! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Literárna veda, jazykoveda strana 90 z 95

Zázračné reálno a magický realismus


Také u nás hojně překládaní a čtení autoři Alejo Carpentier a Gabriel Garcia Márquez vstoupili do povědomí čtenářů na celém světě především jako představitelé tzv. magického realismu. Pojem „magický realismus“ byl a je dosud používán a nadužíván nejen pro označení specifické hispanoamerické prózy dvacátého století. Velmi často bývá také zaměňován či ztotožňován s termínem „zázračné reálno“. Práce Evy Lukavské mapuje genezi obou pojmů a na základě podrobné analýzy reprezentativních děl Aleja Carpentiera a Gabriela Garcíi Márqueze stanoví podstatné znaky, které oba pojmy spojují a odlišují.
Vypredané
3,08 € 3,24 €

Etymologický slovník jazyka staroslověnského 13


V pořadí třináctý sešit slovníku podává vyčerpávající výklad o původu všech staroslověnských slov (celkem plánováno 14 sešitů). Jednotlivá hesla zahrnují gramatickou charakteristiku, odvozeniny slova, naznačují slovotvorný a sémantický vývoj. Etymologická část hesla uvádí ekvivalenty z ostatních slovanských jazyků a vlastní etymologický výklad. Azbuka, cyrilice a hlaholice jsou v přepisu latinkou. Slovník je určen jazykovědcům, zvláště slavistům, a dále historikům-medievalistům.
Vypredané
4,24 € 4,46 €

Filozofická terapia literárnej vedy


Výber z literárnovedných štúdií, esejí a rozhovorov z rokov 1991 až 2007 poprednej literárnej vedkyne a prekladateľky z nemčiny svedčí o jej zorientovanosti v súčasných tendenciách vo svetovej literatúre a v uvažovaní o nej. Zároveň podáva aj obraz o jej postojoch, historickej podmienenosti textov a o jej osobnej ľudskej situácii. Dôležitá časť vo výbere patrí aj osvetľovaniu niektorých stránok poetiky a esteticko-spoločenských súvislostí života a tvorby jej otca, básnika Valentína Beniaka.
Vypredané
6,94 € 7,30 €

Duch na reťazi


Literárny vedec René Bílik sa v knihe venuje situácii v slovenskej literatúre v rokoch 1945-1989, ktorej dominoval socialistický realizmus. Skúmanie podstaty socialisticko-realistickej konštrukcie sveta v literárnom texte je podľa autora kľúčové pre pochopenie funkcií umeleckej literatúry ako ideologického nástroja.
Vypredané
6,94 € 7,30 €

Jak zkrotit Pegasa aneb O literární tvorbě s humorem


Vtipná knížka o tom, jak se dělá literatura, s jakými kuriozitami se lze v literárním životě setkat, ale i soubor užitečných poznatků a návodů pro ty, kdo se sami chtějí věnovat literární tvorbě. Autor tu využil bohatých zkušeností z vlastní publicistické činnosti, básnické i prozaické tvorby, editorské a redakční práce, lektorování rukopisů, posuzování soutěžních prací, vedení literárních kursů, vydávání knih ve vlastním nakladatelství... atd. Kniha je doplněna aforismy, epigramy a glosami, takže skýtá pestré a zábavné čtení.
Vypredané
2,51 € 2,64 €

Pravidla českého pravopisu


Akademická pravidla českého pravopisu přináší pravopisná pravidla, zejména úpravy zásad týkajících se psaní velkých písmen, psaní s a z, označování délky samohlásek v přejatých slovech. Dále obsahuje pravidla přepisu slov z cizích jazyků do češtiny, psaní složených přídavných jmen a též interpunkce.
Vypredané
4,25 € 4,47 €

Zóna


V tomto diele prof. Štraus dotvára vlastné systematicky rozvíjané odborne propedeutické úsilie na pôde verzologickej aktivity k praktickému využívaniu, teoretických poznatkov pri rozbore a výklade rôznych foriem a podôb verša a to v širokom priestore celých dejín slovenskej literatúry. Autor sa zameriava predovšetkým na teoreticko-metodologickú koncepciu verša, ako predmetu svojho vedeckého skúmania, na druhej strane je práca výsledkom dlhodobého analytického skúmania venovaná dejinám slovenskej verzifikácie na rozľahlom historickom priestore od stredoveku až po súčasnosť. Dielo (tak ako aj Príručný slovník literárnovedných termínov) predstavuje špeciálnu textovú príručku a je určené pre študentov filologických odborov univerzít, filológov, učiteľov slovenského jazyka, vydavateľských i časopiseckých redaktorov, spisovateľov a všetkých tých, ktorí denne pracujú s písaným či hovoreným slovom.
Vypredané
4,07 € 4,28 €

