! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Väzba


Série


E-knihy - Slovenská beletria strana 32 z 37

Stovky e-kníh v slovenčine a cudzích jazykoch vo formátoch EPUB, MOBI a PDF.

Pred skúškou


„Tak odstránil pán učiteľ jedným slovom všetky hranice, ktorými nás múdrosť a bohatstvo delili.“ Láskavý učiteľ sa zaslúži o to, aby v jeho triede mali rovnakú šancu Jožko i Janko, deti z rôznych spoločenských vrstiev. Stanú sa z nich najlepší priatelia a sú jeden druhému užitoční. Povinné čítanie. Klasika zo Zlatého fondu SME.
Na stiahnutie
1,45 €

Slovník slavianskych umelcov


„Slovník slavianskych umelcov, ktorý je osobitnou prílohou Kollárovho Cestopisu po hornom Taliansku, Tirolsku a Bavorsku, je ešte aj dnes vzácnym kultúrnohistorickým materiálom o živote a diele výtvarných umelcov slovanského pôvodu od dôb pohanských až po časy Kollárove. „K žiwotu přináleží nejen chléb, peníze, zisk a užitek, ale i krása a radost, wděčnost ku předkům a uctiwost ku starožitnostem“ je aj tu mottom Kollárovho úsilia odkrývať všetko cenné a vzácne, čo vytvorili nadaní synovia a dcéry slovanských národov pre umeleckú klenotnicu ľudstva.“ Klasika zo Zlatého fondu SME.
Na stiahnutie
3,95 €

V krinolíne


V úprave Jula Zborovjana sa táto Záborského hra dostala na dosky slovenských divadiel. Klasika zo Zlatého fondu SME.
Na stiahnutie
0,95 €

Raport kaprála Ďura Pazuchu z Kréty


„Bolaže to cesta! Boh mi odpusť moje hriechy, ešte i dnes mi uši hučia a žalúdok mi vrčí ako doma náš starý Dunčo na retiazke; ale poctivý človek sa konečne všade prehrabe a zo všetkého vylíže.“ Humorné a bezprostredné rozprávanie o zážitkoch a cestách. Klasika zo Zlatého fondu SME.
Na stiahnutie
2,95 €

Púť za šťastím


Jedna z kratších próz Terézie Vansovej. Zachytáva takmer etnograficky verne oblečenie, bývanie, stolovanie dedinskej inteligencie konca 19. storočia. Milka žije už päť rokov na Spiši a pracuje v klobúkovom salóne u „fräulein Relly“. Našetrila si slušnú sumu peňazí a premýšľa nad svojou budúcnosťou: vydať sa alebo sa stať „mašamódkou“? Klasika zo Zlatého fondu SME.
Na stiahnutie
1,45 €

Ako sa mladí ľudia ženia a vydávajú


„Ak pôjde Magda za Lesárskeho, dostane ten krásny kredenc s tými hviezdičkami. Ak pôjde Magda za Egona Beugnita, dostane ten lacnejší kredenc z orechového dreva. Tak!“ — Čo myslíte, koho si vyberie Magduša? Klasika zo Zlatého fondu SME.
Na stiahnutie
1,95 €

O poverách


„V tejto knižočke nájdete mnoho vecí, z ktorých dačo poznáte, dačo vám bude nové, o čom ste azda nikdy ani nepočuli, iné zasa smiešne a žartovné, a to vám dodá ešte väčšiu chuť do čítania.“ O mátohách, strašidlách, strigách, veštcoch, o hľadaní pokladov, o daromných pletkách si prečítaj — „A takto sa vyhneš nešťastiu i biede, do ktorej nemúdrych poverčivosť vedie.“ Klasika zo Zlatého fondu SME.
Na stiahnutie
3,95 €

Mladé letá


Gymnázium v Revúcej v čase mladosti Martina Kukučína a láska dvoch mládencov k jednej dievčine, to je ústrednou témou novely Mladé letá. Z referátu jednej súčasnej študentky: „Niektorí sa veľmi často ku knihám, ktoré máme za povinnosť prečítať, staviame s akýmsi odporom. Na tejto knihe som sa presvedčila, že dospelí zrejme vedia, prečo nám tieto knihy čítať dávajú. Táto poviedka sa mi veľmi zapáčila a základom jej deja je problém, ktorých trápi viacerých aj v súčasnosti.“ Povinné čítanie. Klasika zo Zlatého fondu SME.
Na stiahnutie
2,45 €

O mapách


Prvý slovenský inžinier a otec slovenskej kartografie. Autor podrobných máp slovenských žúp, blízky spolupracovník Mateja Bela. Cisár Karol VI. poveril Mikovíniho, aby kartograficky spracoval celé Uhorsko a svoju prácu vydal knižne. Jeho mapy jednotlivých uhorských stolíc boli uverejnené v Belových Notíciách, monumentálnom historicko-geografickom diele o Uhorsku. Ponúkame čitateľom dva Mikovíniho texty: Príhovor čitateľovi o svojich mapách a O spôsobe zostavovania miestopisných máp Uhorska. Klasika zo Zlatého fondu SME.
Na stiahnutie
2,45 €

Keď báčik z Chochoľova umrie


Humoristicko-satirická poviedka, ktorej hlavným hrdinom je Aduš Domanický z Domaníc, predstavuje slovenské hynúce a upadajúce zemianstvo. Kukučín vykresľuje chudobný, pasívny typ zbytočného človeka, ktorý majetok premrhá, nestará sa o rodinu; je sebavedomý, chválenkársky, chvastá sa majetkom, ktorý nemá. Od každého si požičiava peniaze a sľubuje, že ich vráti, keď jeho bohatý báčik z Chochoľova umrie a on zdedí veľký majetok. Klasika zo Zlatého fondu SME.
Na stiahnutie
1,95 €

