Aposztróf Kiado

vydavateľstvo

Az újpesti labdarúgás bajnokcsapatai


UTE, Újpest FC, Budapesti Dózsa, Újpesti Dózsa… mind-mind Újpest prominens klubját jelenti, ugyanazt a két színt: lila-fehér. A labdarúgócsapat 1930-ban érdemelte ki első alkalommal a bajnoki aranyat, melyet a mai napig összesen hússzor nyert meg. A húsz bajnoki győzelem legérdekesebb pillanatait és az aranyérmes játékosokat mutatja be ez a könyv. Korabeli újságcikkek, megsárgult fotók adnak segítséget, hogy megismerjük a mára talán feledésbe merült labdarúgókat, valamint a közelmúlt sztárjait és a ma is köztünk élő, a lila-fehér színekért ma is sokat munkálkodó egykori kedvenceket. Avar István, Jávor Pál, Balogh István, Zsengellér Gyula, Szusza Ferenc, Göröcs János, Solymosi Ernő, Bene Ferenc, Dunai Antal, Fazekas László, Zámbó Sándor, Fekete László, Nagy László, Tóth András, Törőcsik András, Véber György, Sebők Vilmos, Kovács Zoltán… nem lenne elég több oldal sem, hogy felsoroljuk azokat a jobbnál jobb játékosokat, akik tevékeny részesei voltak a húsz bajnokság kivívásának. A könyv nemcsak az újpesti szurkolóknak tartogat érdekességeket, hanem az egyetemes magyar labdarúgás kedvelőinek is.
Vypredané
9,83 € 10,35 €

Állatmesék felnőtteknek


"Az irodalmi állattan, vagyis a literozoológia nagyszerű műfaji formát kínált számomra is ahhoz, hogy véleményem, tapasztalatom elmondjam arról a Magyarországról, amelyben a politika, a közélet napi eseményei híradások, parlamenti televízió-közvetítések, újságcikkek formájában kínálták a témát. Valamennyi epizódnak van valóságalapja, így a kötet történelmi visszapillantás is az 1989-1998-as esztendőkre. Bízom abban, hogy állatszereplőim talán túlélik azokat a politikusokat, akik azóta visszakerültek a jelentéktelen, bár rossz emlékű emberek sorába." (a Szerző)
Vypredané
8,77 € 9,23 €

Montevideótól Johannesburgig


A 2010 nyarán, Dél-Afrikában megrendezett labdarúgó-világbajnokság már 19. volt a sorban. Nyolcvan évvel ezelőtt Uruguayban dörrent el a startpisztoly, azóta íródik a világ legnépszerűbb játékának sikertörténete. Felejthetetlen mérkőzések, csodálatos labdaművészek, számtalan érdekes történet, diadalok és bukások, tévedések és csalások elevenednek meg ebben a kötetben. A szerző górcső alá helyezi az eddigi focitornákat és azok főszereplőit - labdarúgókat, edzőket és játékvezetőket. Statisztikai adatok keverednek soha nem hallott sztorikkal, rekordok és csúcsok között szemezgethetnek a futball szerelmesei. Büszkék lehetünk a régmúlt magyarjaira, akik még maguk írták a világbajnokságok történetét, nem is akármilyen eredménnyel. A férfiak mellett - minden tiltó rendelkezés és akadályoztatás ellenére - már a nők számára is rendeznek világbajnoki tornákat. Ezekről is olvashatunk áttekintést a könyv egyik fejezetében. Amellett, hogy rengeteg információval gazdagodhat az olvasó, újra átélheti a mérkőzések varázslatos hangulatát.
Vypredané
9,14 € 9,62 €

