! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Najpredávanejšie - Bestsellery - Knihy - Historické pamiatky, hrady a zámky strana 11 z 16

Knižné bestsellery nesmú v našej ponuke rozhodne chýbať. Najpredávanejšie a najobľúbenejšie knihy slávnych spisovateľov vás vtiahnu do deja a ponúknu vám množstvo skvelých príbehov. Vyberte si žáner, ktorý je vám najbližší alebo darujte najnovšie knižné bestsellery ako darček svojim blízkym.

Lexikón obcí a ich pamiatok


Publikácia Lexikón obcí a ich pamiatok podáva zaujímavým a príťažlivým spôsobom historický a faktografický prehľad o meste Banská Bystrica vrátane jeho 15 mestských častí Radvane, Sásovej, Rudlovej, Iliaša, Kremničky, Kostiviarskej Jakuba... a o ďalších 15 obciach z okolia mesta a Banskobystrického okresu Staré Hory, Špania Dolina, Donovaly, Tajov, Kynceľová, Vlkanová, Hronsek... Publikácia je vhodne doplnená unikátnym opisom Banskej Bystrice a okolia od Mateja Bela, kde sa čitateľ dozvie množstvo zaujímavostí od toho, že táto oblasť sa niekedy nazývala Malým Saskom, cez informácie o kvalitnom banskobystrickom pive až po pestovanie ovocných stromov privezených z Francúzska na začiatku 18. storočia. Z pamiatok sú tu zachytené významné známe, ale aj menej známe architektonické pamiatky z minulosti aj súčasnosti: kaštieľ Mateja Korvína z Kráľovej, Radvanskovský a Bárczyovský kaštieľ v Radvani, vodný hrad a drevený artikulárny kostol v Hronseku, unikátne vyobrazenie pôvodného gotického kostola na Starých Horách pred barokovou prestavbou, unikátne historické fotografie Banskej Bystrice doplnené vyobrazením a pôdorysom gotického banskobystrického mestského hradu. Zároveň sú tu zachytené jedinečné pamiatky, ktoré preslávili tento región ako napríklad špaňodolinské poháre „Herrengrunder Becher“, ktoré boli dôkazom premeny kovu na drahý kov, v tomto prípade sa v špaňodolinskej vode premieňalo železo na meď. Tento proces a objav zaujal aj významného anglického fyzika Isaca Newtona z Anglicka, ktorý ho opísal vo svojich knihách. Alebo v súvislosti s výročím vypuknutia prvej svetovej vojny informácia o tom, že počas tejto vojny bol v obci Majer zriadený najväčší poľný lazaret vo vtedajšom Uhorsku.
Vypredané
14,25 € 15,00 €

Papír a ruční papírny


Historie výroby papíru u nás není sice až tak dlouhá, ale přesto je velmi důležitá, zajímavá a podmětná. Kniha pojednává o vzniku papíren od 16. století až po počátek minulého století v Jihlavě a v kraji Vysočina.
Vypredané
8,93 € 9,40 €

