Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Série


Edície


Najpredávanejšie - Bestsellery - Knihy - Literatúra strana 8 z 26

Knižné bestsellery nesmú v našej ponuke rozhodne chýbať. Najpredávanejšie a najobľúbenejšie knihy slávnych spisovateľov vás vtiahnu do deja a ponúknu vám množstvo skvelých príbehov. Vyberte si žáner, ktorý je vám najbližší alebo darujte najnovšie knižné bestsellery ako darček svojim blízkym.

Ivan Franko Život a dielo


Ivan Franko (1856 – 1916), ukrajinský spisovateľ, vedec, prekladateľ a spoločenský dejateľ bol nezvyčajnou a zriedkavou modifikáciou ľudského ducha umocneného ukrajinským vlastenectvom a erudíciou európskeho intelektuála. Často ho nazývajú Goethem nielen pre filozofickú hĺbku jeho diel, ale aj pre univerzálnosť a obrovský záber tvorby.
U dodávateľa
11,40 € 12,00 €

Spievam, lebo milujem


Janko Silan (1914-1984), básnik, kňaz, žil a tvoril mimo literárnych centier, programov a skupín. Zachoval si slobodu a nezávislosť vo vnútornom exile. Musel sa vyrovnávať najprv s nepriazňou osudu (chudoba, slabozrakosť, strata matky), neskôr s nepriazňou režimu. Edita Príhodová predstavuje jeho dielo v biografickom a literárnokritickom kontexte, pričom používa interpretačnú a literárnohistorickú metódu. V monografii chronologicky sleduje jednotlivé zbierky a ukazuje, ako sa kryštalizovala autorova básnická metóda. Silanov štýl je žitou spoveďou, vyznaním bez póz, hľadaním transcendentna ako najvýraznejšej hodnoty človeka.
U dodávateľa
9,50 € 10,00 €

Súboj s komunizmom 2


Druhá časť Súboja s komunizmom memoárovo približuje politický život Slovenska po roku 1945 a odkrýva neznáme udalosti okolo nových vládcov očami priameho účastníka. Paľo Čarnogurský - politik Slovenského štátu, úzky spolupracovník ruských partizánov, dôstojník Svobodovej armády v Košiciach a spojka medzi demokratmi a komunistami na najvyšších postoch - podáva príbehy, ktoré do veľkej miery sám vytváral. Nikdy nebol osobne tak blízko Husákovi, aby s ním konšpiroval v novej situácii po roku 1945. Objavenie dôležitej časti zhabaného Čarnogurského archívu v Husákovom trezore po tridsiatich troch rokoch je neskutočné. Všetko môžeme čítať so zatajeným dychom.
U dodávateľa
12,35 € 13,00 €

Suzanne Renaud


Život básnířky Suzanne Renaudové (1889–1964) je nedělitelně spjatý s Petrkovem, domovem muže, za kterého se roku 1926 v Grenoblu provdala. Poutavě vyprávěný příběh protnutí dvou zcela odlišných světů, Francie Suzanne Renaudové a Vysočiny Bohuslava Reynka, dotváří bohatá obrazová příloha. Dokladem o jemném předivu, kterým byla Suzanne Renaudová připoutána k Československu, je i soubor pozdních básní, vytrysklých v letech nejtěžšího exilu za zdmi petrkovského statku, v překladu Jiřího Reynka zde vůbec poprvé vydaný v češtině.
U dodávateľa
18,24 € 19,20 €

Tolkien világai


Új könyvében John Garth, a neves Tolkien-szakértő feltérképezi a földrajzi helyeket, amelyek megihlették A Gyűrűk Ura íróját, s tükröződnek Középföldében és az író által megálmodott más tájakban, településekben. A kötetet gazdagító száznál több illusztráció között megtaláljuk Tolkien saját rajzait és festményeit, de más művészek munkáit, archív anyagokat, térképeket és festői szépségű, napjainkban készült fényképeket is. Földrajzi forrásaival ismerkedve, keresztül-kasul bejárjuk Nagy-Britanniát, az író szívéhez különösen közel álló Nyugat-Közép-Angliát és Oxford környékét, de átrándulunk Amerikába és Afrikába is. Azonosíthatjuk Hobbitfalva, a tündék Völgyzugolya, a Helm-szurdok Csillogó Barlangjai, Középfölde számos más, kulcsfontosságú pontja, hegyek, erdők, folyók, tavak és partvidékek a valóságban létező megfelelőit. Feltárulnak az összefüggések Tolkien utazásai, olvasmányélményei, oxfordi professzorként megszerzett széleskörű tudása és az általa megálmodott világok között. Életrajzának és munkásságának alapos ismerője, John Garth elemzi az író különleges látásmódját, alkotói módszereit, cáfol számos közkeletű tévedést Középfölde körül, miközben új elméleteket is ismertet. A tematikus felosztású könyvben kibontakozik a világ egyik legkedveltebb írójának gazdagon illusztrált életútja, feltárulnak a való világ és a képzelet birodalma közötti összefüggések.
U dodávateľa
27,55 € 29,00 €

