Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Najpredávanejšie - Bestsellery - Knihy - Slovenská poézia strana 60 z 72

Knižné bestsellery nesmú v našej ponuke rozhodne chýbať. Najpredávanejšie a najobľúbenejšie knihy slávnych spisovateľov vás vtiahnu do deja a ponúknu vám množstvo skvelých príbehov. Vyberte si žáner, ktorý je vám najbližší alebo darujte najnovšie knižné bestsellery ako darček svojim blízkym.

Tak i naopak


Zbierka poézie pre deti od Jána Čápku, známeho a obĺúbeného autora píšuceho poéziu pre deti, ktorá obsahuje básničky, veršovanky, riekanky a hádanky, ktoré sú vhodné na precvičovanie pamäti, ale tiež odhaľujúce čaro detského sveta s podmanivými hrami a záľubami. Sú medzi nimi typické detské vymýšľance i úsmevné pohľady do sveta fantastiky, ale aj na vážne veci, ako je napríklad internet. Nechýbajú ani detské stretnutia so zvieratkami. Kniha je ilustrovaná detskými kresbami.
Vypredané
5,61 € 5,90 €

Krehká bublina


Nový súbor veršov Štefana Kuzmu tvorí so zbierkami Blázniví anjeli a Posúvanie hrany ucelený básnický triptych. Zbierka Krehká bublina je pôsobivou výpoveďou o stave sveta a lyrického subjektu v ňom. Autora fascinujú hraničné polohy bytia - krehké rozhranie medzi reálnym a mystickým, medzi životom a smrťou, ale aj uvažovanie o viere a hľadanie večných právd. Pri hľadaní samého seba sa zatúla až k úplným počiatkom kresťanskej kultúry, aby jej trpiteľskú podstatu vzápätí vyvážil krátkym únikom do slnečných a farebných južných krajín. Poetické balansovanie na tenkej hrane medzi realitou a snom skrýva aj celú paletu znepokojivých fenoménov: hnev, existenciu bez pocitu zmysluplnosti, stratenosť vo svete i rezignáciu na jeho pochopenie. Krehká bublina, členená do piatich častí, je aj bilančnou zbierkou: takmer z každej básne dýcha pominuteľnosť či desivé predtuchy konca, rýchlo plynúci čas postupne prevracia veci a udalosti do ich protikladov, aby sa kolobeh mohol zavŕšiť.
Vypredané
5,61 € 5,90 €

Posúvanie hrany


Štefan Kuzma sa každou novou básnickou zbierkou udomácňuje v slovenskej poézii ako jej výrazný, originálny hlas. Dokazuje to aj štvrtou knihou veršov. K čitateľovi sa dostávajú myšlienkovo a tvarovo vyvážené posolstvá v básňach, ktorých nápadná autenticita pramení v intenzívnom prežívaní podnetov z vonkajšieho a vnútorného sveta. Autorova zmyslová skúsenosť, literárny talent a remeselná zručnosť sa odovzdávajú bez výhrad a bezo zvyšku do služieb modernej básnickej výpovede. Kuzmova poézia je plná temných, neraz existenciálnych tónov. To, čo ich do istej miery presvetľuje, je poznanie, vyjadrené hoci metaforou "roztvorená náruč samoty" či geneticky príbuzným veršom o tom, že "pravdivé sú len rany na duši".
Vypredané
5,61 € 5,90 €

Nemé volavky


Kristián zas kreslil motýle ľavačkou druhá ruka ako povädnutý kvet sa povaľovala vedľa papiera hráškovozelená tráva nad ňou motýľ s veľkými tykadlami ešte sivý oblak.. a záplava nesúrodých drobných čiarok vyhnala radosť z jeho očí bezradno sť zosunula okuliare na špičku nosa ľavačka s pastelkou zmeravela skôr než som stihla povedať že ten motýľ sa môže ukryť v jeho nebovomodrých očiach nemotorne spojil dlane prikryl motýľa a zachránil ho silou detskej bezmocnosti
Vypredané
5,23 € 5,50 €

Slovenčina pre samoukov


Bene (1984) je síce celou dušou rapper ale zároveň talentovaný básnik. Spieva sugestívne verše. Je jedným z najdôslednejších tvorcov poézie všedného dňa... Pocit trápnosti a bizarné krátke spojenia s hlbšou logikou pod povrchom plodia trpkou iróniou podfarbený šibeničný humor, ktorý vyvoláva smútok skôr, než sa stihneme zasmiať. Beneho piesne vedia z hlušiny a kalu dolovať rýdzi kov. (Kornel Földvári)
Vypredané
5,23 € 5,50 €

