Jazyk


Hodnotenie


Väzba


Série


E-knihy - Slovenská beletria strana 12 z 37

Stovky e-kníh v slovenčine a cudzích jazykoch vo formátoch EPUB, MOBI a PDF.

Zajačik


Gréta má všetko, čo robí ženu šťastnou – dobre platenú prácu vo Viedni, pekný byt v Bratislave, spoľahlivé auto a žiadne dlhy. Po rozchode s nezodpovedným, ľahkomyseľným Vincentom jej však chýba to najdôležitejšie: muž, ktorý by jej bol oporou. Štyridsaťpäťročná Gréta vie, že šancu stať sa matkou už s najväčšou pravdepodobnosťou premeškala, ale túžba založiť si rodinu v nej nepohasla. Jedného dňa sa v rakúskej kaviarni zoznámi s mladým atraktívnym Slovákom. Jakub má iba dvadsaťpäť rokov a je frustrovaný z toho, že mu nevyšla kariéra športovca. Gréta sa s Jakubom spriatelí, povzbudzuje ho a napokon s ním rozbehne podnikanie. Kamarátstvo po čase prerastie do lásky. Priepastný vekový rozdiel však nerovnému vzťahu nepraje. Jakub sa jedného dňa rozhodne, že Grétu opustí. Zamilovaná Gréta je napriek tomu odhodlaná nevzdať sa a bojovať o svoju lásku všetkými prostriedkami. Udrží si srdce mladého muža?
Na stiahnutie
7,60 €

dostupné aj ako:

Každý sám, a predsa spolu


Mala to byť obyčajná domáca úloha v čase koronakrízy. Ale vznikli texty plné pocitov, povzbudivých myšlienok, nádeje, postrehov, ktoré sme my, dospelí, ani nevnímali. „Myslel som, že je to od nás veľmi ďaleko, tak som ani len nesníval, že by sa to mohlo jedného dňa objaviť aj u nás...“ „Život mimo chaty poznám len z telky, internetu a z rozprávania mojich rodičov...“ „V tomto čase je veľmi dôležité, aby sme sa navzájom povzbudzovali...“ Preto sme domáce úlohy povýšili na celoslovenskú výzvu. Z príspevkov vznikla zbierka, ktorá je výpoveďou detí, rodičov, učiteľov a známych osobností z oblasti školstva, vedy, športu, televízie i z radov spisovateľov. Tieto príbehy, úvahy, básne a modlitby nám budú pripomínať túto ťažkú skúšku v našich životoch, ale rovnako nám budú aj nádejou do budúcnosti, ak by sa niečo podobné zopakovalo. V týchto ťažkých časoch v tom nikto nie je sám. SME V TOM VŠETCI SPOLU A BEZ ROZDIELU. Zisk z predaja knihy darujeme neziskovej organizácii PLAMIENOK.
Na stiahnutie
7,50 €

dostupné aj ako:

Nájdem si ťa na zoznamke


V čase koronakrízy mnohí upadnú aj do krízy osobnej a Angela k tomu smeruje tiež. Riešením jej frustrácie by mohla byť zoznamka, či dokonca sexzoznamka. Po počiatočných neúspechoch ju osloví muž, spĺňajúci jej vysoké nároky, a ona upadne do eufórie zamilovanosti. Obáva sa však chvíle, kedy bude musieť odhaliť svoju pravú, nie tak dokonalú tvár i postavu... Ako sa jej vysnený muž zachová a čo skrýva on? Čo zistí Angela hrou osudu o svojej rodine? Realistický, sviežo napísaný príbeh plný životných právd, nevtieravého humoru, emócií a erotiky.
Na stiahnutie
9,90 €

dostupné aj ako:

Smiešna maska identity


Vysokoškolský učiteľ Tomáš raz náhodou na ulici stretne svoju bývalú študentku a pozve ju na kávu. Niekto ich nafotí a on je obvinený zo zvádzania študentiek. Pomocou nastrčenej milenky sa mu podarí škandál ustáť. Tomáš ale zostal poznačený (poškvrnený) a inak banálne rozhodnutia a náhody mu zmenia život. Jeho svet, o ktorom sa domnieval, že je tu navždy, sa rozloží. Aký život vlastne žil? Kde bola jeho pravá tvár? Nebola to všetko len falošná identita? A kde je tá pravá? Kde ju hľadať? Vo vede, v politike, v láske? Existuje identita alebo sa vždy nakoniec vyjaví iba falošná náhrada? Poskytuje súčasná spoločnosť človeku možnosť identifikovať sa s niečím alebo ide vždy skôr o náhodu, omyl?
Na stiahnutie
10,90 €

dostupné aj ako:

Čierna lady nad Ruskom


Prvý máj roku 1960 sa stal pre Francisa Gary Powersa, poručíka americkej tajnej služby CIA osudným. Ako pilot, na ten čas technologicky najvyspelejšieho špionážneho lietadla známeho pod skratkou U-2, zverenú úlohu nesplnil. Po štarte z vojenskej základne v pakistanskom Pešavári mal preletieť nad celým územím Sovietskeho zväzu a po celý čas fotografovať z veľkej výšky možné vojenské základne veľkej krajiny a pristáť až na vojenskej základni NATO v Nórsku. Jeho lietadlo však vo výške devätnástich kilometrov nad uralským mestom Sverdlovsk/ dnes Jekaterinburg/ zostrelili dve sovietske rakety SAM. S tým v centrále CIA na čele s vtedajším riaditeľom, zúrivým antikomunistom Allenom Dullesom málokto rátal. A ak aj , „riešenie“ malo byť jednoduché... Pilot spácha samovraždu. Nesmie sa dostať do rúk sovietskych orgánov. Príkaz nevykonal. Autor sa v knihe sústredil nielen na príbeh amerického pilota, ale aj na súboj dvoch leteckých konštruktérov, Johnstona a Korovľova. Ten prvý vymyslel projekt lietadla U-2 a druhý raketu SAM. Udalosť sa odohrávala v ťažkých časoch studenej vojny a na dlhé obdobia zhoršila americko-sovietske vzťahy, ktoré sa po návšteve Nikitu Chruščova v USA začali zlepšovať. Riaditeľ tajnej služby CIA, Allen Dulles celý projekt pripravoval za chrbtom samotného prezidenta Dwighta Eisenhowera...
Na stiahnutie
10,90 €

dostupné aj ako:

Život ide ako má


Myšlienky, ktoré mi napadli a zaznamenala som ich tak ako prišli. Stále hľadám a pýtam sa sama seba o čo asi v živote, vo vzťahoch a vo všetkom, čo žijeme ide? Možno pomôžu aj vám. Život ide ako má, to čo vezme, to zas dá Choď za srdcom, pošepne ti, ktorá láska jasne svieti Nevzdávaj sa, kráčaj ďalej, vydržíš to, vždy máš nádej Drž sa priateľa, stojí zaveľa Problémy sú iba slová, usmej sa a skús to znova.
Na stiahnutie
8,90 €

dostupné aj ako:

Múzofil


Poeticko-erotický román o mladom nádejnom spisovateľovi Pykovi, ktorý má trochu problém. Miešajú sa mu múzy s reálnymi ženami. V pomere, ktorý tým múzam neprekáža, ale reálnym ženám áno. To ho často dostáva do vtipných situácií, ktoré za vtipné pokladá každý, len on nie. Narúša paušálny ženský názor, že chlapi sú v erotike trojminútoví. On je v erotike aspoň desaťstranový, niekedy viackapitolový a určite niekoľkobásničkový.
Na stiahnutie
7,00 €

Balada o Polárii


Končia 80-te roky minulého storočia a vysokoškolák Ľubo prežíva svoju prvú veľkú lásku. Postupne však zisťuje, že jeho Zuna, neobyčajne pekná študentka strednej školy, má ďaleko k ideálnej Polárii, ktorú si kedysi vysníval. Chvíľky eufórie striedajú dlhé chvíle neistoty a sklamania. No nielen Ľubova láska má niekoľko tvárí. S pádom starého režimu padajú ďalšie masky a hra na dokonalosť končí. Cez mozaiku pocitov a zážitkov dvadsaťročného zaľúbeného chlapca nazeráme ako kľúčovou dierkou do života v 80-tych rokoch, ktoré na záver poznačí novembrová revolúcia v roku 1989. Tá zmenila veľa vecí, no túžba po láske a citovom naplnení zostáva vždy a všade rovnaká.
Na stiahnutie
7,60 €

dostupné aj ako:

Obesíme ťa


Kedy bude cirkev hodná svojho pápeža? Prečo je emancipácia hlúposti nebezpečná? Rozumieme tomu že sa nehnedne len zo slnka? Nová kniha Michala Havrana nie je len akýsi pokus o naivný dialóg, ale diagnostika nových tvárí fašizmu a toho, čo sa so Slovenskom deje. Pod hlavičkou SME autor z týždňa na týždeň píše o rôznych aktuálnych, ale aj nadčasových témach. Vybrali sme Havranove autorské strany, ktoré svoj odkaz nestrácajú, ale časom získavajú nový rozmer. V tejto knihe vám ich prinášame.
Na stiahnutie
3,00 €

dostupné aj ako:

Drotárove Vianoce


„Vôkol stolov zhromaždené rodiny sa oddali radosti, ktorú Štedrý večer so sebou priniesol. Iba jeden domček v srdci dedinky je smutný, tmavý...“ Klasika zo Zlatého fondu SME.
Na stiahnutie
0,99 €

Čerti sa nesmejú v pekle, ale v raji


Jeseň, Súčasnosť. Pohľadná a šikovná bankárka upálená zaživa vo vlastnej chate. Alfa samec a majiteľ siete fitness centier v jednej osobe otrávený jedom na potkany. Dve obete, ktoré mimoriadne krutým spôsobom trpeli pred smrťou. Jediná stopa – magnetofónová páska s pop pesničkami z ďalekého Orientu. Žiadni podozriví. Vyšetrovateľka Mia Macková rieši každý jeden prípad s osobitým prístupom. Osobitým v zmysle prekrúcania pravidiel, ignorovania príkazov. Najprv udrie, potom sa pýta, na záver si odsrkne z obľúbenej kávy. Avšak osud ju zavedie na stopu Kazetového vraha. Leto 1988. V batohoch cinkajú partii chalanov fľaše páleného, po bokoch ich zvádzajú kočky v bikinách. Čo je najkrajší darček pre osemnásťročného chlapca? No predsa... Horúce dni, sprevádzané horúcejšími nocami. Aspoň tak si predstavovali tínedžeri výlet do lona panenskej prírody ihličnatého pralesa. Pralesa starého, veľmi starého, kde však platia zákony z dôb pohanských. Dva príbehy vzdialené od seba tri dekády, Čerti sa nesmejú v Pekle, ale v Raji je detektívny román s prvkami hororu a erotiky určený pre každého, kto má rád napínavé detektívky, pri ktorých je každá strana dielik puzzle, ktoré zapadnú do seba až na samotnom konci. Kajo Nagyéri, 29-ročný rodák z Bratislavy, fanúšik hororov a pečenia dokonalých krémešov, vás víta prečítať si krimi príbeh, kde sa čitateľ až na posledných stranách dozvie skutočnú pravdu.
Na stiahnutie
6,65 €

Zlé dievča


Ona milovala - on netušil Ona plakala - on neriešil Ona zabudla - on si uvedomil Ona odišla - on pochopil ,,Myslíš si, že láska je len hra? Mýliš sa, v stávke je oveľa viac, než si predstavuješ. Zamysli sa a nauč sa s ňou narábať." Ako aj autorka, ktorá do knihy vkladá svoje okolité vnímanie, som aj študentkou, pre ktorú je o to ľahšie túlať sa medzi mladými ľuďmi a stotožňovať sa s rôznymi podobami lásky, s akými som mala možnosť sa stretnúť.
Na stiahnutie
7,50 €

