! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Väzba


E-knihy - Časopisy strana 10 z 10

Stovky e-kníh v slovenčine a cudzích jazykoch vo formátoch EPUB, MOBI a PDF.

Hudobný život 2020 7-8


Mesačník o klasickej hudbe a jazze. GENERÁCIA XXI: Súčasná hudba s perzskou príchuťou MIESTO PRE DVOCH: Ako sa žije... výrobcom raritných hudobných nástrojov SVEDECTVÁ DOBY: Neznášal som preplnenú scénu a prázdne hľadisko (Július Gyermek) HUDBA DEŤOM: Objavovanie tradičnej hudby s BANDOU MINIPROFIL: Peter Korman *1988 jazzový kontrabasista HUDOBNÉ SPRAVODAJSTVO: Slovenská filharmónia HISTÓRIA: Vladimír Blahovec (1920–1944) JAZZ: Jazzové orchestre východného bloku.
Na stiahnutie
2,25 €

E-Evita magazín 08/2020


Augustové číslo je plné letných úletov Čo tak vrátiť sa späť do 20tky, ale s dnešným rozumom? My by sme urobili niektoré veci inak a vy možno tiež. Gabriela Marcinková otvorene o materstve, láske aj zúrivosti, aj o tom, za akú herečku sa považuje. Ako zvládnuť ťažkú úlohu „macochy“ so cťou? Lebo byť dokonalou rodinou sa nedá byť na počkanie. Vieme pravdu! Čo si o nás muži myslia NAOZAJ? Umelec, tréner a plastický chirurg o tom, či je prvoradá krása. A čo vlastne znamená... Povieme vám všetko, čo potrebujete vedieť o permanentnom mejkape a zistili sme, ako sa navždy zbaviť celulitídy! Miloš Bubán a to najzaujímavejšie z jeho pestrého života nám prezradil v peknom rozhovore. To všetko a ešte o veľa viac v novej augustovej EVITE
Na stiahnutie
1,70 €

E-Evita magazín 09/2020


Nová Evita nie je o motivačných citátoch, ani o poučkách, ako si užiť čas pre seba. Je o tom, že žiť by sme mali tak, ako chceme my samy. Je o sebaláske so všetkým, čo k nej patrí. Výpovede žien, čo prekonali samy seba, aby mohli opäť naplno žiť Neverné sme vraj všetky a odpoveď na otázku, či mužom naozaj vadia úspešné ženy. Známa terapeutka Jolana Kusá pravdivo o manželstve. Má ešte dnes zmysel sa sobášiť? Nehádžte rukou nad neplatením alimentov, sú to peniaze vašich detí. Aké máte ako sama mama možnosti? Na pomalý metabolizmus sa nemusíte vyhovárať, viete ho zmobilizovať aj sama! Veľa dobrých rád, ako byť kráľovnou vo vlastnej kuchyni, spálni, v móde aj pred zrkadlom. Plus kopec pekných rozhovorov s ľuďmi, ktorých máme rady. V Evite sa nelistuje, Evita sa číta.
Na stiahnutie
1,70 €

E-Čarovné Slovensko 09/2020


Unikátne fotografie Slovenska, veľké príbehy, exkluzívne reportáže, cestovanie, recepty, záhrada, praktické rady a tipy... to je Čarovné Slovensko. Každý mesiac vám bude prinášať zaujímavé príbehy s unikátnymi fotografiami o magických miestach našej krajiny, nádhernej prírode – faune i flóre, fantastických a kreatívnych Slovákoch. Ale tiež o remeslách, tradíciách v modernom prevedení. Chýbať nebudú ani praktické rady a tipy. Tatranskú túru na Kriváň, na Rysy či na Slavkovský štít si môže dopriať každý, kto má kondičku, lebo na ne vedú značkované chodníky. Ale Gerlachovský štít či niektoré nádherné hrebene sú už iná kategória. Vtedy prichádza na rad horský vodca, ktorý ľudí vodí aj mimo bežných turistických chodníkov, kam by inak ísť nemohli. Niektoré lyžiarske strediská nestrácajú svoje čaro ani po roztopení snehu. Mýto pod Ďumbierom ponúka od minulého roka množstvo aktivít aj v letnej turistickej sezóne, ako napríklad bike park so zjazdovými cyklotrasami pre všetky vekové kategórie, ale samozrejme aj množstvo atraktívnych výletov do prírody pre priaznivcov turistiky. V posledných rokoch zažívame aj renesanciu putovania, čoraz viac ľudí sa vyberá po Slovensku pešo, pričom dôvody púte už dávno nie sú čisto náboženské, mnohých láka aj iný spôsob cestovania. Svetoznáma púť do Santiaga de Compostela v Španielsku je známa aj ako Svätojakubská púť, ale rovnakú cestu pútnikov pomenovanú po svätom Jakubovi môžete absolvovať aj na Slovensku. Trasa Svätojakubskej cesty na Slovensku kopíruje stredoveké pútnické koridory, prechádza cez mestá a miesta zasvätené sv. Jakubovi a tiež cez prírodné, cirkevné či kultúrne lokality. Má približne 650 kilometrov a ak by ju niekto chcel prejsť naraz, potreboval by asi mesiac. Každý pútnik sa môže rozhodnúť, ktorá časť cesty mu najviac vyhovuje. A nech už sa vyberie ktorýmkoľvek úsekom naprieč Slovenskom, všade natrafí na krásne miesta.
Na stiahnutie
2,50 €