Én elmentem a vásárba


Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Pest, amelynek országos vásárai idevonzották Európa népeit. Lehetett itt adni-venni, de ismeretségeket kötni és házasodni is. A vásározás élményét kiegészítve a felbolydult városban sétálók úton-útfélen mutatványosokba, állatidomárokba, bikaviadalba, „rossz lányok”-ba ütköztek. „A szerző bevezet a pesti vásárok történetébe, s közben megmutatja, hogy mennyire eltéphetetlen a kapcsolat a városiasodás és a vásárok között, kézen fogja az olvasót, aki átéli a szálláskeresés gondjait, s ezalatt bejárja a fallal körülvett, a külső világra három kaput nyitó Pest város utcáit és tereit A könyv egyszerre szórakoztató és komoly. Aki elolvassa, élvezetes utat tesz az időben vissza, s miközben visszatér a jelenbe, elgondolkozhat azon, hogy az utazás során mit tanult.” (Részletek Csepeli György előszavából)
Vypredané
12,75 € 13,42 €

Champs-Él...izé


A harmincegy éves Alice Wonder beleszeret egy Franciaországban élő férfiba. Az érzelem oly erős, hogy feladja karrierjét, eladja lakását, autóját, és külföldre költözik. Beleveti magát élete nagy kalandjába. Felfedez egy új világot, belekóstol az ismeretlen kultúrába, rácsodálkozik egy másik nép szokásaira. Az alkalmazkodás a tízmilliós metropoliszban nem könnyű. Idegen emberek, kiterjedt bürökrácia, hatalmas nemzeti öntudat - Párizs annyira más, mint azt az útikönyvek, a reklámok és a képeslapok hirdetik. És mégis, lenyűgöző. A szerzőnő öt éve él itt. Ma is elvarázsolják a pazar műemlékek, a gyönyörű parkok, a hangulatos kávézók. Alice Wonder őszinte, humorral és iróniával átszőtt önéletrajzi könyvében a szerelem városának fény- és árnyoldalairól ír. A mindennapi történéseken keresztül vezeti közelebb az olvasót a francia életmód és a párizsi sikk megismeréséhez.
Vypredané
2,85 € 3,00 €

Majdnem Nirvána


E könyv sajnos nem alkalmas a Hogyan írjunk mészáros vikingfilmet" kézikönyvként való alkalmazására, holott eredetileg annak indult. De aztán belekeveredett egy bank és annak képviselője, Tótavi, aki pénzeli az eseményeket. Jelen van Sheila, a bengáli festő, önjelölt művészeti vezető és súlyos memóriazavarral küzdő nő, akinek kész tervei vannak egy liftbe szorulás esetére. A drága vikingeket aztán marketing okokból lecserélik olcsó magyarokra, a baltás mészárosokat íjászokra, a hajóskalandokat végeláthatatlan lovastúrákra. Egy naiv mellékszereplő is áldozatul esik a filmkészítésnek, aki - talán joggal - megőrül, amiért nem tudja érvényesíteni hiteles elgondolásait a magyar honfoglalásról. A bekattant történész szándéka ellenére ebben a könyvben nem hal meg senki. Mindeközben szó esik az élet minden fontos momentumáról, nyakkendőkről, a hosszútávfutó magányosságáról, a bankok művészetpártolási elméletéről. Egyfajta kézikönyvként tehát mégis működik, mint minden rendes könyv. Ha Ön nem érdekelt a vikingfilmek gyártásában, feltétlenül javasolt jelen könyv elolvasása."
U dodávateľa
2,85 € 3,00 €

Egyenes kézben görbe tükör


Játszma (részlet) Remeg a sakktábla, nyílik a védelem, Fellázadt ellenem most mind a négy elem, Bánat nincs szívemben, csak puszta félelem, Hisz egy rég' Istennő csatázik énvelem! Isteni sarjként még - ó, csillogó vérted! - E világon bármit megtettem volna érted, Te ezeken túl az ismeretlent kérted, Rám csak a legszörnyűbb csapásaid mérted.
Vypredané
7,27 € 7,65 €

Zsidók az Északkeleti-Kárpátokban


A könyv a térség zsidó történelmének legkorábbi évszázadairól szól, a 16. századtól a 19. század közepéig, benne a mai Kárpátaljával, melyet csak a 20. század eseményei hoztak létre, s a vármegyéiben (Ung, Bereg, Ugocsa, Máramaros) élő zsidók szoros kapcsolatban álltak a szomszédos Sáros, Zemplén, Szatmár, a határ mentén pedig Kis-Lengyelország, Halics-Galícia, Podólia, Bukovina zsidó világával.
Vypredané
6,91 € 7,27 €