Magické rastliny, magické recepty


„Chtiac dávno danému sľubu aspoň zčiastky zadosť urobiť, podávam ukážku pôverčivého a čarodejného užívania rastlín, s akým sa stretáme u všetkých národov od najstarších časov a aj u nás na Slovensku, zvlášte v hornatých krajoch. Podávam túto prácičku ako chatrný síce, ale snáď predsa daktorým čitateľom nie nevítaný príspevok k dejinám kultúry nášho ľudu.“
Na stiahnutie
2,45 €

Opisy krajov slovenských


Opismi slovenských krajov obohatil K. A. Modrányi vlastivedno-cestopisnú literatúru na Slovensku. Je to cenný dokument snáh štúrovskej mládeže poznať Slovensko, jeho minulosť a súčasnosť a prehĺbiť svoj citový vzťah k nemu. Klasika zo Zlatého fondu SME.
Na stiahnutie
2,95 €

Čierne a biele šaty


„Práve v siedmom roku môjho manželstva stojím — a sedem, to je sväté numero. Premýšľam, ako by mal tomuto číslu ohľadom môjho manželstva viac svätosti dodať… ach — hútam — najlepšie ho zasvätím vyrozprávaním tragikomickej histórie — mojej ženby.“ Príbeh jednej svadby, ktorú takmer prekazil spor o farbu nevestiných svadobných šiat. Klasika zo Zlatého fondu SME.
Na stiahnutie
1,45 €

Mŕtvy na Pekelnom vrchu


Historická detektívka o prvom prípade kapitána Steina a notára Barbariča, ktorí sú na stope zločinu v habsburskom cisárstve za vlády Rudolfa II. Na konci 16. storočia zúri v kresťanskom pohraničí vojna s Osmanskou ríšou. Turci sa pokúšajú preniknúť k bohatým banským mestám v hornom Uhorsku. Vojnového veterána Steina vyšlú do Štiavnice odhaliť zradcu, ktorý sa chystá nepriateľom ukázať tajnú cestu do dobre opevneného mesta. Pátranie ešte skomplikuje vražda miestneho šľachtica. Stein musí spojiť sily s mestským notárom Matejom Barbaričom, aby rozplietol klbko sprisahaní a zločinov, z ktorých mnohé siahajú hlboko do minulosti. Zdá sa, že všetko súvisí so zlorečeným Pekelným vrchom – mnohí veria, že sa na ňom zjavuje duch zhýralej meštianky, a po nociach sa tam rozlieha vytie psov, čo strážia bránu do záhrobia.
Na stiahnutie
10,49 €

dostupné aj ako:

Prvé hodinky


Píše sa rok 1886. Jožko Gregor žije v Tajove v dome starého otca, sú prázdniny a čaká ho nástup do druhého ročníka meštianskej školy v Bystrici. Veľmi ho mrzí, že ešte stále nemá hodinky. Ale blíži sa Radvanský jarmok — budú i hodinky? Povinné čítanie.
Na stiahnutie
1,45 €

Krásna Gerta


„… nasadať s dvoma ženskými na vlak v najživšej kúpeľnej sezóne pred samou polnocou a terigať sa s nimi celé štyri dni k moru a piaty po mori, nie je žiadna maličkosť…“ Zachytenie groteskných situácií a zosmiešnenie malichernosti spoločenského ovzdušia v morských kúpeľoch si dal Peter Kompiš za cieľ v tejto jadranskej novele.
Na stiahnutie
2,95 €

Bájosloví pohanskích Slovákov


„Najstarodávňejší pohanskí Slováci napred jedného boha pod ménom Perúna, Paroma viznávaľi a cťiľi, stvorca hromu a bľesku, pána ňeba, zemi a celého sveta, póvodca všeckích prípadnosťí: nebo osud ňeveriľi. Jemu voľi a iné obeti zabíjaľi. Pozatím aľe mnoho iních bohov si vimisľeľi a počet modlí rozmnožiľi. Maľi bohov hor, skal, hájov, pol, zemi, vod, povetrá, svetla, tmi, zármutku, žalosťi, radosťi a rozkoš; a bohov domovích a ňeznámích; bohov dobrích a zlích, ňekterích i Grékov bohom podobních…“
Na stiahnutie
3,45 €

Momentky vnímania


Momentky vnímania sú filozoficko - poetickým pohľadom na súčasný svet, na človeka a jeho osud. Venujú sa základným darom, ale aj prekliatiam, ktoré dostalo ľudstvo do vienka.
Na stiahnutie
3,95 €

Apolónia


Príbeh jednoduchej ženy z prelomu 18. a 19. storočia. Vo svojich osemnástich rokoch opúšťa svoj domov. Čoskoro ju pohltí nádhera kaštieľa, strojená noblesa odumierajúceho šľachtického sveta a najmä nežné slová mladého pána grófa.
Na stiahnutie
3,50 €

Známi i menej známi slovenskí autori - tu spoznáte príbehy slovenských knižných talentov ako Róbert Bryndza, Dominik Dán, Táňa Keleová - Vasilková, Ivica Duricová, Boris Filan, Jana Benková, Kristína Tormová, Dušan Dušek,...