Kornétás Kiadó

vydavateľstvo

Einstein, avagy a tudomány téveszméje


Mivel a "relativitás elve" és a "klasszikus mechanika" Einstein szerint csak egy egyenes vonalú, egyenletes mozgást ismer, így a világegyetem leírására nem alkalmas. Igaz, hogy az anyag alapvető mozgástulajdonsága az egyenes vonalú, egyenletes mozgás, de mivel az anyag a világegyetemben nem egyenletesen oszlik szét, ezért ha egy anyagi pont mozgását figyeljük, akkor látható, hogy ez az anyagi pont nem tudja megvalósítani az alapvető mozgást (az egyenes vonalút), mert a többi anyagi pont ebben megakadályozza - olvashatjuk a kötetben.
Vypredané
6,30 € 6,63 €

250 tátrai túra


Hiánypótló művet vehet a kezébe az olvasó. Hosszú évek után úgy tűnik, hogy a magyar turisták ismét kezdik felfedezni a Tátrát, ezt a gyönyörű, nem mellékesen hozzánk legközelebb fekvő magashegységet. Ezt az egyre nagyobb igényt szolgálja ez a túrakalauz, amely naprakész adatokkal; részletes túraleírásokkal próbálja segíteni a Tátrában járókat. A kötetben a fő hangsúly a túrákon, a túravonalak helyszínein és célpontjain van. A túravonalak számszerű adatait (távolság, szintidő) a legújabb mérések, valamint személyes tapasztalatok alapján állapította meg a szerző, így azok még inkább tervezhetővé teszik majd a kitűzött túracélok teljesítését. A fentieken, valamint a hegység általános ismertetésén túl a helyszíni tájékozódást segítő, a kor követelményeinek megfelelő naprakész információk (szálláslehetőségek, kabinos, ülőszékes sífelvonók működése, címek, telefonszámok, szótárak) is a leendő kirándulók, turisták kényelmét igyekeznek szolgálni. Napjaink hazai Tátra-irodalmában kuriózumnak számít, hogy egy kiadvány térképmelléklettel jelenik meg. Ez a kalauz ebben is más, mint az eddigiek, hiszen 1:50000 méretarányú Magas-Tátra-térkép tartozik hozzá.
Vypredané
10,96 € 11,54 €

250 tátrai túra


A kötet praktikus, megbízható és tartalmas turistakalauz. Felsorolja a tátrai völgyeket, meghatároz egy kiindulópontot és felsorolja az e pontról engedélyezett turistaútvonalakat, közli az útvonal bejárásának idejét, jelzésének színét stb. Ismerteti az időszakos tiltásokat és a szigorúan védett területeket, ahová egy turista komoly összegű büntetés veszélye nélkül csak hegyivezetővel léphet be. Egyes völgyek, hágók, csúcsok leírásában megadja az első arra járó turisták, hegymászók stb. nevét, valamint röviden a terület felfedezésének történetét. A kiadvány térképmellékletet tartalmaz.
Vypredané
10,96 € 11,54 €

Mumusszelidítő


Mi fán teremnek a mumusok? És ha találkozunk velük, mi a teendő? Vajon meg lehet szelídíteni a ránk törő rémségéket?Ezer meg egy kérdés kavarog a fejünkben, ha orvosi váróban gubbasztunk, vagy ha aggasztó leletet kap valamelyik ismerősünk. Pedig sajnos ezzel a mumussal ... Folytatás ›› előbb-utóbb mindenkinek szembe kell néznie. Ilyenkor jól jön egy betegségűző kézikönyv, mely segíthet abban, hogy hősies mosollyal az arcunkon szálljunk szembe félelmeinkkel, s lépdeljünk előre a gyógyulás útján.Vukovári Panna író, tanár, illusztrátor és műfordító, egyben gyakorlott mumusszelídítő, aki új szint hozott az önsegítő könyvek világába. Könnyed, egyszersmind elmélyült; szórakoztató, ám gyakorlatias tanácsadó írásai éppoly népszerűségnek örvendenek, mint a Kornétás Kiadónál megjelent regény, az Angyalbazár. A könyv orvosságnak nem minősülő gyógyhatású készítmény. Mellékhatása a derűs mosolygás lehet. A(z) Mumusszelidítő (Könyv) szerzője Vukovári Panna.
Vypredané
9,14 € 9,62 €