A halál ékköve


John Fleming, a Scotland Yard nyomozója Cartwright professzor meggyilkolásának körülményeiből már sejti, hogy nem egyszerű esettel áll szemben. Sejtése beigazolódik, Londonból Velencén át, Luxorba vezetnek a nyomok, ahol a detektív egy csinos fizikusnő társaságában menekül üldözői elől. Főhőseink megpróbáltatásai ezzel még nem érnek véget, furcsa balesetek, kegyetlen gyilkosságok rejtélyét is meg kell oldaniuk. A turistacsalogató helyszíneken játszódó, izgalmas, kalandos történetből természetesen nem hiányozhat a romantika sem.
Vypredané
9,14 € 9,62 €

Magyar orvos Ikeaországban


"Az északon tartós életvitelre berendezkedett szerzőnek és élete párjának sok kérdést tesznek fel a barátok, rokonok a hazalátogatások alkalmával: -Tényleg olyan hideg van? -Minden svéd szőke? -Hogy élnek az emberek? -És valóban olyan gazdagok? -Milyen a munka? -Nem hiányzik Magyarország? -Mikor költöztök haza? Ezen felül pedig felmerülnek az elvi kérdések is: -Igaz-e, hogy aki mer, az nyer, és bátraké a szerencse? -Lehet-e külföldön boldogulni, boldogan élni, vagy mindig csak megtűrt pária, koszos bevándorló marad a keletről jövő? -Működik-e az egészségügy? -Jobb-e "nyugaton" betegnek lenni? -Létezik olyan, hogy nincs paraszolvencia, mégis ellátják a betegeket? -Miért van kevés orvos? Ezekre és sok további, útközben felmerülő kérdésre próbálom megadni a választ. Mindezt, ahogy én láttam, látom nap mint nap, a szépségeivel és visszásságaival együtt. Tarts velem egy északi kiruccanásra! A nevezetességeket az útikönyvben találod, itt magát a svéd életet ismerheted meg. Jössz? A Tisza-partról indulunk." (a Szerző)
Vypredané
8,04 € 8,46 €

Ölelj át!


A könyv első része áttekinti a kötődéselméletet, valamint elemzi a csecsemőkori nevelés hosszú távú hatásait, a második részben pedig kiderül, miért jó (a szülőnek is) az igény szerinti szoptatás, a hordozás, az együttalvás, hogyan találhatjuk meg az egyensúlyt. A kötődő nevelés lényege, hogy hallgassunk a bennünk lapuló gyermekgondozó ösztönökre, hogy megtaláljuk azt, ami a gyermekeinknek és nekünk, szülőknek is a legjobb, ahelyett hogy ismeretlen eredetű dogmákat, orvosi előírásokat és nevelési "szakértőket" követnénk. A szerző orvos, gyermekpszichiáter, gyakorló édesanya.
Vypredané
7,91 € 8,33 €

Angyalkönny


Iris, az angyal és Konstantin, a vámpír újra elkápráztat minket misztikus, romantikus és nem mindennapi kalandjaival. Időutazásaik közepette bepillanthatunk az ókori Egyiptom varázslatos világába, megismerhetjük szokásaikat és mitológiájuk legfőbb szereplőit. Vándorlásaik során főhőseink ismét összeütközésbe kerülnek Rufusszal, a gonosz vámpírfejedelemmel, bonyodalmas históriákba keverednek, de Iris ismét beveti bámulatos képességet, harcba száll az ördögi erőkkel, hogy újabb és újabb lelkeket mentsen meg, kitárva előttük a mennyország kapuit. A könyv a nagy sikerű "Vérkönny" című regény folytatása.
Vypredané
11,51 € 12,12 €