Belasé Ó


RUDOLF JUROLEK predstavuje spirituálny prúd slovenskej poézie. Duchovnosť nachádza v krajine, ktorá putuje spolu s básnikom a má podiel na jeho myslení. Pútnik obraznosti a hlbokých slojov jazyka hľadá stratenú nevinnosť. Jej znakom je večná záhrada, raj. Monografia Jany Juhásovej otvára Jurolekov „dôverný priestor, plný svetla a vzduchu“, do ktorého sa dá vstúpiť a objavovať v ňom nielen okolitý svet, ale aj „vzdušnosť v našich telách, plnosť, belasé ó“. Belasé ó je psychický stav, ktorý umožňuje vyplavovať z tela rany, aby „vyvanuli do modrej a ružovej“. Po očiste sa stačí obzrieť a niekedy sa to podarí: uvidieť „domov neba a zeme“.
Predpredaj
12,35 € 13,00 €

Marcel Lacko - Autobiografia


Prozaický metatextový debut slovenského autora Marcela Lacka prináša otvorené príbehy ako časti nekonečného celku. Sú to prototypy naratívnych sekvencií, ktoré sa vzájomne prelínajú a koexistujú, aby sa v rôznych kolíziách spochybňovala ich opodstatnenosť. Kniha vznikla ako projekt Európskeho domu poézie Košice v spolupráci s významnou anglickou fotografkou Helen Dewbery. metatexty: Richard Kitta fotografie: Helen Dewbery
U dodávateľa
10,45 € 11,00 €

Vjačeslav Vsevolodovič Ivanov (21. 8. 1929 - 7. 10. 2017)


Publikace představuje život a dílo jednoho z výrazných jazykovědců druhé poloviny 20. a počátku 21. století. V. V. Ivanov patřil do generace ruských/sovětských jazykovědců, která významně ovlivnila diachronní jazykové disciplíny v těch oblastech, jež byly pro jednotlivé vědce stěžejní, a to ve velmi širokém záběru od etnolingvistiky přes indoevropskou srovnávací jazykovědu, slovanskou etymologii až po typologii jazyků a kulturní antropologii. V. Blažkovi se podařilo vytvořit obraz vynikajícího vědce zasazený do širokých kulturněhistorických i politických souvislostí a v kontextu působení mnoha dalších věhlasných lingvistů. Představuje ho nejen jako člověka všestranně vzdělaného, literárně činného, vynikajícího pedagoga, ale především světově známého jazykovědce s neuvěřitelně širokým záběrem. V neposlední řadě také člověka společensky angažovaného, se smyslem pro pravdu. Autor v knize shromáždil kompletní Ivanovovu bibliografii čítající na 1 260 položek. Navíc vytvořil statistický bibliografický přehled podle tematických okruhů. Ukazuje tak názorně všechny oblasti jazykovědného výzkumu, v nichž Ivanov zanechal výraznou stopu, sám nebo jako spoluautor.
U dodávateľa
9,88 € 10,40 €

V dotyku s Pavlom Straussom VII.


Siedmy diel postupne vydávaných zápiskov zo zápisníka autora je pokračovaním zápiskov zachytávajúcich čas intenzívneho priateľstva autora s Dr.Pavlom Straussom a ich vzájomnú korešpodenciu. /Záznamy zo zápisníka júl-december 1987/
U dodávateľa
8,55 € 9,00 €

Za hranice provincie


Jána Smreka (1898 - 1982) pozná celá slovenská kultúrna verejnosť predovšetkým ako významného básnika, menej ako publicistu, napriek tomu, že celý aktívny život robil novinára či novinového redaktora. Viac ako dve desaťročia viedol kultúrno-spoločenský mesačník Elán, ktorý sám založil. Na jeseň 1944 prestal Elán vychádzať. Dôvody sa rôznia, jeden tvrdí, že ho režim zakázal, druhý, že sa tak rozhodol sám Smrek, keď Slovensko bolo po SNP obsadené nemeckým vojskom. Po roku 1945 sa slovenská kultúrna politika posunula o hodný kus doľava, a to aj zásluhou Laca Novomeského, vtedajšieho povereníka kultúry. Liberálnodemokraticky orientovaný Elán mal problémy s obnoveným vydávaním. Prvé povojnové dvojčíslo vyšlo až v januári 1946. Vtedy začal vychádzať Kultúrny život, ktorý postupne vytlačil Elán až do jeho definitívneho zániku v roku 1947. Určitý dištanc mal aj sám Smrek, keď dlhší čas nemohol publikovať. Nový režim mu vyčítal niektoré predošlé čísla Elánu venované literatúram Talianska, Nemecka a pod. Bola to chabá kritika, pretože Smrek sa zámerne vyhol vtedajšej nemeckej nacistickej prítomnosti. V obnovenom Eláne si však dovolil kritizovať zúženú koncepciu socialistickej literatúry, ako ju nastolil vo svojom článku Daniel Okáli. A tak koniec Elánu znamenal aj koniec slobodnej tvorby. Dielo je neprehliadnuteľným prameňom poznatkov o Jánovi Smrekovi a jeho tvorbe.
U dodávateľa
13,30 € 14,00 €

Do južných morí


Robert Louis Stevenson, autor známych diel Ostrov pokladov či Podivný prípad doktora Jekylla a pána Hyda, bol väčšinu svojho života vášnivým cestovateľom. Ani jeho podlomené zdravie ho nemohlo odradiť od tejto záľuby, naopak ho prinútilo zmeniť prostredie a navštíviť miesta ako Francúzska Riviéra alebo Tichý oceán, keď dúfal, že sa vylieči z tuberkulózy. Na lodi precestoval celú Európu a nespočetné množstvo ostrovov, pričom jeho výpravy neraz trvali aj niekoľko mesiacov. Príhody a zápisky z ciest mu boli inšpiráciou pri tvorbe diel ako Putovanie s oslom do hôr (1879) a Do Južných morí (1896). Stevenson a jeho rodina si v San Francisku v roku 1888 prenajali loď – škuner Casco a vydali sa na výpravu Tichým oceánom. Zdravý morský vzduch bol odporúčaný na zlepšenie zdravotného stavu a zároveň to bola jedinečná príležitosť precestovať túto časť sveta. Stevenson strávil určitý čas na ostrovoch Hawai, kde sa spriatelil s tamojším kráľom, aby následne vyrazil smerom na ostrovy Tahiti, Nový Zéland a súostrovie Samoa. Oboplával Austráliu navštívil aj tak vzdialené ostrovy, akými sú Kiribati alebo Apemama. Počas svojej cesty pokračoval vo svojej tvorbe a pracoval na svojom diele s názvom Diabol vo fľaši (1891), ktoré bolo jedným z najúspešnejších príbehov z prostredia kaštieľa na ostrovoch Hawai, kolónie lepry na ostrove Molokai a ďalších miest ktoré na svojej ceste navštívil. V knihe Do Južných morí autor opísal svoje zážitky z plavby po Tichom oceáne, stretnutia s miestnymi obyvateľmi, tradície a zvyky, s ktorými prišiel do kontaktu a príbehy, ktoré si vypočul. Toto prostredie mu učarovalo natoľko, že sa tu rozhodol stráviť zvyšok svôjho života a usadil sa vo vile na ostrove Samoa. Stal sa tak verejne známou osobnosťou a získal si dôveru miestnych autorít. Svoje posledné chvíle strávil na tomto ostrove a pochovaný bol v roku 1894 v oblasti Mount Vaea, kde sa nachádza aj jeho pomník. Na dielo Do Južných morí nadväzuje ďalšie s názvom Plavba na parníku Janet Nichol Južnými moriami ( 1914 ).
Na sklade 2Ks
18,05 € 19,00 €

V prvom roku nového tisícročia


Autor prináša čitateľovi ďalšie voľné pokračovanie literárneho spracovania jeho denníkových záznamov, zachytávajúcich jeho vnútorné prežívanie prvého roku tohto tisícročia. Titul voľne nadväzuje na pred časom vydané tituly autora: V dotyku s Pavlom Straussom VII., V dotyku s Pavlom Straussom X., Posledný rok, V jubilejnom roku 2000. Dielo autor venoval nadchádzajúcim nedožitým 90-tým narodeninám Milana Rúfusa a Závažnej Porube „...ktorú nám on urobil Naveky Závažnou.“.
U dodávateľa
10,45 € 11,00 €

