Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Najpredávanejšie - Bestsellery - Knihy - Divadlo - teória, história,... strana 37 z 40

Knižné bestsellery nesmú v našej ponuke rozhodne chýbať. Najpredávanejšie a najobľúbenejšie knihy slávnych spisovateľov vás vtiahnu do deja a ponúknu vám množstvo skvelých príbehov. Vyberte si žáner, ktorý je vám najbližší alebo darujte najnovšie knižné bestsellery ako darček svojim blízkym.

Lacná kniha Celebrita (-90%)


Hlavním hrdinou asi hodinové aktovky ze současnosti je starý filozof Marek, který ve své garsonce v centru metropole prožívá jeden ze svých pravidelných dnů. Jsme svědky jeho rituálů, samomluv i nevrlého telefonování se starostlivou dcerou. Pak pracu je na korekturách, i když tuší, že jeho dílo už není pro dnešní svět aktuální. Jeho skepse se projevuje i v hovoru s činorodou posluhovačkou Emou. Telefonická žádost mladého rozhlasového redaktora však vyvolá v duši filozofa zmatek. Váhá, zda má smys l, aby vyhověl a pokusil se namluvit nabídnuté novoroční poselství. Připadá mu nehorázné, že stopáž je omezena na minutu padesát tři vteřin. Nakonec tuto poslední "výzvu" přijme a v průběhu celého dne se snaží své varovné myšlenky vtěsnat do časového limitu. Mezitím se mu dějí nehody, překážky ale zdolává (i s pomocí Emy) a přitom stále mění text, který se má večer po telefonu předtočit. Překoná i svou konkurenční averzi ke staršímu kolegovi a po letech s ním telefonuje a radí se. Ve chvíli, k dy už má projev připraven a cvičně si ho předčítá, zavolají mu z rádia, že došlo ke změně a že poselství se uvolil natočit hokejista Jaromír Jágr. Filozof se konečně může opít, čemuž se celý den disciplinovaně bránil. A pak zazvoní telefon ještě jedn ou. Poslední verzi projevu už podnapilý filozof v improvizaci říká jen svému staršímu kolegovi (a samozřejmě publiku). Ve hře kromě Marka a Emy zní mnoho dalších hlasů: z telefonu a z rádia a dole pod okny zkouší kapela mikuláškou produkci. Filozofo va předtucha, že "tuhle civilizaci už asi nejde zachránit" se v závěru mírní, ale možná jen zásluhou vypité láhve whisky. Hra je proložena četnými gagy a komickými nedorozuměními.
Vypredané
0,23 € 2,30 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Divadelné letopisy mesta Cassa, Caschau, Kassa, Košice (-90%)