Katedrála svätého Martina v Spišskej Kapitule


Keď na ceste z Prešova do Levoče vyjdeme z tunela a odbočíme na „gotickú cestu“, ktorá vedie do Levoče, pred očami sa nám objaví jedinečná scenéria. Najprv zazrieme zrúcaninu hradu, ktorý sa týči na pustom vrchu. Na prvý pohľad sa zdá, akoby biele steny boli prirodzeným pokračovaním travertínových kôp, ktoré vykúkajú spoza trávnatého svahu. Potom, trochu obďaleč, si cestovateľ všimne dve kostolné veže v Spišskej Kapitule, ako vykúkajú spoza prstenca opevnenia. Až potom, ak vôbec, mu padne zrak na Spišské Podhradie ukryté v údolí medzi dvomi štítmi. Okrem týchto dvoch úchvatných pozoruhodností sa nám totiž pred očami objaví aj tretia. Cestu lemujú gaštany. Osamelosť tejto gaštanovej aleje pôsobí v pustom kraji veľmi pekne. Spišská Kapitula je sídlom spišského biskupa a kapituly. Nachádza sa západne od Spišského hradu na Martinskom kopci. Dnes sa Spišská Kapitula označuje za „slovenský Vatikán”. Spišský hrad a Spišská Kapitula sa nachádzajú v srdci Spiša a aj v rámci neho v centre niekdajšej Spišskej stolice. Sú to strategicky dôležité miesta. Hrad a mestečko vznikli v 11. – 12. storočí. Ich obyvateľstvo v minulosti plnilo strážnu funkciu nielen pre Spiš, ale aj pre Uhorské kráľovstvo. V hrade sídlil spišský gróf, kastelán, župan, komu aké oslovenie sa páči. Jeho úlohou bolo, aby pomocou „strážcov Gemera”, ktorých usadili v pohraničných sídlach a z ktorých sa neskôr stali „spišskí kopijníci”, ochránil severné hranice krajiny. V stredoveku Spišská Kapitula so svojimi kanonikmi na čele s prepoštom pôsobila takpovediac ako grófova kancelária. Nielen susedstvo týchto dvoch miest vyjadruje ich vzájomnú prepojenosť. Spišskú Kapitolu totiž postavili na kopec pomenovaný podľa svätého Martina, ktorý bol pohraničným strážcom a aj prepoštský kostol a neskoršia biskupská katedrála je pomenovaná podľa svätého Martina. Zároveň v kostoloch okolitých pohraničných sídel môžeme obdivovať nástenné výjavy ďalšieho pohraničného strážcu, kráľa svätého Ladislava.
Vypredané
27,55 € 29,00 €

St.Elisabeths Cathedral, Košice


2007 was the year when we celebrated the 800th anniversary of the birth of St. Elisabeth of the House of Arpad, the sainted princess who was a daughter of Hungary’s King Andras II and Gertrude of Merania, and a younger sister of King Bela IV. Born at Sarospatak, at the age of four she was betrothed to Hermann, future Duke of Thuringia, and grew up as a child in the Thuringian court. In the event, Hermann died five years later and Elisabeth now became the fiancee of the second-born son, Ludwig, seven years her senior. She was 14 when she married Ludwig, 15 when she gave birth to her son, two years later she had her first daughter, a further year later her second and by the time the third daughter came she was a widow. The princess’s religious fervour alienated her from practically everybody around her, except her husband. She would take every chance to help the poor. During the famine of 1225 she had the large granaries opened up and was freely distributing bread to the starving. In Wartburg she had a hospital set up for plague sufferers and personally took part in looking after them. Never loath to do physical work, she was ever ready to fast and submit herself to bodily trials and self-imposed deprivation. A marriage of love, her alliance with Ludwig was tragically short-lived. In 1227 he set off for a crusade but fell ill and died on the way. Without Ludwig’s protection the despairing widow had no chance of staying in her former position. In 1228 she and her children left the castle of Wartburg and moved to Marburg. The person with the most definitive influence on her through the remaining years of her life was Franciscan monk Conrad of Marburg, the first German inquisitor, who acted, on proposal by the pope himself, as Elisabeth’s confessor and to whom she had made a wow of obedience while her husband was still alive. She used her widow’s fortune to have a hospital established in Marburg and served there as a nurse herself, wearing the grey uniform of the Franciscan Third Order. She relinquished the upbringing of her children to the relatives who thought her mad. She kept her fortune but only in order to distribute it among the poor – even though she might as well have chosen power, plenty and the luxurious life of the court. Emperor Friedrich II proposed to her but she declined. In 1231 she, too, became ill and died on November 17th. She was buried in Marburg and canonised a mere four years after her death, in 1235. Her feastday is on November 19th in Hungary and November 17th in the universal church.
Vypredané
27,55 € 29,00 €

