! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Väzba


Tajomstvá mladého Bajzu


Románová próza Evy Maliti Fraňovej Tajomstvá mladého Bajzu je fiktívnym príbehom zrodu prvého slovenského románu Príhody a skúsenosti mladíka Reného. Prvý zväzok tohto legendárneho diela vydal spisovateľ Jozef Ignác Bajza (1755 – 1836) v roku 1783, ale druhý zväzok ostal nedokončený. Román sa odohráva v konkrétnych časopriestorových súvislostiach a zakladá sa na množstve historických faktov. Vracia nás do cisárskej Viedne v rokoch jozefínskych reforiem, kde sa začínajúci spisovateľ Jožo formuje ako vnímavý, hoci neveľmi disciplinovaný študent katolíckeho Pazmánea. Nečakané zážitky a inšpirácie Joža podnecujú k písaniu, v čom ho podporuje niekoľko sympatizantov, ba dokonca jedna sympatizantka. Ďalší významný Slovák pôsobiaci v tých časoch vo Viedni, vedúci pracovník Dvornej knižnice, osvietenec Adam František Kollár (1718 – 1783) mu dáva rôzne múdre rady. No skôr, než sa Jožovi otvoria cesty k napísaniu románu, bude treba rozlúsknuť zopár tajomstiev...
Na stiahnutie
9,79 €

dostupné aj ako:

Špagáti a petoši


Stříhání metru. Slunéčko zapadá za vysokú horu, další den v prdeli, chvála Pánu Bohu. Další den v prdeli, na další čekáme, snad se tě Civile, snad se tě dočkáme. K pomocným technickým praporům (PTP) byli odveleni politicky nespolehliví vojáci za trest. K nástupnické organizaci technickým praporům (TP) pak převážně vojáci se sníženou zdravotní schopností. Všichni vojáci pracovního vojska se pak hrdě k odkazům PTP a TP hlásili. Spojovalo je jedno. Práce, kterou po dobu základní vojenské služby museli vykonávat.
Na stiahnutie
5,98 €

dostupné aj ako:

Michael Schumacher: Cesta na vrchol


Michael Schumacher nepochybne patrí medzi najlepších jazdcov v histórii Formuly 1. Vo svojom ikonickom červenom Ferrari dominoval pretekárskym okruhom aj srdciam miliónov fanúšikov po celom svete. Stal sa sedemnásobným majstrom sveta. Prekypoval talentom a disponoval vzácnou kombináciou schopností, trpezlivosti a neutíchajúcich ambícií. Zároveň však zostáva kontroverznou osobnosťou. Súperi sa ho obávali pre jeho nekompromisnú taktiku, často bezohľadný štýl jazdy aj extrémne metódy, ktoré sa nebál použiť na dosahovanie svojich cieľov. Cesta na vrchol skúma Schumacherovu kariéru od jeho prvej veľkej ceny v roku 1991 cez tituly majstra sveta s Benettonom až po neopakovateľnú kariéru v tíme Ferrari, s ktorým získal v rokoch 2000 až 2004 päť titulov v rade. Dozviete sa, ako sa Michael dokázal tak dlho udržať na vrchole a aký mala jeho dominancia vplyv na motošport. James Allen v knihe odhaľuje anatómiu dokonalého šampióna! Kniha vychádza v preklade Matúša Pavlíka, redaktora portálu F1online.sk, a s doslovom Števa Eiseleho.
Na stiahnutie
14,90 €

dostupné aj ako:

Oprátka za osm mrtvých


Praha-Letná, léto 1973: dvaadvacetiletá řidička z povolání Olga Hepnarová vypůjčeným autem Praga RN najíždí do skupiny lidí čekajících na tramvaj. Činí tak záměrně a svůj úmysl předem oznamuje tisku. Příběh, který nemá v historii naší země obdoby, probouzí k životu řadu přetrvávajících legend a vyvolává celý řetězec otázek: Proč Hepnarová usmrtila osm nevinných lidí? Jaká byla? Jak žila? Co ji k jejímu jednání přivedlo? Autor knihy, kterou držíte v ruce a posloužila před časem jako námět k filmu Já, Olga Hepnarová, se pustil na nesnadnou cestu hledání pravdy.
Na stiahnutie
7,48 €

dostupné aj ako:

Surrender: 40 skladieb, jeden príbeh


Bonov životný príbeh, vystavaný okolo štyridsiatich skladieb U2. Fanúšikovia U2 sa dozvedia, prečo U2 spolu zostali napriek osobným rozbrojom a tvorivým nezhodám a odhalia kľúč k pochopeniu niektorých z najpopulárnejších skladieb skupiny. Za 4 desaťročia sa U2 zmenili z mladíkov, čo to chcú niekam dotiahnuť, na najväčšiu hudobnú skupinu na svete, a Bono sa z občianskeho aktivistu stal svetovým aktérom v boji za zrušenie dlhov chudobných krajín.
Na stiahnutie
25,90 €

James Hunt


JAMES HUNT byl ohromující osobností s nepřehlédnutelným vystupováním, fascinující postava veřejného života a miláček bulváru, který přinesl Formuli 1 zástupy nových fanoušků. Navzdory všem těžkostem a pod obrovským tlakem očekávání se v roce 1976 stal mistrem světa s týmem McLaren, když porazil Nikiho Laudu – svého největšího rivala a zároveň jednoho z nejlepších přátel. Do dějin se zapsal jako fenomenální i kontroverzní jezdec, temperamentní milovník dobré zábavy, starostlivý otec a manžel, který se obdivuhodně vymanil z nejrůznějších závislostí a vrátil se k Formuli 1 jako oblíbený komentátor stanice BBC. Gerald Donaldson podává přesvědčivý a dojímavý obraz člověka, který je dodnes vzorem pro mnohé mladé závodníky.
Na stiahnutie
14,90 €

dostupné aj ako:

Recept na víťazstvo


"Prečo je Formula 1 dokonalým príkladom líderstva, motivácie a strategického myslenia? Čo nás môže naučiť? Ako dokážu mechanici v boxoch vymeniť štyri kolesá za necelé dve sekundy? V čom podľa Rona Dennisa spočíva tajomstvo dobrého časového manažmentu a ako to môže pomôcť televíznym producentom? V knihe Recept na víťazstvo jazdec, komentátor a podnikateľ David Coulthard otvára dvere do sveta F1 a jednoducho, zábavne a pútavo odhaľuje, ako sa mu podarilo ovládnuť nesmierne rozmanitý svet kráľovnej motošportu. Len málokto sa z vrcholového športovca vypracoval na takého úspešného a všestranného podnikateľa ako David Coulthard. Vo svojej knihe hovorí o osobných skúsenostiach a spolupráci s velikánmi ako Michael Schumacher, sir Frank Williams, Christian Horner či Sebastian Vettel, a ponúka tak fascinujúci pohľad do zákulisia Formuly 1 aj výnimočného sprievodcu nielen športovým biznisom.
Na stiahnutie
11,90 €

dostupné aj ako:

Maria Montessori


Najťažšie rozhodnutie svojho života urobila pre blaho detí Montessori sa väčšine z nás spája s veľmi populárnou výchovno-vzdelávacou metódou. Čo však stálo za jej vznikom? Aká bola Mária Montessori, prvá talianska lekárka? Laura Baldiniová vám v románovej podobe predstaví Učiteľku novej doby. Predstaví vám húževnatú dámu, ktorej inteligencia a odhodlanie ju vyniesli medzi lekársku špičku v danom obore. Predstaví vám jemnú a srdečnú dámu, ktorá sa pri pohľade na údajne psychicky choré deti rozhodne s nimi začať pracovať, čo spustí lavínu prekvapenia u jej kolegov, najmä keď jej prístup prináša neočakávané výsledky. Práca s deťmi odštartuje jej kariéru, avšak láska ku kolegovi ju postaví pred najťažšiu životnú voľbu a tak pre dobro svojich detí urobila najťažšie rozhodnutie svojho života.
Na stiahnutie
12,59 €

dostupné aj ako:

Ťažší ako nebo


Život Kurta Cobaina je opradený mnohými tajomstvami a mystifikáciami, ktoré vytvoril buď on sám, alebo jeho fanúšikovia. Charles R. Cross odhaľuje, aký bol Cobain v skutočnosti, ako tvoril, ako sa prepletalo jeho súkromie s profesionálnym životom a čo vlastne znamená názov Smells Like Teen Spirit. Na základe viac než štyristo rozhovorov s Cobainovou rodinou, priateľmi či kolegami, ale aj vďaka jeho denníkom a pochmúrnym správam o samovražde autor ukazuje, akou rozporuplnou osobnosťou bol: láskavé dieťa, ktoré zachraňovalo zranené holuby, no dokázalo so zúrivosťou zabiť mačku; milionár, ktorý spával v aute; neuveriteľne lojálny muž, ktorý zradil svojich najbližších. Vysvetľuje, aké bolo žiť po boku alebo milovať Kurta Cobaina, a opisuje, aké následky mal ťažký rozvod jeho rodičov na jeho psychický stav a morbídne myšlienky, ktoré napokon vyústili do samovraždy. Životopis Ťažší ako nebo je mimoriadna kniha o temnom živote legendárnej hviezdy a o kapele Nirvana. Vzhľadom na to, čím všetkým Cobain prešiel a ako s týmito okolnosťami naložil, dodnes prehovára ľuďom do duše. Podarilo sa mu pretvoriť bolesť do umenia v podobe hudby a to nepochybne stojí za obdiv, či už ste jeho tvorbu mali radi, alebo nie.
Na stiahnutie
16,90 €

dostupné aj ako:

Chlapec z osvětimských stájí


Autor této knihy se narodil jako Heinz Adolf Oster v Kolíně nad Rýnem a bylo mu pět, když se v roce 1933 dostali nacisté k moci. Šrouby se postupně utahují, rodina se musí přestěhovat do židovského ghetta v Lodži a odtud je jen krůček k transportu do Osvětimi. Tam se chlapci podaří získat práci ve stájích u koní a to mu dodává sílu žít a neztrácet naději ani v nejhorších časech.
Na stiahnutie
15,69 €

dostupné aj ako:

Spoza čarovného prútika


Ohlásili prestávku a Gambon vyčaroval zo svojej brady cigaretu. Nás dvoch bolo často vídať pred skladom, v ktorom stála Astronomická veža, ako si užívame „závan čerstvého vzduchu“, ako sme tomu hovorili. Okolo nás pobehovali maliari, štukatéri, tesári a elektrikári a medzi nimi sme ja a Dumbledore poťahovali z cigariet. Dospievanie Toma Feltona od nakrúcania filmu Piadimužíci po úlohu čarodejníka rozhodne nemožno označiť za obyčajné. Vo svetle reflektorov sa ocitol už ako dvanásťročný, keď získal kultovú rolu Draca Malfoya vo filmoch o Harrym Potterovi. Tom prvý raz úprimne a s humorom jemu vlastným opisuje, aké to bolo vyrastať na plátne a byť súčasťou čarodejníckeho sveta. Hovorí o zlomovom bode vo svojom živote, o filmovom zákulisí a priateľoch, ktorých počas desiatich rokov získal, ako aj o kladoch a záporoch slávy a života po skončení nakrúcania potteroviek. Pripravte sa na stretnutie so skutočným čarodejníkom.
Na stiahnutie
15,30 €

dostupné aj ako:

Svobodná


Mezinárodní bestseller o dospívání po pádu železné opony Co to znamená být svobodní? Tuto otázku si po roce 1989 položila polovina evropského kontinentu. A odpověď velmi záležela — a stále záleží — na tom, kdy a kde se člověk narodil. Jestliže v komunismu lidé toužili po konci represe a státního dohledu, v nastupujícím a mnohdy dravém kapitalismu si stýskali — a pořád si někdy stýskají — po existenčních jistotách, které jsou základním předpokladem nějaké osobní realizace a svobody. Albánská spisovatelka Lea Ypi si prožila obojí. Dětství v rodině disidentů a intelektuálů jí přepůlil rozpad sovětského bloku, a tak měla možnost pozorovat ostrý kontrast mezi hodžovskou komunistickou Albánií, v níž byla společnost apatická, a její kapitalistickou verzí, kdy se tatáž společnost kvůli bezuzdné tržní logice téměř rozpadla. Ypi se k těmto vzpomínkám vrací ve své mezinárodně úspěšné knize Svobodná a pokouší se nalézt odpověď, jak postsovětská situace ovlivnila naše pojetí svobody. A jestli vůbec můžeme a umíme být svobodní…
Na stiahnutie
13,69 €

dostupné aj ako:

Frida Kahlo a farby života


„Ja som revolúcia!“ Frida Kahlo Mexiko 1925: Frida sa chce stať lekárkou, ale nehoda jej to prekazí. Potom sa zamiluje do maliarskeho génia Diega Riveru. S ním sa ponorí do sveta umenia, on ju povzbudzuje v tvorbe - a zradí ju. Frida je hlboko zranená; s vedomím, že šťastie je len požičané, sa vrhá do života. Parížski surrealisti jej ležia pri nohách rovnako ako Picasso a Trockij. Frida si ide svojou cestou, či už slávi úspech so svojimi obrazmi, alebo musí prijať ranu osudu v podobe potratu - no potom ju čaká rozhodnutie, ktoré ju prinúti spochybniť všetko, čomu doteraz verila.
Na stiahnutie
12,59 €