V prvom vydaní knihy sa autor sústredil na počiatky nemeckého a maďarského divadla v meste (1557 – 1918); na vznik československého štátu a na formovanie základov slovenského profesionálneho divadla v partnerstve s českým divadlom (1918 - 1938). Od stredoveku po rok 1945 sleduje významné udalosti v histórii mesta, ale aj historické premeny v európskom rámci. V historickom a spoločenskom vývine sa kontakty nemeckého, maďarského, českého a slovenského divadla vyrovnávali s viacerými obmedzeniami a problémami. Každé spomedzi nich sledovalo svoje záujmy a vlastné národné priority, ktoré často prevyšovali umelecké ambície. Na tomto stave sa podieľali obyvatelia mesta, ktorí uprednostňovali svoj aktuálny národný status. Na počiatku v rakúsko-uhorskom, po vyrovnaní v uhorskom formáte, no ani v potrianonskej úprave územného usporiadania štátov sa priority vo svojej podstate zásadne nezmenili. V lokálnych pomeroch išlo o to, aby na počiatku dve, neskôr tri národné spoločnosti mohli spoločne využívať divadelný dom v meste s dohodnutým domácim poriadkom. Týmto spôsobom sa formovala multikultúrna koexistencia, nie ako potreba, ale nutnosť. Autor Divadelných letopisov v ich rozšírenom vydaní na roky 1945 - 2017 rekonštruuje a interpretuje proces profilovania slovenského profesionálneho divadla, jeho udomácnenie sa v meste, ktoré sa vrátilo na geopolitickú mapu predvojnovej ČSR. V podmienkach, aké sa utvárali pre kultúru v Československej republike, bez niekdajších obštrukcií a zápasov o holú existenciu, nastal čas budovať divadlo výlučne v medziach vlastnej autonómie v tých priestoroch, v ktorých sa predtým delili o miesto pod reflektormi tri divadelné kultúry. Teraz divadlo sa namiesto konfrontácie národných azimutov konfrontovalo s vlastnou tvorivou schopnosťou, ale aj s tým, v akom stave zanechal interiér divadla jeho posledný správca. Autor sleduje sedemdesiat rokov slovenského profesionálneho divadla v troch vývinových fázach podobnou metodikou, akou rekonštruoval predchádzajúcu štvorstoročnú históriu. Autorove reflexie sú paralelne porovnávané hodnoteniami iných kritikov, ktoré sa publikovali vo výročných publikáciách divadla. Povojnový spoločenský pohyb poznamenali dramaturgickú orientáciu divadla, ale aj vnútorné pohyby v jeho umeleckom organizme, ktorý reagoval na vplyvy a udalosti vyvolané väzbami vyplývajúcimi z impulzov a nariadení dobovej kultúrnej politiky. Týmto zámerom sa napĺňa autorovo rozhodnutie otvoriť trinástu komnatu košického divadla. Ponúka s týmto zámerom možnosť čitateľovi nahliadnuť aj do svojho privátneho trezoru, pozrieť sa na „svet pseudokonkrétnosti ako na šerosvit pravdy a klamu“.
Vypredané
3,99 € 39,90 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Česká loutka (-90%)


Unikátní výpravná monografie se zabývá výtvarným fenoménem českých loutek, a to divadla kočovných marionetářů, rodinného spolkového loutkového divadla a tvůrců-umělců. Představuje loutky jako artefakty s akcentem jejich výtvarné kvality. Kniha je bohatě v
Vypredané
13,70 € 136,95 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Dvanáct nejlepších her 1,2 (-90%)


Dvousvazkový soubor dvanácti her Williama Shakespeara je výběrem toho nejlepšího z jeho dramatické tvorby. První svazek zahrnuje hry napsané a provozované v první polovině Shakespearova života v době vlády královny Alžběty I., tedy v období vrcholné renesance. Obsahuje hry: Král Richard III., Zkrocení zlé ženy, Romeo a Julie, Sen čarovné noci, Benátský kupec a Veselé paničky windsorské. Druhý svazek nás přenáší do druhé poloviny autorovy tvorby, do počátků baroka. Pevný řád světa se v jeho hrách rozpadá a autor nahlíží do nitra svých postav. Svazek obsahuje komedii Večer tříkrálový, vrcholné tragédie Hamlet, Othello, Macbeth a Král Lear a básnickou pohádku o smíření a odpuštění Bouře.
Vypredané
4,65 € 46,48 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Dvanáct nejlepších her 1,2 (-90%)


Dvousvazkový soubor dvanácti her Williama Shakespeara je výběrem toho nejlepšího z jeho dramatické tvorby. První svazek zahrnuje hry napsané a provozované v první polovině Shakespearova života v době vlády královny Alžběty I., tedy v období vrcholné renesance. Obsahuje hry: Král Richard III., Zkrocení zlé ženy, Romeo a Julie, Sen čarovné noci, Benátský kupec a Veselé paničky windsorské. Druhý svazek nás přenáší do druhé poloviny autorovy tvorby, do počátků baroka. Pevný řád světa se v jeho hrách rozpadá a autor nahlíží do nitra svých postav. Svazek obsahuje komedii Večer tříkrálový, vrcholné tragédie Hamlet, Othello, Macbeth a Král Lear a básnickou pohádku o smíření a odpuštění Bouře.
Vypredané
4,65 € 46,48 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Spejbl a Hurvínek ... na nitkách osudu (-90%)


