! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Väzba


Říkali mu Jehlička


Daniel Bukvaj napsal pár knížek pro děti. Teď poprvé zkouší oslovit dospělé. Ale protože pohádky má rád, vypráví o svém dědečkovi, který byl v mnoha ohledech kouzelný. V jeho krejčovské dílně poznával svět plný lásky, dřiny, moudrých rad i bolesti z ohnutých zad. Jaroslav Kopřiva pracoval od rána do večera, miloval život a energie měl tolik, že ji mohl klidně rozdávat. A taky že rozdával. Když slunce bylo v úplňku a vítr hrál si s modrými lístky kopretin, dědeček vyprávěl vnukovi své neuvěřitelné příběhy. Ten vám teď poví, co ví. A třeba jiný to za něj dopoví. Říkali mu Jehlička.
Na stiahnutie
5,50 €

Charlie byl vždy v pohodě


Pokud bychom hledali nejnepravděpodobnější rokenrolovou hvězdu, jméno Charlieho Wattse by nás napadlo jako jedno z prvních!   A přesto nenápadný bubeník – milovník jazzu, klasické hudby a klasických obleků, ručně šitých bot a luxusních aut – která neuměl řídit – po půl století „kryl záda“ hvězdám typu Micka Jaggera a Keitha Richardse. A nejenom to! Svým jazzovým feelingem natolik ovlivnil zvuk „nejrokenrolovější kapely všech dob“ – Rolling Stones –, že se stal nezaměnitelným. Stejně cenný byl klidem, ochotou pomoci a schopností suchým humorem uhladit i nejostřejší hrany uvnitř skupiny. Protože… Charlie byl vždy v pohodě!
Na stiahnutie
14,66 €

Jedna žena, jeden plán


OSOBNÉ PRÍBEHY A PONAUČENIA ZO ŽIVOTA „PREŽITÉHO ODVÁŽNE, ALE S ROZVAHOU“ Maye Musk je vo veku 72 rokov očarujúca štýlová supermodelka a uznávaná prednášajúca s úžasnou rodinou a zaujímavými priateľmi. No jej život nebol vždy taký jednoduchý a úchvatný. Ako tridsaťjedenročná sa rozviedla a stala sa matkou samoživiteľkou, ktorá sa musela tvrdo prebíjať životom, aby prežila, vyhla sa chudobe a zaopatrila svoje tri deti. Ako plus size modelka tiež čelila problémom s hmotnosťou a podarilo sa jej prekonať tabuizovanú tému starnutia v módnom priemysle. Je rešpektovanou odborníčkou na výživu. V tejto oblasti pracuje viac ako štyridsaťpäť rokov, pričom s praxou začínala od nuly v ôsmich mestách, troch krajinách a na dvoch kontinentoch. Vďaka svojmu nezlomnému duchu a racionálnemu prístupu však prekonala všetky prekážky a vo veku, ktorý sama označuje ako „najlepšie roky svojho života“, sa stala celosvetovou ikonou.
Na stiahnutie
11,89 €

dostupné aj ako:

Mikuláš Moyzes v úvahách a premenách času


Snahou editora Vladimíra Godára bolo sústrediť do jednej publikácie premeny reflexie spätej s osobnosťou a tvorbou Mikuláša Moyzesa (1872 – 1944) v čo najväčšej šírke, pri príležitosti 150. výročia narodenia Mikuláša Moyzesa. Nezamýšľaným dôsledkom tejto snahy sa stali objektom publikácie aj samotné dejiny slovenskej hudobnej hermeneutiky, a to nielen vo vzťahu k Moyzesovmu dielu. Východisková pozícia Moyzesa – uhorského organistu, cirkevného hudobníka a skladateľa – sa postupne menila na pozíciu Moyzesa – slovenského pedagóga a skladateľa. Celok dopĺňajú dôležité informačné zoznamy.
Na stiahnutie
33,00 €

Petra Vlhová


Úžasný příběh slovenské národní hrdinky, fenomenální sportovkyně – olympijské šampionky a vítězky Zlatého glóbu ve sjezdovém lyžování – Petry Vlhové. Petra vzpomíná na své dětství, první školní známky, závody, trenéry, úspěchy a nevyhýbá se ani ožehavým tématům, například proč nemůže být kamarádkou s rivalkou Mikaelou Shiffrinovou. Knihu doprovázejí fotografie z rodinného archivu i vzpomínky jejích nejbližších. Speciálně pro české vydání publikaci opatřila doslovem prezidentka Slovenské republiky Zuzana Čaputová.
Na stiahnutie
14,19 €

dostupné aj ako:

Jsem zlatý kripl


Kniha je osobní zpovědí Davida Drahonínského, který žil do 16 let jako každý jiný kluk. Honil se na hřišti za kulatým nesmyslem, bruslil na zamrzlém rybníku a závodně se věnoval taekwondu. V roce 1999 vlivem náměsíčnosti vypadl z balkonu a vážně si poranil páteř, slezinu a játra. Po několika měsících strávených v nemocnici a rehabilitačním ústavu skončil na invalidním vozíku. Navzdory nelehké životní situaci se dokázal odrazit ode dna, vystudovat vysokou školu a stát se špičkovým lukostřelcem, který má na kontě několik medailí, včetně šesti z paralympijských her (dvě zlaté, tři stříbrné, jedna bronzová), a dva světové rekordy.
Na stiahnutie
14,69 €

dostupné aj ako:

Volodymyr Zelenskyj


Volodymyr Zelenskyj se během posledních měsíců stal hrdinou západního světa. Od začátku ruské invaze je symbolem boje proti zlu ve válce Davida a Goliáše. Tato kniha nabízí pohled na netradiční vzestup vrcholného politika, který už dnes vstoupil do dějin. Poznejte Volodymyra Zelenského jako originálního člověka mnoha tváří: umělce, vzorného rodiče, a hlavně prezidenta s nesmírným charismatem a odhodláním se nikdy nevzdat.
Na stiahnutie
14,19 €

dostupné aj ako:

Protivné decko


Herečka Selma Blair stvárnila niekoľko ikonických postáv – naivku v kultových Veľmi nebezpečných známostiach či konzervatívnu ľadovú kráľovnú v Pravej blondínke. Preslávila sa však aj v modelingovej sfére ako múza legendárneho Karla Lagerfelda. V posledných rokoch je aj dôležitou zástupkyňou komunity ľudí trpiacich sklerózou multiplex – ochorením, o ktorom dnes pomáha šíriť osvetu a rúcať mýty, ktoré sa s ním spájajú. No prv než Selmu Blair spoznal celý svet, jej rodina ju považovala predovšetkým za protivné decko. A Selma celé roky ostávala verná svojej reputácii: hrýzla sestry, klamala, ako sedemročná sa opíjala z vína počas Pesachu a správala sa teatrálne, aby bola stredobodom pozornosti. Dlho sa nevedela zbaviť presvedčenia, že jej život v sebe ukrýva jednu veľkú neznámu. Často mávala pocit, že jej horia ruky, akoby sústavne dostávala elektrické šoky, a potajomky pila, aby unikla všetkým svojim démonom. Jej mimoriadne úprimná autobiografia odhaľuje Selminu závislosť od alkoholu, oddaný vzťah s geniálnou, no komplikovanou matkou, ale aj chvíle, keď koketovala so smrťou. Nájdete v nej násilie, vášnivú lásku, pravé priateľstvo, dar materstva a nakoniec aj prekvapivé vykúpenie vo forme diagnózy skleróza multiplex. Vďaka originálnemu a inteligentnému hlasu presiaknutému ťažko nadobudnutou životnou múdrosťou je kniha Selmy Blair hlbokým ľudským životopisom a skutočným literárnym klenotom.
Na stiahnutie
11,90 €

dostupné aj ako:

Bez filtra


Spisovateľka a bývalá modelka Pavlína Pořízková napísala sériu osobných a poučných esejí, v ktorých spomína na svoj život. Píše o zložitom prežívaní ženskosti v každom veku, pričom lesklé obálky magazínov necháva za sebou a hovorí priamo od srdca. Pavlína Pořízková sa narodila v Československu a preslávila sa ako modelka. Na obálke časopisu Sports Illustrated Swimsuit Issue sa po prvý raz objavila v roku 1984. V roku 1989 bola tvárou pre značku Estée Lauder, a teda jednou z najlepšie platených modeliek na svete. Keď účinkovala vo videoklipe k piesni Drive od skupiny The Cars, medzi ňou a ich frontmanom išlo o lásku na prvý pohľad. On mal štyridsať, ona devätnásť. Nasledujúce desaťročia jej priniesli manželstvo, materstvo a nádejnú kariéru spisovateľky. Neskôr aj smútok, osamelosť, izoláciu a napokon rozvod. So smrťou exmanžela – a s odhalením obrovskej zrady – Pořízková ohromila fanúšikov svojou otvorenou zraniteľnosťou a odzbrojujúcou úprimnosťou, keď sa s celým svetom podelila o to, aké to je byť ženou, ktorá musí začínať odznova. Ide o múdre a podmanivé skúmanie zlomeného srdca, smútku, krásy, starnutia, vzťahov, znovuobjavenia samej seba a hľadania zmyslu života. Pořízková v týchto úvahách odhaľuje vlastnú dušu a delí sa o to, čo sa naučila – neraz aj krutým spôsobom. Celý život sa na ňu dívali, no teraz je pripravená, aby ju aj vypočuli.
Na stiahnutie
11,90 €

dostupné aj ako:

Závislák


Průřez zhruba čtyřiceti let jednoho málem zmařeného života. Autobiografický, dost drsný životní příběh proložený často humornými zážitky ovlivněnými jak závislostmi na alkoholu a hracích automatech, tak i dobou a politickým děním. V knize se dočtete, jak lehce může člověk do jakékoliv závislosti spadnout, jak těžké je s ní bojovat a že je třeba se znovu a znovu sbírat ze dna a pokoušet se nad tragickým osudem zvítězit. Nescházelo totiž moc, a ani tato třináctá komnata současného padesátníka nemusela nikdy spatřit světlo světa.
Na stiahnutie
9,75 €

Lásky jedné padesátky


Svatba je pro většinu žen příslibem krásného života. Stejně to vnímá i Alena, když se jednoho srpnového rána vdává. Jenže když se přestane vznášet na obláčcích něhy a radosti, přijde tvrdá realita. Kvůli manželově nevěře sundává růžové brýle a zjišťuje, že není vše takové, jaké si to na začátku vztahu vysnila. A je jen a jen na ní, jak se z té šlamastiky dostane. Po rozvodu musí zajistit nejen péči o děti, postarat se o domácnost, ustát pár šílenců na seznamce, ale hlavně se z toho všeho nezbláznit. Uvědomuje si, že ji každý nový vztah posouvá o kus dál, to ale ještě netuší, že ten největší kalibr na ni teprve čeká.
Na stiahnutie
8,77 €

Cesta z prachu


Cesta z prachu zrcadlí skutečný příběh jedné ženy. Příběh o domácím násilí, zneužívání, smrti, ale zároveň o naději a cestě, jak najít sama sebe. V autobiografické knize autorka surově vypráví o životní pouti, která v sobě skrývá šokující odhalení a tajemství. „My všichni jsme nádherné bytosti, které stvořil život. Každá bolest, kterou jsme zažili, nás jen posílila a udělala z nás silné osobnosti. Vydejte se spolu se mnou na cestu z prachu, která vás odnese do tajů vlastního života. Otočte stránku a prožijte svůj příběh skrze ten můj.“
Na stiahnutie
14,66 €

Místečka


Všechny cesty z okolí vedou za zelený plot na zahradu, která skrývá nejedno překvapení. Svým klidem láká zvířata, která by se pohromadě jinak nikdy nesešla. Koho za zeleným plotem potkáte? Vyhraje u predátorů hlad a u kořisti pud sebezáchovy, nebo všechno nakonec dopadne úplně jinak? Nechte se unášet povídkami pro děti a všechny dospělé, kteří ještě nezapomněli, že kdysi byli dětmi. Místečka jsou pro všechny, kdo touží po laskavosti a po příbězích s dobrým koncem. A ty potřebujeme všichni.
Na stiahnutie
11,23 €

CoolMom in da house


CoolMom je příběh autorky knihy Kamily Štěpánkové a mapuje život matky na mateřské dovolené. Autorka vypráví o svých pocitech a dojmech z mateřství s humorem sobě vlastním, který (jak sama tvrdí) jí jediný brání v tom, aby se z toho nezbláznila. Hlavní postavy jsou její dvě malé šelmy Lili s Pepíkem a manžel Pepa. Děj se odehrává nejprve v České republice, pak se přesouvá do Oregonu, kam se rodina přestěhovala. Tam poznávají Ameriku a zažívají napínavé chvíle.
Na stiahnutie
10,25 €

Dobrodruh z paneláku: kniha druhá


Pokračování úspěšného cestovatelského románu o životě, podnikání a hromadě dobrodružství.  Lukáš Matějček se v pokračování úspěšného, částečně autobiografického románu v průběhu tří let vydává znovu a znovu do dalekých krajin. V Asii a Africe stráví několik měsíců a navštíví osmnáct států. Prostopuje rýžová pole Vietnamu, vyhostí ho z Tádžikistánu a vystoupá na třetí nejvyšší horu afrického kontinentu. No a když zrovna necestuje, rozváží v Praze pizzu a do toho vede úspěšnou módní značku Bagind, jejíž výrobky nosí denně tisíce Čechů. Podle něj totiž stačí skočit, létat se naučíte pak.
Na stiahnutie
15,64 €

Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou


Terry Pratchett byl nesmírně plodným autorem. Jen ze Zeměplochy vzniklo jedenačtyřicet příběhů, běžně napsal dvě, někdy i tři knihy ročně. Jednu však nikdy nedokončil – vlastní biografii. V roce 2015, kdy ho definitivně přemohla degenerativní choroba mozku, stihl svému osobnímu asistentovi Robu Wilkinsovi nadiktovat nějakých 24 tisíc slov a došli do roku 1979. Dál už to bylo na Wilkinsovi. Výsledkem jeho několikaleté práce je zábavný a místy dost bolestný intimní pohled na slavného spisovatele, proložený osobními postřehy a zkušenostmi. Není to bezuzdná glorifikace a Terry Pratchett z knihy vychází jako člověk, který exceloval v mnoha věcech – od včelařství a výroby medoviny přes zahrádkářství po smlouvání a vytáčení lidí do běla. Ale ze všeho nejvíc ze stránek dýchá dojem člověka, který skutečně miloval to, co dělá. Protože se mu v hlavě, už když jednu knihu dopisoval, líhla zápletka další, zůstala po něm spousta útržků textů a nápadů. Rob Wilkins pár z nich v knize přibližuje, ale druhého Christophera Tolkiena se nedočkáme; Pratchett si v závěti výslovně přál, aby se všechny nápady zničily (stylově – parním válcem jménem Lord Jericho) a nikdo už je nedopisoval. A je to asi dobře, Terry Pratchett by měl být jenom jeden. Ale jak řekl jeho blízký přítel Neil Gaiman: „Spisovatelé mají takovou výjimku – dokud nás čtete, nejsme mrtví.“
Na stiahnutie
19,51 €

