Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Havel: Egy élet


Václav Havel a 20. század egyik legkiemelkedőbb alakja volt: tekintélyromboló értelmiségi, közismert drámaíróból lett politikai disszidens, egy egyesült, s azután két részre bomló nemzet elnöke, mindemellett elkötelezett emberi jogi aktivista. Egész életében kívülállónak látta magát - ennek gyökerei kiváltságos prágai gyermekkorába nyúlnak vissza, ám szemléletmódja tovább erősödött, amikor családja az 1948-as kommunista hatalomátvétel után feketelistára került. Ifjúkorában az elszigeteltségből és számkivetettségből bontakozott ki költészete, s ez indította el esszé- és drámaírói pályáján is - Havel abszurd drámákat kezdett írni társadalomkritikaként. Mivel részt vállalt a prágai tavasz eseményeiben, műveit szigorúan cenzúrázták, emberi jogi tevékenysége miatt pedig ötévi börtönbüntetésre ítélték. Havel vakmerő és látnoki képességű férfi volt, személyiségében súlyos ellentétek feszültek, gyakran mardosták kételyek, és hajlamos volt az önostorozásra. Ám mindig minden körülmények között hű maradt önmagához. A Charta '77 élén betöltött pozíciója, a kiszolgáltatottak hatalmába vetett lankadatlan hite és felvillanyozó személyisége 1989-ben kulcsfontosságú szerephez juttatta a bársonyos forradalom egyik vezetőjeként. A következő 13 esztendő folyamán Havel Csehszlovákia utolsó, majd a Cseh Köztársaság első elnökeként nemcsak az országon belüli megbékélést szorgalmazta, hanem a szomszédokkal való jó viszonyt is. Žantovsky Havel egyik legközelebbi barátja volt, akivel a későbbi elnök még a demokratikus ellenzék tagjaként ismerkedett meg a kommunizmus idején. Havel első hivatali éveiben Žantovsky látta el mellette a sajtófőnök, tanácsadó és politikai igazgató tisztségét, és barátságuk egészen 2011-ig, Havel haláláig töretlenül folytatódott. Žantovsky e rendkívüli életút kisszámú avatott szemtanúinak egyikeként megvilágosító erejű - egészen közeli és személyes - portrét fest Havel emberléptékűnél nagyobb alakjáról és a zűrzavaros időkről, amelyekben győzelemre vitte ügyét.
Vypredané
16,63 € 17,50 €

dostupné aj ako:

VII. Henrik önéletrajza


Sok könyv született a gőgös, egoista VIII. Henrikről: a férfiúról, aki lerombolta az egyházat, mert az nem engedélyezte neki, hogy elváljon; aki hatszor nősült, és két feleségét lefejeztette; aki kivégeztette a barátját, Thomas More-t; aki kifosztotta a kolostorokat; aki fiúgyermekre, trónörökösre vágyott, és elhanyagolta két leányát, Máriát és Erzsébetet; aki végül kövér, betegségek sújtotta, züllött emberként halt meg. Nagyszabású művében Margaret George most úgy ismertet meg bennünket VIII. Henrik történetével, mintha maga a hajdanvolt uralkodó mesélné el nekünk emlékirat formájában, amelyet a király bizalmát élvező udvari bolond, Will Somers megjegyzései tagolnak. A ragyogó meseszövéssel, szellemesen, olvasmányosan megírt regény szemléletesen tárja elénk a hatalommal járó örömöket és veszedelmeket, egyszersmind minden eddig látottnál elevenebb képet ad VIII. Henrikről.
Vypredané
27,14 € 28,57 €

Ľudovít Bazovský - nezlomný rodák slovenský?