Zákulisí slov podruhé


Víte odkud pochází slovo mikina a jaký má vztah k Mickey Mouseovi; co mají spolu do činění bábovka a stará žena, slečna a šlechtična nebo zdvořilost a dvorek; jak spolu souvisejí bulíky, které někomu věšíte na nos, buldozer, buldok, nebo dokonce bulimie; proč fištrón znamená nejen důvtip, ale také rybí tuk; jak se výraz vernisáž vztahuje k fermeži, ale i k souhvězdí zvanému Vlasy Bereniky?
Vypredané
4,28 € 4,50 €

Budem vedieť pravopis 2 pre 7.,8.,9. ročník ZŠ


Ktorý žiak si môže povedať, že sa nepotrebuje zlepšiť v pravopise?Pre všetkých žiakov, ktorí sa chcú v pravopise zdokonaliť, alebo si ho precvičiť, je určená zbierka doplňovacích cvičení, pravopisných päťminútoviek a diktátov.Kniha nadväzuje na prvý diel a dopĺňa ho o tematické celky preberané v 7. – 9. ročníku ZŠ. Cvičenia sú tematicky rozdelené podľa precvičovaného gramatického javu: spodobovanie, vybrané slová, podstatné mená a veľké písmená, prídavné mená, zámená, číslovky, predložky, čiarka v jednoduchej vete a v súvetí, cudzie slová, zložené súvetie.Pri každom cvičení či diktáte je uvedený ročník, pre ktorý sa môže využiť. Na konci knihy sú uvedené riešenia cvičení.Druhý diel zbierky je určený najmä pre žiakov 7., 8. a 9. ročníka ZŠ a je vhodný aj na prípravu na prijímacie skúšky na stredné školy. Využijú ho aj učitelia na hodinách, či rodičia pri domácej príprave detí.
Vypredané
4,09 € 4,30 €

Špionážne skratky


Útla knižočka rozmermi 8,5 x 11, 5 cm nadväzuje na autorov dvojjazyčný anglicko-slovenský a slovensko-anglický výkladový Spy Dictionary/Špionážny slovník. Obsahuje najbežnejšie skratky používané vo zvolenej tematickej oblasti, ako aj najfrekventovanejšie stručné pojmy, na ktorých označenie sa nepoužívajú skratky.
Vypredané
3,13 € 3,29 €

Česká literatura mezi Němci a Slovany


Výbor z článků a studií literárního historika a filologa prof. Antonína Měšťana.
Vypredané
2,17 € 2,28 €

Lacná kniha Slovesa pro praxi (-70%)


Slovníkové zpracování nejfrektovanějších českých sloves netradičním způsobem: z hlediska jejich valence, tj. schopnosti vázat na sebe jiné výrazy a mj. tak zakládat větné struktury. Především tuto větotvornou (kreativní) úlohu sloves slovník sleduje - pro každý ze slovesných významů uvádí větný vzorec a valenční analýzy a poskytuje hojné citace autentických užití.
Vypredané
1,84 € 6,14 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Slovník slovenských spisovateľov 20. storočia (-70%)


Nové, prepracované a doplnené vydanie slovníka, ktorý zahŕňa celé 20. storočie a obdobie 2001 - 2005. V slovníku sú doplnky o dielach vydaných po roku 2000, opravy a spresnenia predchádzajúcich údajov o autoroch zaradených do prvého vydania slovníka. Slovník súčasne prináša prehľad o najnovších autoroch publikujúcich po roku 2000. Stane sa tak najrozsiahlejším a najaktuálnejším slovníkovým dielom na knižnom trhu.
Vypredané
5,57 € 18,58 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Zákulisí slov podruhé (-70%)


Víte odkud pochází slovo mikina a jaký má vztah k Mickey Mouseovi; co mají spolu do činění bábovka a stará žena, slečna a šlechtična nebo zdvořilost a dvorek; jak spolu souvisejí bulíky, které někomu věšíte na nos, buldozer, buldok, nebo dokonce bulimie; proč fištrón znamená nejen důvtip, ale také rybí tuk; jak se výraz vernisáž vztahuje k fermeži, ale i k souhvězdí zvanému Vlasy Bereniky?
Vypredané
1,35 € 4,50 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Teorie literární komunikace (-70%)


