Elek Benedek

autor

Édes anyaföldem!


"A magyar nemzet ezeréves életének legszomorúbb tavaszán fogtam e könyv írásába: az első fejezetek egy-két keserű kiszólását ez magyarázza. Azzal az érzéssel ültem íróasztalomhoz, hogy e könyv írói pályám utolsó könyve lesz - halálom után, ha nyilvánosságra kerül" - írta önéletrajzi könyvéről Benedek Elek 1920 elején. A gazdag írói életút egyetlen regénye páratlanul izgalmas olvasmány Erdélyről, gyerekkorról, a század eleji Budapestről, írók és szalonok titkairól, képviselőházi vitákról, nem utolsó sorban pedig a szülőföldről és a székely néplélekről. Benedek öt éven keresztül országgyűlési képviselő volt, de politikusként is mindvégig az ifjúsági irodalommal, a népköltészettel és a közoktatással foglalkozott. 1921-ben végleg hazatért Erdélybe, ahol az irodalomnak és az irodalomszervezésnek szentelte idejét. "Úgy állítom ország színe elé a székely népet, amilyennek gyermekifjúságomtól életem alkonyáig láttam: erényeit nem túlozom, hibáit el nem titkolom. Gyermekifjú koromban e népnek élete kedves, mosolygó idill, férfikorom s főképp életem alkonyának idején - dráma. Lélekrendítő dráma. A népem élete is, az enyém is. Az olvasó választhat hajlandósága szerint a két könyvre nőtt történet közül: idill az egyik, dráma a másik. Ám jólesnék, ha amazt nem mosolyogná le, emettől nem riadna vissza." (a Szerző)
Vypredané
14,58 € 15,35 €

Kék mesekönyv


A Scolar Kiadó különleges mesesorozattal tiszteleg a "mesemondók mesemondója" előtt. A sorozatban Elek apó leghíresebb válogatását, a világ legszebb meséit összegyűjtő Csodalámpa négy kötetét: az Arany, Ezüst, Kék és Piros mesekönyvet adjuk ki; 2011 karácsonyára jelenik meg a Kék mesekönyv. Az összességében 37 nép 120 meséjét tartalmazó Csodalámpa négy kötetét egykoron az Athenaeum Kiadó jelentette meg: a Kék mesekönyvet 1911-ben, a Piros mesekönyvet 1912-ben, az Arany mesekönyvet 1913-ban és az Ezüst mesekönyvet 1914-ben. A kötetek sikere azóta is töretlen, és az első megjelenésük óta számtalanszor szereztek már örömet a kis mesehallgatóknak, olvasóknak.
Vypredané
16,07 € 16,92 €

Táltos Jankó


"Ahogy a király megérkezett a palotájába, első dolga volt, hogy elővegye Jankót, s mondja neki: - Na, Jankó fiam, hadd hallom az álmodat! - Felséges királyom - mondá Jankó -, életem-halálom kezedbe ajánlom, nem mondhatom el az álmomat senkinek a világon. Fenyegette a király mindenféleképpen, hogy így felakasztatja, hogy úgy kerékbe töreti, meg amúgy lófarkára kötteti, de mind hiábavaló volt: Jankó nem mondta el az álmot. Megharagudék a király erősen, s mondta: - Na, megállj, Jankó, nem akasztatlak fel, kerékbe sem töretlek, lófarkára sem köttetlek, rettentőbb halált szántam én neked. Egyben behívatott két katonát, s parancsolta, hogy vigyék Jankót a palota legmagasabb tornyára, falazzák be a toronynak ajtaját-ablakát, hogy vesszen ott éhen-szomjan ez a makacs legény."
Vypredané
1,43 € 1,50 €

A csodaszarvas


A kötet tartalma: - A csodaszarvas - Az égig érő fa - Szép Cerceruska - A fekete havas - Erős János - Szép Palkó - A vitéz szőcs A(z) A csodaszarvas (Könyv) szerzője Benedek Elek.
Vypredané
0,95 € 1,00 €