Napriek značnému úsiliu, ktoré slovenská historiografia v posledných dvoch dekádach vyvíja, aby „zaľudnila“ slovenské dejiny, stále chýba konkrétnejší a vyváženejší pohľad na viaceré historické osoby, vrátane kontroverznej osobnosti Ľudovíta Bazovského (1872 – 1958). Ľ. Bazovský prezentoval na slovenskej politickej scéne do polovice 20. storočia veľmi odlišný, špecifický a ojedinelý prvok. Bol nesmierne zaujímavou a priam nezaraditeľnou postavou v garnitúre verejných predstaviteľov. Bazovský vstúpil do verejného účinkovania na konci 19. storočia. Jeho dlhý život a verejné aktivity zapadajú do niekoľkých dejinných etáp a rôznych štátnych zriadení: narodil sa v Rakúsko-Uhorsku, počas jeho existencie vyštudoval právo a aktívne sa podieľal na verejnom živote svojho regiónu i širšieho okolia. Prežil dve svetové vojny, vznik a zánik medzivojnovej Československej republiky, Viedenskú arbitráž a odstúpenie častí južného Slovenska Maďarsku, obnovenie česko-slovenského štátu a jedno desaťročie komunistického režimu v ňom. Počas 50-ročného verejného pôsobenia sa teda ocitol vo víre nespočetných politických, právnických, ekonomických, kultúrnych i cirkevných aktivít. Nebol však iba svedkom, pozorovateľom a komentátorom, ale aj aktérom mnohých dôležitých udalostí.
Vypredané
19,00 € 20,00 €

Valdštejn


Rakouský historik Robert Rebitsch již českému čtenáři jistě není zcela neznámý - po překladu Matyáše Gallase nyní, v roce valdštejnského výročí, na trh přichází jeho další kniha spojená nejúžeji s českou historií, a to biografie císařského generalissima Albrechta z Valdštejna. Populárně koncipovaný životopis, vydaný v originále prestižním nakladatelstvím Böhlau, se nesnaží podat vyčerpávající detaily vévodových osudů, ale koncentruje se na jejich zásadní momenty a i po staletích rozporuplné otázky. Jak si dokázal vypracovat své nevídané postavení, byl opravdu tak skvělým vojevůdcem, a hlavně: zradil císaře, nebo byl sám zrazen? Autorův výzkum současně shrnuje nejnovější poznatky zahraničního valdštejnského bádání.
Vypredané
16,97 € 17,86 €

Havel


"Vaclav Havel: iconoclast and philosopher-king, an internationally successful playwright who became a political dissident and then, reluctantly, a president. His pivotal role in the Velvet Revolution, the end of Communism and the birth of a modern, west-facing Czech Republic makes him a key figure of the twentieth century. He was a character of great contradictions, a courageous visionary who put his life at risk, a leader who inspired great loyalty; yet a man wracked with doubt, self-criticism, depression and despair. Above all he was an intellectual and artist, always true to himself, someone who never lost a profound sense of the absurd. Michael antovsky was one of Havel's closest friends. They met as dissidents under Communism, and when a frail Havel was released from prison in May 1989 just months before the Velvet Revolution it was antovsky who carried his bag for him; during Havel's first presidency antovsky was his press secretary, speech writer and translator, and their friendship endured until Havel's death in 2011. He is therefore uniquely placed as Havel's biographer; a rare witness to this most extraordinary life."
Vypredané
21,38 € 22,50 €
  • 5 /5

Ako som sa stal starostom Reykjavíku a chcel zmeniť svet


Komediant, showman, basgitarista punkrockovej skupiny a - starosta hlavného mesta Islandu. Správa o tom, že Jón Gnarr sa dostal do čela radnice v Reykjavíku, obletela svet v júni roku 2010, uprostred ekonomickej krízy. Bojovník proti establishmentu a kandidát recesistickej Najlepšej strany sľúbil obyvateľom mesta vo voľbách okrem iného dostatok uterákov na kúpaliskách, parlament bez drog a ľadového medveďa do miestnej zoo. Do boja proti kríze vyrazil s heslom „viac punku, menej pekla!“ a vyhlásil, že v mestskom prístave by mala stáť nadživotná socha Björk. Autobiografická kniha Jóna Gnarra popisuje príbeh herca, rockera a zrejme najnonkomformnejšieho starostu hlavného mesta na svete. Jón Gnarr sa narodil v roku 1967 v Reykjavíku. V detskom veku mu lekári diagnostikovali dyslexiu a problémy s učením. Vďaka hraniu v punkovej skupine ho v tínedžerskom veku poznali pod menom Jónsi Punk. Ako komik sa stal známym najmä vďaka účinkovaniu vo viacerých populárnych rozhlasových a televíznych seriáloch. V decembri roku 2009, v čase vrcholiacej finančnej krízy na Islande, založil politické zoskupenie Najlepšia strana, parodujúce politický život v krajine. O rok neskôr s ňou vyhral komunálne voľby a stal sa starostom Reykjavíku. V úrade zotrval jedno funkčné obdobie, po ktorom sa rozhodol z politiky odísť. Spolu s jeho mandátom zanikla v júni 2014 aj Najlepšia strana. Jón Gnarr je ženatý a má päť detí.
Vypredané
9,41 € 9,90 €

