! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Väzba


E-knihy - Kresťanstvo strana 14 z 28

Stovky e-kníh v slovenčine a cudzích jazykoch vo formátoch EPUB, MOBI a PDF.

Minútové modlitby pre ženy


Čučoriedky poznáme všetci ako zdravé ovocie. Keď si ich dáme každý deň niekoľko, doplnia nášmu telu vitamíny. Také sú aj Minútové modlitby pre ženy. Chvíľa stíšenia a čas strávený s Bohom pomôže nášmu srdcu aj duši. Tieto krátke modlitby, vychádzajúce zo srdca, ti pomôžu priblížiť sa k Bohu v chvále a vďake. Nájdeš tu modlitby, ktoré zrkadlia túžby tvojho srdca: túžbu po duchovnom raste, prijímaní druhých ľudí a tiež útechu v Kristovi. Či už týmito modlitbami začneš deň s Bohom, alebo budeš čerpať silu uprostred dňa, alebo zakončíš deň v jeho prítomnosti. Pri modlitbe prežiješ Božiu prítomnosť, prijmeš jeho milosť, nájdeš útechu a radosť z jeho prítomnosti. Nechaj si chvíľu, aby si sa pozhovárala s Jediným, ktorý ťa stvoril a nekonečne ťa ľúbi.
Na stiahnutie
9,90 €

dostupné aj ako:

Minútové modlitby pre mamy


Mama, poď si na chvíľu oddýchnuť. Vojdi do Božej prítomnosti s modlitbami za ochranu, správny smer, pokoj, radosť a za mnohé iné veci. Každá strana osvieži tvoju myseľ Božím slovom, naplní tvoju vystresovanú dušu múdrosťou, zohreje tvoje vyčerpané srdce útechou. Záleží na každej minúte. Odovzdaj Bohu svoje obavy a nádej. Odovzdaj mu seba i svoje deti. Nájdi útočisko v jeho prívetivom náručí.Hope Lyda veľmi túži po tom, aby ľudia vo svojom živote začuli a zakúsili tichý a pokojný hlas Boha. Napísala známe zamyslenia, novely a knihy modlitieb. Je aj autorkou knihy zamyslení Minútové modlitby pre ženy, z ktorých sa predalo viac ako jeden milión kusov.
Na stiahnutie
9,90 €

31 požehnaní pre ženy


Táto kniha inšpiruje ženy každodennými zamysleniami a rozjímaním, založenom na životodarnom Božom slove. Tieto rozjímania obrátia vašu pozornosť na srdce Boha a jeho úžasné zámery pre váš život. Každé zamyslenie je zakončené desiatimi mocnými vyhláseniami – dekrétmi, ktoré vychádzajú z Božieho slova. Každý deň ich vyhlasujme nad našimi životmi.
Na stiahnutie
12,90 €

dostupné aj ako:

Nebojme se snít


„Náš svět potřebuje vizi,“ řekl Františkovi jeden diplomat. „Tady je…,“ řekl papež a dal mu svou knížku Nebojme se snít – bratrské povzbuzení k převzetí odpovědnosti za naše sousedy, společnost i život na naší planetě. Papež František zde volá po spravedlivěji spravovaném světě, který je ukotvený v Kristově evangeliu a odolný vůči různým krátkozrakým ideologiím. Co je krize a jak ji zvládat? Papež se nám nejprve svěřuje se svými třemi osobními krizemi. Tvrdí, že máme-li odvahu změnit se, můžeme z krize vyjít lepší než před ní. Poté si bere na mušku jevy, které současnou situaci světa jen zhoršují. Honbu za ziskem, která nebere ohled na důstojné podmínky k životu. Nenasytnost a pohrdání druhými. Politiky šířící strach, jen aby posílili svou vlastní moc. Jaké je podle papeže Františka poslání křesťanů na tomto světě? Aby v síle víry sloužili lidem, zejména těm na okraji společnosti. Proto nakonec nabízí inspirace, jak směřovat k poměrům, ve kterých by svůj potenciál mohl naplnit každý člověk.
Na stiahnutie
7,89 €

dostupné aj ako:

Modlitby do vrecka


Všetci sa modlíme... aspoň trochu. Modlíme sa, aby sme vydržali abstinovať, kráčali správnym smerom a mali z čoho platiť účty. Keď sa lekárovi zdá, že ide o zhubný nádor. Keď sa nám peniaze minú ešte pred koncom mesiaca. Keď sa nám rozpadá manželstvo. Modlíme sa, ale niekedy sa nám v zmätku života ťažko hľadajú slová. Nech vám v takých chvíľach na ceste k pokoju, odpočinku a hlbšiemu rozhovoru s Bohom pomáha týchto štyridsať jednoduchých modlitieb.
Na stiahnutie
3,90 €

dostupné aj ako:

Odvaha milovat


Úvahy známé osobnosti katolické církve o víře a zrání na křesťanské duchovní cestě. Křesťanská víra není něco předem daného či triviálního. Je to cesta naslouchání Bohu a zároveň vědomé rozhodnutí. Víru doprovázejí pochybnosti, rozpaky, chyby i křehkost. Víra je i odvahou udělat krok do neznáma a riskovat. Kardinál Martini ukazuje na apoštolu Petrovi, jak mocná a zároveň křehká může víra být. Tak jako Petr následujeme a milujeme Ježíše – a stejně jako on si mnohdy nevíme rady, jsme zkroušeni nebo bojujeme s „ateistou v nás“. Síla víry je v tom, že zapojuje celého člověka – naše srdce, mysl i ducha. Knížka, napsaná formou biblické meditace pro účely duchovních cvičení, je určena zejména těm, kdo v církvi vedou druhé – kněžím, jáhnům a dalším osobám působícím v pastoraci – aby si stále připomínali jediný zdroj své víry: Ježíše Krista ukřižovaného a vzkříšeného.
Na stiahnutie
7,89 €

dostupné aj ako:

Modlitba s Biblí v ruce


Autor nabízí osvědčené způsoby, jak přistupovat k četbě Božího slova, jak se s ním modlit a nechat ho promlouvat do svého života. V první části vysvětluje podstatu Božího slova; v druhé, praktické části zazní konkrétní podněty pro četbu a modlitbu s Biblí v ruce; třetí část probírá desatero nejčastějších problémů, které mohou vyvstat na cestě s Božím slovem. Teď už je na nás, zda přijmeme výzvu: „Vezmi a čti!“ „Čteš-li Písmo, a nerosteš v lásce, nepochopil jsi nic“ (sv. Augustin).
Na stiahnutie
4,72 €

dostupné aj ako:

O čo tu ide?


Každý žije. Každý raz zomrie... Tak o čo tu ide? Čo je zmyslom života? Túto otázku si v istom bode života položí každý z nás a to, ako na ňu odpovieme, rozhodne o všetkom. Misty Edwardsová sa v knihe O čo tu ide? zaoberá ťažkými otázkami, ako porozumieť obdobiam úspechu a zlyhaní, veľkosti a bezvýznamnosti, radosti a bolesti v živote, ktorý koniec koncov nie je z tohto sveta. Ak chceme nájsť zmysel života, musíme sa zaoberať večnosťou a ujasniť si, čomu veríme o sebe a Bohu. Svoj príbeh pochopíme až vtedy, keď sa necháme vtiahnuť do toho jeho. Vtedy nám život začne dávať zmysel.
Na stiahnutie
7,90 €

dostupné aj ako:

Vystup na horu


Ve své nové knize nabízí emeritní letohradský farář Václav Vacek jakousi tresť své mnohaleté pastorační činnosti. Jádrem knihy jsou meditace na téma nejdůležitější křesťanské modlitby Otčenáš, kniha ale obsahuje také úvahy o modlitbě jako takové, čerpající z židovské a křesťanské spirituální tradice, nebo také texty pro domácí liturgii. Duchovní úvahy a zamyšlení doprovází množství příběhů a osobních vzpomínek, které dodávají knize živost a bezprostřednost. Dostane se ale i na tak vážná a bolestivá témata, jako je krize rodiny a vztah k rozvedeným a znovusezdaným v církvi. V úvodu knihy Václav Vacek děkuje všem, kdo mu ukazovali směr k hledání smyslu i kdo přijali jeho průvodcovskou službu. Role duchovního průvodce nespočívá pouze v moudrém poučování, ale také ve schopnosti učit se a naslouchat.
Na stiahnutie
12,21 €

