! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Lacná kniha Én vagyok a világ világosság (-90%)


Muzsinszki Nagy Endre isteni jelenlétet és bizonyosságot kutató, újszövetségi témájú, 243 alkotásból álló festmény-, grafikai és színvázlatciklusának 81 nagy méretű olajfestménye elmeséli a legszebb történetet a betlehemi jászolról, a napkeleti bölcsekről, a csodatévő és az irgalmas Jézusról, a feltámadás örömhíréről, Emmauszról. A csendes visszavonultságban alkotó művész elfeledve élt és dolgozott bibliai képsorozatán, Siófokon, a Balaton partján és festette meg a Názáreti Jézus és a Krisztus születése utáni első évtizedek történetét. Festményeiből sugárzik az Újszövetségből áradó feltétel nélküli szeretet. Az albumban az olajfestményeket előkészítő grafikák és színvázlatok közül is bemutatunk néhányat, így az "Én vagyok a világ világossága" című képsorozat alkotói folyamatába is betekinthetünk. Az egyetemes és a magyar szakrális művészetben egyedülálló újszövetségi képsorozat az album megjelentetésével elfoglalhatja méltó helyét az illusztrált Bibliák és a Krisztus-ábrázolások sorában. Az elmélyülést újszövetségi idézetek, Márfi Gyula veszprémi érsek és Barsi Balázs ferences szerzetes gondolatai segítik. Az album az első világháború centenáriuma alkalmából Muzsinszki Nagy Endre HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban őrzött hadiképeit és hadifestői művészetét is bemutatja, valamint válogatást ad a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria és a Nagyházi Galéria és Aukciósház balatoni tájképeiből is. Hadifestői és balatoni tájképfestői művészetét egy következő kötetben mutatjuk be. Muzsinszki Nagy Endrét keresztény hite, művészi elhivatottsága, szilárd jelleme, áhítata, mesterségbeli tudása, gazdag színkultúrája egyedülállóvá teszi az egyetemes és a magyar szakrális művészetben. A gazdag életmű bemutatásával tiszteletünket szeretnénk kifejezni egy olyan művész iránt, akinek életműve érdemtelenül feledésbe merült. A kötet Dr. Márfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye érseke papi szolgálatának 50., főpásztori szolgálatának 20. évfordulója alkalmából, Márfi Gyula érsek úr tiszteletére, angol nyelvű összefoglalókkal jelent meg."
Vypredané
4,64 € 46,36 €

dostupné aj ako:

Děkuji životu


Vzpomínky a zápisy předního českého historika Františka Kutnara (19031983), rodáka z Mlázovic v Podkrkonoší. Kutnar byl žákem Josefa Pekaře. Metodicky se orientoval na strukturalismus. Jako odborník na národní obrození se věnoval problematice vlastenectví a nacionalismu, publikoval však také četné studie k dějinám zemědělství. Vzpomínkové texty z let 19721983 líčí atmosféru Kutnarova rodného kraje, jeho přírodní krásy a proměny během čtyř ročních období. Historik v nich také vzpomíná na těžkosti provázející volbu životní partnerky a s vděčností se vrací k společně stráveným letům. Připomíná i některé ze svých generačních druhů. V publikovaných zápiscích z let 19591980, jež jsou zčásti deníkového charakteru, Kutnar popisuje především tíživé životní situace, v nichž se ocitá v padesátých a pak v sedmdesátých letech 20. století. Vyznává se ze svého souznění s venkovským prostředím, které je jeho klíčovým inspiračním zdrojem. Život v souladu s přírodou a lidmi ke chvále prozřetelného Tvůrce je pak pro Kutnara tou nejvyšší hodnotou.
Vypredané
12,01 € 12,64 €

Imrich Kružliak


Imrich Kružliak patrí medzi najvýraznejšie osobnosti slovenského exilu. Jeho pôsobenie sa úzko spája s prelomovými kapitolami dejín Slovenska v 20. storočí. Počas vojny bol vedúcim Úradu slovenskej tlače, ale aj účastníkom SNP. Roku 1947 ho komunisti zatkli a mučili, na Silvestra 1949 ušiel do slobodného sveta. V Mníchove bol šéfredaktorom slovenského kultúrneho vysielania Rádia Slobodná Európa a viedol časopis Horizont, angažoval sa vo Svetovom kongrese Slovákov.
Vypredané
10,36 € 10,90 €