Lacná kniha Nějaká vzdálená země


Autorka, známá britská televizní producentka a scénáristka, čerpá ve svém románu ve velké míře z vlastních zážitků z dětství. V únoru 1939 ji totiž její rodiče poslali ve věku devíti let samotnou do Anglie, a tím jí vzhledem k jejímu židovskému původu zachránili život. Dramatický děj zachycuje příběhy rodiny zmítané ve víru historických událostí v předvečer druhé světové války, od zářijové mobilizace v roce 1938 do německé okupace 15. března 1939, a zejména zážitky dětské protagonistky Anny jsou znatelně autentické a tím mimořádně emocionálně působivé. Ruth Boswellová je známá britská televizní producentka a scénáristka seriálů pro děti i dospělé. Vyrůstala v předválečném Československu a v únoru 1939, jen několik týdnů před německou okupací, ji rodiče ve věku devíti let poslali samotnou do Anglie, což jí nepochybně zachránilo život. Její matka opustit Československo nemohla a zahynula v koncentračním táboře.
Vypredané
0,82 € 16,39 €

dostupné aj ako:

Napoleon the Great


This book was awarded The Prix Du Jury Des Grands Prix De La Fondation Napoleon 2014. From Andrew Roberts, author of the Sunday Times bestseller The Storm of War, this is the definitive modern biography of Napoleon. Napoleon Bonaparte lived one of the most extraordinary of all human lives. In the space of just twenty years, from October 1795 when as a young artillery captain he cleared the streets of Paris of insurrectionists, to his final defeat at the (horribly mismanaged) battle of Waterloo in June 1815, Napoleon transformed France and Europe. After seizing power in a coup d'etat he ended the corruption and incompetence into which the Revolution had descended. In a series of dazzling battles he reinvented the art of warfare; in peace, he completely remade the laws of France, modernised her systems of education and administration, and presided over a flourishing of the beautiful 'Empire style' in the arts. The impossibility of defeating his most persistent enemy, Great Britain, led him to make draining and ultimately fatal expeditions into Spain and Russia, where half a million Frenchmen died and his Empire began to unravel. More than any other modern biographer, Andrew Roberts conveys Napoleon's tremendous energy, both physical and intellectual, and the attractiveness of his personality, even to his enemies. He has walked 53 of Napoleon's 60 battlefields, and has absorbed the gigantic new French edition of Napoleon's letters, which allows a complete re-evaluation of this exceptional man. He overturns many received opinions, including the myth of a great romance with Josephine: she took a lover immediately after their marriage, and, as Roberts shows, he had three times as many mistresses as he acknowledged. Of the climactic Battle of Leipzig in 1813, as the fighting closed around them, a French sergeant-major wrote, 'No-one who has not experienced it can have any idea of the enthusiasm that burst forth among the half-starved, exhausted soldiers when the Emperor was there in person. If all were demoralised and he appeared, his presence was like an electric shock. All shouted "Vive l'Empereur!" and everyone charged blindly into the fire.' The reader of this biography will understand why this was so. Andrew Roberts is a biographer and historian of international renown whose books include Salisbury: Victorian Titan (winner, the Wolfson Prize for History); Masters and Commanders; and The Storm of War, which reached No. 2 on the Sunday Times bestseller list. Roberts is a Fellow of the Royal Societies of Literature and Arts. He appears regularly on British television and radio and writes for the Sunday Telegraph, Spectator, Literary Review, Mail on Sunday and Daily Telegraph.
Vypredané
27,08 € 28,50 €