Unikátní a výpravná publikace z řady Muzeum v knize, která vychází k osmdesáti letům profesionální činnosti Divadla Spejbla a Hurvínka. Čtenářům přináší ojedinělou příležitost seznámit se nejen s jeho historií, ale umožňuje také nahlédnout do bohatého divadelního archívu. Prostřednictvím kopií četných dobových dokumentů (fotografie, plakáty, ilustrace, korespondence…) ilustruje proměny tohoto divadla a jeho ušatých protagonistů. Čtenáře jistě potěší i audio-vizuální přílohy publikace. Ojedinělé CD „To nejlepší se Spejblem a Hurvínkem“ vzniklo ve spolupráci s vydavatelstvím Supraphon a nabízí posluchačům možnost naslouchat Spejblovi a Hurvínkovi v podání prof. Josefa Skupy, Miloše Kirschnera a Martina Kláska. Je tomu totiž také neuvěřitelných osmdesát let, kdy byly pořízeny první nahrávky se Spejblem a Hurvínkem. Denisa Kirschnerová (1974) absolventka FFUK oboru kulturologie působí od roku 1996 coby dramaturgyně D S+H. Je autorkou a spoluautorkou her, podílí se také na spejblovsko-hurvínkovských příbězích pro Supraphon, spolupracovala s ČT. V roce 1999 vyšla její knižní nehurvínkovská prvotina, následovaná tituly pro divadlo.
Vypredané
2,00 € 19,99 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Aleš Votava (-90%)


Kunsthistorička Dagmar Poláčková približuje čitateľovi život a rozsiahle dielo významného slovenského scénografa Aleša Votavu. Vo vývine slovenskej divadelnej scénografie patril Aleš Votava v 90. rokoch 20. storočia k dominantným osobnostiam. Jeho realizácie znamenali obrat v slovenskej divadelnej scénografii a priblížili ju k aktuálnym svetovým trendom. Autorka sa venuje jeho umeleckej tvorbe, pedagogickej i publicistickej činnosti&894 monografia je obohatená spomienkami umelcových priateľov i kolegov (Viliam Klimáček, Martin Bendík, Soňa Grusková, Martin Huba a mnohí ďalší), ako aj reprodukciami jeho projektov, biografiou, súpisom jeho diel i bibliografiou. Súčasťou knihy sú resumé v angličtine a nemčine. Kniha vychádza v spolupráci so Slovenskou národnou galériou pri príležitosti výstavy tohto predčasne zosnulého autora.
Vypredané
3,32 € 33,16 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Divadlo v Trnave (-90%)


Kniha o trnavskom divadle, ktorú spracovala manželka jedného z riaditeľov trnavského divadla Ladislava Podmaku, ktorý bol pri zrode divadla. Skladá sa z textovej a obrazovej časti. Textová časť čerpá zo spomienok, poznámok i viacerých archívnych materiálov. Obrazová časť prináša množstvo farebných i čiernobielych fotografií scénických a kostýmových návrhov v konfrontácii s ich realizáciou.
Vypredané
1,20 € 11,98 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Maryša (-90%)


Klasické české drama z vesnického prostředí. Maryša je jedním z klenotů české divadelní tvorby. Neustále přitahuje významné inscenátory a její inscenace patří velmi často mezi pozoruhodné divadelní počiny. Mimochodem patří mezi nejpřekládanější česká dramata a nezřídka se objevuje i na zahraničních scénách. Dnes její hodnoty dokážeme ocenit snad ještě více, než v době jejího vzniku.
Vypredané
0,89 € 8,88 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Národní divadlo v kontextu evropských operních dějin (-90%)