E-Čarovné Slovensko 08/2020


Unikátne fotografie Slovenska, veľké príbehy, exkluzívne reportáže, cestovanie, recepty, záhrada, praktické rady a tipy... to je Čarovné Slovensko. Každý mesiac vám bude prinášať zaujímavé príbehy s unikátnymi fotografiami o magických miestach našej krajiny, nádhernej prírode – faune i flóre, fantastických a kreatívnych Slovákoch. Ale tiež o remeslách, tradíciách v modernom prevedení. Chýbať nebudú ani praktické rady a tipy. Stráviť leto čo najintenzívnejšie je snom azda každého, no nie vždy má človek dostatok času, energie, či nápadov, kde hľadať zaujímavé tipy na lokality, kde by sa dalo niečo pekné vidieť, niečo nové dozvedieť, niečo adrenalínové zažiť, či niečo nepoznané vyskúšať. Sto najlepších letných potuliek po Slovensku je rozdelených do rôznych kategórií, ako napr. výlety za dobrodružstvom, divočinou, zvieratami, technickými pamiatkami, ale aj pre rodiny s deťmi, či aktívnych ľudí. Dovolenkové plány mnohých Slovákov sa prispôsobili situácii súvisiacej s pandémiou koronavírusu, a tak je leto v našej čarovnej krajine pre nich tou najideálnejšou voľbou, veď stále je tu čo objavovať. Čoraz populárnejšie sa stáva hľadanie nových dobrodružstiev v akomsi vlastnom hoteli na kolesách – v karavane. Spať v obklopení prírody, budiť sa na spev vtákov či kvákanie žiab, jesť absolútne hocikde, to je tá pravá prázdninová sloboda. Niektorí si vonku v prírode vedia „vychutnať“ aj letnú búrku so všetkým, čo k nej patrí - blesky, hromy, prívalové dažde, silný vietor- no iní uprednostnia radšej jemnejší a bezpečnejší vizuálny zážitok, aký im vie poskytnúť padanie hviezd. Kde sú na Slovensku najlepšie podmienky na pozorovanie padajúcich hviezd a ako ich fotiť prezrádza astrofotograf, ktorého snímky ocenila aj NASA. Nechýbajú unikátne a jedinečné fotografie z ďalších nádherných miest nášho krásneho Slovenska.
Na stiahnutie
2,50 €