Égig érő fal


A hegymászás kaland. Ezért űzzük. A legjobb hegymászók azok, akik a legintenzívebben élik át a mászás kalandját, minden más szempont elé helyezve azt. Kis hazánkban is már több ezren másznak sziklát, hegyet, de sokak számára mindez nem jelent többet kikapcsolódásnál, amivel el lehet büszkélkedni. Csakhogy a mászás nem erről szól. Nem hírnévről vagy hősiességről, hanem a kaland legszemélyesebb megéléséről, amelyet úgysem lehet megosztani másokkal. Vagy mégis meg lehet? Ez a könyv azt igazolja, hogy igen, talán mégis. Babcsán Gábor már évtizedek óta folyamatosan a magyar hegymászás élvonalához tartozik - ő egészen egyszerűen hegymászásra született. Teljesítményei alapján egyáltalán nem kellene szerénynek lennie, könyve nyugodtan szólhatna kizárólag saját magáról. A miűen viszont az egyéni teljesítményről szóló beszámoló csak eszköz a szerző kezében ahhoz, hogy arról írjon, amit igazán szeret: hegyekről, mászótársakról, barátokról, élményekről és a kalandról, amelyet csak közösen érdemes átélni. A kötetet akár fotóalbumként is lapozhatjuk. A küzdelmes vagy önfeledt pillanatokat örökre rögzítik a fényképek, a mászótársak művészi felvételei.
Vypredané
14,58 € 15,35 €

Sorslapok


Az ezoterikus gondolkodású emberek úgy vélik, hogy cselekedeteinket, látszólag tetszőleges választásainkat egy felettünk álló spirituális erő irányítja. A tarot nem más, mint egy eszköz, mellyel a kártyát használó személy - a jós - a megérzésein keresztül kapcsolatot tud teremteni tudatalattija segítségével a felettünk álló erővel. A jós e tevékenysége közben olyan lelki szinten áll, mellyel képes bepillantani a múltba, a jelenbe és a jövőbe. Egy olyan jövőképet képes meglátni melyben nem az eleve elrendelt található, hanem a választások lehetősége és annak kimenetele, eredménye. A tarot kártya mindazoknak ajánlható, akik valami miatt elakadtak az életükben, elvesztették a vezérfonalat, mely segített abban, hogy a sorsuk útját járják. Akiknek szükségük van egy elfogulatlan, őszinte felismerésre, hogy mi az a lehetőség, amivel jobbá és teljesebbé tehetik sorsukat. Akik felteszik a kérdést maguknak, mit kell tenniük annak érdekében, hogy megvalósíthassák a terveiket. Akiket érdekel, mi a sorsfeladatuk, sorsuk egy eseményláncolatának mi lesz a kimenetele. A kis könyv praktikus útmutató a kártya használatához, tartalmazza az egyes lapok leírását, és ismerteti a kirakásokat is.
U dodávateľa
9,10 € 9,58 €

Fogarasi-havasok


A Fogarasi-havasok viszonylag jól ismert és népszerű a magyar turisták körében, de aki eddig nyomtatott anyagot keresett róla, annak nem volt könnyű dolga. Aki pedig a sziklamászó-utakra, a túrázás vagy a túrasízés lehetőségeire is kíváncsi volt, annak magyar nyelven szinte semmi nem állt rendelkezésére. Ez a könyv a fenti problémákon kíván segíteni. A hegység és a túrautak szöveges ismertetésén túl minden eddiginél részletesebb térképek és mászóútvázlatok találhatók benne, valamint további érdekességként nem kevés adalék a Fogaras turistatörténetéből. A hegység erdélyi oldalán nyolc évszázadon át három nagyobb népcsoport élt együtt, a szász, a román és a magyar. A három kultúra hagyományai természetesen tükröződnek a Fogaras helyneveiben. Ezeknek a hagyományoknak a kölcsönös megismerés és megismertetés szellemében történő ápolása mindegyik nyelvközösségnek feladata. A könyv ennek jegyében kitér a helynevek elemzésére, eredetére is.
U dodávateľa
15,34 € 16,15 €