Kniha německého historika nabízí zajímavý pohled na dějiny operní větve naší přední scény v širším evropském kontextu. Autor v ní zkoumá kulturní kontakty Národního divadla s operními divadly v sousedním Sasku, v Haliči a ostatních zemích habsburské monarchie. Podrobně se věnuje opernímu souboru a upozorňuje na nejdůležitější posuny v repertoáru. Ve svém přístupu kombinuje společenskohistorické a kulturněhistorické srovnávací hledisko a z této široké perspektivy se snaží vysvětlit obrovský úspěch Národního divadla a české opery v Evropě na konci 19. a počátku 20. století.
Vypredané
1,36 € 13,56 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Proud času Stati o Shakespearovi (-90%)


Publikace obsahuje vybrané studie Zdeňka Stříbrného (z let 1965–2000), profesora dějin anglické a americké literatury. Těžištěm knihy jsou především práce o anglickém renesančním dramatu, zejména o osobnosti a tvorbě Williama Shakespeara. Knihu doplňuje obsáhlá vzpomínková autobiografie, která je pozoruhodným svědectvím o životních osudech středoevropského vzdělance v druhé polovině dvacátého století.
Vypredané
1,37 € 13,65 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Zákulisie - Skrytý svet opery a baletu (-90%)


Publikácia sleduje premenu spevákov a tanečníkov na divadelné postavy v zákulisí Opery a Baletu Slovenského národného divadla. Zdanlivo všedné situácie, takmer nezbadaný svet napätia pred vstupom na dosky, ktoré znamenajú svet, skrývajú v sebe napätie i obavy ale hlavne sústredenie všetkých síl pred veľkou chvíľou pravdy na javisku. Anton Sládek (Medzičas) zaznamenal skrytú tvár divadla s dôvernou znalosťou citlivého pozorovateľa. Vydávame v spolupráci s Vydavateľstvom O.K.O.
Vypredané
1,20 € 11,95 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Václav Havel Hry 1 (-90%)


Ve Větrných mlýnech vycházejí ve třech svazcích všechny dosud napsané hry Václava Havla. Přítomný (první) svazek shrnuje čtveřici her, které měly to štěstí a mohly mít svoji oficiální světovou premiéru na prknech českých divadel. První tři — Zahradní slavnost, Vyrozumění a Ztíženou možnost soustředění — napsal Václav Havel pro „své“ Divadlo Na zábradlí. Zde od roku 1960 do jara 1968, zprvu jako jevištní technik, později dramaturg a nakonec asistent režie, pracoval. Zde si slavná trojice her odbyla své premiéry a zde byly položeny základy světové proslulosti dramatika Václava Havla. O čtyři desítky let později byl v Divadle Archa premiérován prozatím poslední Havlův divadelní kus Odcházení, v květnu 2008. Pět let poté, co skončilo Havlovo čtrnáctileté působení ve funkci prezidenta republiky. HRY 2 — Rodinný večer, Spiklenci, Žebrácká opera, Horský hotel, Largo desolato, Pokoušení, Asanace, Zítra to spustíme HRY 3 — Anděl strážný, Motýl na anténě, Audience, Vernisáž, Protest, Chyba
Vypredané
0,91 € 9,05 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Měsíc na venkově (-90%)


Často uváděná hra ruského klasika z roku 1850 předznamenává tvorbu A. P. Čechova. Nudný život Natálie Petrovny, jejího manžela, milence Rakitina, schovanky Káti a synka Kolji na venkovském statku rozbouří příjezd mladého učitele Beljajeva. Realistický a zároveň groteskní příběh odehrávající se v parném létě s lehkou ironií je zároveň zasvěceným vhledem do ženské duše
Vypredané
0,63 € 6,26 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Divadelná hra (-90%)