Pád vzhůru


Z anglického originálu přeložila Julie Žemlová První polovina lidského života je dobou budování identity, dosahování výsledků, výkonu. S postupujícím věkem se však před člověkem otevírá nová cesta – cesta, jež zahrnuje omyly, ztráty, bezmoc, utrpení, všechno to, co nás vytrhuje z našeho dřívějšího pohodlí. Tato nová fáze vyžaduje změnu pohledu na sebe sama, v němž se odvážíme dát větší průchod samotnému životu. Tento „pád“ – který ale ve skutečnosti míří vzhůru – je odkazem světových náboženství, jemuž se lidé nejvíce vzpírají a který je v rozporu s běžným míněním. Což platí také – a zejména – pro náboženství křesťanské. Františkánský duchovní exercitátor a zakladatel Centra pro akci a kontemplaci ve své knize umožňuje pochopit zdánlivý paradox, jak se naše prohry a neúspěchy mohou stát podkladem pro další duchovní růst. Opírá se přitom o starobylé mýty, hrdinské příběhy, velké myslitele a posvátné náboženské texty, které ukazují, že jedině ten, kdo padl, „dotkl se dna“, je schopen porozumět tomu, co znamená stoupat „vzhůru“.
Na stiahnutie
8,77 €

Teologie magie


Kniha přináší nový náhled na vztah mezi katolickým křesťanstvím a magií. Autor ve své práci rozebírá magii očima antropologů, mnohdy dnes již opomíjených. Zmiňuje antické myslitele, kteří se magií zabývali, a nezapomíná přitom ani na vzácnou filozofickou renesanční magii. Středověké pohanství zobrazuje jako nosné a nezbytné při budování katolického křesťanství. Rovněž zkoumá vztah magie a vymítání ďábla.
Na stiahnutie
10,49 €

dostupné aj ako:

Pod ochranným plášťom Márie


Jednou z najväčších výziev, ktorej dnes katolíci čelia, je nestratiť zapálenie pre vieru a nepodľahnúť vlažnosti či znechuteniu. Bez zanietenej lásky k Ježišovi, Márii a Cirkvi sú životy mnohých ľudí vystavené čoraz väčšej hrozbe. Z tohto dôvodu kniha otca Callowaya nemohla prísť v lepšom čase. Autor v nej rozpráva o svojom hlbokom osobnom obrátení a vrúcnej láske k Panne Márii, pričom fascinujúco preniká do podstaty Katolíckej cirkvi a tak ponúka celý rad dôvodov na znovuobjavenie lásky a opätovné zamilovanie sa do spásonosných tajomstiev katolicizmu. Kniha Pod ochranným plášťom Márie je mariánskym klenotom novej evanjelizácie. „V knihe Pod ochranným plášťom Márie Donald Calloway majstrovsky prepája aspekty príbehu vlastného obrátenia s hlbokými teologickými úvahami o katolicizme, pričom oslovuje každého od „obyčajného človeka sediaceho v lavici“ až po rektora v seminári. Jeho neuveriteľne pestré prirovnania nútia čitateľa zamyslieť sa nad tým, prečo je pre kresťana také dôležité žiť pod Máriiným plášťom. Každému odporúčam, aby si túto knihu prečítal!“ Douglas Mosey, CSB, Ph.D. Rektor katolíckeho seminára Holy Apostles College and Seminary Cromwell, Connecticut
Na stiahnutie
11,90 €

dostupné aj ako:

Nad slovami sv. Izáka Sýrskeho


O tom, čo je asketický život, by vedeli povedať mnohí športovci, či umelci. Žiadny pokrok ani v športe ani v umení sa nedosiahne zadarmo. A nie je tomu ináč ani v oblasti duchovných hodnôt. I tu sa vyžaduje istá dávka sebazáporu, askézy. V uvedených oblastiach má askéza podobu dlhých a vytrvalých hodín tréningu a cvičenia. V duchovnej oblasti si askéza vyžaduje podobné úsilie.
Na stiahnutie
11,90 €

dostupné aj ako:

Nad slovami sv. Theodorosa Veľkého Asketika


Jedným z dôležitých prostriedkov obnovy duchovného života v našich východných katolíckych cirkvách je návrat k štúdiu diel cirkevných otcov. Tieto diela sú bohatým prameňom poznania, prežitej teológie i katechézy a cenným zdrojom inšpirácie pre duchovný život. Zvlášť ich použitie pre obohatenie našej katechézy, ale i pre prehĺbenie praxe duchovného života, môže prispieť k radikálnej obnove celého systému oboznamovania sa s pravdami našej viery a ich vnášaniu do života. Prv než by sme začali hovoriť o katechéze cirkevných otcov z hľadiska inšpirácie, ktorú nám môže poskytnúť pre našu súčasnú katechetickú prax je hádam potrebné objasniť si, či skôr pripomenúť si samotný význam slova katechéza, a to ako po jeho etymologickej stránke, tak aj v rovine historickej, ako terminus technicus, s presným štylisticko-rétorickým, metodickým i didakticko-pedagogickým významom a ohraničením. Slovo katechéza pochádza z gréckeho slova katechésis odvodeného zo slovesa katecheo, ktoré znamená ozývam sa, vyvolávam ozvenu, zvučím, rozoznievam, nechávam zaznieť hlas zdola. V prenesenom, či obraznom zmysle sa týmto slovom označuje aj spôsob vyučovania, pri ktorom učiteľovo slovo je vlastne odpoveďou na otázky, ktoré zaznievajú v žiakovi, pričom tak ide o akýsi spôsob vzájomnej a spätnej vnútornej ozveny. Ako podotýka sv. Ján Zlatoústy na úvod svojej prvej krstnej katechézy, slovo prihovárajúceho sa musí totiž vyvolať ozvenu v srdci poslucháča: "Neprihovárame sa vám preto, aby ste iba počúvali, ale aby ste si aj pamätali počuté veci a aby ste nám prostredníctvom vašich skutkov dokázali, že sa na nich pamätáte, ba vlastne nie aby ste do dokázali nám, ale Bohu, ktorý pozná tajomstvá mysle. Preto, to čomu vás učíme sa nazýva katechézou, aby vám aj vtedy, keď my nie sme prítomní, znel náš príhovor neustále v mysli."/1/ Po formálnej stránke sa katechéza vždy odlišovala od tzv. kerygmy, teda ohlásenia Božieho kráľovstva, ako aj od tzv. didaskalie, ktorá bola skôr systematickým doktrinálnym výkladom predovšetkým formou homílií, či spisov. Už v apoštolskej dobe sa stretávame s katechézou, ktorej hlásateľmi sú v prvom rade apoštoli, čoskoro sa však k nim pridávajú tzv. evanjelisti (Sk 21, 8) proroci a učitelia (Ef 4,11), využívajúci rozličné dary Božieho Ducha: prorokovať, slúžiť, vyučovať, povzbudzovať (porov. Rim 12, 6). Obsahovo sa už v apoštolskej dobe vykryštalizovali "začiatočné prvky Božích slov" (Hebr 5, 12) a to: pokánie, viera v Boha, krst a vkladanie rúk (birmovanie), vzkriesenie z mŕtvych a eschatologické témy (porov. Hebr 6, 1-3), ktoré mali priviesť k poznania a zdieľaniu základných kristologických právd, ako ich vyjadril sv. Pavol v 1 Kor 15, 3-6. Všetky tieto témy boli ale vždy ohlasované aj v spojení s trojičnou náukou (porov. Sk 19, 3), ktorá sa aplikovala už v základnej krstnej formule "v mene Otca i Syna i Svätého Ducha", ako ju nachádzame u Mt 28, 19. Poapoštolská doba (1.-3. stor.) nám zanechala svedectvo o katechéze, ktorá vychádzajúc z biblického základu privádza adresáta k formovaniu morálnych zásad a k jeho zaradeniu do cirkevného spoločenstva, ktoré sa stáva osobitným spôsobom viditeľným predovšetkým pri eucharistickom slávení. Nepriame svedectvá o témach ranokresťanskej katechézy nám poskytujú aj prvé apológie. Aj keď apológie sú osobitným literárnym druhom so špecifickou teologickou základňou a finalitou, predsa v nich nájdeme odozvu formálnych i obsahových katechetických postupov. Prvoradý cieľ apológií - obhajoba kresťanského učenia a spôsobu života, určuje a podmieňuje aj ich obsah. Apologéti v prvom rade obhajujú ideu jediného osobného Boha, duchovného a všemohúceho, ďalej obhajujú vhodnosť, nevinnosť a pokojamilovnosť kresťanského spôsobu života, vyvracajúc falošné obvinenia z fanatizmu a sektárskych nezriadeností. Poukazujú na Písma, ako na prameň všetkej múdrosti a dokazujú, ako sa pod vplyvom čností a viery mení duchovný život kresťanov, ktorí sa tak stávajú kvasom spoločnosti. Apológie boli v istom zmysle akousi pred-kat
Na stiahnutie
9,90 €

dostupné aj ako:

Prebuďme sa


Úvodné slovo Kniha proroka Jonáša nám rozpráva, ako Boh poslal proroka Jonáša k Asýrčanom, nenávideným utláčateľom vyvoleného národa. Jonáš poznal Božiu dobrotu a predvídal, že ak Asýrčania budú robiť pokánie, uniknú Božiemu trestu. Myšlienka, že nepriatelia židovského národa by sa mohli stať predmetom Božieho milosrdenstva, zviedla ho k jeho nerozvážnemu činu, k úteku na západ. Ninive „bolo veľké mesto pred Bohom“ (2, 3) a Bohu na ňom veľmi záležalo, aby sa obrátilo. Boh urobil s prorokom zázrak, aby pochopil a splnil, čo mu Pán prikázal. „Ešte štyridsať dní a Ninive bude rozvrátené!“ (2, 4). S týmito slovami preto prorok Jonáš vstúpil do mesta Ninive, aby na Boží príkaz vyzval jeho obyvateľov k pokániu, pretože ich zloba vystúpila pred Pána (1, 2). Nato vyšiel z mesta a čakal, že bude svedectvom Božieho hnevu – zničenia obyvateľov tohto mesta. Obyvatelia mesta však uverili Božím slovám, začali sa postiť a robiť pokánie. Boh prijal pokánie a obrátenie Ninivčanov a zmiloval sa nad nimi (3, 10). „Jonášovi sa to veľmi nepáčilo a nahneval sa“ (4, 1). Čakal, že predsa len bude očitým svedkom zničenia mesta, ktoré ohlasoval (4, 5). Vtedy Boh ukazuje svoju trpezlivosť a dobrotu aj tvrdohlavému prorokovi a dáva mu spasiteľné poučenie a praktický príklad svojho milosrdenstva. Dáva vyrásť ricínovému kru, aby robil Jonášovi tieň nad hlavou, ale aby hneď aj vyschol. Jonášovi je ľúto tejto rastliny (4, 6 – 9). Touto rozpravou Boh krásne ukazuje Božiu lásku a milosrdenstvo, ktorými obklopuje bez rozdielu všetky stvorenia: „Ty ľutuješ ricínus, na ktorom si nerobil a nevypestoval si ho; ktorý za noc vznikol a za noc zanikol. A ja sa nemám zľutovať nad veľkým mestom Ninive, v ktorom je viac než stodvadsaťtisíc ľudí, ktorí nevedia rozlišovať medzi pravicou a ľavicou?“ (4, 11). Ježiš Kristus sa v evanjeliu odvoláva na toto obrátenie Ninivčanov ako na príklad hodný nasledovania (porov. Mt 12, 41 a Lk 11, 29 – 32). Nielen slovom a skutkami, ale celým svojím životom ohlasoval a uskutočňoval učenie tohto biblického spisu s jeho špecifickým posolstvom, že Boh je Bohom všetkých ľudí, že je milosrdný a zmilúva sa nad každým svojím stvorením, ktoré vyznáva a ľutuje svoje hriechy. Sv. evanjelista Ján vyjadril túto milosrdnú Božiu lásku slovami: „Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nezahynul nik, kto v neho verí, ale aby ma večný život“ (Jn 3, 16). Príkladom viery druhých Boh dáva uvažovať maloverným a neveriacim nielen v svojej dobe, ale i nám. Svojim poslucháčom za príklad viery dáva správanie ľudí v povestne skazenom asýrskom meste Ninive po pôstnom pokání. Máme pôstny čas. Je to čas, kedy máme vstúpiť do seba. Obyvatelia mesta Ninive mali na to štyridsať dní. Máme ich aj my. Preto odvráťme sa od zlých ciest, robme pokánie, aby Boh sa nad nami zmiloval a nepostihol nás nešťastím. Počujme aj výzvu Cirkvi týchto dní: „…Prebuďme sa teda, aby nás našiel pripravených a mohol nás ozdobiť korunou večnej slávy“ (kondák 5. pôstnej nedele). Ak uveríme týmto slovám, potom sa Boh aj nad nami zmiluje, a „odvráti sa od svojho hnevu a nezahynieme“ (Jon 3, 9).
Na stiahnutie
7,90 €