Jozef Lettrich a jeho doba


Jozef Lettrich bol v prelomových rokoch 1945-1948 najvýznamnejšou politickou osobnosťou Slovenska, bol nielen predesedom Demokratickej strany v tomto časovom období, ale aj predsedom Slovenskej národnej rady. Patril medzi popredných predstaviteľov odboja a po viac ako dve desaťročia stál na čele demokratického exilu. Kolektívna monografia 13 slovenských a českých autorov zostavila monografiu mapujúcu jeho životné osudy. Jednotlivé kapitoly sprostredkúvajú širší záberna dobu a prostredie, v ktorom pôsobil a ktoré súčasne malo vplyv na jeho myslenie, činy a rozhodnutia. Čitateľ má jedinečnú možnosť nazrieť do zákulisiaživota najpoprednejších politických osobností slovenskej politiky 20. storočia.
Vypredané
9,41 € 9,90 €

Vědci vynálezci a podnikatelé v Českých zemích


Ve čtvrtém svazku o pozoruhodných českých vědcích, vynálezcích a podnikatelích se opět setkáme s postavami, které ovlivnily mnohá odvětví a inspirovaly řadu mladých badatelů. Christian Doppler, Gregor Johann Mendel, Ernst Mach, bratři Ježkové, Viktor Kaplan, Erich Roučka. Jejich dílo, které proniklo daleko za hranice Rakousko-uherské monarchie či později Československé republiky, i jejich mnohdy nelehké osudy nás stále naplňují úctou. Je moudré si jména a odkaz těchto mužů připomínat i v dnešní době.
Vypredané
13,02 € 13,70 €

A végtelen vonal - Legenda a golyóstollról


A könyv, a golyóstoll megalkotásának története. A korszakos jelentőségű golyóstollat Bíró László, és Goy Andor találták fel.
Vypredané
10,17 € 10,71 €

Marie Terezie: Miluj a panuj


Kniha mapuje životní osudy Marie Terezie, jedné z nejvýznamnějších postav novodobé Evropy, jež po více než 40 let úspěšně vládla říši rozkládající se na území dnešních 12 evropských států. Příběh začíná v roce 1723 korunovací Karla VI. českým králem. Od této chvíle se rozvíjí láska mezi Marií Terezií a Štěpánem Lotrinským, kteří se navzdory politickým machinacím nakonec spojí v plodném manželském svazku, ze kterého vzejde 16 dětí. Kniha ovšem zachycuje i Mariino nastoupení vladařské cesty a spletité politické zákulisí na císařském dvoře. Souběžně s knihou vznikl dvoudílný televizní film.
Vypredané
11,56 € 12,17 €

Sedm životů


Osvědčený vypravěč šlechtických osudů přináší jeden z pestrých příběhů exilu a návratu i se všemi jeho peripetiemi. František Podstatzký-Lichtenstein prožil dětství na zámku ve Velkém Meziříčí, po roce 1948 odešel s rodiči do Chile, pracoval na vinici i na rýžových polích, stal se honcem ovcí vysoko v horách pod Andami, jezdil taxíkem, pilotoval malá letadla. Po svatbě se s manželkou přestěhoval do Kanady, zde dělal barmana, ale i vedl hotel a dosáhl úspěchů v obchodu s vínem. Na sklonku života se vrátil na Moravu, kde ho čekal možná nejtěžší úkol jeho života: setkání a soužití s lidmi, kteří jeho rodiče připravili o majetek a přinutili je odejít do exilu.
Vypredané
13,35 € 14,05 €

Svätý Filip Neri


Filipa považovali za veľkého duchovného. Videli ho, že sa ustavične modlí, najmä keď bol sám. Vždy mal v ruke ruženec. Okrem toho bolo známe, že Boh ho obdaril výnimočnými charizmami – extázou, levitáciou (najmä počas slávenia svätej omše), rozlišovaním ducha, s istotou dokázal predpovedať budúce udalosti, dokázal vidieť tajomstvá ukryté v srdciach, zázračne uzdravoval chorých. Jestvuje množstvo vierohodných svedectiev, ktoré boli súčasťou dokumentácie v procese kanonizácie. Tento aspekt jeho osobnosti prispel k šíreniu jeho popularity a čoraz viac ľudí ho vyhľadávalo ako uznávaného duchovného vodcu. Bolo vydaných už niekoľko životopisov svätého Filipa. Tento je však z pera veľkého človeka, ktorý otca Filipa a jeho dielo veľmi miloval.
Vypredané
7,51 € 7,90 €