E-Čarovné Slovensko 06/2020


Naša krajina je doslova posiata hradmi a radi ich navštevujeme. Odborník Ján Lacika má Slovensko pochodené ako málokto a práve on predstavuje niekoľko hradov z východu na západ, ktoré nie sú turisticky obliehané a rozhodne sa ich oplatí navštíviť. Naša krajina pôsobí z výšky skutočne nádherne a veľkolepo, čo možno vidieť aj na unikátnych leteckých záberoch a potvrdzujú to aj ľudia, ktorí takto zhora Slovensko „mapujú“ dronmi. V poriadnych výškach sa pohybuje aj Mikuláš Košťál, ktorý má na motorovom rogale nalietaných viac kilometrov ako niekto odšoférovanýc. Nie nadarmo sa hovorí, slobodný ako vták, aj závesné lietanie je podľa neho o voľnosti a slobode. Takisto sa hovorieva, že príroda je najlepší lekár, hoci nemá biely plášť, ale zelený a ak sa ocitnete v jej náručí, získate liek, na ktorý nepotrebujete zdravotnú poisťovňu. Nezastupiteľné miesto pri takejto prírodnej regenerácii majú aj magické slovenské lesy, ktoré sú pre človeka oázou pokoja a dokážu ho nabiť neskutočnou energiou. Niektorí potrebujú na takéto „dobíjanie“ aktivitu, pri ktorej si dajú riadne do tela. Jednou z možností sú cyklopotulky po niektorom z horských terénov, takže hor sa na cyklotúru z obce Kriváň do Mýtnej cez Kokavu nad Rimavicou s prevýšením 1 600 metrov. Do hôr sa vydali aj tri mladé Slovenky, ktoré si dali plán prejsť hrebeňovku Nízkych Tatier po červenej značke z Telgártu na Donovaly za štyri dni, no ich ambícia bola ohrozená už po druhom dni. Najväčší strach mali z medveďov, no takým svišťom by sa možno aj potešili. Vďaka odborníkovi Pavlovi Ballovi vieme o tatranských svišťoch nesmierne veľa, zaoberá sa nimi prakticky denne už 20 rokov a zameraných má 24-tisíc svištích nôr. Z regiónu pod Tatrami pochádza aj Slavomír, ktorý ručne vyrába postele s mozaikami, ktoré skladá a vyrezáva tradičnou, starodávnou drevárskou technikou, intarziou. Tradície našich predkov počas najkratšej noci v roku - letného slnovratu - boli niekedy aj zábavné, ale rozmanité v každom regióne. Napokon tak, ako je rôznorodá aj naša čarovná krajina a stojí za to ju spoznávať. Hoci aj prostredníctvom nádherných a unikátnych fotografií.
Na stiahnutie
2,50 €

E-Evita magazín 07/2020


Čaká nás pravé slovenské leto. Spravme si ho svetové! Tipy na parádne dovolenky bez mora, aj po stopách obľúbených filmov a seriálov. Exkluzívny rozhovor s Máriou Čírovou o jej tohtoročnom lete aj o treťom bábätku. Skutočné príbehy žien, ktorým sa v detstve rozviedli rodičia a o tom, ako to ovplyvnilo ich životy. Diagnóza hejterka: Ako nás môže závisť zničiť aj nakopnúť a prečo my ženy niekedy bojujeme proti sebe? Chýbajú vám svetové špeciality? Spravte si ich doma! To všetko a ešte o veľa viac vo vašej júlovej Evite.
Na stiahnutie
1,70 €

E-Čarovné Slovensko 07/2020


Každou prechádzkou človek spraví niečo pre svoje zdravie, keď sa však vyberie na zaujímavé miesto s krásnym výhľadom, pookreje aj jeho duša. Pri takýchto potulkách Slovenskom stojí za to objavovať aj lokality, ktoré sú akoby „schované“, pretože na mnohých z nich sa nájdu vzácne poklady. Ako napríklad hrady, ktorých je po celom Slovensku takto pred turistami poschovávaných mnoho, ak ich však na svojich prechádzkach objavíte, bude to stáť rozhodne za to. Nie každý turista, ktorý sa prechádza po Tatrách, si uvedomí, že dláždené vysokohorské chodníky z miliónov kameňov ukladali a ukladajú generácie ľudí z okolia Tatier, a že toto fascinujúce dielo, ktoré dnes slúži turistom, kedysi slúžilo baníkom či vojakom. Na Kysuciach ešte stále existujú doslova Bohom zabudnuté zákutia, kam sa človek môže na chvíľu ukryť pred každodenným stresom. A nie sú to iba známe kamenné gule či ropný prameň. Dovolenka na Slovensku môže vyzerať aj trochu netradične, obzvlášť, keď sa prebúdzate v sudovom domčeku uprostred viníc v „slovenskom Toskánsku“, v Tokaji, alebo vo folklórnej chyži s nádherným výhľadom na Bojnický zámok. Hronský Beňadik je dverami, ktoré sa otvárajú pre všetkých, ktorí vstupujú na stredné Slovensko. Miestny kláštor je po kláštore svätého Hypolita v Nitre, z ktorého sú dnes už iba ruiny, druhým najväčším benediktínskym kláštorom na území dnešného Slovenska. K letu patrí voda, a o tej rozhodne môžeme povedať, že patrí k bohatstvu našej krajiny. Vodné nádrže a priehrady, okrem ich využitia na priemyselné účely, sú aj obľúbenými destináciami Slovákov, ktorí tu trávia svoje dovolenky. Spoznajte tie, kde je počas sezóny najteplejšia voda a tie najznámejšie si vychutnajte pri pohľade zhora prostredníctvom nádherných a unikátnych fotografií.
Na stiahnutie
2,50 €