De Gaulle


Kniha nemá ambice být vědeckou publikací, je však barvitým a mnohovrstevnatým portrétem vpravdě románového hrdiny. De Gaullův život plyne před čtenářovýma očima chronologicky: od konzervativního rodinného zázemí, přes předválečné zkušenosti v armádě, budování Svobodné Francie v exilu po německé okupaci, neúnavnou generálovu snahu vrátit Francii rovnocenné postavení v táboře vítězů druhé světové války, brzký odchod do ústraní v době čtvrté republiky, návrat v časech, kdy země toužila po silném vůdci, až po odchod z politického života rok před smrtí. Jírů píše zasvěceně, poutavě a přitom čtenáři nabízí dostatek souvislostí pro vnímání a pochopení tématu. Nedá velkou práci všimnout si, že pro autora je postava někdejšího francouzského prezidenta nejen mimořádně zajímavá, ale také hodná respektu. Nejvýznamnějšího francouzského státníka 20. století ukazuje jako člověka, který se nikdy nesklonil před nepřítelem a dokázal se ubránit i svým spojencům. Jaroslav Jírů se rozhodl věnovat de Gaullovu životu a začít sbírat materiál pro budoucí knihu už koncem šedesátých let. Brzy poté ho komunistický režim odstavil od novinářské a historické práce, avšak nevzal mu možnost dokončit knihu, která vyšla v roce 1983 v samizdatové edici Expedice. Přestože autor neměl přístup k většině archiválií či dokumentů, na de Gaullově portrétu je patrná výtečná znalost dobových souvislostí, kontextu francouzské historie a politiky i literatury spojené s generálovým jménem.
Vypredané
20,75 € 21,84 €

Assassination of Margaret Thatcher


A brilliant - and rather transgressive - collection of short stories from the double Man Booker Prize-winning author of 'Wolf Hall' and 'Bring Up the Bodies'. Hilary Mantel is one of Britain's most accomplished and acclaimed writers. In these ten bracingly subversive tales, all her gifts of characterisation and observation are fully engaged, summoning forth the horrors so often concealed behind everyday facades. Childhood cruelty is played out behind the bushes in 'Comma'; nurses clash in 'Harley Street' over something more than professional differences; and in the title story, staying in for the plumber turns into an ambiguous and potentially deadly waiting game. Whether set in a claustrophobic Saudi Arabian flat or on a precarious mountain road in Greece, these stories share an insight into the darkest recesses of the spirit. Displaying all of Mantel's unmistakable style and wit, they reveal a great writer at the peak of her powers.
Vypredané
16,63 € 17,50 €

Svätý František z Assisi


Chestertonovský Svätý František z Assisi nevykresľuje Františka ako sladkého či naivného stredovekého svätca, hoci nevynecháva ani jednu zo známych epizód z jeho života – márnivú a búrlivú mladosť, odchod od rodičov, Pieseň brata slnka, vzťah s Klárou či rozvoj františkánskeho hnutia. Jednotlivé obrazy majstrovsky zasadzuje do súvislostí doby. František podľa Chestertona „nemiloval humanitu, ale ľudí“, rovnako ako „nemiloval kresťanstvo, ale Krista“. Autor nepovažuje Františka za fanatika ani za nepraktického človeka, naopak tvrdí, že mu vždy šlo o podstatu veci a jednoduchosť myšlienky. Chestertonov František je realistický a príťažlivý, i keď nejde o klasický životopis.
Vypredané
6,65 € 7,00 €