Hitler, My Neighbor


An eminent historian recounts the Nazi rise to power from his unique perspective as a young Jewish boy in Munich, living with Adolf Hitler as his neighbour. Edgar Feuchtwanger came from a prominent German-Jewish family - the only son of a respected editor and the nephew of a best-selling author, Lion Feuchtwanger. He was a carefree five-year-old, pampered by his parents and his nanny, when Adolf Hitler, the leader of the Nazi Party, moved into the building opposite theirs in Munich. In 1933 the joy of this untroubled life was shattered. Hitler had been named Chancellor. Edgar's parents, stripped of their rights as citizens, tried to protect him from increasingly degrading realities. In class, his teacher had him draw swastikas, and his schoolmates joined the Hitler Youth. Watching events unfold from his window, Edgar bore witness to the Night of the Long Knives, the Anschluss, and Kristallnacht. Jews were arrested; his father was imprisoned at Dachau. In 1939 Edgar was sent on his own to England, where he would make a new life, a career, have a family, and strive to forget the nightmare of his past - a past that came rushing back when he decided, at the age of eighty-eight, to tell to tell the story of his buried childhood and his infamous neighbour.
Vypredané
24,65 € 25,95 €

Největší skandály a aféry v českých dějinách


Některé skandály proniknou na veřejnost, jiné se daří tajit a stanou se později předmětem dohadů, ale vždy mají své hrdiny a oběti. Čtenář nahlédne do pikantního milostného života Boženy Němcové či Karla Hynka Máchy, zrádcovské aféry kolem Karla Sabiny i generála Šejny, odvážného působení Emy Destinnové, podvodného prodeje Karlštejna a mnoha dalších.
Vypredané
12,45 € 13,11 €

Matúš Čák Trenčiansky


Matúš Trenčiansky z rodu Čákovcov, jeden z najvýznamnejších oligarchov v Uhorskom kráľovstve na prelome 13. a 14. storočia, patrí k najvýraznejším postavám našich stredovekých dejín. Jeho pôsobenie bolo natoľko významné, že našlo odraz aj v neskoršej tradícii o západnom a strednom Slovensku (teda pôvodne ovládanom území) ako o Matúšovej zemi. Toto dokumentuje ešte aj Uhorská kronika Jána z Turca z 15. storočia. Na slovensku osobnosť a pôsobenie Matúša Čáka neboli doteraz uceleným spôsobom spracované. Jeden z najvýznamnejších slovenských medievistov Ján Lukačka preto verejnosti (nielen odbornej) prináša zasvätený a na základe dôkladnej heuristiky zostavený obraz nielen o Matúšovi samotnom, ale aj o dobe, v ktorej tento magnát pôsobil a svojimi skutkami ju pomáhal utvárať.
Vypredané
14,25 € 15,00 €

Churchill


From the admiralty to the miner's strike, from the Battle of Britain to eventual victory over Nazi Germany, Churchill oversaw some of the most important events the world has ever seen. Winning the Nobel Prize in Literature for his personal writing and cautioning against a powerful Soviet Russia in his later years in office, his larger-than-life and complex personality has continued to fascinate writers and historians. In this comprehensive biography, Roy Jenkins faithfully presents these events, while also managing to convey the contradictions and quirks in Churchill's character. Weaving together in-depth analysis and brilliant historical research, Jenkins has succeeded in crafting this magnificent one-volume account packed with insights that only a fellow politician can convey. Bringing to life the statesman, writer, speaker and leader, Churchill is packed with insights into one of the most important figures of the twentieth century.
Vypredané
20,85 € 21,95 €

Young Hitler: The Making Of The Führer


When Adolf Hitler went to war in 1914, he was just 25 years old. It was a time he would later call the 'most stupendous experience of my life'. That war ended with Hitler in a hospital bed, temporarily blinded by mustard gas. The world that he opened his newly healed eyes on was new and it was terrible: Germany had been defeated, the Kaiser had fled and the army had been resolutely humbled. Hitler never accepted these facts. Out of his fury rose a white-hot hatred, an unquenchable thirst for revenge against the 'criminals' who had signed the armistice, against the socialists who he accused of stabbing the army in the back and, most violently, against the Jews – a direct threat to the master race of his imagination – on whose shoulders he would pile all of Germany's woes. But this was not all about the war; the seeds of that hatred lay in Hitler’s youth. By peeling back the layers of Hitler's childhood, his war record and his early political career, Paul Ham's Young Hitler: The Making of the Führer seeks the man behind the myth. How did the defining years of Hitler’s life affect his rise to power? More broadly, Paul Ham seeks to answer the question: Was Hitler a freak accident? Or was he an extreme example of a recurring type of demagogue, who will do and say anything to seize power; who thrives on chaos; and who personifies, in his words and in his actions, the darkest prejudices of humankind?
Vypredané
14,73 € 15,50 €