Tündérek, királyok, istennők


Olvasnak még tündérmesét a gyerekek? Bízom benne, hogy igen. Hiszem, hogy a klasszikus meseirodalom bűverejű, világszép meséi soha mennek ki a divatból. Jöhet bármilyen elektromos játék, film, Internet, az olvasás élményét nem pótolhatja semmi. Nem is volt annál jobb érzés gyerekkorunkban, mint amikor suli után kezünkbe kaphattuk kedvenc könyvünket, és egy sarokba húzódva belemerülhettünk a csodák világába. Ilyenkor az olvasó szerzőtárssá válik, s belső képalkotása révén saját maga pergeti a mese filmjét. Ezért marad fenn a könyv, míg világ a világ! A tündérmesék szép nővére a mitológia. Imádom a régi görög irodalom mondaköreit, az istenek és istennők szövevényes, bonyolult kapcsolatait erényeikkel és „emberi” gyarlóságaikkal együtt. Az Olümposzi kalanddal az volt a célom, hogy közelebb hozzam a gyerekekhez, és megismertessem velük az ógörög mitológia legfontosabb szereplőit. Az általam legjobban szeretett kedvenc Grimm meséket és mitológiai történeteket öltöztettem versekbe, bízva abban, hogy az elbeszélő költemény rímes zenéje kedveltté teszi a gyerekek körében és szívesen olvassák majd.
Vypredané
9,10 € 9,58 €

Harcpirítók


Shakespeare, Hemingway, Golding, Orwell és még sok más nagyszerű író műve nem szerepel ebben a könyvben, amelyet a figyelmeztetésként feltüntetett fejetlenségre fittyet hányó Kedves Leendő Olvasó tart épp a kezében. A kötet tizenhét gazdagon illusztrált novellát tartalmaz, amelyek ezen sorok írójának megítélése szerint szórakoztatóan fanyar humorral ívelnek át történelmünk hajnalán és delén, mi több, a közeljövő sejtelmes homályába is bepillantást engednek. Kérünk mindenkit, aki nem akar egy jövőből érkezett porszívóügynök, egy lókötő lovas-futár, esetleg egy kontár könyvtáros bőrébe bújva fordulatokkal tarkított történeteket olvasni, ha nem kíván azonosulni nagy csatákban kisszerepeket betöltő hősökkel, körmönfont uralkodókkal és bosszúszomjas feltalálókkal, akkor fogadja meg a címlapon látható kétbalkezes szerző utolsó szavait, és fejvesztve meneküljön!
Vypredané
9,10 € 9,58 €

Esküvő a Girland úton


Csizmadia Éva legújabb - sorrendben tizenhatodik - kötetében eddig nem közölt, az íróasztal fiókjában "heverő" írásait gyűjtötte egybe. A személyes hangvételű visszaemlékezésekből kiemelkedik a címadó novella, amelyben a valóság és az írói fantázia keveredik. A történetfüzérből az elmúlt évszázad kisvárosi polgári hangulata árad, melyet jól érzékeltet a következő részlet. "Udvarias mosollyal kísérte őket a pincér a telefonon már lefoglalt asztalhoz. Az elegánsan meghitt környezetben oldódott Hildában a feszültség, jólesett ránézni a mellette ülő nemes vonású arcra. A pincér visszatért az étlapokkal, az üveg borral, töltött az egyik, majd a másik pohárba. Mindkettőjüket megérintette a lelkük mélyén szunnyadó érzés, de már egyre lazultabb feszültséggel nyúltak a pohár után. Ittak pár kortyot, az orvos szólalt meg simogató hangján. -Hilda kedves, valamennyit már tudok magáról, ismerem az édesapját is, de segítsen nekem megfejteni, vagy legalábbis árulja el: ki az a virágot küldözgető vitéz?"
Vypredané
10,96 € 11,54 €

