! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Ekonómia, Ekonomika strana 68 z 68

Ekonómia pre technikov


Publikácia nadväzuje na tradíciu založenú dielom významného slovenského ekonóma Rudolfa Brišku (1908 1971), ktorý bol prvým profesorom ekonómie na Vysokej škole technickej v Bratislave. Študentom technických odborov umožní pochopiť ekonomické proce sy a vzťahy v modernej trhovej ekonomike a poskytne im východiská na orientáciu v nej. Okrem toho tu nájdu aj vysvetlenia základných makroekonomických súvislostí a opatrení hospodárskej politiky štátu, ktoré súhrnne vytvárajú pre podniky objektívnu r ealitu, ovplyvňujúcu výsledky ich hospodárenia. Publikácia je určená študentom technických odborov vysokých škôl.
Vypredané
6,79 € 7,15 €

Ekonomická statistika srozumitelně z pohledu OECD


Vlády provádějí rozhodnutí, která se bezprostředně týkají každého z nás, a to na základě dostupných ekonomických statistik. V médiích jsou každodenně zveřejňována různá hospodářská data. V nesčetných různých podobách jsou ekonomické statistiky neodmyslitelnou součástí našeho života, ovlivňují vnímání světa kolem nás a určují naše chování, naše reakce. Publikace Ekonomická statistika srozumitelně: Z pohledu OECD na příkladech konkrétních statistik OECD ukazuje čtenáři, jak s jejich pomocí lépe pochopit světovou ekonomiku. Nabízí historický přehled, klíčové pojmy, stejně jako informace o hlavních poskytovatelích ekonomických statistik. Samostatná kapitola poskytuje ucelený pohled všech hlavních statistických činností OECD. Konečně se tato kniha také zabývá velmi důležitými otázkami zajištění kvality a dopadu na veřejnou důvěru. Tato kniha je nepostradatelnou příručkou pro všechny, kdo chtějí lépe pochopit, jak důležitou roli hrají ekonomické statistiky v našem každodenním životě.
Vypredané
14,61 € 15,38 €

Výběr z ekonomické statistiky: Od OECD k České republice


Soubor doplňků a komentářů k dílu Enrica Giovanniniho – Understanding Economics Statistics (OECD, 2008). Kniha může být studována také samostatně, nejedná se ovšem o souvislé dílo pokrývající celou problematiku, ale o vybraná témata, která se autoři snažili rozvést a komentovat. Zaměřili se především na představení OECD a její role v oblasti tvorby a koordinace ekonomických statistik, na problematiku statistických klasifikací zejména v souvislosti se změnami, ke kterým došlo v poslední době, a také na vybrané matematické nástroje používané v ekonomické statistice. Pro zájemce o studium ekonomické statistiky může i tato příručka představovat užitečný doplněk ke stávajícím studijním textům. Překlad knihy Understanding Economics Statistics od E. Giovanniniho vyjde v květnu 2010 v našem nakladatelství pod názvem Ekonomická statistika srozumitelně v překladu V. Friedricha a R. Majovské.
Vypredané
4,02 € 4,23 €

Tajomstvá nedokonalého trhu


Autor jednoduchou, prístupnou formou vysvetľuje zákonitisti a princípy dokonale konkurenčného trhu a odhaľuje tajomstvá fungovania nedokonalého trhu v podmienkych monopolistickej, duopolistickej a oligopolistickej konkurencie. Osobitnú pozornosť venuje základným princípom regulácie a kontroly, formovaniu konkurenčného prostredia v slovenskej ekonomike, opatreniam protimonopolnej politiky, protimonopolným a protitrustovým zákonom, ako aj základným princípom a pravidlám, ktorými sa Protimonopolný úrad SR snaží ochraňovať hospodársku súťaž. Určené pre študentov ekonomických fakúlt i pre podnikateľov.
Vypredané
2,80 € 2,95 €

Teória ekonomickej nerovnováhy


Vývojové štádiá teórie ekonomickej nerovnováhy. Walrasovský "aukcionár". Nerovnovážna cena na trhu. Spätosť nerovnováh s peňažnou ekonomikou. Analýza peňažného hospodárstva. Sayov zákon trhov. Fixné ceny.
Vypredané
5,30 € 5,58 €

dostupné aj ako:


Ekonómia a ekonomika, je kategória literatúry, ktorá sa zaoberá štúdiom a analýzou produkcie, distribúcie a spotreby statkov a služieb. Táto disciplína sa zaoberá spôsobom, akým ľudia, spoločnosti a národy využívajú zdroje na uspokojovanie svojich materiálnych potrieb.

V rámci literatúry sa ekonómia zaoberá širokým spektrom tém a konceptov, ktoré sú relevantné pre ekonomický systém a jeho fungovanie. Medzi tieto témy patria napríklad princípy mikroekonómie, makroekonómie, finančnej analýzy, medzinárodného obchodu, rozvojových štúdií, hospodárskej politiky a mnoho ďalších.

Literatúra z oblasti ekonómie sa skladá z akademických prác, vedeckých článkov, štúdií, kníh, pracovných dokumentov a rôznych publikácií, ktoré sa zaoberajú konkrétnymi ekonomickými témami. Tieto materiály majú za cieľ poskytnúť čitateľom teoretické a analytické nástroje na porozumenie a hodnotenie ekonomických procesov, politík a rozhodnutí.

V ekonomickej literatúre sa často používajú matematické modely, štatistické metódy a ekonometrické analýzy na kvantifikáciu ekonomických javov a predikciu ich budúceho vývoja. Okrem toho sa v ekonomickej literatúre často diskutuje aj o etických, sociálnych a environmentálnych aspektoch ekonomických rozhodnutí a ich dopade na spoločnosť.

Cieľom literatúry z oblasti ekonómie je poskytnúť čitateľom súbor poznatkov, ktoré im umožnia lepšie porozumieť komplexnej povahe ekonomických systémov a pomôcť pri tvorbe informovaných rozhodnutí týkajúcich sa hospodárstva, obchodu a financií.