Bolond Istók


Volt egyszer egy szegény ember, s annak három fia. Ennek a szegény embernek az egész gazdagsága egy bika volt, s mikor meghalt, egyebet sem hagyott három fiára... a három fiút majd fölvetette a gond, hogy mármost hogy osztoznak meg a bikán. A(z) Bolond Istók (Könyv) szerzője Benedek Elek.
Vypredané
4,37 € 4,60 €

Az aranyszőrű bárány


Volt egyszer egy szegény ember, akinek annyi gyermeke volt, mint a rosta lika, még eggyel több... Eleget mondta nekik, menjenek szolgálatba, de egyik restebb volt a másiknál, mind az apjára tátotta a száját...
Vypredané
4,37 € 4,60 €

A gyémántkrajcár


A magyar irodalom Nagy Mesemondója, Benedek Elek meséi a legkisebbek számára nyújtanak várhatóan felejthetetlen élményeket.
Vypredané
5,44 € 5,73 €

Benedek Elek Meséi díszdoboz


Ki ne emlékezne gyermekkora esti meséire? A magyar irodalom Nagy Mesemondója, Benedek Elek meséi a legkisebbek számára nyújtanak felejthetetlen élményeket. A magyar népmese-irodalom ismert alakjai és motívumai mellett Elek apó ízes nyelvezetű meséi a csodaszarvas-mondától kezdve a magyar királyok legendáin át a szabadságharcig a magyar történelem legismertebb alakjait is felelevenítik. 1. kötet - A csodaszarvas 2. kötet - Bolond Istók 3. kötet - Az aranyszőrű bárány 4. kötet - A táltos kecske 5. kötet - Üssed, üssed, botocskám! 6. kötet - A rászedett ördög 7. kötet - Világszép Ilonka 8. kötet - Többet ésszel, mint erővel 9. kötet - Az aranyhajú ikrek 10. kötet - A tizenkét varjú
Vypredané
40,57 € 42,71 €

A vadgalamb és a szarka


Szép madár a vadgalamb, de nem ért a fészekrakáshoz. Elmondom nektek, hogy miért nem ért. Réges-régen még az ántivilágban volt, a vadgalamb is szerette volna megtanulni a fészekrakást. Látta, hogy a szarka vékony ágacskákból, gallyakból milyen pompás fészkeket rak...
Vypredané
5,44 € 5,73 €

Óriások és törpék


Benedek Elek a legszebb klasszikus magyar meséket válogatta össze az Óriások és a törpék kapcsolatáról. Olyan mesék elevenednek meg újra, mint a Fadöntő, a Babszem Jankó, a Zöld király, a Szélike királykisasszony.
Vypredané
4,24 € 4,46 €

A tűzmadár


Az évezredek során a mesélők ajkán megőrződött, élőszóval továbbadott, majd könyvekben megjelent mesék aranykorba viszik el a hallgatókat és olvasókat: egy kiszámítható és élhető világba. A mesékben az egész élet, az emberiség rémségekkel, kegyetlenségekkel és gonoszsággal teli történelme benne van, de a félelemmel szemben ott van a bátorság, amely győzedelmeskedik minden rossz felett és megteremti az igazság, a jóság, a hűség, a segítőkészség és a csodák világát.
Vypredané
15,27 € 16,07 €

