rinck Uchvátené odstupy (2008, Ars Poetica).
Vypredané
0,49 € 4,90 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Záchytka (-90%)


Knižku tvoria tri prózy, ktoré spája prostredie a protagonista - ošetrovateľ na záchytke. Ich východiskom sú autorove zážitky v tomto povolaní.
Vypredané
0,60 € 6,00 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Čo videl pes a iné dobrodružstvá (-90%)


Prečo sa niektorí ľudia zaseknú a iní spanikária? Prečo máme veľa druhov horčice, ale kečup zostal rovnaký? Čo nás učia futbaloví hráči o zamestnávaní učiteľov? Ako nám farba na vlasy rozpovie históriu dvadsiateho storočia? Kniha Čo videl pes ponúka výber toho najlepšieho z publicistickej tvorby Malcolma Gladwella, ktorého označujú za najoriginálnejšieho amerického novinára. Všetkých devätnásť esejí sa prvý raz objavilo na stránkach časopisu New Yorker. Dokumentujú veselého ducha a neutíchajúcu zvedavosť, ktoré z autora urobili bystrého skúmateľa skrytej výnimočnosti. V knihe rozdelenej do troch tematických celkov nájdete dojemné rozprávanie o vynálezcovi antikoncepčnej pilulky aj príbeh pioniera lahodných omáčok k cestovinám Howarda Moskowitza. Gladwell si posedí u Rona Popeila, kráľa americkej kuchyne, keď predáva kuchynské grily, a vytuší tajomstvá Cesara Millana, „krotiteľa psov“, ktorý rozzúrené zviera skrotí dotykom ruky. „Čo chodí Millanovi po rozume, keď to robí?“ zamýšľa sa autor. „To ma inšpirovalo pri písaní tohto dielka. Ale keď som bol asi tak v polovici príbehu, uvedomil som si, že existuje ešte lepšia otázka: Keď Millan predvádza svoje čary, čo chodí po rozume psovi? To je to, čo chceme naozaj vedieť: chceme vedieť, čo videl pes.“ V ďalšej časti Gladwell skúma dôveryhodnosť inteligenčných testov a prezrádza, prečo sa raz zamestnávatelia zo Silicon Valley priam pretekali pri najímaní istého absolventa vysokej školy. „Sila dobrého písania,“ píše Gladwell v úvode, „nestojí ani nepadá na svojej schopnosti presvedčiť. Stojí alebo padá na schopnosti zapojiť vás, prinútiť vás rozmýšľať a umožniť vám nazrieť do niečej hlavy.“ Z anglického originálu What the Dog Saw and other adventures (Little, Brown and Company, New York 2009) preložila Anna Sedlačková.
Vypredané
1,29 € 12,90 €

dostupné aj ako:


Esej je literárnym žánrom, v ktorom sa jej autor kriticky zamýšľa nad určitým problémom. Má subjektívny charakter a vyjadruje postoje jej autora. Autor v eseji prezentuje svoje názory a argumenty k vypranej problematike.

Úvaha je literárny útvar, ktorý vysvetľuje a rozoberá známu tézu z nového pohľadu. Autor v nej zaujíma svoj postoj k téme a snaží sa čitateľa priviesť k uvažovaniu o danej téze.

Štúdia je vedecký článok väčšieho rozsahu.

Prinášame vám eseje, úvahy, a štúdie od známych autorov ako Elena Ferrante, Jan Amos Komenský, Josef Čapek, C.S. Lewis a mnohých ďalších. Začítajte sa do týchto zaujímavých diel a uvažujte s autormi o večných aj nových otázkach.