Všechno lze pochopit, dokonce i současnou literární vědu! Stačí mít spolehlivého průvodce! O tom, proč se dnešní literární věda neobejde bez poznatků gender studies a kulturních studií a co se vlastně skrývá za pojmy znak, struktura, interpretace, recepce či dekonstrukce, vypráví kniha, jejíž autor – pedagog pražské katedry české literatury a literární vědy FF UK – chce, aby stejnou měrou sloužila k zábavě, poučení i zamyšlení... Tato kniha není jen popisem klasických východisek literární vědy, ale také pokusem o jejich revizi v kontextu postmoderní plurality a nového myšlení, které jde ruku v ruce s nedůvěrou k totalizujícím, unifikujícím přístupům. Důležitá je otázka ohledně samé pozice literární vědy - jaká je vůbec její úloha v době, kdy obvyklé problémy typologie, genologie, tematologie či poetiky střídá širší interdisciplinární výzkum vztahu literatury a kultury, např. v relacích literatura a univerzum (literární obraz a svět), literatura a komunikace (společný smysl, dialog, dorozumění, porozumění), literatura a společnost (pohlaví, rasa, národ…), literatura a dějiny (dějiny jako text, příběh, vyprávění), literatura a ekonomie (produkce, trh), literatura a nové technologie (média, hypertext)? Proč se nepokusit zodpovědět takové otázky třeba provokativním způsobem. Vhodné i jako nezvyklý úvod do teorie soudobé literatury.
Vypredané
3,23 € 10,76 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Exlibris a supralibros (-70%)


Autor podáva syntézu svojej mnohoročnej výskumnej a dokumentačnej práce na poli knižných značiek v historických knižniciach. Dielo je prvou systematickou prácou svojho druhu na Slovensku. Dokumentuje pozoruhodnú kolekciu najhodnotnejších knižných značiek od počiatku knihy na Slovensku až do konca 19. storočia. Prináša významné podnety pre príbuzné vedné odbory: umenovedu, heraldiku, dejiny knižníc. Kniha získala v súťaži o Najkrajšie knihy Slovenska 2004 ocenenie v oblasti vedecká a odborná literatúra.
Vypredané
2,97 € 9,89 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Básníci velkých příběhů (-70%)


Kniha je prvním svazkem plánovaného třídílného cyklu a sleduje vývoj slovesné tvorby od nejstarších dob starověkého a středověkého Orientu a antické literatury až do neklidného období na přelomu starého a nového věku, kdy v Evropě nastupuje baroko. V dalších dílech bude pohled na vývoj světového písemnictví doveden do první poloviny 20. století. Kromě snahy zachytit literární vývoj se pokouší také vysvětlit problematiku hlavních literárních směrů a připomenout některé termíny literární teorie. Základní členění knihy je chronologické, neboť jiný postup znesnadňuje orientaci především v obecném poznávání kulturního vývoje. Publikace je doplněna rejstříkem věcných pojmů, jmen a anonymních názvů.
Vypredané
2,81 € 9,35 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Česká literatura mezi Němci a Slovany (-70%)


Výbor z článků a studií literárního historika a filologa prof. Antonína Měšťana.
Vypredané
0,68 € 2,28 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Slovník českých spisovatelů (-70%)


Slovník zahrnuje všechny významné autory české literatury od počátků po současnost. Práce je kolektivním dílem asi 50 předních bohemistů. Obsahuje 1 000 hesel zasvěcených jednotlivým autorům - prozaikům, básníkům, dramatikům, esejistům, kritikům atd. - včetně vybraných děl anonymních. Každé heslo obsahuje vedle záhlaví stručné vylíčení životní dráhy a poté se soustřeďuje na výčet podstatných či profilových děl a charakteristiku autorovy tvorby. Nechybí ani odkazy na filmová či divadelní zpracování literárních předloh. Slovník uvádí poměrně obsáhlá výkladová stať, která přehledně zachycuje vývoj české literatury za celých tisíc let a je navíc odkazy propojena s vlastním slovníkem.
Vypredané
5,15 € 17,16 €

dostupné aj ako:


V kategórii literárna veda a jazykoveda môžete načrieť do hĺbky literárnych diel a tajomstiev jazyka. Pre tých, ktorí majú vášeň pre slová, písmo a komunikáciu, ponúkame širokú škálu diel od popredných odborníkov, ktorí analyzujú literatúru, skúmajú jazykové štruktúry a ponúkajú pohľady na evolúciu a variabilitu jazyka.

V tejto kategórii nájdete všetko od literárnych kritík, analýz poézie, prózy a drámy, až po podrobné štúdie o lingvistike, fonetike a sociolingvistike. Priblížte sa k umeniu písania a skúmajte fascinujúce vzťahy medzi jazykom a kultúrou, jazykom a myslením.

Táto kategória je ideálna pre študentov, učiteľov, výskumníkov a všetkých milovníkov literatúry a jazyka.