Angela Merkel - Életrajz


Angela Merkel látványos utat járt be, míg nagyformátumú politikussá érett. Harmadik megválasztásával beírta magát a történelembe, hiszen új megbízatásával Európa leghosszabb ideig kormányzó női vezetőjévé válhat. Az egész világ feszülten figyeli, mit tesz az övezet vezető gazdaságának első embere Európa megmentéséért. E könyvből megismerhetjük a kosztüm mögött rejtőző embert: a lányt, aki fiatalon elstoppolt Tbiliszibe, és a politikusasszonyt, akit nem sokkal később díszvacsorán látott vendégül a Fehér Ház. Megtudhatjuk, hogyan jutott egy kelet-német származású fiatal a világpolitika csúcsára, és megismerhetjük, hogyan tartja pozícióját stabilan immár harmadik kancellári ciklusa alatt az erősen férfiak uralta német politikai elit világában. Stefan Kornelius magával ragadó könyve bemutatja, miként formálta Merkel világnézetét családi háttere és ideológiai meggyőződése, és milyen viszony fűzi a kancellárt David Cameronhoz, Barack Obamához vagy Vlagyimir Putinhoz. A szerző a Süddeutsche Zeitung legnagyobb német országos napilap külpolitikai rovatvezetője és Angela Merkel külpolitikai tanácsadója. Személyes ismeretségük egészen a kelet-német rendszerváltásig vezethető vissza, amikor is Merkel a Demokratikus Ébredés szóvivője volt. Kornelius hosszú évekig töltötte be a CDU külpolitikai tudósítói posztját, és kettejük személyes kapcsolata nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Kornelius egy hiteles és érdekfeszítő karakterrajzot alkothasson a kancellárasszonyról. A könyv életrajzi szála mellett erős a politikai vonulat is, mely segíti a hazai olvasót abban, hogy megértse Magyarország legfontosabb gazdasági partnerének európai uniós stratégiáját és külföldi kapcsolatainak rendszerét. Angela Merkel és Donald Tusk lengyel miniszterelnök személyesen is részt vettek a könyv 2013 tavaszi berlini bemutatóján. Az életrajz magyar fordításban először jelent meg a magyar könyvpiacon. A könyv exkluzív abban az értelemben, hogy tartalmaz egy, a szerző által a magyar olvasókhoz írt előszót.
Vypredané
14,58 € 15,35 €

Milostné skandály v domě Habsburků


Ať v dobách Marie Terezie nebo za vlády Františka Josefa, vždy se museli členové císařského rodu podrobovat potřebám a předpisům ceremoniálu. Autorka líčí šest milostných příběhů, které se dotkly nejen rodu Habsburků, ale i veřejnosti. - Arcivévodkyně Marie Kristina a Isabella Parmská- Napoleonova žena Marie Luisa a hrabě Neipperg- Arcivévoda Jan a Anna Plochlová- Arcivévoda Jindřich a pěvkyně Leopoldina Hofmannová- Jan Orth a tanečnice Milli Stubelová- Arcivévoda Leopold Ferdinand a jeho ženy.
Vypredané
11,56 € 12,17 €

Václav Havel


Václav Havel znal spisovatelku Edu Kriseovou z disentu. Prožila s ním nejbouřlivější revoluční týdny a stala se nejprve jeho poradkyní a potom ředitelkou odboru Stížností a milostí na Pražském hradě. To, co se dělo tenkrát, se už nikdy nebude opakovat: vlády se chopili myslitelé, spisovatelé, filozofové... Sice bez praktických zkušeností s vládnutím, ale s těmi nejčistšími úmysly. Autorka záměrně napsala život kladného hrdiny, aby lidé dostali příklad, idol, po marasmu, v němž žili čtyřicet let. Aby pochopili, že se vyplatí být slušný a držet se své pravdy a život má smysl jenom tehdy, když ho člověk žije ve vlastní celistvosti, a že stojí za to obětovat to osobní zájmu celé společnosti. Též očišťuje pověst české národní buržoazie, rodiny, z níž Václav pocházel a zachycuje vzpomínky Havlových kamarádů a současníků, aby z jejich paměti vystupoval Václav Havel nejopravdověji a nejživěji jako člověk se svými „výšinami i nížinami“. Dvacet pět let po Sametové revoluci tyto ideály a hodnoty stále postrádáme a z prvotního nadšení jsme vystřízlivěli snad až příliš. Od utopie k realitě je proto název zamyšlení či shrnutí, které autorka do tohoto nového vydání připsala. Oproti prvnímu vydání v něm mapuje také ony nezapomenutelné první dva roky, které s Václavem Havlem na Hradě prožila. Tyto někdy úsměvné, jindy vážné vzpomínky jsou jedinečným svědectvím doby a vycházejí vůbec poprvé.
Vypredané
20,85 € 21,95 €