Narodila som sa pod šťastnou hviezdou


Elena Lacková (1921 – 2003) ako jedna z prvých začala hovoriť o rómskom holokauste – resp. o utrpení Rómov počas druhej svetovej vojny, a to takmer hneď po jeho konci. Už v roku 1949 napísala a so svojimi blízkymi z rómskej osady vo Veľkom Šariši naštudovala divadelnú hru Horiaci cigánsky tábor, s ktorou obišli takmer celé Československo a mali viac ako sto repríz. Elena Lacková o utrpení Rómov počas druhej svetovej vojny začala hovoriť a písať o niekoľko desaťročí skôr, ako sa o tejto téme začalo verejne hovoriť v Európe. Bola to jedinečná rozprávačka s obrovským citom pre príbeh, ale aj pre detail a presvedčila nás o tom najmä v knihe Narodila som sa pod šťastnou hviezdou. Ide o unikátne literárne dielo, ku ktorému by sme len veľmi ťažko hľadali v rómskej literatúre prirovnanie. Text, ktorý sa nielen veľmi dobre číta, ale poskytuje jedinečný pohľad na rómsku kultúru, dejiny Rómov na Slovensku v 20. storočí, rómske tradície, myslenie, hodnoty či spôsob života. Ako vraví zostavovateľka knihy Milena Hübschmannová: „Jej meno pôsobilo ako hviezda nádeje, ktorá vyvedie rómsky ľud z nepochopenia medzi Rómami a gadži. Lacková napísala prvú rómsku hru, nacvičila ju so svojimi príbuznými v chatrči cigánskej osady; písalo sa o nej s obdivom v novinách, pozdvihla romipen z blata ignorantského opovrhnutia.“ Mi del o Del bacht sasťipen, o jilo phundrado achalipnaske the kamibnaske. Daj Boh šťastie a zdravie, srdce otvorené porozumeniu a láske. Vydanie publikácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín a Fond na podporu umenia.
Na stiahnutie
12,29 €

dostupné aj ako:

Smrť generála Lučanského


Uplynuli dva roky od násilnej smrti nevinného generála Milana Lučanského. Pripomeňme si druhým aktualizovaným a rozšíreným vydaním tejto knihy, ako k tomu došlo, kto bol v tom násilnom čine namočený a čo sa odvtedy udialo v hľadaní pravdy.
Na stiahnutie
9,90 €

Kdo odejde, už se nevrací


Oceňovaný příběh muže, který opustil ortodoxní židovskou komunitu  Shulem Deen vyrůstal v uzavřené chasidské komunitě ve Spojených státech. Vnější svět takřka neznal a v osmnácti letech se oženil, aby s manželkou vychovával pět dětí. Takový byl jeho život až do chvíle, kdy při jedné návštěvě veřejné knihovny objevil internet, a tato událost mu zcela převrátila systém přísně vštěpovaných hodnot. V bolestně upřímné autobiografii popisuje rozchod se svým dosavadním životem i první kroky ve světě, který pro něj byl jako z jiného vesmíru.
Na stiahnutie
13,68 €

Čítanie o slávnych osobnostiach je mnohokrát inšpirujúce. Motivujú nás biografie slávnych umelcov, známych hercov alebo významných politikov.

Absolútne prvou biografiou všetkých čias je zrejme Excellentium Imperatorum Vitae, ktorú napísal grék Cornelius Nepos a opisoval v nej životy viacerých gréckych vojenských generálov. Neskôr mal už skoro každý významný vodca svoju biografiu, vrátane Cicera, Júliusa Cézara alebo Alexandra veľkého.

Pri čítaní životopisných kníh máme jedinečnú možnosť sledovať dlhú cestu, ktorú museli títo slávni ľudia prejsť. Uvidíme množstvo pádov a chýb, kvôli ktorým sa ale tieto osoby nevzdali a zobrali ich ako príležitosť zlepšiť sa vo všetkyćh oblastiach. Mnoho v sebe skrývajú aj úprimné rozhovory, ktoré sú často otvorenými vyznaniami a v tejto kategórii nájdete isto aj knihu o človeku, ktorého považujete za svoj vzor a je pre vás inšpiráciou.

Môžete si vybrať, či budete čítať o danej osobe z pohľadu iného človeka, alebo či siahnete po autobiografii. Obidve možnosti majú svoje čaro.

Je všeobecnou pravdou, že dobrá kniha môže ovplyvniť smerovanie nášho života. Pri biografickej literatúre to platí stonásobne, pretože v ruke držíme príbeh reálneho človeka, z ktorého môžeme čerpať mnoho inšpirácie a tipov.

Nájdete tu biografie z oblasti biznisu, filmu a hudby, histórie, literatúry, športu, mafie a podsvetia, náboženstva, politiky, osobností vedy a umenia.