Alacsony-Tátra - Túrakalauz


A túrakalauz sorozatban megjelenő könyvben az Alacsony-Tátrát négy nagyobb regionális részre bontották a szerzők. A dél-nyugati részben Besztercebánya és környékének városait és hegyvidékeit (Stureci-hágó, Zólyom-hegy, Donovaly, a Garam-völgy alsó része), a délkeleti részben Brezno és környéke kerül bemutatásra (Tale, Felső-Garam-völgy, Király-hegy). A harmadik fejezet az észak-nyugati csücsköt (Rózsa-hegy, Vlkolinec), míg a negyedik fejezet Liptószentmiklóst és környékét mutatja be. (Deményfalvi-völgy, Szentiváni-völgy, Fehér-, és Fekete-Vág völgye). A könyvet számtalan színes fotó, térképrészlet illusztrálja.
U dodávateľa
10,96 € 11,54 €

Angyalbazár


Az Angyalbazár című regény szereplői így vagy úgy, de döntéshelyzetbe jutnak. Hullámvölgybe kerülve kénytelen-kelletlen be kell ismerniük: rajtuk már csak a csoda segíthet. És, hogy rájuk talál -e a csoda? Megtudhatják az olvasók a kedves, szívmelengető történetből. "Angyal szállt át a... Az Angyalbazár című regény szereplői így vagy úgy, de döntéshelyzetbe jutnak. Hullámvölgybe kerülve kénytelen-kelletlen be kell ismerniük: rajtuk már csak a csoda segíthet. És, hogy rájuk talál -e a csoda? Megtudhatják az olvasók a kedves, szívmelengető történetből. "Angyal szállt át a szobán."
Vypredané
10,96 € 11,54 €

A Darabos utcától a St. Germain Avenue-ig


Valóságos irodalom- és színháztörténeti remekmű Csizmadia Éva legújabb kötete. Csokonai Vitéz Mihály életútja és a debreceni színjátszás megannyi szereplője mellett olyan irodalmi nagyságok kevésbé ismert történetei bukkannak fel, mint Ady Endre, Tóth Árpád vagy Dénes Zsófia. ... Folytatás ›› A sodró lendületű történetfüzér „főszereplője” az a Kertész Sándor, aki nem csupán a hazai színpadok ünnepelt művésze volt, hanem 1956-ot követően küzdelmes és fáradságos munkával Kanadában létrehozott egy magyar nyelvű társulatot is. Színházszervezői munkájára jellemző, hogy nemcsak a külföldre szakadt magyar művészek világát fogta egybe, hanem torontói színpadán gyakran voltak vendégek olyan nagyszerű magyarországi művészek is, mint Mezei Mária, Németh Marika, Sárdy János, Solti Bertalan, Latabár Kálmán, Bilicsi Tivadar és sokan mások. Az eredeti dokumentumokat, leveleket, fotókat bemutató kötet külön érdekessége, hogy tartalmazza azt a Csokonai Vitéz Mihály születésének kétszázadik évfordulója alkalmából elmondott Kertész Sándor-emlékbeszédet, amely még soha nem jelent meg magyarul, és igazi kultúr-, illetve irodalomtörténeti kuriózum. A(z) A Darabos utcától a St. Germain Avenue-ig (Könyv) szerzője Csizmadia Éva.
U dodávateľa
10,96 € 11,54 €