Vysníval som si ťa


Sen o láske. Sen o bolesti. Sen o nádeji, ktorá nebude nikdy naplnená. Začítajte sa do príbehu od Márie Hamzovej, ktorý je opäť plný zvratov. Tadeáš príde po tragickej nehode o syna. Je nešťastný, zúfalý, neverí, že bude niekedy normálne žiť. Rozália trpí nenaplneným materstvom. Opustil ju manžel a založil si novú rodinu. Ona sa musí každé ráno prinútiť vstať a prežiť ďalší deň. Anna má postihnuté dieťa, ktoré jeho otec odmieta prijať. Ostáva so svojimi deťmi osamotená. Tri mená, tri osudy, tri životy v bolesti a beznádeji. Majú nádej na šťastie napriek všetkému, čo prežili? Prekoná Rozália strach z muža, ktorý ju priťahuje? Uverí Tadeáš svojim snom a zbaví sa bolestivých výčitiek? Zmieri sa Anna s osudom a odpustí človeku, ktorý ju ponížil?
Na stiahnutie
8,90 €

dostupné aj ako:

Zhoríme


Zhoríme je príbeh o sile ľudskej vytrvalosti a snahe nezhorieť vo svete plnom takmer dohorených zápaliek. René po ôsmich rokoch opúšťa steny väznice a začína pracovať ako ochrankár v bordeli svojho najlepšieho priateľa Marcela. Spoznáva krásne dievča Dany, ktoré podľa Reného nemá v nevestinci čo hľadať. René postupne prichádza na to, že ani nový chodník, na ktorý sa vydal, ho nedovedie k vykúpeniu, po ktorom tak úpenlivo túži. Zisťuje aj to, že jeho najlepší priateľ Marcel tiež prešiel zmenou, a nie celkom pozitívnou.
Na stiahnutie
8,90 €

Prešporské srdce


Dve rozdielne mestá, dva (na prvý pohľad) rozdielne príbehy. Prešporok a Kassa odhaľujú najväčší príbeh lásky druhej polovice 19. storočia. Výbuch škorice v medovnikárskej dielni rodiny Skaritzovcov všetko od základu zmení. Smrť berie, láska dáva. Nebyť požiaru, možno by sa medovnikárova dcéra Kristína nikdy s mladým rybárom Jurajom nespoznala. Jej otec si však po dcérinom boku predstavuje Eugena - syna z urodzenej rodiny vinára Balugyaya. Juraj neváha svoje city dokázať hľadaním riečneho zlata, Eugen zas tasením zbrane v džentlmenskom pištoľovom súboji. Tak ako Dunaj odkrýva minulosť zaplavenú štrkopieskami, mladá Frederika žijúca v Kasse postupne odhaľuje, že je v skutočnosti niekým úplne iným. Štvrtý román Michala Slaničku pútavo kombinuje historické fakty s autorovou fantáziou.
Na stiahnutie
8,90 €

dostupné aj ako:

Záchrana sveta podľa G.


Chorobne senzitívne, až z „normálu“ vychýlené bytosti môžu niekedy zachytávať poruchy či kazy sveta oveľa intenzívnejšie ako ostatní ľudia a ich reakcie môžu byť extrémne. Strach a starosť o svet v nich potom prevláda nad inými emóciami, to je aj prípad protagonistky G., ktorú obavy o budúcnosť sveta vedú k úsiliu urobiť niečo pre jeho záchranu. O stratégiách, aké táto rozporuplná postava pripravuje v rámci svojského megaprojektu, hovorí próza Záchrana sveta podľa G. vychádzajúca po takmer dvoch desaťročiach od prvého vydania v prepracovanej a rozšírenej podobe. Etela Farkašová, ktorá získala za predchádzajúce dva romány Scenár a Hodiny lietania prestížne ocenenia (laureátka súťaže Anasoft litera, Krištáľové krídlo, Cena Ladislava Ťažkého, prémia Literárneho fondu a i.), sa staronovou prózou opäť kriticky vyjadruje k aktuálnym problémom našej civilizácie.
Na stiahnutie
8,30 €

dostupné aj ako:

Detektív z minulosti


Eliza Fiore sa jedného dňa zobudí v nemocnici a zisťuje, že zabudla úplne všetko. Vrátane svojho mena. Kvôli utajeným okolnostiam jej autonehody sa stáva chráneným svedkom a je nútená odísť na prímorskú samotu niekde na juhu Európy. Stráži ju tajomný a neprístupný Detektív, ktorý je skúpy na informácie a chladný ako kus ľadu. Obaja niečo stratili. Ona celý svoj život, on niekoho blízkeho. Kým Eliza bojuje so svojou mysľou a postupne zisťuje, že tam niekde vonku je známa šéfkuchárka a body positivity aktivistka, Detektív bojuje s túžbou byť k nej čo najbližšie. A nielen preto, aby ju chránil... Ona každé ráno pláva, on takmer každé ráno píše povinné policajné reporty. Keď pravidelne opúšťa dom, aby šiel po zásoby jedla, Eliza si číta jeho riadky. Napokon zisťuje, že ich životy vôbec nie sú také vzdialené, ako sa zdalo v prvý deň... Čo k nemu vlastne cíti? Zapadnú nakoniec všetky kúsky skladačky dokopy? A vyjde jedného dňa ráno Eliza z mora, aby oslovila Detektíva jeho pravým menom? Detektív z minulosti je romantická novinka od autorky bestselleru Cudzinec z papiera.
Na stiahnutie
8,90 €

dostupné aj ako:

Na brehu spieva dav


Keď sa svet okolo vás zmení na dav, kam sa dá postaviť tak, aby ste prežili? Barbara má úspešnú kariéru a usporiadanú rodinu. Pri dopravnom konflikte sa však bráni spôsobom, ktorý je dostatočne poburujúci na to, aby sa stal hitom sociálnych sietí. Tie spolu so svedkom a s médiami volajú po spravodlivom treste, čo vedie k dramatickým dôsledkom nielen pre Barbaru, ale aj pre mesto, v ktorom žije. Retrospektívne výpovede viacerých postáv postupne odkrývajú nielen to, čo tragickej potýčke predchádzalo, ale aj to, ako sa na pozadí radikalizujúcej sa spoločenskej nálady menia vzťahy medzi aktérmi súkromných i verejných udalostí. Na brehu spieva dav je spoločenský román o krajine, v ktorej sa nočné mory menia na skutočnosť a nikto nevie, či je obeť, alebo páchateľ. Každý si však musí vybrať, do ktorého davu sa zaradí.
Na stiahnutie
9,70 €

dostupné aj ako:

Nebo, peklo, hraj


Nebo, peklo, hraj je kniha, ktorá by sa mala na pokračovanie nahlas čítať pri ohni, okolo ktorého sedí celý kmeň. Starí pamätníci, skúsení lovci, spoľahlivé ženy a neposlušné decká. Je to nádoba plná takmer neuveriteľných spomienok a zábavných príbehov. Čo na tom, že niektoré nie sú pre deti - nech sa poučia. Tá kniha je celkom spoľahlivá správa o tom, ako sa otec so synom odcudzili a dlho k sebe hľadali cestu. Je v nej kompletný scenár ich spoločného programu, s ktorým precestovali Slovensko, aj odborné hlásenie o skvelých a hnusných jedlách, ktoré pri tom ochutnali. O Rážovi a Hammelovi sú v knihe informácie, čo si za klobúk nedajú. Ako bonus - originálne portréty najlepších československých zabávačov (Vladimír Menšík, Jiřina Bohdalová, Julo Satinský...).
Na stiahnutie
9,09 €

dostupné aj ako:


Známi i menej známi slovenskí autori - tu spoznáte príbehy slovenských knižných talentov ako Róbert Bryndza, Dominik Dán, Táňa Keleová - Vasilková, Ivica Duricová, Boris Filan, Jana Benková, Kristína Tormová, Dušan Dušek,...