Z toho co bylo / Zůstává to co bude


Monografie představuje jednu z určujících osobností české literatury od šedesátých let dvacátého století, básníka, literárního kritika, editora, překladatele a pedagoga Antonína Brouska. Hypersenzitivní a přitom intelektuálně založený básník do svých veršů promítal žitou zkušenost, dvojí proměna jeho poetiky tak nabízí klíč k jeho dílu jako celku. K prvnímu posunu došlo po autorově emigraci, kdy pro něj jeho lyrická tvorba představovala útočiště, bezpečný prostor pro vzpomínání a konstrukci domova. Druhý posun nastal ve chvíli, kdy se básník po roce 1989 pokusil vrátit do Československa.
U dodávateľa
14,06 € 14,80 €

dostupné aj ako:

Samo Bohdan Hroboň - Prosbopej slovenského chorľavca žobráka


V interpretácii Jána Zambora Ján Zambor, básnik, prekladateľ a literárny vedec interpretuje slovenského básnika, folkloristu, prekladateľa, jazykovedca a predstaviteľa mesianistickej línie v slovenskom romantizme Sama Bohdana Hroboňa. V Hroboňovej poézii dominujú mystické ambície a unikátna slovotvorba.
Na sklade 2Ks
9,50 € 10,00 €

Komplexnosť tvorivosti


Zborník, aký sa dnes nevidí, nielen vizuálne, ale aj obsahovo, je zložený z piatich častí: z Personálnej bibliografie M. Bátorovej (52 strán), medzinárodného súboru vedeckých štúdií pod názvom Sila a odvaha skúmať (32 autorov), z umeleckých príspevkov našich aj zahraničných autorov v časti Uvidieť srdcom, z laudácií a spomienkových príhovorov v časti Blízkosť v našom živote a v poslednej časti z dvoch interiew s autorkou, ktorej je zborník dedikovaný v časti Čo sa nechveje, nie je pevné. Predely medzi vedeckými štúdiami a umeleckými príspevkami tvoria výtvarné gratulácie: prvá je z dielne karikaturistu Pavla Taussiga, druhá z Radošinského naivného divadla. Celá táto nádherná kompozícia vyjadruje exkluzivitu autorky, ktorej je zborník venovaný. Vedecké štúdie sú poukazom na súčasné svetové trendy komparatistiky, ktorých je prof. PhDr. Mária Bátorová, DrSc. súčasťou, umelecké texty poukazujú na jej osobnosť ako spisovateľky, interview zasa na jej filozofické a životné názory, postoje a princípy. Personálna bibliografia zahŕňa všetky jej publikované diela a produkciu. Tento zborník takto tvorí mnohorakú bázu nielen jedného života autorky, ale a do veľkej miery popisuje literárnu vedu a umenie na Slovensku a v Európe.
U dodávateľa
17,10 € 18,00 €

Agatha Christie:Tajuplná žena


Agatha Christie byla geniální autorkou mnoha slavných detektivních románů, stvořila takové postavy jako Hercule Poirota, slečna Marplová, sama ale vystupovala jako „obyčejná žena v domácnosti, přestože jí zjevně nebyla. Její život je plný tajemství a záhad, stejně jako její knihy. Narodila se v roce 1890 do světa, v němž si ženy obtížně vybojovávaly svou pozici. A přesto studovala hudbu v Paříži, zajímala se o moderní psychologii, během první světové války pracovala jako dobrovolná sestra, milovala rychlá auta, v Bagdádu se věnovala archeologii a především se stala mezinárodně uznávanou spisovatelkou. Lucy Worsleyovou zaujal její život natolik, že se rozhodla napsat biografii, která odhaluje její málo známé dopisy a dokumenty. Velmi poutavě líčí životní příběh této výjimečné ženy, jenž byl nesmírně bohatý a plodný. Agatha Christie o sobě tvrdila, že není žádná hrdinka, ale tato kniha ukazuje, že byla opravdovou průkopnicí nejen v literatuře, ale i v mnoha dalších oblastech.
U dodávateľa
27,17 € 28,60 €

Příteli Evermodu Balcárkovi místo čestného diplomu


Edice Korespondence Jakuba Demla soustřeďuje a zpřístupňuje některé rozsáhlejší soubory básníkových dopisů. Po knihách listů Josefu Ševčíkovi Carissime, kde se touláte? (2010), Matěji Fenclovi I tento list považujte za neúplný (2011) a dvou svazcích vzájemné korespondence s Františkem Bílkem Číslo jednací: láska (2012) následuje soubor 129 dopisů důvěrnému příteli, knězi, archiváři a autorovi první Demlovy bibliografie Evermodu Vladimíru Balcárkovi. Jádro téměř celoživotní korespondence tvoří léta 1912 a 1913, pro Demla převratná. Po sporu s církevními nadřízenými a rozchodu s Josefem Florianem marně hledá domov, zároveň horečně tvoří, prosazuje se jako básník i vydavatel. Balcárkovi líčí, jak vznikají knihy Rosnička, Život svaté Dympny, Hrad Smrti, Domů, Moji přátelé či deník Pro budoucí poutníky a poutnice. Podrobně ho zpravuje o hovorech s Otokarem Březinou. Dopisy však především přinášejí Demlovo bezprostřední svědectví o tragické lásce k Elišce Wiesenbergerové.
U dodávateľa
22,24 € 23,41 €