Irena Sendler


Riskovala svoj život, aby zachránila deti Varšava, 1940: Nacisti zakladajú geto. 29-ročná sociálna pracovníčka Irena sa snaží zo všetkých síl pomôcť židovskému národu. Dievčatko, ktoré zúfalí rodičia opustili, ukryje pod falošným menom v nežidovskej rodine. To, čo sa začína ako odvážny čin, sa mení na rozsiahlu záchrannú operáciu. Irena pašuje z geta ďalšie a ďalšie deti s falošnou „árijskou“ identitou. Nikdy nepomyslí na to, že by sa vzdala, aj keď je jej život v neustálom nebezpečenstve. Irena sa však nemusí báť len o svoj vlastný život… Irena Sendler (1910-2008) dávala nádej mnohým ľuďom v tých najtemnejších časoch. Zachránila 2 500 židovských detí pred istou smrťou tým, že ich prepašovala z geta. Dúfala, že po vojne sa deti vrátia k svojim rodičom. Dokonca aj keď ju gestapo vypočúvalo na mučidlách, „matka detí holokaustu“ údajne nič neprezradila. V roku 1965 Yad Vashem udelil Irene Sendler titul Spravodlivá medzi národmi. Kniha je z úspešnej série Významné ženy, ktoré menia svet.
Na stiahnutie
12,59 €

Kráľovná


Život medzi povinnosťou a povolaním: prvé roky dospelosti kráľovnej Alžbety II. až po trón. Pohľad do zákulisia britskej kráľovskej rodiny. Keď sa mladá Alžbeta v roku 1938 stretne s očarujúcim gréckym princom Filipom, budúca následníčka trónu vie, že tento muž by mal stáť po jej boku. Spoločne čelia najväčšej úlohe Alžbety, ktorá sa pripravuje na to, aby sa stala anglickou kráľovnou. Pred mladomanželmi stojí tŕnistá cesta, ktorá otestuje pevnosť ich zväzku a rozhodujúcim spôsobom ovplyvní kráľovnin budúci život. V júni 2022 oslávila kráľovná svoje platinové jubileum. Kráľovná Alžbeta II. bola nielen najdlhšie slúžiacim monarchom v britskej histórii, ale aj najstarším vládnucim monarchom na svete. Autorka Eva-Maria Bast vo svojom biografickom románe osvetľuje úryvky z výnimočného života tejto fascinujúcej ženy a ukazuje kráľovnú v úplne novom svetle.
Na stiahnutie
12,59 €

Fakta musí zatančit


Proč bez detailu nelze nazřít celek? Čím se liší fakt od faktu prezentovaného čtenářům? Je skutečně Chladnokrevně Trumana Capoteho prvním románem non-fiction? K čemu může reportérovi posloužit hodně dlouhá šála? Proč je Hanna Krallová Mondrianem reportáže, a nikoli Chagallem? Jak Ryszard Kapuściński využíval své spisovatelské svobody? Je reportáž gonzo jen Amerika na drogách? ""Slovo plní v reportáži úlohu svědka. Svědkové se však bohužel čas od času míjejí s pravdou, i když předtím přísahali, že nebudou lhát,"" říká Szczygieł. ""My, reportéři a reportérky, se ocitáme v trojitém klinči (ve sportu nic takového nejspíš neexistuje, ale chci tím zdůraznit komplikovanost situace). Na jedné straně je svět, jehož setrvačníkem bývá lež, a máme tu i zpovídané osoby, jejichž paměť není vždy stoprocentní. Na druhé straně jsme tu pouze my sami: naše oči, naše uši a naše mozky, a tedy jen dost omezený percepční aparát. Na třetí straně pak stojí neobjektivní, poněkud svévolný jazyk, který nedokáže být věrohodným svědkem."" Nová kniha Mariusze Szczygieła je vyznáním lásky k reportáži a současně četbou pro milovníky tohoto žánru i pro všechny ostatní, kdo mají určité pochybnosti o jeho věrohodnosti. Zároveň však může posloužit jako příručka těm, kteří se sami chystají psát. Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Jaroslava Jiskrová - Máj.
Na stiahnutie
10,49 €

dostupné aj ako:

Harry Styles


Světový autor Sean Smith zachybuje ve strhující biografii vývoj veskrze moderního muže s neomezeným charismatem, který reprezentuje lepší svět bez předsudků. Harry Styles začal jako člen chlapecké skupiny One Direction, která ho vystřelila na dráhu světové superstar – kde se udržel, aniž by na sebe strhával pozornost skandály. Harryho život se navždy změnil, když jeho matka Anne vyplnila formulář ke konkurzu do soutěže X Factor. Jako šestnáctiletý opustil rodný venkov v Cheshire a už se nevrátil – vydal se na cestu stát se skutečnou ikonou doby. Kniha sleduje jeho cestu a maluje obraz muže, který zůstává záhadný a zároveň objímá svět, na kterém mu záleží – svou rodinu, své přátele, partnery, svou hudbu, herectví a samozřejmě, svět módy.
Na stiahnutie
15,69 €

dostupné aj ako:

Jako liči


Jmenuje se Tereza a cítí se jako liči. Na povrchu docela exotická skořápka, uvnitř je ale bílý jako právě nastrouhaný kokos. Narodila se v Česku jako míšenka a vyrostla v bílé rodině. Dlouho netušila, kde se tady, uprostřed Evropy, vlastně vzala, a jednoho dne si řekla, že do toho šlápne. No, spíš do toho skočila rovnýma nohama a zabořila se až po kolena. Kontaktovala biologickou rodinu, nechala si udělat testy DNA a začala psát o svých držkopádech s českým rasismem. Jak se to všechno vyvrbilo?
Na stiahnutie
14,66 €

Pelé


Nejlepší fotbalista všech dob. Celým jménem Edson Arantes do Nascimento. Jeho matka mu říkala Dico. Spoluhráči Gasolina. Novináři o něm psali jako o Králi nebo Černé perle. Celé generace kluků se honily po pláccích za kulatým nesmyslem a snily o tom, že jednou budou jako on. Kniha sportovního novináře Stéphana Cohena je prvním intimním životopisem trojnásobného mistra světa Pelého. Nevěnuje se jen jeho sportovní kariéře, ale vystihuje životní osud chudého chlapce z Tres Coraçoes, který se díky svému jedinečnému umění stal miláčkem davů a vystoupal k nehynoucí slávě. Jenže ani hvězdám se nevyhýbají rány osudu a problémy „běžných“ smrtelníků… Tato biografie nabízí čtenáři příběh skutečného Pelého, muže, který plakal stejně často, jako se smál…
Na stiahnutie
15,69 €

dostupné aj ako:


Čítanie o slávnych osobnostiach je mnohokrát inšpirujúce. Motivujú nás biografie slávnych umelcov, známych hercov alebo významných politikov.

Absolútne prvou biografiou všetkých čias je zrejme Excellentium Imperatorum Vitae, ktorú napísal grék Cornelius Nepos a opisoval v nej životy viacerých gréckych vojenských generálov. Neskôr mal už skoro každý významný vodca svoju biografiu, vrátane Cicera, Júliusa Cézara alebo Alexandra veľkého.

Pri čítaní životopisných kníh máme jedinečnú možnosť sledovať dlhú cestu, ktorú museli títo slávni ľudia prejsť. Uvidíme množstvo pádov a chýb, kvôli ktorým sa ale tieto osoby nevzdali a zobrali ich ako príležitosť zlepšiť sa vo všetkyćh oblastiach. Mnoho v sebe skrývajú aj úprimné rozhovory, ktoré sú často otvorenými vyznaniami a v tejto kategórii nájdete isto aj knihu o človeku, ktorého považujete za svoj vzor a je pre vás inšpiráciou.

Môžete si vybrať, či budete čítať o danej osobe z pohľadu iného človeka, alebo či siahnete po autobiografii. Obidve možnosti majú svoje čaro.

Je všeobecnou pravdou, že dobrá kniha môže ovplyvniť smerovanie nášho života. Pri biografickej literatúre to platí stonásobne, pretože v ruke držíme príbeh reálneho človeka, z ktorého môžeme čerpať mnoho inšpirácie a tipov.

Nájdete tu biografie z oblasti biznisu, filmu a hudby, histórie, literatúry, športu, mafie a podsvetia, náboženstva, politiky, osobností vedy a umenia.