Szerelemből sosem elég


A szerelem olyan mély, erős emberi érzés, amelynek átélésével szorosabban kötődünk a másik félhez, mintha csupán szeretetet éreznénk iránta. A szerelem nincs tekintettel korra, nemre, bőrszínre, nemzetiségre, vagyoni vagy társadalmi helyzetre. Az érzelmi kötődés kialakulhat egymás megismerésével, de bekövetkezhet robbanásszerűen. Akár "első látásra" is. A szerelem lángolása hosszú ideig fennmaradhat, ám elmúlásának ideje sem írható le előre pontosan, mivel olyan érzelmi viszony, ami nem a résztvevők szabad akaratán múlik, és nem is hozható létre tudatosan. A világirodalom tele van csodálatos vagy szívbemarkolóan szomorú szerelmi történetekkel. Ezek közé sorolható Csizmadia Éva legújabb kötete, amelyben huszonegy olyan írás található, amely éppen a különböző korosztályú és társadalmi helyzetű emberek érzelmi kötődésére ad kitűnő példákat. Több elbeszélés, novella már olvasható volt az elmúlt évtizedek során megjelent köteteiben, ám a legtöbbjükhöz jelen válogatás megjelentetéséhez apróbb javításokat, módosításokat végzett. A történetek különböző helyszíneken -Debrecen, Budapest, Marosvásárhely - játszódnak, ám összeköti őket az elmúlt évszázad polgári levegője és a szereplők gazdag érzelmi vibrálása. Van, aki négyszer is férjhez megy, másokat a friss szerelem fuvallata érint meg, esetleg a reménytelenség érzését élik meg, ám a történetek középpontjában mindig ott van a nagybetűs Szerelem. A szerelem akkor teljes, ha a kiválasztott személy is hasonló érzelmeket táplál. Ez a kölcsönös vonzalom vezet el azután az emberi boldogsághoz. Ennek a boldogságnak a reménye hatja át Csizmadia Éva új kötetét.
Vypredané
10,96 € 11,54 €

Karancs - Medves


A nógrádi Völgyvárost körülölelő hegykoszorú hazánk bármely szegletének szépségével felveszi a versenyt. A Karancs monumentális tömbje, az égbetörő vulkáni kúpok, valamint a Medves bazaltplatója változatos, egyedi arculatot kölcsönöznek a vidéknek. Salgótarján környéke számtalan kirándulási lehetőséget tartogat a természetjárók számára, sőt, az utóbbi években valamelyest bővült is a felkeresésre érdemes látnivalók köre. A tájegységet északról lezáró államhatár jelképessé vált, s ma már könnyedén felfedezhetjük túloldalának páratlan értékeit is. Az utóbbi közel húsz évben nem íródott a térség túraútvonalait, nevezetességeit bemutató kalauz a természetjárók számára. Ezt az űrt betöltve, éppen fél évszázaddal az első országos kiadású útikönyv megjelenése után új túrakalauzt vehetnek kezükbe a Karancs - Medves vidékét felfedezni kívánó turisták. A kötetben a táj természeti és történeti képének ismertetése mellett részletes túraleírásokat találunk. Külön fejezetekben olvashatunk a jelzett hegyikerékpáros útvonalakról, a határon túlra irányuló kirándulási lehetőségekről, de bemutatásra kerülnek a helybéli teljesítménytúrák, túramozgalmak, valamint a környékbeli nevezetességek is. A tartalmas kiadványt panorámarajzok, térképvázlatok, túrametszetek és fényképek teszik szemléletesebbé.
U dodávateľa
10,96 € 11,54 €

Ataisz


Sokan érdeklődnek őstörténelmünk iránt, és magyar hagyományaink őrzése és gyakorlása is újra élővé vált. Nemcsak nyelvében, de sajátos értékeiben is kell élnie magyarságunknak! Egy ősi lovas vezér, Zalpa mondása szerint: "Akik nincsenek tudatában múltjuknak, nincs mit várniuk a jövőtől. Az a nép, amelyik megtagadja múltját, elbukik!" Békásmegyeri-Bíró Csaba könyve a múlt megismeréséhez nyújt segítséget. Már régóta vitatkoznak azon, honnan is származik a magyarság, honnan a megnevezés, és mióta tudhatjuk magunkat magyaroknak. A három forrásmunka alapján és a szerző saját tanulmányából összeállított kötetnek az a célja, hogy a magyarság ősmúltja iránt érdeklődők tiszta, eredeti ismeretekből tudják, honnan jöttünk, hol volt az őshaza területe a jelenlegi legbiztosabb ismereteink szerint. Mi késztette őseinket arra, hogy elhagyják az őshont, hogyan történt az onnan való elvándorlás. Az Arvisurákból, mely a legtöbb és legbiztosabb ismeretet adja és amelyből a mű nagy része származik, szinte naprakészen ismerhetjük meg az elvándorlás útjának eseményeit, az őshazától az új hazáig.
Vypredané
8,45 € 8,89 €