Piros mesekönyv


Az összességében közel 40 nép 120 meséjét tartalmazó Csodalámpa négy kötetét egykoron az Athenaeum Kiadó jelentette meg: a Kék mesekönyvet 1911-ben, a Piros mesekönyvet 1912-ben, az Arany mesekönyvet 1913-ban és az Ezüst mesekönyvet 1914-ben. A kötetek sikere azóta is töretlen, és az első megjelenésük óta számtalanszor szereztek már örömet a kis mesehallgatóknak, olvasóknak. A Piros mesekönyv illusztrációit, tipográfiáját Kapala Györgyi képzőművész készítette - akárcsak a korábbi három kötetét. A színes és fekete-fehér festmények és tusrajzok igazi mesevilágba, a tündérek, pillék, mesemanók és fehér paripás királyfiak csodaországába repítik - persze meseszőnyegen - a gyerekeket. A kötetben olvasható mesék: - Aladdin és a csudalámpa - Szigurd királyfi - A galamb - A táltos fiú - Az ostoba Jemelja - Eszben - A levegőben lógó aranykastély - A halász és a gonosz szellem - A varázsló ajándéka - Hüvelyk Tamás - A sebesült oroszlán - Bésir és Nészir - A királyfi és a sárkány - A harminc péri - A kis Vadrózsa - Mérthöl - A szépségért meg kell szenvedni - A cigány és a három ördög - A négy évszak - Tanuki halála - A világszép legény - A sárga madár
Vypredané
14,92 € 15,71 €

A csillagszemű juhász


Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon túl, az Óperenciás-tengeren innét, volt egyszer egy király. Szörnyű hatalmas volt ez a király, féltek a népek tőle, ha messziről látták, reszkettek tőle, mint a nyárfalevél...
Vypredané
5,05 € 5,32 €

Béka-királykisasszony - hangoskönyv MP3


A lemezen található mesék: 1. A só 2. A rózsa 3. Az aranypálca 4. A talléros kalap 5. Az aranymozsár 6. Három kívánság 7. Mi van a ládikóban? 8. Prücsök 9. A csúnya királyfi és a szép királykisasszony 10. Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack 11. Béka-királykisasszony 12. A három aranygyűrű Mesélő: Dálnoky Zsóka Teljes játékidő: 145 perc
Vypredané
5,40 € 5,68 €

Arany mesekönyv - A világ legszebb meséiből


Benedek Elek születésének 150. és halálának 80. évfordulója alkalmából a Scolar Kiadó különleges mesesorozattal tiszteleg a "mesemondók mesemondója" előtt. A sorozatban "Elek apó" leghíresebb válogatását, a világ legszebb meséit összegyűjtő Csudalámpa négy kötetét: az Arany, Ezüst, Kék és Piros mesekönyvet tervezzük kiadni. Az Arany mesekönyv illusztrációit, tipográfiáját Kapala Györgyi képzőművész készítette. A színes és fekete­fehér képek igazi mesevilágba, a tündérek, pillék, mesemanók és fehér paripás királyfiak csodaországába repítik - persze meseszőnyegen - a gyerekeket. A gyermeki fantáziát igazi szárnyalásra készteti a klasszikus­ mesekönyvek titokzatos világát felidézni kívánó kötet, mely vállaltan törekszik mind tartalmában, mind küllemében szemben úszni az árral: nem csilli­villi, rágógumi szagú könyvet, hanem igazi értéket kell adni - már kisgyermekkortól.
Vypredané
10,17 € 10,70 €

Világszép Nádszál kisasszony


Fekete-tengernek a hetvenhetedik szigetjében vagyon három nádszál, a középsőben van a világszép királykisasszony, a két szélsőben a két szobaleánya. De ezen a szigeten olyan nagy sötétség van, hogy a kardodat felakaszthatod rája. Aztán, ha odatalálsz is, egy vén boszorkány őrzi a házat…” Ezt a világszép királykisasszonyt szerzi meg a királyfi, az a királyfi, aki az Óperenciás-tengeren is túl, de még az üveghegyeken is egy sánta arasszal túl élt hajdanában, amikor az öreganyám öreganyja sem élt már. Benedek Elek dolgozta fel a magyar mesekincs színe-javát, olyan meséket, amelyek a nép életerejéről, találékonyságáról, humoráról, meleg szívéről tesznek tanúságot, és örökbecsű darabjai a magyar kultúrának. K. Lukáts Kató illusztrációi finomságukkal, bájukkal alátámasztják a népi szövegek elragadó naivitását.
Vypredané
10,17 € 10,71 €