Zuzana Cigánová sa po úspešnom titule Šampanské, káva, pivo (VSSS) prezentuje tentoraz nevšednou knihou, ktorá je veľkosťou, rozsahom i formou vernou kópiou divadelného scenára. Jej dej sa odohráva na doskách, čo znamenajú svet, v divadelnom prostredí, ktoré je autorke celé roky veľmi blízke – profesionálne aj ľudsky. Už v podtitule svojej Divadelnej hry avizuje, že zhruba takýto scenár dostávajú do rúk aj herci. Jeho dej zachytáva jedno obyčajné skúšobné obdobie, prípravu nového umeleckého diela. Počas tohto obdobia sa v dialógoch a komentároch dozvedáme viac o povahách postáv, ale aj o ich osudoch. Aktérmi Cigánovej hry pritom nie sú iba herci, ale aj postavy, ktoré tvoria neoddeliteľnú súčasť divadelného predstavenia – režisér, garderobierka, technik, kostymér, inšpicient. A okolo nich a s nimi autorka rozohráva originálne napínavé dejstvá. Hra je písaná skvelým štýlom, nechýba jej ani primeraná dávka humoru. Čitateľa vťahuje do neobyčajného príbehu, pričom až postupne zisťuje, že v tejto „hre“ ide vlastne o smiech cez slzy.
Vypredané
0,66 € 6,61 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Encyklopedie divadla (-90%)


Kolektiv 30 autorů pod vedením vedoucího katedry Divadelní vědy na FF UK v Praze připravil unikátní encyklopedii s více než 200 základními pojmy z oblasti divadla. Hesla konstatují, v jakých významech se jednotlivých pojmenování v českém prostředí užívá, a navíc teoreticky, případně i historicky osvětlují fenomén, který je tím kterým pojmem označován. A to od střechových hesel – jako divadlo – přes další pojmy: drama, autorské divadlo atd. atd., až k jednotlivostem: loutka, opona.
Vypredané
2,30 € 23,02 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Čítanie v mysli dramatika ( Karola Horáka ) (-90%)


Kniha o jednom z najvýznamnejších dramatikov súčasnej slovenskej divadelnej kultúry je pohľadom do jeho autorskej poetiky. Súčasťou knihy je aj DVD s ukážkami z inscenácií hier K. Horáka.
Vypredané
0,25 € 2,50 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Japonská dráma Nó (-90%)


Publikácia predstavuje nó ako celok, ktorý funguje v tesnej súvsťažnosti s japonskou realitou už celé stáročia. Pokúsi sa ukázať, že hoci sa to nezdá, aj nó (lyrická dráma, ktorá vznikla 14. storočí) má svoj pokračujúci vývoj, a tiež definovať zárodky tohto vývoja, ktoré možno v Japonsku pozorovať.
Vypredané
1,90 € 19,00 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Javiskové osudy (-90%)


Mária Prechovská, Eva Kristinová, Viera Strnisková, Zdena Gruberová a Eva Poláková patria medzi najvýraznejšie zjavy slovenského herectva 20. storočia. Všetky boli po dlhé roky výraznými členkami činohry Slovenského národného divadla a mali zásadný významv budovaní SND ako najreprezentatívnejšej slovenskej divadelnej scény. Každá svojou osobnosťou, hereckým štýlom a výrazovými prostriedkami prinášala na javisko originalitu a špecifickosť. Ich herecká typológia, spôsob herectva, spolupráca s kľúčovými divadelnými režisérmi ich vyzdvihovala na piedestál slovenského herectva. I keď menované herečky patria medzi najzaujímavejšie zjavy slovenského dramatického umenia druhej polovice 20. storočia, nedá sa obísť pôsobenie ich kolegýň. Kultúrnu hodnotu najvýznamnejších z toho radu herečiek sa usiluje naznačiť úvodná štúdia venovanágenéze slovenského ženského herectva od jej profesionálnych počiatkov v dvadsiatych rokoch 20. storočia až po prelomový rok 1989. Kapitola pomenúva vývin ženského herectva, jeho formovanie a nevyhnutné spoločenské a dobové kontexty, ktoré vplývali na modelovanie divadelného umenia.
Vypredané
3,10 € 31,00 €

dostupné aj ako: