! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Väzba


E-knihy - Dráma, divadelné hry, scenáre strana 4 z 5

Stovky e-kníh v slovenčine a cudzích jazykoch vo formátoch EPUB, MOBI a PDF.

Hriešnica


Ako sa zmení život Evy, ktorej muž údajne padol vo vojne? Dráma v štyroch dejstvách od Ferka Urbánka, autora vyše 50 divadelných hier. Klasika zo Zlatého fondu SME.
Na stiahnutie
2,45 €

Macbeth


Veršovaná tragédia anglického dramatika Williama Shakespearea inšpirovala divadelných režisérov, filmárov, hudobníkov i maliarov po celom svete. Príbeh hovorí o sláve, túžbe po moci a zrade. Vyplní sa proroctvo troch čarodejníc? Svetová klasika zo Zlatého fondu SME.
Na stiahnutie
3,45 €

Najdúch


Nájdené nemanželské dieťa výrazne zasiahne do volieb župana. Veselohru, ktorá rozvíja tento príbeh, napísal Jonáš Záborský v roku 1866. Bola podľa nej natočená i televízna inscenácia a objavila sa aj na doskách slovenských divadiel. Klasika zo Zlatého fondu SME.
Na stiahnutie
3,45 €

Komédia omylov


Divadelná hra Williama Shakespearea v preklade slovenského básnika Vladimíra Roya. Dvojičky sú často príčinou úsmevných situácií — a keď je dvojičiek hneď dvoje, o zábavu čitateľa je postarané. A nielen čitateľa, komédiu malo možnosť zhliadnuť množstvo divákov na javiskách viacerých slovenských divadiel. Klasika zo Zlatého fondu SME.
Na stiahnutie
2,95 €

Melancholický gavalier


Jakuba Grajchmana často jeho súčasníci prirovnávali k Puškinovi, my ho dnes takmer nepoznáme. Pritom je považovaný za najvýznamnejšieho dramatika slovenského romantizmu. Bol kritikom svojej doby a hľadal riešenia a odpovede na mnoho problémov. Do úst hrdinov divadelných hier, ktorých je autorom, vkladal svoje filozofické úvahy. Jedným z nich je i Karol Búrny z hry Melancholický gavalier. Klasika zo Zlatého fondu SME.
Na stiahnutie
2,50 €

Tri vrecia zemiakov


Na dvore gazdu Mudráka stoja tri vrecia zemiakov. Ale ktovie — sú v nich naozaj zemiaky? Ľudová veselohra v jednom dejstve od Joža Korbačku. Klasika zo Zlatého fondu SME.
Na stiahnutie
1,50 €

Mnoho povyku pro nic / Much Ado About Nothing


Komedie o proradném lidském citu, který člověku bere svobodu a žene ho do houfu, ale jemuž nakonec i ti nejchytřejší podlehnou, protože "svět se musí rozmnožovat". Hrálo se: Divadlo Příbram, Západočeské divadlo v Chebu [velká scéna]. Hraje se: Divadlo v Dlouhé v Praze.
Na stiahnutie
5,50 €

Strašidlo


Ferko Urbánek bol predovšetkým dramatikom, autorom množstva divadelných hier, medzi nimi i Strašidla. Bohatý sedliak Skulík chce vydať svoju jedinú dcéru Helenku za richtárovho syna len kvôli majetku, po ktorom dlhé roky baží. Lenže Helenka ľúbi iného, Petríka. K šťastiu im pomôžu Petríkovi kamaráti Mišo s Paľkom. Vymyslia strašidlo, ktoré má vystrašiť sedliaka, pretože sedliak je poverčivý a verí na všelijaké čary. Všetko sa dobre vyrieši a z jednej plánovanej svadby sú napokon tri. S hrou sa dodnes stretávame v repertoári najmä ochotníckych divadiel.
Na stiahnutie
2,95 €

Dva buchy a tri šuchy


„SUROVEC: Pravda je. Tri razy som ho „šuchou“. UCHYC: A ja som ho veru len dva razy päsťou medzi plecia „buchou“. FOGARAŠI: No, či je pravda, svedkovia? SVEDKOVIA: Veru sa i nám tak vidí. FOGARAŠI: Teda to boli dva buchy a tri šuchy.…“
Na stiahnutie
1,50 €

Statky-zmätky


"Šťastie sa neskrýva v majetku, ale v láske. Pre niektorých sú však „statky“ – majetky a vidina veľkého bohatstva na prvom mieste. Dohadovanie pre všetky strany „výhodného"" sobáša so sebou prináša smutno-smiešne situácie a poukazuje na to, ako posadnutosť hromadením majetku ničí medziľudské vzťahy.
Na stiahnutie
2,95 €

Čachtická pani


Rozsiahla lyricko-dramatická skladba o známej postave našej histórie. Ján Botto ju počas svojho života nestihol dokončiť, našťastie sa rukopisy po Bottovej smrti dostali do rúk jeho najbližšieho priateľa, Pavla Dobšinského…
Na stiahnutie
1,95 €

Sen noci svätojánskej


Komédia britského dramatika Williama Shakespeara je od svojho vzniku na konci 16. storočia až do súčasnosti stále populárna a často hraná v divadlách. Dočkala sa mnohých prekladov i úspešných filmových adaptácií. My ju ponúkame vo vynikajúcom preklade Pavla Országha-Hviezdoslava.
Na stiahnutie
2,95 €

Ženský zákon


Mara aj Zuza sa ženú za majetkom, ktorý je pre nich dôležitejší ako šťastie ich detí. Nechcú pustiť deti z domu, pretože by nemal kto pracovať. Konflikt umocní Dora svojimi intrigami a klebetami a spustí tak lavínu nedorozumení a ohováračiek. Ženský zákon (1900) je klasická Tajovského satira slovenskej dediny na sklonku 20. storočia. „To je ženský zákon. So ženami ani podobrotky, ani pozlotky,“ píše.
Na stiahnutie
2,95 €

Dobrodružstvo pri obžinkoch


Najobľúbenejšia a najčastejšie adaptovaná Palárikova veselohra. Vyslovil v nej i svoje demokratické názory na vzťahy medzi Slovákmi a Maďarmi. Poukázal na potrebu tolerancie a zmierenia medzi oboma národmi. Odsudzuje odrodilstvo, ale zároveň hovorí, že si treba vážiť aj príslušníkov iných národov. Ústrednou témou je boj proti odrodilstvu, oslava vlastenectva a úcta k rodnému jazyku. V hre využíva dvojitú zámenu postáv, z čoho vzniká množstvo humorných situácií a komických zápletiek. Klasika zo Zlatého fondu SME.
Na stiahnutie
1,95 €

Tanec nad plačom


Generálny riaditeľ Kráľ má vo vile nezvyčajných obyvateľov. Gróf Richard, jeho žena Anna so synom Alfrédom, markíza Silia, rytier Gejza a sluha Barnabáš z dvesto rokov starého rodinného portrétu sa každý večer zobudia a štipľavo komentujú dianie v dome. Jeden večer, práve keď Kráľ usporiada vo vile maškarný večierok, sa grófstvo rozhodne urobiť nezvyčajný krok. Vystúpiť z obrazov medzi súčasných ľudí. Ľudia síce majú množstvo technických noviniek, no hlúposť je tu stále, hovorí prostredníctvom svojej hry dramatik Peter Zvon.
Na stiahnutie
1,95 €

Diabol v raji manželskom


Jedna pani povedala, prvá k tomu pridala, druhá zasa neverila, ale tretej oznámila, tá zas štvrtej prezradila, štvrtá piatej pošepkala, piata to zle počula, a tak všetko zmenila. Populárna jednoaktová veselohra Ferka Urbánka z roku 1920.
Na stiahnutie
1,95 €