Goethe


Goethe, jako bychom se s ním setkali poprvé: Na vrcholu své biografické tvorby nám Rüdiger Safranski tohoto génia století představuje v novém světle. U žádného autora novější doby neproudí biografické prameny tak bohatě, ale k žádnému se zároveň nevztahuje tak velké množství názorů a interpretací. Safranski, mistr výkladu z hlediska dějin duchovního vývoje, se Goethovi přibližuje výhradně z primárních pramenů díla, dopisů, deníků, rozhovorů, poznámek současníků. Vzniká tak neobvykle živý obraz člověka, jehož životní cesta zahrnuje období od hravého rokoka až ke střízlivému věku železnic, člověka, kterému celá jedna epocha vděčí za své jméno: doba Goethova. Goethovo rané literární dílo je určitým měřítkem dodnes. Jemu samému se však po údobí kultu génia literární život ve Frankfurtu omrzel. Riskoval radikální řez a v roce 1775 odešel do malého vévodství Sasko-výmarského, kde jako vévodův přítel nakonec zastával úřad státního ministra. Zatímco i nadále tvořil nezapomenutelné básně, divadelní hry a romány a věnoval se práci na Faustovi, uvědomoval si stále naléhavěji, že skutečným dílem je možná i sám jeho život, kterému chtěl v bouřlivé době vtisknout nezaměnitelnou podobu. Rüdiger Safranski líčí nejen Goethovu tvorbu a jeho dobu, ale i tuto básníkovu práci na sobě samém. V jeho knize se tak navíc jedná o příklad umění žít, které se zčásti podařilo a zčásti ztroskotalo, ale přesto je pro nás neustále významné a poučné. Českému čtenáři se nyní po více jak 46 letech dostává do ruky ucelená kvalitní a moderně pojatá Goethova biografie, jež byla v Německu přijata s nadšením.
U dodávateľa
22,24 € 23,41 €

Sešity


Paul Valéry koncipoval své deníkové záznamy v podstatě jako úvahy soustředěné na jednu hlavní otázku: jaká je podstata lidského ducha, jaké jsou jeho mechanismy, možnosti a hranice, jak pracuje lidská mysl? Tohoto filozofického, psychologického nebo vědeckého problému se přímo či nepřímo dotýkají prakticky všechny deníkové zápisky. Autor veškeré texty, jež v rukopise představovaly nesmírných 26 000 stran, sám roztřídil do 31 tematických kapitol či souborů. Faksimile celého díla byla vydána v letech 1957–1961 v Centre national de la recherche scientifique, předlohou pro české vydání je dvoudílný výbor z pařížského nakladatelství Gallimard – Bibliotheque de la Pléiade.
Na sklade 1Ks
36,32 € 38,23 €

Biografie v kategórii Literatúra sa zaoberajú životnými príbehmi a skúmaním významných spisovateľov a literárnych osobností. Tieto knihy nám ponúkajú hlbší pohľad do života a diela jednotlivcov, ktorí zanechali trvalý odkaz vo svete literatúry.

V biografiách literárnych osobností sa často analyzujú a opisujú významné udalosti a skúsenosti, ktoré formovali spisovateľov a ovplyvnili ich tvorbu. Autori týchto kníh sa zameriavajú na výskum životných príbehov, vzťahov, tvorivých procesov a vplyvov, ktoré formovali jedinečný literárny hlas a príspevok týchto osobností.

Tieto životopisy nám umožňujú priblížiť sa k mysli a inšpiráciám spisovateľov, pochopiť ich tvorivý vývoj, motívy, témy a techniky písania. Tieto knihy nám poskytujú kontext prechodu od života spisovateľa k ich literárnemu dedičstvu, a tak nám umožňujú hlbšie porozumieť a interpretovať ich diela.

Biografie literárnych osobností sa zameriavajú na rôzne literárne epochy, žánre a kultúrne kontexty. Medzi populárne témy patria životopisy klasických spisovateľov, moderných autorov, básnikov, dramatikov a literárnych ikon, ktorých diela majú významný vplyv na literárnu kultúru.