Gnarr: How I Became the Mayor of a Large City in Iceland and Changed the World


In the epicenter of the world financial crisis, a comedian launched a joke campaign that didn't seem so funny to the country's leading politicians . . . It all started when Jon Gnarr founded the Best Party in 2009 to satirize his country's political system. The financial collapse in Iceland had, after all, precipitated the world-wide meltdown, and fomented widespread protest over the country's leadership. Entering the race for mayor of Reykjavik, Iceland's capital, Gnarr promised to get the dinosaurs from Jurassic Park into downtown parks, free towels at public swimming pools, a "drug-free Parliament by 2020" . . . and he swore he'd break all his campaign promises. But then something strange started happening: his campaign began to succeed. And in the party's electoral debut, the Best Party emerged as the biggest winner. Gnarr promptly proposed a coalition government, although he ruled out partners who had not seen all five seasons of The Wire. And just like that, a man whose previous foreign-relations experience consisted of a radio show (in which he regularly crank-called the White House and police stations in the Bronx to see if they had found his lost wallet) was soon meeting international leaders and being taken seriously as the mayor of a European capital. Here, Gnarr recounts how it all happened and, with admirable candor, describes his vision of a more enlightened politics for the future. The point, he writes, is not to be afraid to get involved--or to take on the system.
Vypredané
18,00 € 18,95 €

A tengerszemű hölgy rejtélye


"Könyvünk a patkós-teszéri Zámory családról szól, melyet II. Mátyás helyezett a nemesi rendbe. Az 1613-ban kezdődött és az azóta is tartó történet ezernyi szálon kötődik a mindenki számára közös magyar történelemhez és művelődéshez, nem általánosan mutatja be azt, hanem egyetlen család, pontosabban annak anyai ága perspektívájából nézve közelíti. A nemesi levelet, az armálist, Zámory Mihály kapta, az ő utódait mutatja be a könyv: az elegáns, szenvedélyes játékos Zámory Adolfot, a rejtélyes tengerszemű hölgy első férjét, aki - bár más néven - irodalmi karaktergyilkosság áldozata lett; Zámory Károlyt, aki életét vesztette a győri csatában; a Kossuth gyermekeit bújtató Zámory Kálmánt, aki később hűségesen szolgálta Tisza Kálmánt; Milkovicsné Zámory Máriát, a koroncói úrnőt és a körülötte kialakult szellemi-kulturális légkört, ami arra késztette, hogy a több mint hétezer kötetes, rendkívül értékes családi könyvtárat Győr városának adományozza; Zámory Imrét, akinek első világháborús naplója drámai dokumentuma a tiszti és az apa/férj szerep konfliktusának. Az ő élete is példa arra, hogy a folytonosan változó magyar valóságban mekkora terheket ró az emberre a hűség, a lojalitás, a megbízhatóság, a választott értékekhez való ragaszkodás." (a Kiadó)
Vypredané
10,93 € 11,50 €

dostupné aj ako:

Vzpomínky z vojny 1914-1919


Psal se 27. květen 2008, když ve věku 107 zemřel let Franz Künstler, poslední voják rakousko-uherské armády. Ve svých 18 letech bojoval na Piavě jako dělostřelec. Měl to štěstí, že Velkou válku, na rozdíl od 10 miliónů jejích obětí přežil. I mnozí jiní si prošli zkušenostmi válečných hrůz a přežili, podobně jako František Šmída, autor tohoto pravdivého příběhu. Na začátku to byl mladý kluk dychtící po dobrodružství, později muž, který prožil celou hrůzu války na obou rakouských frontách až do konce. Viděl, prožil a zapsal otřesné zkušenosti z fronty i zázemí. Poznával charaktery lidí své doby, bídu a utrpení nepředstavitelné velikosti. Vrátil se do svobodného Československa, ale znovu šel bojovat za novou republiku na východní Slovensko proti bolševikům. I tam poznal nové věci a byl překvapen chováním některých Čechoslováků v boji za vlast.Vyhrál a nezapoměl. Krajan, Moravák tělem i duší. Úžasný příběh mladého muže z hrozné doby kruté války, která bohužel nebyla tou poslední.
Vypredané
8,84 € 9,31 €

Magyar királynék és nagyasszonyok 10-18. kötet - Díszdoboz II.