Kocka és katedrális


Miért ?látják olyannyira másként a világot az európaiak és az amerikaiak, s miért alkottak eltérő fogalmakat a 20. századi demokráciáról? George Weigel két civilizációt állít ellentétbe – a párizsi Grande Arche modernista „kockáját” és a Notre-Dame „katedrálisát” létrehozó kultúrát –, és úgy érvel, hogy a szekularizáció elfogadása vezetett ahhoz a morális válsághoz, amely felőrli Európa lelkét, veszélyezteti a jövőjét. Weigel szerint e „probléma” eredete az európai szellemi életben a 19. század során létrejött ateista humanizmusra vezethető vissza, mert ez indította el azt a történelmi folyamatot, amely két világháborút, három totalitárius rendszert, a Gulagot, Auschwitzot, a hidegháborút és a kontinens félelmetes népességcsökkenését eredményezte, mely jelenleg rohamosabb, mint a „fekete halál” idején volt. Sok európai ennek ellenére is kitart amellett, hogy az emberi jogok és a demokrácia csak a vallási alapú erkölcsi érveket teljesen nélkülöző közösségi térben találhat biztonságra. Weigel szerint azonban ennek éppen az ellenkezője igaz. A kérdésre, hogy létezhet-e valódi „politika” – a közjó tényleges mérlegelése és a szabadság szilárd védelme – Isten nélkül, ő határozottan állítja, hogy a válasz „nem”, mert végső soron egy társadalom csak annyira képes nagyszerűvé válni, amennyire nagyszerűek a lelki törekvései… GEORGE WEIGEL a washingtoni Etikai és Közpolitikai Központ kutatóprofesszora és Amerika egyik vezető közéleti gondolkodója. II. János Pál pápáról írott életrajzának első kötete a The New York Times bestsellerlistájára is felkerült. Rendszeresen publikál többek között a The Wall Street Journalban. Maryland államban, North Bethesda városában él.
Na stiahnutie
6,80 €

Nad slovami sv. Izáka Sýrskeho


Nad slovami sv. Izáka Sýrskeho - Homília 54 – 64. Asketické homílie svätého Izáka Sýrskeho sa považujú za najlepšiu učebnicu duchovného života. Svätý Izák Sýrsky nielen detailne predstavuje základné kroky pre budovanie intenzívneho vzťahu s Bohom, ale postupne čitateľa dvíha k duchovným výšinám.
Na stiahnutie
12,90 €

dostupné aj ako:

Nad slovami Sv. Marka Asketika


Milí priatelia, v roku masívneho šírenia vírusu Covid 19, keď sa celé ľudstvo trápi bojom s touto nebezpečnou pandémiou, nemôžem začať inak len konštatovaním, že je to pre všetkých ľudí veľká Božia výzva k obráteniu a k zameraniu sa na duchovný život. Boh nás má veľmi rád a ponúka nám svoju milosť mnohorakým, aj takým výrazným spôsobom, akým je pandémia. Chce, aby sme sa pozastavili, aby sme spomalili svoje životné tempo a hlavne, aby sme sa začali zamýšľať nad zmyslom svojho života. Lebo sa ženieme a ani nevieme za čím a kam. Áno, ľuďom často uniká duchovný rozmer ich života, a je to logické, lebo žijeme v pozemskom, materiálnom svete, ktorý nás vťahuje do toho, aby sme zmýšľali a konali len pozemsky. Svätý Marek Asketik nám ponúka vzácne myšlienky pre obohatenie nášho života. Autor tejto publikácie nám ich s pomocou Božou meditatívne rozvádza a pomáha nám ich pochopiť do hĺbky. Zaujali ma myšlienky svätca, ktorému ide o náš dobrý kresťanský život, o verné nasledovanie Ježiša Krista. Ale zaujali ma aj slová autora, ktorý pokojným, meditatívnym vysvetľovaním pomáha čitateľovi osvojovať si myšlienky sv. Marka Asketika, aby sme ich prijali do svojho života a to nielen rozumom, ale predovšetkým srdcom. Svätec konštatuje, že "každé požehnanie prichádza z Božej prozreteľnosti. Ale uniká tým, ktorí sú nevďační a záhaľčiví." Koľkí ľudia nevedia o svojej nevďačnosti, či záhaľčivosti? Nájdeme ich všade, aj u Bohu zasvätených osôb. V čom sa prejavuje naša veľká nevďačnosť? Prejavuje sa najmä tým, že zabúdame na nášho najväčšieho Dobrodincu a Záchrancu, že zabúdame na Ježiša Krista, ktorý prebýva v bohostánkoch našich chrámov. Čaká nás tam ako väzeň Lásky a my prechádzame popri chrámoch bez povšimnutia a bez pozdravenie Ježiša. Je priam tragédiou dnešných ľudí, že tak veľa času trávia neužitočne, napr. pred televízorom a internetom, kde nás zlý okráda najviac. Okráda nás o čas, ktorý by sme mali venovať modlitbe, vzájomnej rodinnej komunikácii, venovaniu sa deťom, či čítaniu Svätého písma a dobrých kníh. Tiež nám podsúva veľa zlých myšlienok a obrazov z filmov, ktorými zapratáva našu myseľ i srdce a vzbudzuje v nás zlú žiadostivosť a tak komplikuje náš život. Milí čitatelia, staňme sa duchovnými ľuďmi. Starajme sa nielen o potreby tela, ale aj o potreby nesmrteľnej duše. Touto knihou sa nám dostáva do rúk dobrá pomôcka, ktorou môžeme duchovne obohatiť svoj život. Všetkým čitateľom zo srdca udeľujem archijerejské požehnanie.
Na stiahnutie
9,90 €

dostupné aj ako:

Modlitby za kňazov


Žatva je veľká, ale robotníkov málo. Preto proste Pána žatvy, aby poslal robotníkov na svoju žatvu! (Matúš 9, 38) Určite sme už počuli výzvu, že by sme sa mali modliť za kňazov; ale povedal nám niekto, prečo je to potrebné? Možno nám chýba motivačný impulz, a tak často zabúdame na tento dôležitý úmysel. Kniha Modlitby za kňazov je výnimočná v tom, že okrem viac ako päťdesiatich modlitieb ponúka aj erudovanú odpoveď na túto základnú otázku a to cez vysvetlenie tém, ktoré s ňou úzko súvisia. Kniha nám približuje toto vznešené a zároveň ťažké povolanie. Nájdeme tu príklady prvých apoštolov, no i svätých kňazov, biskupov a pápežov, ktorí prosili ľudí o modlitby za nich. No nielen modlitby, ale i obety za kňazov sú obzvlášť potrebné. O tom nás poučia takí velikáni Cirkvi ako svätá Terézia z Lisieux, svätý Ján Mária Vianney, svätá Gemma Galgani a ďalší. K modlitbám za nové duchovné povolania by sme mali vždy pridať aj modlitbu za už vysvätených kňazov. Majme v úcte týchto Božích služobníkov, vážme si ich prácu a zintenzívnime modlitby za nich – či už osobné alebo v spoločenstve. A urobme tak už dnes! Kniha je cirkevne schválená.
Na stiahnutie
8,90 €

dostupné aj ako:


Kategória "Kresťanstvo" je zameraná na literatúru a texty, ktoré sa týkajú kresťanskej viery, histórie, kultúry a duchovného rozvoja. Táto kategória zahŕňa široký rozsah kníh a materiálov, ktoré môžu osvetliť a pomôcť hlbšie pochopiť kresťanskú vieru a jej vplyv na svet. Tu nájdete texty od biblických komentárov a teológie až po duchovnú literatúru a biografie dôležitých postáv v dejinách kresťanstva.