% Zľavy na hry %

STB Könyvek Könyvkiadó

vydavateľstvo

A 100 legjobb leves


`Mai étkezésünk megszokott bevezető étel, a leves, alig háromszáz éve még szinte teljesen hiányzott a magyar konyhából. Ez alól kivétel csupán a borsóleves meg a tehénhúslé vagy más néven húsleves volt. A régi gyakorlat szerint az ételeket különféle levekben főzték -- olykor két-háromfélében is --, de a leveket nem adták asztalra, legfeljebb mártásnak elkészítve, besűrítve. Ma már a fejlettebb társadalmakban világszerte a főétkezés része a leves. Szerepe furcsán ellentmondásos: ugyanis egyrészt étvágygerjesztőként, digesztívumként hat, előkészíti a gyomrot a szilárd étel befogadására, másrészt éppen ellentétes módon, a híg folyadék a gyomrot megtöltve csökkenti az éhségérzetet, fokozza a telítettséget, elősegítve ezzel a jóllakottság érzetének kialakulását.`
Vypredané
1,10 € 1,16 €

A 100 legjobb vadétel


Ősszel megkezdődik a vadászati idény, s ma már nem számít kiváltságnak, ha az ünnepi asztalra vadakból készült ínyencségek kerülnek. Vadhúsból sütni, főzni, bizonyos kihívást is jelent a kísérletező háziasszonyoknak, uraknak, elsősorban türelmet, mert ezeket a húsokat általában több napig kell előkészíteni, pácolni; utánajárást, hiszen nem mindegy, milyen fűszereket, pácokat alkalmazunk; körültekintést, mert a hagyományos krumpli, rizs köretek helyett itt különleges kocsonyákkal, mártásokkal, párolt és sült gyümölcsökkel, zöldségekkel tesszük teljessé a vadhúsok finom zamatát. A vadhúsból készíthető ételeknek hagyományai vannak Magyarországon. Nem csak magyar ételekről van szó, külföldi mesterektől tanult ételeket, fogásokat is felhasználtak elődeink a magyar konyha színesebbé, értékesebbé tételének érdekében. A vadakat eleinte nyárson sütötték, de a XV. századból fennmaradt feljegyzések szerint a vadételekhez szorosan kapcsolódó pácolás fogalma már akkor ismert volt. Akkor még a vadakat saját levükben pácolták és főzték. Mára a vadételeknek színes skálája öregbíti a magyar konyha hírnevét. A vadszárnyasok, az apró- és nagyvadak elkészítési módja sajnálatos módon nem közismert, pedig a vadakból készíthető ételek és ételkülönlegességek szép számmal képviseltetik magukat a nemzetközi és magyar konyha étlapjain. A legismertebb vadszárnyasok közé tartozik a fácán, a fogoly, a fürj, a vadkacsa, a vadliba, a vadgalamb és az erdei szalonka. A fácánfajták közül Európában az úgynevezett vadász- vagy örvös fácán a legelterjedtebb. A kakas húsa kedveltebb, mint a tyúké, nagyobb a tyúknál, és általában már egyéves korban, fiatalon vadászhatják.
Vypredané
1,10 € 1,16 €

A 100 legjobb pástétom és előétel


Jelen kötetünk a különleges csemegék könyve. Ha igényes, nem mindennapi falatokkal akarjuk szeretteinket, vendégeinket megörvendeztetni, bátran ajánlom segítségül e válogatás böngészését. Hideg és meleg előételek, ebéd kiegészítők, koktélfalatok találhatók benne, amelyeknek főszereplője a pástétom. Igyekeztünk olyan recepteket összegyűjteni, amelyek a klasszikus konyhában és a kreatív konyhaművészetben is megállják helyüket, és bepillantást nyújtanak e különleges foglalatosság, a pástétomkészítés rejtelmeibe. Ám a pástétomok mellet rafinált krémek, habok, lepények, felfújtak, szuflék és galantinok csokrát is kínáljuk Önöknek, hogy könyvünket felütve sohase jöjjenek zavarba, ha vendégek érkeznek a házhoz. Nagy előnye e hideg és meleg étkeknek, hogy legtöbbjük napokkal előtte elkészíthető, sőt ízük annál finomabb, harmonikusabb, minél többet állnak.
Vypredané
1,10 € 1,16 €

A 100 legjobb vendégváró falat


Mai nyelvünkben a vendég szó már nem feltétlenül idegent jelent, hanem olyan ismerőst is, aki látogatóba, vagy ebédre vacsorára jön. De lett légyen a látogató idegen, avagy ismerős, a vendéget ma is illik szívesen fogadni és étellel itallal jól tartani. Nekünk Magyaroknak ez nem is esik nehezünkre, hiszen híresen jó vendéglátó nemzet vagyunk. Mai rohanó világunkban a látogatások időtartama is jelentősen megrövidült, gyakoribbak lettek a futó vendégeskedések, amikor látogatóink csak egy-két órára "ugranak fel" hozzánk. A mostani válogatás éppen ilyen gyorsan, könnyen elkészíthető receptekkel szolgál: szendvicsek, finom falatkák, könnyű előételek, saláták, desszertek teszik ki a könyv anyagát.
Vypredané
1,10 € 1,16 €

A 100 legjobb olasz recept


La cucina italiana, az olasz konyha életművészet. Egyszerű és fenséges. Változatos és egészséges. Gazdag, de nem rafinált. A végtelenségig fantáziadús, mégis hagyománytisztelő. Benne lüktet az élet szeretete és tisztelete, a friss, minőségi alapanyagok jellegzetes ízében, melyeket nem enged elnyomni sem a fűszerezés, sem a köret, sem bármilyen konyhatechnikai pompa. Az olasz háziasszony nem recept szerint főz, hanem szívből, vérében van, mikor kell kikapni a forró vízből a spagettit, hogy al dente, tökéletesen fogra való legyen, meddig kell sütni a pizzát, hogy belül lágy, szélein mégis ropogós maradjon, hogy a rizottó hogyan marad omlósan krémes.
Vypredané
1,10 € 1,16 €

A 100 legjobb görög recept


Nemes egyszerűség, természetes ízek, mértékletesség az alapanyagokban és a fűszerezésben, egészséges és életerőt adó nyersanyagok, az évszakok változását figyelembe vevő, és tiszteletben tartó konyha a görögöké. Nem számít a világ nagy ínyenc konyhái közé, mégis hírneve messze világon ismert, jó ízű, nem rafinált, markáns fogásai miatt. A történelem során magába olvasztott számos kisázsiai, arab, és némi európai elemet, szokást, fűszerezési és konyhatechnikai eljárást, mégis van egy bizonyos ízvilág, amelyet kóstolván, a felismerés örömével kiáltunk fel: jó görög falatok!
Vypredané
1,10 € 1,16 €

A 100 legjobb vegetárius étek


A tündérfőzés titka nagyon egyszerű: amikor belépsz a konyhába, hagyd kívül a gondjaidat, köss tiszta kötényt és öltöztesd ünneplőbe a lelked. Főzz egészséges és finom ételeket, és adj hozzájuk magadból is: az örömödből, a lényedből, a szeretetedből. E könyv receptjei nem tartalmaznak húst, tojást és tejterméket, így izgalmas kirádulást lehet tenni a zöld ízek birodalmába, változatos és ízletes ételeket adva a családi asztalra.
Vypredané
1,10 € 1,16 €

A 100 legjobb muffin


... És felfedeztük a muffint! Eddig is ott lapult egy-egy recept szakácskönyveink lapjain, de valahogy nem vettük észre. Most jött el az ideje. Most lett korszerű, amikor ez az egyszerűségében nagyszerű, változatosságában kimeríthetetlen aprósütemény a hagyományos és modern konyhában divatnapjait éli. S hogy miért? Mert példának okáért a muffint elrontani nem lehet. Sima metódus: a lisztes szárazelemeket egy nagy tálban összeöntjük a tejes-tojásos-fűszeres résszel, villával lazán bekeverjük, belekanalazzuk a kivajazott formába, és 15 perc alatt már kész is a remekmű. A muffin legyőzhetetlen. Reggel a gyermek kezébe nyomhatod, ha siet az iskolába, tízóraira vagy munkahelyi ebédre kitűnő; egy gazdag leves után nyomatékul és finom záróakkordként jöhet egy gyümölcsös muffin. Vendéget vársz? Pillanatok alatt csodákat művelhetsz, édeset és sósat, egyszerűt és kreatívat, töltheted és körülöntheted, megrakhatod bonbonokkal, lecsorgathatod színes cukormázzal...
Vypredané
0,56 € 0,59 €

A 100 legjobb házi savanyúság


Étkezéseink gyakori kiegészítői a különfélesavanyúságok. Elsősorban húsételekhez fogyasztjuk őket;szerepük leginkább az emésztés megkönnyítése a savaskémhatás révén, de a kellemesebb, teljesebb ízhatásmiatt is kedveltek, azonkívül -- különösen a télihónapokban, amikor kevesebb friss gyümölcsöt, zöldségetfogyasztunk --, vitamintartalmuk fontos a szervezetünkszámára. S végül, de nem utolsósorban, a savanyúságokpusztán a látványukkal is képesek növelni agasztronómiai élvezetet. (Képzeljünk csak magunk eléegy szépen tálalt ropogós-pirosas sülthús-szeletetzöldpetrezselyemmel meghintett, hófehér párolt rizzselés gyönyörű vérpiros céklakarikákkal -- már a pusztagondolatától is megjön az étvágyunk...) Persze nem csakhúsételekhez fogyaszthatunk savanyúságokat. Egy jókruplistésztához remekül passzol a tejfölösuborkasaláta, a kovászos vagy a csemege uborka, vagy azecetes zöldparadicsom, de természetesen a fentebb máremlített céklasaláta is -- hogy csak a legismertebbekekközül említsünk néhányat.
Vypredané
0,79 € 0,83 €

A 100 legjobb halétel


A hal az emberiség egyik legősibb tápláléka. Az ősember az első halat gyorsaságának és ügyességének köszönhetően kézzel, lándzsával fogta magának. Akkor még fűszerek és köretek nélkül, nyárson sütve fogyasztotta el halvacsoráját. Valamit sejthetett a hal frissességének fontosságáról, hiszen, miután kifogta, el is fogyasztotta (bár lehet, hogy ez csak éhségének volt köszönhető).
Vypredané
0,57 € 0,60 €

A 100 legjobb torta


Az ünnepség rendezője figyelmet kér, mindenki abbahagyja pillanatnyi foglalatosságát és feszülten vár. Lekapcsolják a világítást, majd gördülő asztalon betolják az égő gyertyákkal díszített szépséges remekművet, a gyönyörű, emeletes tortát, amit mindenki lelkendezve, tapssal fogad. Tűzijáték petárdái durrannak, és rajzolnak az égre színes tűzcsokrokat, a zenekar rázendít, vakuk villannak...
Vypredané
0,79 € 0,83 €

A 100 legjobb káposztás finomság


Kevés olyan zöldségfajtánk van, amely akkora népszerűségnek örvend, mint a káposzta, talán csak a burgonya vetekedik vele. Évszázadokon keresztül a szegény embernek, és a gazdagnak is gyakran az asztalára került, annyi különbséggel, hogy a szegény egyszerűen, míg a gazdag jól megrakva fogyaszthatta. Számomra az ünnepi ebéd és a töltött káposzta fogalma szorosan összekapcsolódik. Anyám már előző nap megtöltötte, fazékba rakta a leveleket, közéje került a megmaradt sonkadarab, húsos szalonna, kolbász, lapocka éppen, ami volt a kamrában. Odakészítette, és órákon át lassan rotyogott, illata szobáról szobára lopakodott, meghozva jókedvünket és étvágyunkat. Ám a kóstoló elmaradt, mert anyám szerint a töltött káposzta állva jó hagyta, hogy ízei jól öszszeérjenek, és másnap újra felfőzve, tejföllel jól nyakon öntve kerülhetett a tányérunkba... Hát még az a birsalmás savanyú káposzta! Az első számú téli, házi gyógymódként szolgált egy bögre savanyú káposztalé, vagy az apró káposzta.
Vypredané
0,79 € 0,83 €

A 100 legjobb gyümölcsös recept


Ó, a fülledt, meleg nyári esték édes, gyümölcsös illata, az ezerszínű ősz szőlőt érlelő aranyos fénye, és a dér csípte áfonyabokrok zamatos lehelete! Mind megannyi finom falatot ígér, aminek nem lehet ellenállni! De hogy is tudnánk ellenállni, amikor mitológiai őseink, Ádám és Éva, az első emberpár `kilakoltatása` a Paradicsomból (vagy Édenkertből) is éppen egy bizonyos gyümölccsel kapcsolatos torkoskodásnak volt köszönhető. Bár a közhit szerint a bűnbeesés tárgyát képező gyümölcs az alma volt, a bibliai Ótestamentumban erről szó sincs: Isten `a jó és gonosz ismerete fájának` gyümölcsét tilalmazta. Hogy miképpen keveredett ebbe a történetbe az alma? Minden bizonnyal azért, mert olyan, hogy gyümölcs, nem létezik, hiszen ez csak egy fogalmi kategória, amelybe beletartozik az összes ismert gyümölcs. Valahogy el kellett képzelni ezt a tiltott gyümölcsöt. A legismertebb, legközönségesebb gyümölcs pedig éppen az alma! A görög eredetű malus almafát jelent, ugyanakkor a latin malus szó jelentése: rossz, gonosz, ártalmas. Melyik volt előbb? A tyúk vagy a tojás? Végeredményként tehát, ezt a gyalázatot már senki sem mossa le az almáról..
Vypredané
0,79 € 0,83 €