Munkácsy Mihály élete


Munkácsyt Andorai Péter alakította abban a Mednyánszky című filmben, amit Szőnyi G. Sándor rendezővel csináltunk Szabó György forgatókönyvéből. A festő feleségét Kovács Mária alakította remekül. Mednyánszky László festőművész életének egy-egy periódusát eleveníti fel a film, aminek operatőre voltam, benne azzal a jelenettel is, amikor Mednyánszky elvetődik Munkácsy legendásan elegáns és a potenciális megrendelők, a finom közönség számára is nyitott műtermébe, Párizsba. A műterem - természetesen - díszletben épült újjá, de mindent elkövettünk, hogy azt az atmoszférát visszaadjuk a filmen, amilyen akkor, a millenniumi időkben lehetett. Mint sok beszámolóból tudhatjuk, Munkácsyné, Cécile Papier olyan jól "adta el" a férjét, hogy annak más teendője sem maradt, mint festeni, alkotni, s minden más teendőt ellátott - köztük az üzleti típusúakat is - a ház francia asszonya.
Vypredané
8,48 € 8,93 €

Szálasi Ferenc - Politikai életrajz


A szerző minden tekintetben reális képet kínál olvasóinak Szálasi politikai életrajzának megírásakor, kitér életének ismert és rejtélyes mozzanataira, milyen volt (magán)emberként, miért hagyta ott a biztos karrierrel kecsegtető katonai pályát, miért lett politikus. A monográfia hatalmas mennyiségű, köztük számos új forráson alapul, annotált névmutató és illusztrációk egészítik ki.
Vypredané
15,27 € 16,07 €

Lovci nacistov


Po vyše sedemdesiatich rokoch od skončenia druhej svetovej vojny sa pomaly končí éra lovcov nacistov. Nastal čas vyrozprávať ich spletité príbehy. Mocnosti, ktoré zvíťazili v druhej svetovej vojne, stratili po norimberských procesoch a nástupe studenej vojny záujem stíhať nacistických vojnových zločincov. Mnohí páchatelia, najmä tí s nižšími hodnosťami, sa zamiešali medzi milióny ľudí, čo sa usilovali vybudovať si nový život v povojnovej Európe. Tí, ktorí sa cítili veľmi ohrození, utiekli zo starého kontinentu. Kniha Lovci nacistov sa zameriava na skupinku mužov a žien, ktorí sa nestotožnili s tým, že vojnové zločiny majú upadnúť do zabudnutia, a rozhodli sa pátrať po ich páchateľoch aj v tých najvzdialenejších kútoch zemegule. Nagorski zaznamenáva dramatické príbehy slávnych lovcov nacistov – Simona Wiesenthala a Beate a Sergea Klarsfeldovcov – spolu s tými, ktorí neboli natoľko známi verejnosti. Patria medzi nich mladí americkí prokurátori Benjamin Ferencz a William Denson, žalobcovia v norimberských a dachauských procesoch; poľský investigatívny sudca Jan Sehn, ktorý viedol vypočúvanie veliteľa Osvienčimu Rudolfa Hössa; nemecký sudca a prokurátor Fritz Bauer, ktorý prinútil svojich krajanov, aby sa ako národ konfrontovali s dedičstvom masových vrážd; agent Mossadu Rafi Ejtan, veliteľ izraelského komanda, ktoré unieslo Eichmanna; a Eli Rosenbaum, šéf Oddelenia špeciálneho vyšetrovania Ministerstva spravodlivosti USA, ktorý sa zaslúžil o vyhostenie vojnových zločincov, čo si pokojne nažívali v Spojených štátoch. Lovci nacistov spočiatku túžili po odplate, no čoskoro sa ich úsilie zmenilo na neúprosný boj za spravodlivosť.
Vypredané
17,01 € 17,90 €

Lacná kniha Lovci nacistov (-90%)