St.Martin Cathedral, Spišská Kapitula


Should you be driving from the direction of Prešov, as soon as you come out of the tunnel and take a turn for what is called ‘the Gothic tour’ leading to Levoča, you will be faced with an amazing view. The first thing you note is a sublime ruinous castle crowning a barren hill. It might appear at first sight as if the white walls were a natural continuation of the chalk tuff protruding from the grassy hillside. Somewhat further away one catches sight of two towers of the church of Spišská Kapitula (Szepeshely) peeping out from behind a closed ring of castle walls. Only then do you notice Spišské Podhradie (Szepesváralja), if at all. In fact you might well become distracted by a third amazing sight – the lonely and gorgeous chestnut ally along the road comes over particularly spectacular against the dreary landscape in which it is set. The ‘city’ is the seat of the bishop and chapter of Spiš in Slovakia, on St. Martin’s Hill which rises to the West of Spišský Hrad -the Slovakian Vatican, as it is called today. Spišský Hrad and Spišská Kapitula lie in the heart of historical Spiš (Szepesség) province and, within that, of Spiš County – a spot of strategic importance. The people of this castle and small city, founded by Hungarians in the 11th-12th centuries, acted as defendors of the region – indeed, of the entire kingdom. The castle has been the seat of the Count of Spiš, of castellanes, stewards and sheriffs – what you will. Their mission was to protect the Northern borders of the country at the head of the 'Gömör guard' and later the Spiš lancers who were made to settle here. Spišská Kapitula, with its canons, headed by the provost, served in the Middle Ages as the chancellors' seat for the count of Spiš. Close ties between the two places are shown, besides their geographic proximity, by the fact that Spišská Kapitula was built on a small hill named after St. Martin the border protector, and the provost's church, founded by Hungarians, which later advanced to become a bishop's cathedral, were also named after this border protecting saint. This is true to the way in which the churches of the surrounding border protecting villages feature wall paintings of the legendary of that other great border protector, King St. László.
Vypredané
27,55 € 29,00 €

Bazilika svätého Egídia v Bardejove


Bardejov môže za svoje dnešné znovuzrodenie ďakovať práve tomu, že nad ním zastali časy. Oživenie prišlo po migrácii obyvateľstva v 20. a 21. storočí. Po páde režimu sa začal rozvíjať turizmus. Z týchto skutočností vyplývali pre Slovensko nové možnosti. Bardejov zažil znovuzrodenie v dôsledku komplexnej stavebnej rekonštrukcie. Spolu s nádherne opravenou historickou časťou, mestskými hradbami a baštami, s námestím v centre a s Bazilikou svätého Egídia je Bardejov od roku 2000 súčasťou Svetového dedičstva. Gotická Bazilika svätého Egídia stojí na konci severnej časti námestia. Je postavená vo východo-západnom smere. História tohto kostola spadá do štyroch dejinných období. Prvý kláštorný kostol postavili cisterciáni na prelome 12. a 13. storočia. Možno prežil tatársky vpád, alebo ho aspoň po odchode Tatárov prestavali, pretože v spomínanej kráľovskej listine sa už uvádza aj názov kostola – Kostol svätého Egídia. Druhá stavebná etapa spadá do obdobia vlády Anjouovcov. Z kráľovskej listiny z roku 1320, ktorá oslobodzuje nemeckých usadlíkov od platenia daní, vysvitá, že „Civitas Bardpha” má svojho kňaza a svoj kostol, ktorý nemôže byť iný než Kostol svätého Egídia. Názov tohto kostola sa spomína aj v listine Ľudovíta Veľkého z roku 1352. Panovník v nej povolil usporiadať raz do roka trh, a to na sviatok patróna kostola a mesta, čiže na sviatok svätého Egídia (1. september).
Vypredané
27,55 € 29,00 €

Hradec Králové


Hradec Králové tvoří ojedinělý urbanistický a architektonický soubor staveb nejvyšší kvality od středověku po současnost. Vedle gotických, renesančních, barokních a klasicistních památek se kniha soustředí především na moderní architektonické styly z období mezi světovými válkami, jejichž hodnota a pestrost městu přinesla označení „Salon republiky“. Kromě staveb renomovaných architektů Jana Kotěry, Josefa Gočára, Františka Sandera a dalších nás kniha provede i po méně známých a neprávem opomíjených realizacích veřejných, obytných, kulturních, i technických či průmyslových staveb.
Vypredané
15,58 € 16,40 €

Vidiecke šľachtické sídla v Liptovskej stolici


„Keď ani miestni ľudia nevedia, čo v obci majú, potom sem nezablúdi ani náhodný turista. Ak chcú obce v Liptove rozvíjať turistický ruch, musia najprv poznať svoje vlastné hodnoty." Publikácia historika Tomáša Januru poukazuje na význam a dejiny Liptova prostredníctvom zmapovania určitého typu profánnych architektonických pamiatok. Je prvou svojho druhu na Slovensku. Jej cieľom je zvýšiť záujem obyvateľstva o vlastné kultúrne dedičstvo, ale zároveň aj prispieť k turistickej atraktívnosti regiónu a k rozvoju cestovného ruchu. Autor sa v knihe zameral na obdobie 14. až 19. storočia. Sú to storočia, ktoré ohraničujú vznik prvých a posledných kaštieľov a kúrií. Ťažisko publikácie tvoria úplne nové informácie, získané autorom na základe archívneho výskumu, ktorý sa najviac dotýkal 18. storočia Celkovo je zdokumentovaných 99 objektov vrátane tých, ktoré nie sú doposiaľ zaradené v súpise pamiatok alebo v zozname NKP. Tento počet nie je považovaný za konečný V úvode knihy je štúdia o vývoji šľachtického staviteľstva na pozadí historického vývoja udalostí celoštátneho charakteru s dôrazom na dopad, vývoj a špecifiká tohto diania priamo v regióne Liptova. Publikácia ďalej predstavuje vo forme jednotlivých hesiel každý kaštieľ a kúriu osobitne prostredníctvom fotografie a sprievodného textu. V texte autor popisuje vývoj stavebných zmien a úprav a uvádza aj ďalšie fakty vzťahujúce s k objektom, napr. pôvodných a ďalších majiteľov objektu, spôsob nadobudnutia, význam konkrétneho rodu, jeho majetkové pomery, prípadné významné udalosti viažuce sa k objektu a pod. Pre účely publikácie boli exteriéry všetkých doposiaľ existujúcich objektov fotograficky zdokumentované. V niektorých prípadoch, kde architektúra prešla zásadnými zmenami svojej podoby, resp. jej vzhľad je deštruovaný časom, je fotografia súčasného stavu doplnená starším dokumentačným materiálom pre porovnanie. Pri niektorých objektoch sú použité nákresy pôdorysov. Kniha je významným príspevkom k poznávaniu lokálnych dejín a mala by sa nachádzať v knižniciach všetkých škôl, či učiteľov dejepisu, regionálnej výchovy alebo náuky o spoločnosti. Je veľkou príležitosťou pre poskytovateľov služieb v cestovnom ruchu a mala by byť k dispozícii návštevníkom regiónu v každom hoteli alebo v penzióne. No a samozrejme mala by mať miesto v čo najväčšom počte rodinných knižníc obyvateľov Liptova. „Väčšina z kaštieľov a kúrií je neznáma nielen pre slovenskú verejnosť, ale, čo je zarážajúce, i pre väčšinu obyvateľov samotných dedín. Pritom každá z týchto stavieb ukrýva dejiny rodov, ktoré tu žili mnohokrát od stredoveku. Bez ich kolonizátorskej činnosti by vôbec neexistovali viaceré dnešné liptovské obce. Ak si teda súčasníci nectia šľachtické pamiatky, nevážia si ani samotnú existenciu svojej obce.
Vypredané
28,50 € 30,00 €

Hrady, zámky a tvrze na starých pohlednicích II. Jižní Čechy


Druhý svazek věnovaný hradům, zámkům a tvrzím, které byly vydány na starých pohlednicích. Tentokrát se podíváme do okresů České Budějovice, Český Krumlov, Pelhřimov, Písek, Prachatice, Strakonice, Tábor a Jindřichův Hradec (bez historického území Moravy – Dačicka a Slavonicka). V řadě případů jsou pohlednice velmi cennou připomínkou již neexistujících panských sídel. Kniha obsahuje téměř 550 pohlednic.
Vypredané
24,51 € 25,80 €

Dóm svätej Alžbety v Košiciach


Svätá Alžbeta Uhorská, ktorej 800. výročie narodenia sme si pripomínali v roku 2007, je dcérou uhorského kráľa Ondreja II. a Gertrúdy Meranskej a zároveň sestrou Bela IV. Narodila sa v Blatnom Potoku (Sárospatak). Ako štvorročnú ju zasnúbili s durínskym grófom Hermanom. Malá Alžbeta vyrastala na durínskom dvore. Ibaže o päť rokov neskôr Herman zomrel. Následne sa Alžbeta stala snúbenicou druhorodeného syna, o sedem rokov staršieho Ľudovíta. Za grófa Ľudovíta sa vydala ako 14-ročná. Ako 15-ročná porodila syna, o dva roky neskôr dcéru a o ďalší rok neskôr druhú dcéru. Keď sa jej narodila tretia dcéra, už bola vdova. Alžbeta bola veľmi pobožná a to ju odlúčilo od všetkých okrem manžela. Chudobným pomáhala tam, kde vedela. Počas hladomoru v roku 1225 dala otvoriť sýpky. Dávala piecť chlieb počas celého dňa a rozdávala ho hladujúcim. Vo Wartburgu dala postaviť nemocnicu pre malomocných a aj sama sa zapojila do poskytovania starostlivosti pre nich. Nepohŕdala ani fyzickou prácou, postila sa a trýznila svoje telo. Ich manželstvo z lásky však, žiaľ, trvalo veľmi krátko. V roku 1227 sa Ľudovít vydal na križiacku výpravu, ale ešte po ceste ochorel a zomrel. Zúfalá vdova bez Ľudovítovej ochrany nemohla ďalej ostať na hrade. V roku 1228 so svojimi deťmi odišla z hradu Wartburg a odsťahovala sa do Marburgu. V nasledujúcich rokoch významnú úlohu v jej živote zohrával františkán Konrád z Marburgu, prvý nemecký inkvizítor, ktorého ako spovedníka pre Alžbetu vybral pápež. Alžbeta ešte za Ľudovítovho života sľúbila Konrádovi poslušnosť. Zo svojich vdovských prostriedkov založila v Marburgu chudobinec. Pôsobila tam ako ošetrovateľka. Chodila v šedom oblečení, pretože bola členkou františkánskeho tretieho rádu. Výchovu svojich detí prenechala na príbuzných, ktorí ju považovali za blázna. Ponechala si svoj majetok, no iba z toho dôvodu, aby ho mohla rozdať chudobným. Pritom mala na výber a mohla sa rozhodnúť pre moc, pompu a honosný dvorný život. Cisár Fridrich II. ju požiadal o ruku, ale ona ho odmietla. V roku 1231 ochorela a 17. novembra zomrela. Pochovali ju v Marburgu. V roku 1235, čiže len štyri roky po smrti, ju vyhlásili za svätú. U nás má sviatok 19. novembra, no vo svete 17. novembra.
Vypredané
27,55 € 29,00 €

Vizmburk


Publikace shrnuje dosavadní poznatky o stavební historii hradu, který byl obnažen archeologickým výzkumem v 70. až 80. letech 20. století. Vizmburk byl vystavěn jedním z předních reprezentantů české šlechty v průběhu 3. a 4. čtvrtiny 13. století a již roku 1447 skončilo jeho funkční období. Vykopaná, velmi dobře dochovaní zřícenina hradu odpovídala postavení svého stavebníka. Množstvím a kvalitou umělecky pojednaných kamenických prvků i některými dalšími vlastnostmi představuje Vizmburk zcela výjimečnou památku středověké stavební kultury, její současný neutěšený stav tomu však neodpovídá. Publikace obsahuje kromě textové části také podrobnou, metodicky přínosnou měřickou dokumentaci a velké množství fotografických příloh, které dokumentují dnešní stav hradu, ale zejména jeho podobu v průběhu a těsně po ukončení archeologického odkryvu. Od té doby vypovídací hodnota zříceniny utrpěla značné, nevratné ztráty..
Vypredané
8,93 € 9,40 €