E-Evita magazín 06/2020


Nová Evita je o tom, s čím sme sa museli popasovať, ale aj o tom, na čo sa môžeme tešiť. Je to číslo plné dôkazov, že sme sa veľa naučili a možno sa aj stali lepšími ľuďmi. Dozviete sa o Slovenkách, ktoré museli v prísnych opatreniach zvládnuť pôrod, pohreb aj svadbu, aj o manželstvách, ktoré to celé nezvládli. Aj to, čo prežívajú Slovenky, ktoré museli zostať za zavretými hranicami a stále sa nemôžu vrátiť domov. A kedže potrebujeme myslieť pozitívne, našli sme pre vás 12 krásnych vecí, ktoré sa tento rok stali a vôbec sme si ich nevšimli. Prinášame rady, čo robiť, ak ste si kúpili dovolenku v predstihu aj návod ako doma zabaviť deti aspoň na hodinu :-). A ešte plno super tipov ako si užiť začiatok leta :-) #vraciamesadozivota
Na stiahnutie
1,70 €

E-Evita magazín 05/2020


- Našli sme ženy, ktoré vedia ako zvládať výučbu detí v karanténe a prinášame príbehy Sloveniek, ktoré pandémia uväznila v zahraničí. - Aj rady ako prežiť korona-krízu vo vzťahoch, v podnikaní aj v rodinnom rozpočte od ľudí, čo poznajú odpovede. - Slovenky otvorene o tom, ako sa žije s vážnou chorobou, aj o tom, čo by už nikdy nechceli zažiť. - Plus miesta na Slovensku, ktoré ešte nepoznáte a toto leto by bolo fajn to zmeniť. - A ešte skvelé tipy na grilovanie aj voľný čas pre rodinu.
Na stiahnutie
1,70 €

E-Čarovné Slovensko 05/2020


Unikátne fotografie Slovenska, veľké príbehy, exkluzívne reportáže, cestovanie, recepty, záhrada, praktické rady a tipy... to je Čarovné Slovensko. Každý mesiac vám bude prinášať zaujímavé príbehy s unikátnymi fotografiami o magických miestach našej krajiny, nádhernej prírode – faune i flóre, fantastických a kreatívnych Slovákoch. Ale tiež o remeslách, tradíciách v modernom prevedení. Chýbať nebudú ani praktické rady a tipy. Slovenská etnologička si nikdy nemyslela, že raz bude zbierať svadobné šaty, k prvému „kúsku“ do svojej zbierky sa dostala vďaka náhode pri vypratávaní starého domu. Teraz je na čísle sedemdesiatjeden a ku každým šatám má poruke príbeh aj fotografiu dokumentujúcu celkovú vizáž vtedajšej nevesty. V Trnavskom archíve sa dajú nájsť tiež rôzne poklady, ako napríklad autentické dobové svedectvá o láske v priebehu niekoľkých storočí. Staré ľúbostné listy, zoznamovacie inzeráty, svadobné oznámenia z rôznych období, opisy dedinských svadobných zvykov, ktoré sa niekedy nezaobišli bez bitky svadobčanov, ale nechýbajú ani rôzne hriechy a poklesky ako láska za peniaze či iné. V súčasnosti medzi snúbencami rastie záujem o ľudové svadby s folklórnymi prvkami, a tak na nich nemôže chýbať kedysi jedna z najdôležitejších osôb – starejší. Niekdajší vedúci ľudového súboru má s touto rolou, keď v kroji, klobúku a s valaškou v ruke sprevádza nevestu a ženícha počas ich svadobného dňa, bohaté skúsenosti. Už na pohľad romantický Ľubovniansky hrad skrýva vo svojich útrobách fantastické tajomstvá – originály predmetov zo svadieb šľachtických rodov. Aktuálne unikátne fotografie zo slovenských miest dokazujú, že turistami aj domácimi obľúbené lokality pôsobia bez ľudí doslova naho a nezvyčajne. Aj fotograf, ktorý bežne pri fotení mesta vyhľadáva opustenú krajinu, sa s takouto situáciou a atmosférou v prázdnych uliciach ešte nestretol. Pandémia zasiahla aj turistiku a túra na ľudoprázdny kopec patrí pre človeka zvyknutého chodiť do prírody s priateľmi a stretávať cestou iných turistov k tým najzvláštnejším. Fotografka zvierat sa podelila o svoje zážitky z lesa s jeleňmi, diviakmi či medveďmi a ukázala svoje dychberúce zábery divej zvery. Nechýbajú samozrejme ďalšie krásne a jedinečné snímky našej krásnej krajiny.
Na stiahnutie
2,50 €