A 100 legjobb recept sörrel és borral


Nem tudjuk pontosan, mikor kezdett el az ember alkoholos italokkal főzni, sütni, aminthogy azt sem, hogyan jött rá az előnyeire. Valószínű, hogy ennek tudománya szinte egyidős a sör és a bor ismeretével. Annyit tudunk, hogy a késő őskori emberek már ismerték a sört. A gabonafélékből erjesztett, alkoholtartalmú ital készítésére véletlen felfedezés vezette rá őseinket: a kövek között durva (darás) lisztté őrölt vadgabona-magvakat vízzel keverve, kásaként fogyasztották, sőt, víz hiányában bizony nyállal keverték. (Ez volt az emberiség első `kenyere`, azaz fő tápláléka. Vö. a kenyér szó ma is élő táplálék, eledel jelentésével!) A vizes gabonakása pedig -- különösen meleg időben -- egy idő után erjedni kezd, a szinte mindenütt jelen lévő erjesztő mikroorganizmusok tevékenysége következtében.
Vypredané
1,23 € 1,29 €

A 100 legjobb hagymaétel


Világszerte az egyik leggyakrabban fogyasztott konyhakerti növény, mely a liliomfélék családjához tartozik. Ázsiai eredetű, de a mediterráneumon át Európa és világszerte elterjedt, a főzés tudományának központi szereplőjévé válva. Formájára nézve lehet gömbölyű és hosszúkás, nagyság tekintetében óriási, közepes és picinyke, íze a csípőstől az enyhén áthatóig, sőt az édesig terjed. Színe a fehértől a sárgán át a halvány vörösig, vagy a barnásvörösig változó. Az év bármely szakában beszerezhető, télen könnyen tárolható, de a kereskedésekben megvásárolhatjuk krém, porkészítmény, konzerv vagy sűrítmény formában is. A magyar makói hagyma íze közismeretesen kellemes, és híresen finom. A hagymaételek a világ legnépszerűbb fogásai közé tartoznak, legyen a belőle készített étel leves, töltött finomság, csőben sült, krém, nyers saláta, mártás, ragu vagy felfújt. Számos fogás elképzelhetetlen nélküle, fő alkotóeleme töltelékeknek húsos ételeknek, szószoknak, hidegkonyhai készítményeknek, tojásételeknek...
Vypredané
1,10 € 1,16 €

A 100 legjobb recept erdei gyümölcsből


Az erdőt, mezőt járó ősemberek jól ismerték a vadon gyümölcseit. Míg az elejthető vadak után kutattak, sokszor csak a vadon termő gyümölcsök fogyasztásával tartották fenn magukat. Ám hamarosan rájöttek arra is, hogy az elejtett vadak húsa könnyebben emészthető, ha az erdőkön, mezőkön termő gyümölcsökkel együtt fogyasztják. Manapság, amikor a médiákból arról tájékozódhatunk, hogy a termesztett gyümölcsök terméshozamát, állagát és ízét a hagyományos növénynemesítési módszereken túl génmanipulációval is módosítják, egyre többen fordulunk a `tiszta forrásokhoz`. Szerencsére, ma még elegendő mennyiségben fellelhetők a nagyüzemi termesztés alá nem vont erdei gyümölcsök. Ezek hamisítatlan, eredeti ízeket kínálnak, és mentesek minden vegyszertől. Igaz, nehéz ezeket megfelelő mennyiségben begyűjteni, ámde megéri a fáradságot. Főleg, ha magunk gyűjtjük, mivel ilyenkor a munkát kellemes kirándulással kapcsolhatjuk össze, és a gyümölcsök begyűjtéséből kiveheti a részét a család apraja-nagyja...
Vypredané
0,91 € 0,96 €