1000 cirkevných pamiatok Slovenska


Viac ako jedenásť storočí kresťanskej histórie obohatilo Slovensko o nesmierne množstvo cirkevných pamiatok. V malej krajine v srdci Európy nachádzame úchvatné kostoly, kláštory kaplnky, mariánske a morové stĺpy, božie muky, pútnické miesta a ďalšie hodnotné objekty späté s duchovným životom ľudí. Okrem najpočetnejších rímskokatolíckych pamiatok sú zastúpené aj stavby reformovaných cirkví a cirkví východného obradu. Pozoruhodnú klenotnicu duchovného menia a krásy obohatila aj židovská komunita o svoje pamiatky, najmä o synagógy. Čitateľ nachádza v knihe rovnú tisícku najcennejších cirkevných pamiatok Slovenska, každú z nich spozná prostredníctvom krátkeho výstižného textu a najmenej jednej farebnej fotografie. Určite získa inšpiráciu na ich hlbšie a najmä osobné spoznávanie.
Vypredané
31,35 € 33,00 €

Spišský hrad


Pôsobivá publikácia vydaná pri príležitosti 10.výročia zápisu lokality Spišský hrad a okolie do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.
Vypredané
9,50 € 10,00 €

Památky Vysočiny 2011


Sborníkem Památky Vysočiny, Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Telči, zahajuje řadu odborných publikací, jejichž cílem je dokumentovat problematiku památkové péče v kraji.
Vypredané
8,93 € 9,40 €

A legszebb magyar várak - Amit látni kell!


A mai Magyarország területén szinte csak romos várak maradtak: a Rákóczi-szabadságharc után a Habsburgok a többségét felrobbantották, hogy ne szolgálhassanak támaszpontul egy esetleges újabb felkelésnek. Így járt Eger vára is. A kövek egy részét a környékbeli lakosok elhordták, és építkezéseikhez használták fel. Mégis maradt néhány vár, amelyik még romjaiban is impozáns, és érdemes meglátogatni.
Vypredané
5,70 € 6,00 €

Štandl


Svazek č.98 Na 27 stranách procházka minulostí a po zbytcích hrádku a tvrze, 21 fotografií, 4 kresby s podobou v dávných dobách, příběhy, jež se k místu váží, půdorysy, situace a mapa s popisky.
Vypredané
2,28 € 2,40 €

Athanasius Kircher's Theatre of the World


Athanasius Kircher (1602-80) was acknowledged to be the most learned man of his age. By profession a Jesuit priest, he made himself an authority on every subject under (and above) the sun and published the results of his researches in over thirty lavishly illustrated volumes in Latin. His museum in Rome was famous and visited by everybody in the world of learning. Inevitably, his work has been superseded in most areas of study, but he remains a key figure in the history of ideas and in recent years there has been a revival of interest, in which Joscelyn Godwin has played a leading role. But while every other aspect of his thought has been studied, the fascinating engravings with which he illustrated his ideas have been largely ignored. This book fills that gap. It is divided into 15 chapters grouped by the engravings subject; these illustrations reveal his singular mind and the way he was drawn to mysticism and magic.
Vypredané
42,75 € 45,00 €