Na milosť a nemilosť


Cyklus poézie Na milosť a nemilosť vznikal v rokoch 1982 - 1986. Striedanie obrazov a dôraz na prúd podvedomia kladú vysoké nároky na čitateľa. Mnohé parafrázy a odvolávky, ale aj antická, indická či kresťanská symbolika rátajú s jeho intelektuálnym rozhľadom, bez ktorého by nebola možná ich interpretácia. Orientácia na introspekciu a sebareflexiu nadväzuje na montaigneovskú tradíciu, na snahy pochopiť seba a ľudskú existenciu. Nakoľko sa autorovi podarilo zvládnuť riziko neprimeranej entropie, nech posúdi samotný čitateľ.
Vypredané
5,23 € 5,50 €

Podstata rieky


Miroslav Brück (1964), vydal básnické zbierky Noc, tráva v pozadí (Smena, 1989), Pokušenie veriť (Modrý Peter, 1993), Nočné ostrovy a iné záchrany (Arkus, 1997), Orientačná mapa na zimu (Solitudo, 2001), Hraničná cesta (Modrý Peter, 2005) a Obchádzky (F.R.&G., 2009). Žije v Skalici.
Vypredané
5,23 € 5,50 €

Záhrada: labyrint: hniezdo


Nová básnická zbierka Mily Haugovej (1942). Mila Hugová žije v Zajačej doline, v dome so záhradou, ktorá je labyrintom.
Vypredané
5,23 € 5,50 €

Nahá


Zbierka básní.
Vypredané
5,23 € 5,50 €

Strach pred posledným milovaním


Básnická zbierka Ondreja Žúdeka - Strach pred posledným milovaním...
Vypredané
1,55 € 1,63 €

Srdce má prázdne vrecká


Srdce má prázdné vrecká
Vypredané
1,55 € 1,63 €

Mliečna dráha


Miečna dráha je zbierkou básni ,ktoré dopĺňajú kresby Vladimíra Popoviča. Autorka vyjadruje v básňach svoje pocity a oslovuje čitateľky svojim ženským videním diania okolo seba.
Vypredané
4,07 € 4,28 €

Svadobná cesta


Výber z prvých troch básnických kníh vedúcej osobnosti generácie tzv. konkretistov, ktoré vyšli v šesťdesiatych rokoch. Autor sa tu predstavuje ako výbušný lyrik s novým pohľadom na svet, novou senzibilitou a najmä novou metaforikou. Jeho svet je plný rozporov: skepsa, smútok a zúfalstvo sa striedajú s vierou v život a ľudskosť, vypätá erotika je odvrátenou stranou bolesti, ukrutnosti, smrti a hrôzy.
Vypredané
4,07 € 4,28 €

Hovorme


"Každý z nás chodí akýmsi blahoprianím k narodeninám, ktoré by tak rád odovzdal - s osobným prejavom radosti, tvorivosti alebo života... Z rôznych dôvodov ho ale častokrát po celý (náš) čas nosíme ukryté kdesi hlboko pod košeľou (citované z "Carpe diem", A. Cohen)."
Vypredané
4,07 € 4,28 €

dostupné aj ako:

Cennosti


O ČO MI IDE Nefičím v žiadnom biznise občas si báseň napíšem Mám svoju prácu Primeraný plat na bežný život je to akurát Som produkt dnešnej réžie až tak zle sa mi nežije Radšej mám cukor ako bič a vsádzam hlavne na pocit Život mám vcelku pokojný som alergický na vojny A nenávidím poklonky a ešte viacej obojky Nefičím v žiadnom biznise občas si báseň napíšem Život je záznam Veta po vete takto si chodím po svete Život je nekonečná rieka Najviac mi ide o človeka...
Vypredané
4,66 € 4,90 €

dostupné aj ako:

Motýľov


Motýľov je zbierka svojráznych humorných poloveršov – poloaforizmov, neraz ľahko zapamätateľných, ba až samovoľne ryjúcich sa do pamäti. Niet sa teda čo čudovať, že niektoré z nich zľudoveli a tie, ktoré nezľudoveli, zľudovejú. 3. vydanie zbierky.
Vypredané
4,66 € 4,90 €