Hamlet


Najznámejšia Shakespearova hra v preklade Pavla Országha Hviezdoslava. Jedna z najprekladanejších tragédií na svete o hľadaní zmyslu ľudského života zaujíma popredné miesto medzi svetovými drámami. Hamlet chce žiť čestne, spravodlivo, slobodne, statočne – ale žije vo svete, kde je podlosť, zlo a faloš. Preto hľadá zmysel, či je lepšie byť, či nebyť. Príde na to, že samovraždou sa nič nevyrieši – zlo ostane naďalej. Zostáva otázka, či je lepšie bojovať proti zlu na svete, alebo sa o to nezaujímať.
Na stiahnutie
1,95 €

Scars Of Beauty


Scars Of beauty is a satiric comedy that explores the deception, moral decadence, and hypocrisy that pervade Christian circles in Africa. The play follows a prophet, named Absalom, a self-styled prophet and a pseudo-evangelist, who claims to be chosen by God to deliver his devotees, mostly women, from childlessness, prostitution, spiritual husbands, evil spirits, and witchcraft, through a series of absurd spiritual cleansing/exorcism methods. Adroitly written, uncensored, and sprinkled with a generous dose of humor, Michael Bassey Johnson’s Scars Of Beauty reveals in entirety, the lewd behavior of false prophets in Nigeria and Africa.
Na stiahnutie
8,68 €

Marcolfa


Divadelní scénář slavného italského dramatika. Markýz má dluhy a dvě tajné milenky: Princeznu a snoubenku svého věřitele Giuseppa - Terezu. Jeho služebná Marcolfa ráda sází a má snoubence Francesca. Giuseppe si má přijít pro peníze a Markýz se před ním chce ukrýt. Místo toho se však na scéně postupně objevují jeho milenky. Dochází tak ke zmatkům s řadou gagů. V rozhovoru s Giuseppem Marcolfa prozradí číslo losu, na který si vsadila. Giuseppe v novinách zjistí, že vyhrála, ale zatají jí to a začne se jí dvořit. Do vývoje událostí se však vloží Francesco a posléze i Markýz a Tereza. V okolnostech týkajících se výhry dojde navíc ke dvojitému zvratu.
Predaj skončil
2,50 €

Dráma, divadelné hry a scenáre tvoria významnú kategóriu literatúry. Tento literárny žáner je určený pre živé predstavenia na javisku divadiel, televízie či filmu.

Dráma je umelecký žáner, ktorý prostredníctvom dialógov, monológov a akcií skúma konflikty, postavy a ich vzťahy. Divadelné hry sú napísané tak, aby boli interpretované a predvedené živými hercami na javisku.

Scenáre sú písané pre audiovizuálne médium, ako je televízia a film a slúžia ako písomný plán pre tvorcov audiovizuálnych diel. Scenáristi vytvárajú príbeh, dialógy a štruktúru scenára, ktorý neskôr slúži ako základ pre vizuálnu interpretáciu.

Dráma, divadelné hry a scenáre sú charakteristické dynamickou štruktúrou, živými dialógmi a schopnosťou prenášať emócie a myšlienky na diváka.

Tieto literárne diela ponúkajú divákom a čitateľom možnosť prežívať príbehy prostredníctvom živých predstavení alebo prostredníctvom vlastnej predstavivosti pri čítaní. Dráma, divadelné hry a scenáre zohrávajú dôležitú úlohu v kultúrnom svete a predstavujú zaujímavý spôsob prezentácie príbehov a vyjadrenia rôznych tém a problémov.

K najznámejším dramatikom patria William Shakespeare, Anton Pavlovič Čechov, Henrik Ibsen, Williams Tennessee, Arthur Miller alebo slovenskí autori ako Tajovský Jozef Gregor, Karol Horák, či Viliam Klimáček.