Sir Alex Ferguson


A futballmenedzserek között a skót Sir Alex Ferguson neve egyet jelent a legjobb minőséggel. Olyan ő, mint a Johnnie Walker a whiskyk között. A könyv szeretné a világ legsikeresebb klubedzőjét egy olyan különleges aspektusból megvilágítani, amely eddig elkerülte sokak figyelmét. Az információkban gazdag kötet rengeteg érdekességet rejt magában, mindemellett a táblázatok böngészésére szakosodott megszállott fociszurkolók is kiélhetik szenvedélyüket. Fergie sikertörténete az összes vérbeli drukker számára klubhovatartozástól függetlenül példaértékű lehet. A "Főnök" - a Manchester United csapatának hadvezéreként - tekintélyes trófeagyűjteményt tudhat magáénak. Az általa elért eredménylistát nagyon nehéz lesz majd bárkinek is túlszárnyalnia, de egy dolog egészen biztos, az Old Traffordon álló szobrát már senki sem tudja ledönteni.
Vypredané
6,91 € 7,27 €

Zsidók Kárpátalján - Történelem és örökség


A magyar közbeszédben, valamint társadalomtudományi szakirodalomban általános értelemben Kárpátalja néven ismert térség az első világháború végén szerveződött csak politikai, közigazgatási és történeti régióvá. Ezt megelőzően a történeti Magyarország része volt, még csak nem is képezett önálló politikai-közigazgatási egységet. Zsidó történelmi és kultúrtörténeti szempontból azonban az Északkeleti-Kárpátok vagy Északkeleti-Felvidék egységes, és sok szempontból egyedi - a kezdetektől fogva. Jelen kötet erről a zsidó történelemről és kulturális örökségről kíván összefoglalót adni, a 19. század közepétől napjainkig. A témáról alig-alig létezik érdemi szakirodalom, a régió más nyelvein és világnyelveken is csekély az anyag, könyvünk így hiánypótló jelegű. Az egyes fejezetek a kérdéssel kapcsolatban rendelkezésre álló tudás foglalatát adják, történelmi forrásokra támaszkodva, a regionális megközelítés sajátosságait, kisebbség és többség szempontjait egyaránt figyelembe véve. Jelen kötet több szerző műve: a térséggel, a zsidó kultúrával és történelemmel foglalkozó magyarországi, izraeli, ukrajnai, romániai kutatóké.
Vypredané
17,54 € 18,46 €

Útmutató a civilizációhoz


Míg az emberi kultúra hajnalán a geocentrikus, majd a heliocentrikus világkép volt a meghatározó, napjainkra - fajunk tudásának további gyarapodása ellenére - az „egocentrikus világkép” vált uralkodó világszemléletté. Az általános értékválság, mely tömegtermelésre és fogyasztásunk maximalizálására ösztönöz, arra biztat bennünket, hogy mindinkább a mának, a pillanatnyi örömöknek éljünk. S miközben elfeledteti velünk a jövő szempontjait, mind zsúfoltabbá váló társadalmainkban elsősorban a látszat, a külsőségek fenntartására összpontosítunk, és időnk nagy részében azzal foglalkozunk, hogyan adjuk el magunkat, termékeinket és szolgáltatásainkat életünk „piacain”. El kell hát döntenünk, melyik irányt választjuk: az anyagiakra, az egónkat előtérbe helyező birtoklásra, a korlátlan fogyasztásra, kizsákmányolásra és pusztításra ösztönző utat követve haladunk tovább, vagy inkább a valódi értékek, az együttműködés, a kölcsönösség és a mértékletesség, illetve a környezetkímélő technológiák alkalmazása és a fenntartható fejlődés mellett tesszük le a voksunkat. A szerző
Vypredané
9,09 € 9,57 €

Messi vs. Ronaldo


Cristiano Ronaldo és Lionel Messi egy külön kasztot képvisel napjaink labdarúgásában. Lehet őket szeretni vagy kritizálni, azonban utóbbinak nem sok értelme van, hiszen mindketten olyan színvonalat képviselnek, amelyet nemhogy elérni, de még megközelíteni sem tudnak a többiek. Manapság egy kis túlzással még a csapból is a két világsztár folyik, így kettejük összehasonlítása megkerülhetetlen kérdés. Dönteni viszont rendkívül nehéz, ugyanis olyan ez, mintha a Ferrarit hasonlítanánk össze a Porschéval.
Vypredané
8,04 € 8,46 €