Kostol svätého Juraja v Spišskej Sobote


Mesto Poprad, ktoré sa pozerá na Vysoké Tatry, leží na území Spiša, ktoré v minulosti obývali Sasi. Dnešný Poprad sa v dôsledku socialistického urbanistického plánovania podobá na zbúchanú hliníkovú korunu. Na svojich piatich vŕškoch však má päť drahokamov. Stredovekým jadrom je Poprad a ďalšími drahokamami sú v jeho susedstve situované štyri niekdajšie saské mestečká, ktoré boli v minulosti samostatné, no časom sa stali súčasťou Popradu. Sú to Matejovce, Veľká, Stráže pod Tatrami a Spišská Sobota. Keďže časom tieto mestečká zrástli, dnes majú spoločnú históriu. Na ich minulosť a pozoruhodnosti môžu byť hrdí Sasi, Slováci i Maďari. Najvýznamnejšou pamiatkou Spišskej Soboty je rímskokatolícky kostol a renesančná zvonica. Kostol, ktorý vysvätili na sviatok svätého Juraja a svätému Jurajovi, je najstaršou stavbou mesta. Nachádza sa na námestí šošovkovitého tvaru, ktoré lemujú staré domy. Mesto dostalo svoj názov i patróna, svätého Juraj bojujúceho s drakom, podľa nemeckého pomenovania Georgenberg. Pohraničné mestá, ktoré sa v rannom stredoveku zo strategických dôvodov a kvôli obrane stavali na kopcoch, sú často pomenované podľa niektorého svätca z radov vojakov.
Vypredané
27,55 € 29,00 €

St.James Church, Levoča


The town of Levoča (Hungarian Lőcse) lies in the heart of the Szepesseg region of Slovakia – once the Northernmost part of Upper Hungary, now it is in the central part of Slovakia. Crouched at the foot of the High Tatra mountains on the South-Western edge of the Levoča Hills, it is positioned to the North of Iglo along the river Levoča, a tributary to the Hernad. The Szepesseg region corresponds to the historical county of Szepes which was once bordered on the North by Poland, on the West by Saros County, on the South by Gomor and Abauj-Torna Counties and on the East by Lipot County. In the Middle Ages the population of the area consisted of the forebears of the Slovaks, the descendants of the conquering Hungarians, as well as of Polish and German settlers. The towns of the Szepes region, including Levoča, were founded by German (Saxon) immigrants. Levoča itself probably first emerged during the rule of Geza II (1141-1162). During the Tatar invasion the town was destroyed: the inhabitants fled, but later they returned and built a new town around 1245. Its first known written mention (as Leucha) comes from 1249. St. James’s Church, the Roman Catholic parish church of Levoča, is an outstanding feature of historic importance and a heritage building, which stands in the heart of the city on the main square, next to the Renaissance City Hall. St. James’s Church of Levoča is a basilica with three naves built in the Gothic style. Its internal dimensions are a length of 49.5 m and a width of 22 m. The articulation of the unified space into tree naves serves to remind us of the essential unity of the Holy Trinity. The vaulting is held up by 12 pillars, in line with the number of the apostles. The five original gates represented the five wounds of Jesus Christ. The church itself as a building represents the mother church, serving as an embodiment of the Virgin Mother.
Vypredané
27,55 € 29,00 €

Ak máte záujem o históriu, architektúru a kultúru minulých čias, táto kategória je pre vás určená. Nájdete tu široký výber kníh, ktoré vám poskytnú pohľad do sveta historických pamiatok, hradov a zámkov.

Kategória Historické pamiatky, hrady a zámky vás prevedie cez fascinujúce dejiny a architektúru rôznych historických miest a stavieb. Nájdete tu knihy, ktoré vám ponúkajú pútavé príbehy a informácie o významných historických pamiatkach, hradných komplexoch a zámkoch.

Nájdete tu knihy, ktoré vám poskytnú zaujímavé informácie o histórii týchto pamiatok, ich význame a vplyve na spoločnosť. Zistíte viac o ich architektonických štýloch, umení a každodennom živote v minulosti.

Naše knihy o historických pamiatkach, hradoch a zámkoch vám umožnia objaviť svet minulosti a poodhaliť ich tajomstvá. Môžete sa ponoriť do príbehov o slávnych osobnostiach, vojenských konfliktoch, kultúrnych vplyvoch a vývoji týchto impozantných stavieb.