Prierez tmou


Ireney Baláž sa venuje literárnej a publicistickej činnosti od roku 1989. Debutoval útlou zbierkou básní intímne ladenej poézie Fresky (1996), po ktorej nasledovala zbierka Anatómia lásky (2002). Básnická zbierka Prierez tmou sa skladá z dvoch častí: Kozmická akupunktúra a Koniec jednej udalosti. Aj názvy jednotlivých básní – Prierez tmou, Počiatok zrodu slova, Existencia, Poznanie, Kolobeh, Odpoveď z času, Tma a svetlo, Mystérium hlavolamu – jednoznačne a zreteľne vypovedajú, nad čím autor uvažuje, premýšľa a čo ho znepokojuje a utešuje.
Vypredané
4,28 € 4,50 €

dostupné aj ako:

Básnici za mrežami


Generácia básnikov, ktorých básne nájdeme v tejto antológii, naplno "vychutnala" roky uplatňovania krutej stalinskej technológie moci, roky kultu osobnosti a socialistického realizmu. Básne s nesmiernou výpovednou hodnotou vznikali tajne vo väzniciac h a v pracovných táboroch. Odkaz týchto básnikov, aj ich životné príbehy, tak farbisto vykreslené vo veršoch, nesmelých, ale veľmi silných, sú odkazom pre budúcnosť. Autorov týchto textov občiansky rehabilitovali. Ich básnicke dielo vypĺňa biele mies to na mape slovenskej poézie a potvrdzuje ich účasť v zápase o slobodu.
Vypredané
4,28 € 4,50 €
  • 4 /5

Pribehy Detstva


Autor sa narodil roku 1904 v poľskom Radzymine v rodine rabína. Spočiatku sa zdalo, že bude pokračovať v rodinnej tradícii, čoskoro však dal prednosť svetskej literatúre. Najprv sa pokúšal písať hebrejskú poéziu, no onedlho presedlal na prózu v jidiš , ktorej ostal verný po celý život. Prvá kniha - román Shoten an Goray (Satan v Goraji) - mu vyšla roku 1935. Tesne pred jej vydaním I. B. Singer v predtuche blížiacej sa katastrofy emigroval do USA. Až do konca života (umrel roku 1991 v Miami na Flo ride) bol neobyčajne produktívnym a úspešným autorom. Vydal trinásť románov a viacero kníh pre deti. Roku 1978 získal Nobelovu cenu. Spoločným znakom obľúbených poviedok situovaných do židovských komunít na poľskom vidieku, do varšavských bohémskych kruhov alebo emigrantských komunít v Amerike je rozprávačské majstrovstvo, v ktorom sa snúbi tajomno so zmyslom pre realistický detail, citlivosť s láskavým humorom bez irónie a odsúdenia, zmyselnosť s filozo fickou hĺbkou. Príbehy nositeľa Nobelovej ceny za literatúru oslovujú ešte čímsi: posolstvom dobra, súcitu, úcty k múdrosti, vzdelanosti, posolstvom lásky a súdržnosti rodiny.
Vypredané
2,53 € 2,66 €

Táto kategória je venovaná básnickému umeniu v slovenskom jazyku a ponúka vám unikátnu príležitosť objaviť bohatstvo a rozmanitosť slovenskej literatúry. Nájdete tu básnické diela od slávnych klasikov až po súčasných autorov, ktoré vás prenesú do sveta krásy, vášne a hlbokých emócií slovenského jazyka.

Táto kategória ponúka básnické diela od slávnych klasikov, ako Ján Smrek, Ivan Krasko, Janko Kráľ, a ďalších, až po súčasných autorov, ktorí oslovujú modernú generáciu. Nájdete tu básne plné nádeje, lásky, smútku, pýchy, odrazu a hĺbky ľudskej duše.

Pri prehľadávaní tejto kategórie narazíte na básnické zbierky rôznych štýlov a tematiky, od lyrických básní o prírode a láske k Slovensku, cez introspektívne diela o existenciálnych otázkach a ľudských citoch, až po spoločensky angažované básne, ktoré reflektujú súčasnú realitu.

Naše knihy slovenskej poézie vám umožnia objaviť bohatstvo jazyka, krásu básnického umenia a hlbšie porozumieť slovenskej kultúre. Bez ohľadu na vaše literárne preferencie, nájdete tu básne, ktoré vás oslovia a potešia.