Jazyk


Hodnotenie


Väzba


Série


E-knihy - Slovenská beletria strana 33 z 37

Stovky e-kníh v slovenčine a cudzích jazykoch vo formátoch EPUB, MOBI a PDF.

NeDokonalý plán


Jeden deň máte všetko, na druhý je všetko inak. Na vlastnej koži to zažije aj Zuza, sebavedomá, úspešná mladá žena. Napriek varovným signálom však vykročí slepou uličkou a musí padnúť na "čuňu", aby zistila, kde je sever. Život v luxuse sa zmení na živorenie v totálnej biede, materiálnej aj morálnej. A my s napätím sledujeme príbeh, ktorý odkrýva drsnú realitu súčasnosti. Nájdeme v ňom však aj úprimné city, bezhraničnú rodičovskú lásku, nechýba mu ani riadna dávka romantiky a dráždivej erotiky.
Na stiahnutie
5,90 €

dostupné aj ako:

Matky


Každá z nich je dcera a každá z nich je matka. Hrdinky tohoto románu prožívají mateřství v hraničních situacích. Zuzana Lauková počne na sklonku druhé světové války dítě s ruským partyzánem Alexejem, který je vzápětí zastřelen německými vojáky. Zuzana je po válce falešně obviněna ze zrady a těhotná odvlečena do ruského gulagu, kterému velí fanatická důstojnice. Táborová existence je zkouškou přežití pro ostatní, o to víc pro zranitelnou matku s malým dítětem. Po Stalinově smrti je Zuzana díky amnestii propuštěna a konečně se může vrátit domů, jenže její syn je už sovětský občan a kolem krku nosí pionýrský šátek. Zuzanin osud je zároveň provázaný se současností. Vypráví svůj příběh studentce Lucii, která jej chce použít jako zdroj pro svou diplomovou práci. I Lucie řeší vlastní těhotenství a komplikovaný vztah ke své matce, která si pro dceru přála lepší život. Muži hrají v Matkách jen okrajovou úlohu, je to ženský svět, v jehož středu stojí dvě silné ženy, rebelky ve vztahu k matkám, ale nejisté, pochybující bytosti ve vztahu ke svým dětem.
Na stiahnutie
7,39 €

dostupné aj ako:

Každý deň má niekto narodeniny


Debutový román Silvie Bystričanovej tvorí 43 stretnutí s hudbou, literatúrou, obrazmi, s láskou a osudom, v starom meste, v čajovni či v nostalgickom byte plnom spomienok. Hlavná hrdinka Nina po bolestivom rozchode hľadá novú cestu, zavesí pôvodné povolanie na klinec a založí si vlastnú čajovňu. Navonok spokojná, vo svojom vnútri rozháraná čelí najťažšej skúške života.
Na stiahnutie
6,99 €

dostupné aj ako:

Dom v stráni


Dom v stráni napísal Martin Kukučín po odchode zo Slovenska na chorvátsky ostrov Brač. Inšpirovali ho príbehy, ktoré ako lekár počúval a zažíval na vlastnej koži. Prostredníctvom ľúbostného príbehu mladého statkára Nika a sedliackej dcéry Katice si môžeme urobiť obraz o sociálnych rozporoch vtedajšej spoločnosti. Povinné čítanie.
Na stiahnutie
2,95 €

Nepokojný odpočinok


Stará láska nehrdzavie! — presviedča sa o tom i starý mládenec Adam Černý, ktorý sa vracia stráviť dôchodok do mesta svojich školských liet, svojej bujarej mladosti.
Na stiahnutie
1,95 €

Dejiny slovenskej literatúry


J. G. Tajovský vo svojich spomienkach opisuje, ako počas svojho učiteľovania v Banskej Bystrici ukradol túto knihu z knižnice pravotára Hanzlíka: „Všetko budeš vedieť, keď tú knižku budeš mať,“ šepkal mi biblický pokušiteľ. Tam ju čítať, to nevydržím. Veď sa to treba učiť, a nie čítať ako rozprávku… „A už ťa ukradnem…“ Slovenským študentom ju odporúča nasledovne: „A keď ju mať budete, učte sa ju, učte sa ju naspamäť. Z nej sa naučíte slovensky, z nej sa naučíte ceniť si diela otcov… Dejiny literatúry budia literárne talenty. A kto by z vás nechcel byť spisovateľom?!“.
Na stiahnutie
1,95 €

Modrá katedrála


Len 23-ročný podľahol Ján Červeň tuberkulóze. Preto aj motívom jeho príbehov je zväčša choroba a tušenie smrti. („Preto teda myslím, že zomriem. Veru, mám dojem, že môj život sa končí a zvony dnes počujem jasnejšie ako kedykoľvek v minulosti.“) Novela Modrá katedrála je o Igorovi Lambertovi, ktorý sa po odpykaní trestu vracia domov. Chce žiť nový život, chce dokázať, že sa zmenil. Túto jeho túžbu predznamenáva sen o modrej katedrále…
Na stiahnutie
1,95 €

Kámasútra našich klamstiev


Sabina po nečakanom zmiznutí svojej veľkej lásky zo zúfalstva uviazne v manželstve s Arturom. Vychovávajú spolu syna a zdalo by sa, že vedú dokonalý rodinný život. „Opäť som sa po milostnom akte pol hodiny sprchovala a zmývala zo seba dotyky, ktoré sa mi hnusili a boleli ma na duši.“ Jedného dňa sa stane obeťou agresívneho násilníka a takmer príde o život. Po prebratí sa z kómy si nepamätá posledné dva dni pred útokom. Kto je muž, odpykávajúci si trest za spáchaný zločin? Akú úlohu hrá v celom prípade psychológ, u ktorého obeť hľadá pomoc? Spolu s kamarátkou pátrajú po stopách zo Sabininých snov, ktoré sú odrazom skutočnosti. Postupne odhalia šokujúcu pravdu a s ňou roky poctivo strážené tajomstvo, vďaka ktorému je manželstvo s Arturom obojstrannou fraškou. „Ťarcha toho, čo príde, ma celú opantala. Vedela som, že už niet kam ujsť. Že pravda vyletí von ako holubica zo strechy. A že ma vyslobodí z kámasútry našich klamstiev, kde sme sa nedokázali postaviť za vlastné pravdy a bojovať za svoje sny.“ Kniha je čiastočne inšpirovaná skutočnými udalosťami.
Na stiahnutie
4,90 €

dostupné aj ako:

Korytnické poháriky


Štrnásť čŕt, ktoré Hurban spísal počas svojej liečby v kúpeľoch Korytnica v roku 1847. Píše o stave spoločnosti, o národných témach. Síce rozumie ťažkému životu ľudí „pri terajších povodniach, nemociach, pálenkových moroch, hlade a smäde“, ale pripúšťa a ostro napáda aj „nemoci lenivosti, bachratosti a sadlovitosti, pochádzajúcich z presýtenosti“.
Na stiahnutie
1,95 €

Slovenské príslovia, porekadlá a úslovia


„Akoby hrach na stenu hádzal“, „Čo sa babe chcelo, to sa jej prisnilo“ či „Pýcha pred pádom chodí“. Všetci tieto príslovia poznáme, niektoré občas použijeme. Za to, že úplne nezmizli, vďačíme aj Adolfovi Petrovi Zátureckému. Stovky ich zozbieral, rozdelil podľa vlastností, na ktoré odkazujú a vydal (1896). Historické príslovia a porekadlá neprenášajú len milý závan starosvetskosti, ale aj presnú snímku mentality našich predkov.
Na stiahnutie
2,95 €

Rysavá jalovica


Rysavá jalovica patrí k slovenskej klasike tak, ako Tatry k slovenskej prírode. Alkohol, Adam Krt, krava na predaj a prísna manželka je známa najmä v televíznej adaptácii, no základ má práve v poviedke z rannej tvorby Martina Kukučína. Dielo vzniklo už v roku 1885.
Na stiahnutie
0,95 €

Maco Mlieč


Filozofiou Maca Mlieča je poriadne robiť celý život a statočne zomrieť. Autor kritizuje pánov, spoločnosť, zdieranie pracovitého človeka, ľahostajnosť voči slabším a postihnutým. V tejto poviedke vytvoril jednu zo svojich najkrajších postáv. Mliečove morálne vlastnosti, ľudskosť sú v ostrom kontraste nielen s jeho odpudzujúcim zovňajškom, ale aj s charakterovými vlastnosťami gazdu a richtára v jednej osobe.
Na stiahnutie
1,95 €

Púť lásky


Boli časy, keď pre našich dávnych predkov bolo bežné nebezpečenstvo násilných a zničujúcich vpádov Osmanov. Počerní cudzinci plienili a obsadzovali mestá a osady. Zároveň boli aj mužmi a nachádzali tu krásne ženy. Napríklad Žofiu, najkrajšie dievča Myjavy, ktorá chystá svadbu s pánom hradu Branč Jankom Černokom. No Žofia sa páči aj agovi Osmanovi. Osman priamo na svadbe zajme Žofiinho milého. Žofia sa rozhodne nájsť milého a oslobodiť ho. Strhujúcu romantickú povesť Púť lásky (1845) napísal štúrovec Ján Kalinčiak.
Na stiahnutie
0,95 €

Suchá ratolesť


Dokážu zemania stáť na čele národa? Aj to riešila spoločnosť na konci 18. storočia. Svetozár Hurban Vajanský napísal jedno zo svojich najznámejších diel v roku 1884 a venoval ho Hviezdoslavovi.
Na stiahnutie
4,95 €

Cesta životom


V „najpesimistickejšom diele slovenskej literatúry“ rozohráva Jégé príbeh odrodilého Slováka Józsefa Szvorényiho alias Jozefa Svoreňa. Pre kariéru zapredá otca i matku, lásku, národ, vlasť, pre spoločenský prospech sa ochotne pokorí až do prachu, využíva každú situáciu na svoje egoistické ciele.
Na stiahnutie
1,95 €

Malomestské rozprávky


Ako zabudnutá škatuľka so "starými dobrými časmi" pôsobia Malomestské rozprávky Janka Jesenského. Jedno z najpopulárnejších diel slovenskej klasiky vychádzalo v rokoch 1907-1911 v časopisoch a dnes si na poviedky ako Slnečný kúpeľ, Výborník či Šťastie v nešťastí, nešťastie v šťastí spomínajú celé generácie ako to príjemnejšie z povinného čítania. Obálku knihy navrhol grafik Martin Melicherčík.
Na stiahnutie
4,95 €

Svatopluk


Východofranská ríša sa snaží podmaniť si slovanské kmene na území Veľkej Moravy a zajmú knieža Svätopluka. Prvý slovenský národný bohatiersky epos v v dvanástich spevoch končí veľkou bitkou a Svätopluk nakoniec zakladá „Veľké kráľovstvo Slovákov“. Svatopluk vyvolal búrlivú, nadšenú odozvu, najmä zo strany mladej generácie.
Na stiahnutie
1,95 €

Zvyky, piesne, porekadlá, pranostiky, čary zo starobylého Slovenska


Motyka, krompáč, rodná zem a práca od rána do večera. To bol život našich predkov, ktorý sa opakoval deň čo deň a striedal s ročnými obdobiami. Okolo zmien v prírode a vo svojej práci si poľnohospodársky národ Slovákov vybudoval množstvo zvykov a rituálov, na ktoré viazali piesne, pranostiky či rôzne úkony. Etnograf a národovec Pavol Socháň ich všetky zozbieral a zachoval pre budúce generácie. Zvyky rozdelil do častí Prípravné práce na poli, senobranie, žatva, obžinky a mlatba. Pôvodne publikované pod názvom „Starobylé zvyky slovenských roľníkov pri poľnej práci“.
Na stiahnutie
2,95 €

Pani Georgiadesová na cestách


„Moje dojmy z ciest sú také silné, že ich musím oznámiť aj iným. Už som odbavila niekoľko návštev a od rozprávania som zachrípla ako starý hrniec. Už aj na ceste začala som kašlať ako... A že to, čo som rozprávala a ešte viac ako som to rozprávala, došlo medzi paniami toľkej obľuby, zaumienila som si, že tentoraz sa Ti zamiešam do remesla a opíšem našu cestu ja,“ píše pani Georgiadesová Terézii Vansovej. A tá to ochotne a s radosťou spisuje v diele Pani Georgiadesová na cestách (1896).
Na stiahnutie
0,95 €

Známi i menej známi slovenskí autori - tu spoznáte príbehy slovenských knižných talentov ako Róbert Bryndza, Dominik Dán, Táňa Keleová - Vasilková, Ivica Duricová, Boris Filan, Jana Benková, Kristína Tormová, Dušan Dušek,...