Po vyše sedemdesiatich rokoch od skončenia druhej svetovej vojny sa pomaly končí éra lovcov nacistov. Nastal čas vyrozprávať ich spletité príbehy. Mocnosti, ktoré zvíťazili v druhej svetovej vojne, stratili po norimberských procesoch a nástupe studenej vojny záujem stíhať nacistických vojnových zločincov. Mnohí páchatelia, najmä tí s nižšími hodnosťami, sa zamiešali medzi milióny ľudí, čo sa usilovali vybudovať si nový život v povojnovej Európe. Tí, ktorí sa cítili veľmi ohrození, utiekli zo starého kontinentu. Kniha Lovci nacistov sa zameriava na skupinku mužov a žien, ktorí sa nestotožnili s tým, že vojnové zločiny majú upadnúť do zabudnutia, a rozhodli sa pátrať po ich páchateľoch aj v tých najvzdialenejších kútoch zemegule. Nagorski zaznamenáva dramatické príbehy slávnych lovcov nacistov – Simona Wiesenthala a Beate a Sergea Klarsfeldovcov – spolu s tými, ktorí neboli natoľko známi verejnosti. Patria medzi nich mladí americkí prokurátori Benjamin Ferencz a William Denson, žalobcovia v norimberských a dachauských procesoch; poľský investigatívny sudca Jan Sehn, ktorý viedol vypočúvanie veliteľa Osvienčimu Rudolfa Hössa; nemecký sudca a prokurátor Fritz Bauer, ktorý prinútil svojich krajanov, aby sa ako národ konfrontovali s dedičstvom masových vrážd; agent Mossadu Rafi Ejtan, veliteľ izraelského komanda, ktoré unieslo Eichmanna; a Eli Rosenbaum, šéf Oddelenia špeciálneho vyšetrovania Ministerstva spravodlivosti USA, ktorý sa zaslúžil o vyhostenie vojnových zločincov, čo si pokojne nažívali v Spojených štátoch. Lovci nacistov spočiatku túžili po odplate, no čoskoro sa ich úsilie zmenilo na neúprosný boj za spravodlivosť.
Vypredané
1,79 € 17,90 €

dostupné aj ako:

  • 5 /5

Romanovovci


Simon Sebag Montefiore brilantne podáva pôsobivý a hodnoverný príbeh najúspešnejšej panovníckej dynastie od čias cézarov. Dvadsať absolutistických cárov a cárovien vládlo viac ako tri storočia od dramatického vzostupu po revolučný pád prostredníctvom krvavých vojen, mieru plného násilia, v závratnom bohatstve aj v absolútnej chudobe, s vášnivou láskou aj nemilosrdnou ctižiadostivosťou, v šialenstve aj v dekadencii. Príbeh Romanovovcov bol zobrazený v mnohých publikáciách, no nikdy nie v takej pôsobivej kombinácii literárneho nadania, rozprávačského umenia, dôkladného výskumu a psychologického pohľadu. Romanovovci obsahujú všetko od vojny a diplomacie po zriaďovanie inštitúcií a snovanie dvorných intríg, no príbeh oživujú predovšetkým portréty dvadsiatich ruských panovníkov a opis života na cárskom dvore. Za tri storočia Romanovovci priviedli na svet titanov aj tyranov, viedli dobyvačné vojny a uzatvárali mier, no často sa správali tak nemravne, až musíme súhlasiť s vyjadrením Antonyho Beevora z Financial Times, že Hry o tróny v porovnaní s Romanovovcami budú čitateľom pripadať ako príslovečný čajový večierok u vikára. Montefiore zaznamenáva životy cárov a cárovien do delikátnych podrobností v dokonalej, občas až iskrivej próze. Jeho dielo je cenné najmä v tom, že spojil dôkladnú znalosť ruských dejín s rozprávačským majstrovstvom.
Vypredané
28,41 € 29,90 €

Biografie z kategórie história sa zameriavajú na opis a skúmanie životov významných historických osobností. Tieto knihy nám ponúkajú pohľad do života a príbehov jednotlivcov, ktorí zohrali dôležitú úlohu vo vývoji spoločnosti, politiky, vedy, umenia alebo iných oblastí.

V biografiách sa často rozoberajú naratívne aspekty životov jednotlivcov, od ich raného detstva a rodinného prostredia až po ich dospelosť a významné činy. Autori týchto kníh sa zaoberajú históriou a využívajú primárne a sekundárne zdroje, ako sú denníky, listy, rozhovory, oficiálne dokumenty a vedecké štúdie, aby rekonštruovali životné príbehy týchto osobností.

Historické životopisy nám umožňujú preniknúť do mysle a srdca týchto osobností a porozumieť ich motivácií, rozhodnutiam a vplyvu na svet okolo nich. Tieto knihy nám tiež poskytujú historický kontext a rámec, v ktorom tieto osobnosti pôsobili, a umožňujú nám vidieť, ako ich životné príbehy zapadajú do širších dejín.