A díszdoboz tartalma: - Magyar múzsák - Habsurg-feleségek - Nők iskolája - Erdély híres asszonyai 1. - Thália szekerén - Erdély híres asszonyai 2. - Nők a szabadságharcban - Mária Terézia és kora - A színpad nagyasszonyai A(z) Magyar királynék és nagyasszonyok 10-18. kötet - Díszdoboz II. (Könyv) szerzője .
Vypredané
49,54 € 52,15 €

Napoleonův granátník


Jean-Roch Coignet byl příslušník 1. pluku gardových pěších granátníků Napoleonovy císařské gardy, elity armády, a později i příslušník malého císařského štábu. Jeho první bitvou bylo italské Montebello 9. června 1800 a hned o pět dní později bojoval u Marenga. Byl přijat co konzulární a poté do císařské gardy, do pluku gardových pěších granátníků, byl u Ulmu, vstoupil roku 1805 do Vídně, bojoval u Slavkova, o rok později v pruské kampani zažil Jenu, v Polsku roku 1807 Pruské Jílové, Helisberg, Friedland i mír v Tylži, ve Španělskou prošel Somosierrou i dobytím Madridu, roku 1809 bojoval u Teugn-Hausenu, Abendsbergu, Eggmühlu, Eslingu i Wagramu, táhl roku 1812 do Ruska, dokázal se vrátit zpět, viděl roku 1813 Lützen, Budyšín, Drážďany, Lipsko i Hanau, pokud jde o nejproslulejší bitvy, a kampaň roku 1814 prožil od Saint-Dizier či Brienne až po abdikací císaře ve Fontainebleau. Přidal se k císaři roku 1815 znovu, vytrval s ním až k Waterloo, a vojenskou kariéru uzavřel soubojem s jedním z těch, co Napoleona špinili… Po Napoleonově pádu byl poslán do výslužby, jako mnoho jiných měl existenční potíže, které vyřešil sňatkem s dobře situovanou vdovou z Auxerre, a svoje paměti psal na naléhání zákazníků obchodu své choti, zejména obchodních cestujících, jimž prodával opisy po pěti francích… Zemřel devětaosmdesátiletý roku 1865, jeho sešity vyšly prvně roku 1883 a vzbudily senzaci hlavně tím, že představovaly skvělý pramen o životě obyčejných vojáků i nižších důstojníků Grande Armée; podobných bylo do té doby vydáno jen velmi málo. Dodnes jsou to jedny z nejvydávanějších a nejproslulejší pamětí na napoleonské války.
Vypredané
15,58 € 16,40 €

Biografie z kategórie história sa zameriavajú na opis a skúmanie životov významných historických osobností. Tieto knihy nám ponúkajú pohľad do života a príbehov jednotlivcov, ktorí zohrali dôležitú úlohu vo vývoji spoločnosti, politiky, vedy, umenia alebo iných oblastí.

V biografiách sa často rozoberajú naratívne aspekty životov jednotlivcov, od ich raného detstva a rodinného prostredia až po ich dospelosť a významné činy. Autori týchto kníh sa zaoberajú históriou a využívajú primárne a sekundárne zdroje, ako sú denníky, listy, rozhovory, oficiálne dokumenty a vedecké štúdie, aby rekonštruovali životné príbehy týchto osobností.

Historické životopisy nám umožňujú preniknúť do mysle a srdca týchto osobností a porozumieť ich motivácií, rozhodnutiam a vplyvu na svet okolo nich. Tieto knihy nám tiež poskytujú historický kontext a rámec, v ktorom tieto osobnosti pôsobili, a umožňujú nám vidieť, ako ich životné príbehy zapadajú do širších dejín.