E-Čarovné Slovensko 04/2020


Unikátne fotografie Slovenska, veľké príbehy, exkluzívne reportáže, cestovanie, záhrada, recepty, praktické rady a tipy... to je Čarovné Slovensko. Každý mesiac vám bude prinášať zaujímavé príbehy s unikátnymi fotografiami o magických miestach našej krajiny, nádhernej prírode – faune i flóre, fantastických a kreatívnych Slovákoch. Ale tiež o remeslách, tradíciách v modernom prevedení. Chýbať nebudú ani praktické rady a tipy. Napríklad príbeh o šikovnej Slovenke, ktorá zdobí kraslice tradičnou metódou vyškrabovania, avšak novátorsky modernizovanou, alebo návod na to, ako si rýchlo a jednoducho upliesť vlastný korbáč pre šibačov, ale aj rozprávanie o tajomnom Spišskom Jeruzaleme a miestnej kalvárii. Čitatelia si môžu prečítať aj o jarných zvykoch našich predkov – predovšetkým o vynášaní Moreny, niekde známej aj pod menom Kyselica, Muriena, Smrť, Hejhana, Kyseľ či Marmuriena – ale aj o magickej noci na prelome apríla a mája, ktorú nazývali Valpurgina noc. Pre tých, ktorí radi objavujú zaujímavé miesta, ponúka okrem iného tipy na ľahko dostupné minerálne pramene, z ktorých chutí voda úplne inak, má totiž nezameniteľnú chuť hôr. Milovníkov technických pamiatok poteší článok o unikátnom historickom Turčekovskom vodovode, ktorý využíval energiu vody počas zlatej éry baníctva v Kremnici. Nechýba spomienka na významných Slovákov – v tomto prípade vynálezcu Jozefa Maximiliána Petzvala, ale aj príbehy o zaujímavých ľuďoch, ktorých stojí za to spoznať. Či už je to potomok kráľa drotárov, ktorý pokračuje v šľapajach svojho otca, alebo zberateľ historických traktorov, ktorého zbierka patrí k najväčším na Slovensku, alebo diaľkoví pozorovatelia, ktorí vedia, kam a kedy sa vydať, ak človek chce dovidieť stovky kilometrov ďaleko. A k tomu všetkému krásne a jedinečné fotografie z rôznych kútov nášho nádherného Slovenska.
Na stiahnutie
2,50 €

E-Evita magazín 04/2020


Sme v tom aj v týchto neľahkých časoch spolu, baby! Keď sme toto "zelené" číslo pripravovali, netušili sme, ako veľmi bude aktuálne. Je totiž o tom, že príroda nás nepotrebuje, že to my potrebujeme ju! Predstavujeme v ňom Slovenky, ktoré žijú NAOZAJ ekologicky a dokazujú, že to vôbec nie je ťažké - žiť tak, aby si aj naše deti a vnúčatá užili zdravú planétu. Herečka Zuzka Kanócz otvorene rozpráva o svojej výchove aj o zbytočnom nakupovaní a detská psychologička o strachu byť dnes rodičmi... Dozviete sa, či je bio kozmetika naozaj lepšia aj to, ako cestovať šetrne a zodpovedne. Prečo sú second handy fakt super a ktoré slovenské ZERO WASTE značky sa oplatí nosiť? A ešte všetko to, na čo ste v Evite zvyknuté, na recyklovanom papieri!
Na stiahnutie
1,70 €